Tablice z nazwami miejscowości

Tu dyskutujemy na wszystkie tematy związane z mikronacjami
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Aleksander Stempel
Obywatel

Post autor: Aleksander »

Ostatnia wiadomość z poprzedniej strony wątku

Anastasia Windsachen pisze:
25 maja 2022, 20:21
(trzeba by czcionkę wybrać, co wszystkie śmieszne literki obsługuje).
Znaki diakrytyczne można dorabiać w programie do obróbki graficznej. Ja zawsze tak robię, jak wybrana czcionka ich nie ma.
(-) Aleksander, r.s.
Awatar użytkownika
Ignats ik Ruth Stempel
Przewodniczący Senatu Palatynatu Leocji

Post autor: Ignats ik Ruth »

Oswald Baskerville pisze:
25 maja 2022, 16:13
Zakładając, że dzisiejsze średnie aktywności indywidualnej się utrzymają do końca miesiąca, to ja sam powinienem wystukać co najmniej 60 postów. A do 2000 brakuje nam 300 - to dla tych, którym nie chce się łazić do ISM :)
Już nam brakuje tylko 182 postów (stan na północ, ofc). Co więcej, w statystyce majowej łyknęliśmy Edelweiss. To już naprawdę grubo.
ObrazekObrazek
ObrazekObrazek
(—) Ignats Urban ik Ruth
Lᴇᴏᴄᴋᴀ Pᴀʀᴛɪᴀ Fᴀsᴢʏsᴛóᴡ Jᴇ̨ᴢʏᴋᴏᴡʏᴄʜ
Awatar użytkownika
Anastasia Windsachen Stempel
Dowódca Gwardii Palatynatu Leocji

Post autor: Anastasia Windsachen »

Ignats ik Ruth pisze:
26 maja 2022, 1:25
Zakładając, że dzisiejsze średnie aktywności indywidualnej się utrzymają do końca miesiąca, to ja sam powinienem wystukać co najmniej 60 postów. A do 2000 brakuje nam 300 - to dla tych, którym nie chce się łazić do ISM :)
Już nam brakuje tylko 182 postów (stan na północ, ofc). Co więcej, w statystyce majowej łyknęliśmy Edelweiss. To już naprawdę grubo.
Leotia, Leotia rules the cyberwaves!
(—) Anastasia Windsachen, Generalissima Leocji
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
No bo co ludzie powiedzom!?

W razie wielkiej potrzeby i zauważalnego braku aktywności - proszę się dobijać na Discorda (ScreamingBlackCat), a z plikami na maila -> anastasiawindsachen@gmail.com
Awatar użytkownika
Oswald Baskerville Stempel
Kurator Palatynatu Leocji

Post autor: Oswald Baskerville »

Ignats ik Ruth pisze:
26 maja 2022, 1:25
Leocja goes brrrrrtt! Doskonale! Ale w średniej na mieszkańca chyba długo Edelweiss nikt nie przebije. Trzeba klony porejestrować xD

Przy okazji proszę o podtrzymanie trendu przez najbliższe dwa dni, gdyż w tym czasie nie będę mógł uczestniczyć w kultywowaniu słupków aktywności :)
(—) Oswald Baskerville, Kurator Palatynatu Leocji
ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
Helwetyk Romański Stempel
Namiestnik Palatynatu Leocji

Post autor: Helwetyk Romański »

Swoją drogą umundurowanie i odgórne wymogi tego, co ma się znajdować na odznace milicji czy tam policji, gwardii, czy jak też nazwiemy lub nazywamy służbę porządkową, jest pomysłem dobrym. Np. ustalenie, że wszystko ok, ale ma być korona leocka albo lwy i takie sprawy.
Nieco zwątpiłem w przedmiocie tego, jak ma się gwiazda znajdująca się na (chyba ostatnim) wzorze munduru do ostatecznie ustalonej gwardii żandarmerii widocznej tutaj, ale widziałbym to w ten sposób, że jedynym elementem zmiennym jest poniższa oznaka; umieszczana chyba poniżej flagi na ramionach?

Obrazek

Heraldyka lokalna — przydałby się ogólnie zbiór zasad heraldyki, może jakiś urząd gdyby ktoś nie umiał albo chciał mieć wycackany?
Moja propozycja tutaj jest bardzo prosta: jedynym dopuszczalnym źródłem elementów heraldycznych jest WappenWiki, skąd pochodzą nasze lwy. Dzięki temu wszystkie bez wyjątku herby lokalne będą utrzymane w tym samym stylu. W odniesieniu do zasad: już istniejące, utrwalone, bez modyfikacji.

Co tam dalej? Aaaa drogi krajowe i lokalne - no tak, jak Namiestnik Romański powiedział, lokalne z możliwością personalizacji bez większych ograniczeń odnośnie kształtów. Może jedynie czcionkę podać uniwersalną.
Krój pisma powinniśmy wybrać jako pierwszy. W oparciu o niego powstaną wszystkie bez wyjątku pozostałe znaki drogowe (może z wyłączeniem witaczy, o których wspomniał @Ignats ik Ruth). Tutaj istotne zastrzeżenie…

Aleksander pisze:
25 maja 2022, 20:25
(trzeba by czcionkę wybrać, co wszystkie śmieszne literki obsługuje).
Znaki diakrytyczne można dorabiać w programie do obróbki graficznej. Ja zawsze tak robię, jak wybrana czcionka ich nie ma.
…stanowczo odradzałbym pójście tą drogą.

Widziałem rzeczy, w które wy, ludzie, nigdy byście nie uwierzyli. Statki szturmowe płonące w Konstelacji Oriona. Widziałem promienie światła jarzące się w ciemności, na falach morskich przy Bramie Tannhäusera. Wszystkie te chwile przepadną w czasie jak łzy w deszczu… Pora umierać…

26 maja 2022, 5:27
Przy okazji proszę o podtrzymanie trendu przez najbliższe dwa dni, gdyż w tym czasie nie będę mógł uczestniczyć w kultywowaniu słupków aktywności :)
Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek
(—) prokr. Hweltywk Romański, RkORF · LAN
Namiestnik № 2 Palatynatu Leocji
Dyniowy Padawan
LEOCKA PARTIA FASZYSTÓW JĘZYKOWYCH

Nikogo się nie ściga, ale wszystkich się poprawia, bo tak nakazują
wewnętrzna potrzeba, poczucie sprawiedliwości i wyznawany porządek rzeczy.

IGNATS IK RUTH

Nawet podczas realiozy sprawdzam skrzynkę helwetyk​@​gmail.com
Awatar użytkownika

Miałem odpowiadać z użyciem cytatu, ale już za duży bałagan się zrobi, więc tak:

1. Umundurowanie:
@Anastasia Windsachen: fajny pomysł z odgórnymi wymogami dla umundurowania, popieram.
@Helwetyk Romański: nie będę się Rononowi wtrącał w jego rzeczy, bo a nuż wróci i naśle na mnie gwardzistów. Niemniej jednak się wypowiem, jak na malkontenta przystało: odznaka Komendy Miejskiej w Nowym Brzegu jest fajna, choć zasugerowałbym kilka poprawek do niej, a mianowicie powiększenie odznaki żandarmerii, zmianę kształtu tarczy na taki, jaki jest w WappenWiki (jak ujednolicać heraldykę, to nawet taką), być może zmianę fontów (o tym za moment) i kosmetykę graficznę (grubość konturu tarczy do fontu, światło wokół napisów).

2. Fonty:
Skoro ustalamy fonty do znaków drogowych, to może pójść za ciosem i zrobić jakiś mały zestaw fontów leockich? Coś do pism urzędowych, coś do nagłówków sportowych, coś do znaków drogowych, etc. Spisane w jednym miejscu, podlinkowanego z Google Fonts, z jakimiś może podstawowymi wskazówkami użytkowania. Dopiszę temat do Norm Szczęścia, bo uważa za warty przedyskutowania (dobieranie fontów do okazji uważam za istotny element generowania treści w mikronacjach, a generowanie treści uważam za główny cel zabawy w państwa wirtualne; każda minuta zaoszczędzona przy "robociźnie" daje więcej czasu na kreację, a przy tym zmniejsza poczucie ciężaru pracy).

3. Pomysł z WappenWiki jest bardzo fajny. W sarmackim odruchu chciałem krytykować potencjalne skrępowanie kreacji i takie tam, ale chyba warto spróbować.
ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
Anastasia Windsachen Stempel
Dowódca Gwardii Palatynatu Leocji

Post autor: Anastasia Windsachen »

29 maja 2022, 13:10
Miałem odpowiadać z użyciem cytatu, ale już za duży bałagan się zrobi, więc tak:

1. Umundurowanie:
@Anastasia Windsachen: fajny pomysł z odgórnymi wymogami dla umundurowania, popieram.
@Helwetyk Romański: nie będę się Rononowi wtrącał w jego rzeczy, bo a nuż wróci i naśle na mnie gwardzistów. Niemniej jednak się wypowiem, jak na malkontenta przystało: odznaka Komendy Miejskiej w Nowym Brzegu jest fajna, choć zasugerowałbym kilka poprawek do niej, a mianowicie powiększenie odznaki żandarmerii, zmianę kształtu tarczy na taki, jaki jest w WappenWiki (jak ujednolicać heraldykę, to nawet taką), być może zmianę fontów (o tym za moment) i kosmetykę graficznę (grubość konturu tarczy do fontu, światło wokół napisów).

2. Fonty:
Skoro ustalamy fonty do znaków drogowych, to może pójść za ciosem i zrobić jakiś mały zestaw fontów leockich? Coś do pism urzędowych, coś do nagłówków sportowych, coś do znaków drogowych, etc. Spisane w jednym miejscu, podlinkowanego z Google Fonts, z jakimiś może podstawowymi wskazówkami użytkowania. Dopiszę temat do Norm Szczęścia, bo uważa za warty przedyskutowania (dobieranie fontów do okazji uważam za istotny element generowania treści w mikronacjach, a generowanie treści uważam za główny cel zabawy w państwa wirtualne; każda minuta zaoszczędzona przy "robociźnie" daje więcej czasu na kreację, a przy tym zmniejsza poczucie ciężaru pracy).

3. Pomysł z WappenWiki jest bardzo fajny. W sarmackim odruchu chciałem krytykować potencjalne skrępowanie kreacji i takie tam, ale chyba warto spróbować.
Czasami trzeba skrępować by zabawa dawała lepsze efekty

EDIT: A co do fontów - tak, tak, tak! W Edelweiss przecież już się tak bawią. Pisma urzędowe to czcionka typu Courier New by stylizować maszynę do pisania. Pójdźmy dalej i zróbmy, jak proponujesz. Śmiało bądźmy awangardą i nieśmy sztandar leocki w górę.
(—) Anastasia Windsachen, Generalissima Leocji
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
No bo co ludzie powiedzom!?

W razie wielkiej potrzeby i zauważalnego braku aktywności - proszę się dobijać na Discorda (ScreamingBlackCat), a z plikami na maila -> anastasiawindsachen@gmail.com
Awatar użytkownika

29 maja 2022, 14:09

1. Umundurowanie:

2. Fonty:

Zdecydowanie :)
ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
Helwetyk Romański Stempel
Namiestnik Palatynatu Leocji

Post autor: Helwetyk Romański »

@Helwetyk Romański: nie będę się Rononowi wtrącał w jego rzeczy, bo a nuż wróci i naśle na mnie gwardzistów. Niemniej jednak […].
Trzymałbym się tego „niemniej jednak”. I nie dlatego, żebym uważał, że odznaka wymaga zmiany, a dlatego, że jestem programowo przeciwny postawie bezczynności w oczekiwaniu na powrót. Wszystko można zmienić, wszystko można przywrócić.

Coś do pism urzędowych, coś do nagłówków sportowych, coś do znaków drogowych, etc.
Znaki drogowe omawiamy, a pisma urzędowe przecież mają Libre Baskerville? 🤔

29 maja 2022, 14:12
29 maja 2022, 14:09
W sarmackim odruchu chciałem krytykować potencjalne skrępowanie kreacji i takie tam, ale chyba warto spróbować.
Zdecydowanie :)
Nice. (BP…).
Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek
(—) prokr. Hweltywk Romański, RkORF · LAN
Namiestnik № 2 Palatynatu Leocji
Dyniowy Padawan
LEOCKA PARTIA FASZYSTÓW JĘZYKOWYCH

Nikogo się nie ściga, ale wszystkich się poprawia, bo tak nakazują
wewnętrzna potrzeba, poczucie sprawiedliwości i wyznawany porządek rzeczy.

IGNATS IK RUTH

Nawet podczas realiozy sprawdzam skrzynkę helwetyk​@​gmail.com
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rynek w Nowym Brzegu”