Wartość palatyna

Tu dyskutujemy na wszystkie tematy związane z mikronacjami
Awatar użytkownika
Ignats ik Ruth • Stempel
Przewodniczący Senatu Palatynatu Leocji

Wartość palatyna

Post autor: Ignats ik Ruth »

Oferta budowy stadionu, która pojawiła się na forum, skłania mnie do podjęcia tematu wartości Palatyna. Skoro jeden post to wysiłek rzędu 5 palatynów, to niedawne ceny za obraz czy ww. ceny za remont są jednak wysokie (10 000 ♇ to 2000 postów, ja jeszcze tylu nie napisałem xD).
Może to kwestia przyzwyczajeń, że coś musi kosztować dany rząd wielkości, wyniesionymi z reala/S***acji itp.?
Ostatnio zmieniony 05 maja 2022, 15:14 przez Oswald Baskerville, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Wypowiedź poddano edycji dla nadania sensu po wydzieleniu z innego wątku. Pierwotna treść wypowiedzi: Swoją drogą, sytuacja skłania mnie do podjęcia tematu wartości Palatyna. Skoro jeden post to wysiłek rzędu 5 palatynów, to niedawne ceny za obraz czy ww.
ObrazekObrazek
ObrazekObrazek
(—) Ignats Urban ik Ruth
Lᴇᴏᴄᴋᴀ Pᴀʀᴛɪᴀ Fᴀsᴢʏsᴛóᴡ Jᴇ̨ᴢʏᴋᴏᴡʏᴄʜ
Awatar użytkownika
Oswald Baskerville • Stempel
Kurator Palatynatu Leocji

Wartość palatyna

Post autor: Oswald Baskerville »

Ignats ik Ruth pisze: ↑
05 maja 2022, 13:52
Swoją drogą, sytuacja skłania mnie do podjęcia tematu wartości Palatyna. Skoro jeden post to wysiłek rzędu 5 palatynów, to niedawne ceny za obraz czy ww. ceny za remont są jednak wysokie (10 000 ♇ to 2000 postów, ja jeszcze tylu nie napisałem xD).
Może to kwestia przyzwyczajeń, że coś musi kosztować dany rząd wielkości, wyniesionymi z reala/S***acji itp.?
Co się tyczy wyceny oferty, to wiadomo, że w mikroświecie opieramy takie rzeczy na szczegółowych estymacjach i rozbudowanych modelach ekonomicznych ;) No cena zaporowa, ale usługa też unikatowa — kto widział leocki mundial, te wie. Nie upieram się, że to właściwa cena, ale ładna taka, okrąglutka.

Zresztą, Miasto Nowy Brzeg nie zapłaciło za rozbudowę dwóch stadionów, więc może jakoś się nasz kochany Trener dogada z władzami w kwestii finansowania :D

A na temat wartości palatyna załóżcie nowy temat. Ekonomia w mikro zawsze żarła, postymulujecie aktywność.
(—) Oswald Baskerville, Kurator Palatynatu Leocji
ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
Helwetyk Romański • Stempel
Namiestnik Palatynatu Leocji

Wartość palatyna

Post autor: Helwetyk Romański »

05 maja 2022, 13:52
Swoją drogą, sytuacja skłania mnie do podjęcia tematu wartości Palatyna. Skoro jeden post to wysiłek rzędu 5 palatynów, to niedawne ceny za obraz czy ww. ceny za remont są jednak wysokie (10 000 ♇ to 2000 postów, ja jeszcze tylu nie napisałem xD). Może to kwestia przyzwyczajeń, że coś musi kosztować dany rząd wielkości, wyniesionymi z reala/S***acji itp.?
Też się nad tym zastanawiam (dopowiem, że za nowy wątek jest 10 ♇, ale wraz z wdrożeniem, oby, w końcu, banku międzynarodowego, z tego akurat trzeba będzie zrezygnować, względnie napisać do tego odrębny automat). Być może — być może… — powinniśmy przyjąć jakąś oficjalną tabelę sugerowanych cen dóbr narracyjnych, a w przypadku wysokich kwot, uwzględniać „koszty produkcji”.

Oswald Baskerville pisze: ↑
05 maja 2022, 14:12
A na temat wartości palatyna załóżcie nowy temat.
Obrazek
Powodzenia! 😜
Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek
(—) prokr. Hweltywk Romański, RkORF · LAN
Namiestnik № 2 Palatynatu Leocji
Dyniowy Padawan
LEOCKA PARTIA FASZYSTÓW JĘZYKOWYCH

Nikogo się nie ściga, ale wszystkich się poprawia, bo tak nakazują
wewnętrzna potrzeba, poczucie sprawiedliwości i wyznawany porządek rzeczy.

IGNATS IK RUTH

Nawet podczas realiozy sprawdzam skrzynkę helwetyk​@​gmail.com
Awatar użytkownika

Wartość palatyna

Helwetyk Romański pisze: ↑
05 maja 2022, 14:14
A na temat wartości palatyna załóżcie nowy temat.
Obrazek
Powodzenia! 😜
To nie Sarmacja, żeby tak bez uprzedniej sugestii obywatelowi aktywność forumiczną orać.

No ale jak już wpadły trzy wypowiedzi, a obywatel nie poczynił kroków, to wydzielimy, wydzielimy...
ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
Ignats ik Ruth • Stempel

Wartość palatyna

No cena zaporowa, ale usługa też unikatowa — kto widział leocki mundial, te wie. Nie upieram się, że to właściwa cena, ale ładna taka, okrąglutka.
Nie o to chodzi, żeby tutaj postponować Twoją ofertę, tym bardziej, że siadanie do Blendera itp. rzeczy musi kosztować wielokrotnie więcej niż posty. Po prostu ostatnio się wysokie wydatki powtarzają i zastanawiam się nad górną granicą naszych zdolności wydatkowania, póki jeszcze nasz system nie stracił zupełnie efektywności. ;)
Też się nad tym zastanawiam (dopowiem, że za nowy wątek jest 10 ♇ (...)
Wiem, wiem, ale sranie nowymi wątkami jest rozwiązaniem jeszcze gorszym od markolipowania.
może (...) powinniśmy przyjąć jakąś oficjalną tabelę sugerowanych cen dóbr narracyjnych, a w przypadku wysokich kwot, uwzględniać „koszty produkcji”.
Myślę, że to dobry pomysł. Ale program dotacji też byłby git. :D
No ale jak już wpadły trzy wypowiedzi, a obywatel nie poczynił kroków, to wydzielimy, wydzielimy...
To jeszcze dorzucę. ;)
ObrazekObrazek
ObrazekObrazek
(—) Ignats Urban ik Ruth
Awatar użytkownika

Wartość palatyna

05 maja 2022, 14:25
Nie o to chodzi, żeby tutaj postponować Twoją ofertę, tym bardziej, że siadanie do Blendera itp. rzeczy musi kosztować wielokrotnie więcej niż posty.
To się rozumie samo przez się. Ale umówmy się, Blender to jest eksluzywny, VIP-owski wariant premium. Nie możemy oczekiwać takich standardów w odniesieniu do wszystkich budunków. Tutaj zdecydowanie widziałbym mecenat państwa, niezależny od „kosztów produkcji”, dla przykładu za „normalny budynek” płaci się kilkaset palatynów; za „budynek premium” tyle samo, ale palatium dorzuca wykonawcy odpowiednią kwotę z odrębnego funduszu.
Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek
Dyniowy Padawan

IGNATS IK RUTH

Awatar użytkownika
Ignats ik Ruth • Stempel

Wartość palatyna

05 maja 2022, 14:29
Tutaj zdecydowanie widziałbym mecenat państwa, niezależny od „kosztów produkcji”, dla przykładu za „normalny budynek” płaci się kilkaset palatynów; za „budynek premium” tyle samo, ale palatium dorzuca wykonawcy odpowiednią kwotę z odrębnego funduszu.
W zasadzie pozostaje się zgodzić.

O, i jeszcze na marginesie — jak temat rodzi się przy okazji, to bonus za nowe dyskusje znika. Założyłem ten watek, a dostałem tylko 5 ♇. :D
ObrazekObrazek
ObrazekObrazek
(—) Ignats Urban ik Ruth
Awatar użytkownika

Wartość palatyna

05 maja 2022, 14:31
O, i jeszcze na marginesie — jak temat rodzi się przy okazji, to bonus za nowe dyskusje znika. Założyłem ten watek, a dostałem tylko 5 ♇. :D
Wątek wydzielony, palatyn potrącony, he, he.
(Znajdę drogę do drzwi…).
Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek
Dyniowy Padawan

IGNATS IK RUTH

Awatar użytkownika
Ignats ik Ruth • Stempel

Wartość palatyna

05 maja 2022, 14:33
Wątek wydzielony, palatyn potrącony
Oznaczam @Franklin Garamond na potrzeby etnograficzne — w kontekscie tego wątku na przysłowia leockie. ;P

.
Ostatnio zmieniony 05 maja 2022, 14:39 przez Oswald Baskerville, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Dodano kropkę pod ostatnim zdaniem. Testujemy funkcje forum. Pozdrawiamy, Kuratorium Palatynatu Leocji
ObrazekObrazek
ObrazekObrazek
(—) Ignats Urban ik Ruth
Awatar użytkownika

Wartość palatyna

05 maja 2022, 14:31
[...] O, i jeszcze na marginesie — jak temat rodzi się przy okazji, to bonus za nowe dyskusje znika. Założyłem ten watek, a dostałem tylko 5 ♇. :D
A Kuratorium chciało po dobroci...
ObrazekObrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rynek w Nowym Brzegu”