Od początku też postrzegałem LAN jako odejście od dydaktyki na rzecz idei towarzystw naukowych, ale to tylko moja wizja :)
🎙️ Auditorium Disputandum

- Franklin Garamond • Stempel
- Namiestnik Palatynatu Leocji
Auditorium Disputandum LAN
Przyznam szczerze, że nie widziałem jeszcze w mikroświecie dobrze działającej uczelni. Formalizmy, masa katedr, multum kierunków i niewielu zainteresowanych. Ot odwzorowanie realnych uczelni w internecie, w ogóle nie uwzględniające specyfiki mikronacji, faktycznych potrzeb, a także dostępności ludzi i zasobów.
Od początku też postrzegałem LAN jako odejście od dydaktyki na rzecz idei towarzystw naukowych, ale to tylko moja wizja :)
- Helwetyk Romański • Stempel
Zgadzam się z przedpiszcami. Owszem, w mikronacjach można się nauczyć bardzo wiele, ale zdecydowanie sądzę, że jedynym sprawdzonym mechanizmem nabywania wiedzy jest nabywanie jej w praktyce, poprzez działanie, nie słuchanie. W tym ujęciu nawet nie jestem przekonany co do tego, że kształcenie indywidualne w ramach struktur akademii mogłoby odnieść pożądany skutek — głównie po linii obowiązków nakładanych tak na kadrę, jak i samych studentów.Apolinary Montserrat pisze: ↑22 kwie 2020, 15:04Czy Waszym zdaniem powinniśmy pójść w stronę - powiedzmy - w miarę klasycznych studiów, z programem zajęć, zaliczeniami, czy raczej kształcenia indywidualnego z opiekunem naukowym?
Z mojej perspektywy: jeżeli ktoś „ogarnięty” będzie potrzebował mojej pomocy, w ramach posiadanych przeze mnie pewnych umiejętności, chętnie wskażę źródła, pomogę, wyrażę opinię. Ale gdybym miał robić to na zasadzie przedmiotów, zadań, zaliczeń… 🤒
(—) prokr. Hweltywk Romański, RkORF · LAN
Namiestnik № 2 Palatynatu Leocji
Dyniowy Padawan
LEOCKA PARTIA FASZYSTÓW JĘZYKOWYCH
Dyniowy Padawan
Nikogo się nie ściga, ale wszystkich się poprawia, bo tak nakazują
wewnętrzna potrzeba, poczucie sprawiedliwości i wyznawany porządek rzeczy.
IGNATS IK RUTH
IGNATS IK RUTH
Nawet podczas realiozy sprawdzam skrzynkę helwetyk@gmail.com
- Apolinary Montserrat • Stempel
- Przewodniczący Leockiej Akademii Nauk
- Kontakt:
Osobiście kształcenia klasycznego sobie nie wyobrażam, z pracą indywidualną też może być ciężko, bo wymaga to przygotowania i czasu. Oczywiście to nie wyklucza wzajemnej pomocy przy wspinaniu się po drabinie tytułów i poszerzaniu dorobku, ale bez paragrafów raczej sobie z tym poradzimy.
Bardzo dziękuję za Wasze opinie.
Bardzo dziękuję za Wasze opinie.
prof. Apolinary Montserrat OL LAN
Przewodniczący Leockiej Akademii Nauk
Dyrektor Centralnego Szpitala Wojskowego
Redaktor naczelny Głosu Leocji
W Leocji rzeczy niemożliwe robimy od ręki,
na cuda trzeba chwilkę poczekać.
- Kontakt:
Ze spraw bieżących chciałbym poinformować, że dołączył do naszego grona dr @Guedes de Lima. Witamy serdecznie w Akademii. Bardzo się cieszę, że zechciałeś z nami współpracować. 🙂
Powiększenie naszego grona oznacza również, że zmienia się troszkę tryb naszej pracy. Z chwilą, kiedy nasz zespół tworzy faktycznie obecnych pięciu członków, będziemy już oficjalnie podejmować uchwały, debatować i głosować.
Korzystając z okazji chciałbym przedłożyć Wam projekt pierwszej uchwały, dotyczącej nadania mi tytułu doktora.
Ciężko się pisze o sobie i dziwnie, ale czasem trzeba. To czym się zajmuję naukowo jest Wam znane, bo moja działalność naukowa skupia się w LANie. Przygotowałem dwie publikacje (1 i 2), a trzecia jest w drodze. Pech chciał, że mój wniosek jest pierwszy, więc przecieram szlaki procedur, ale zdaję się na Was - odpowiem na pytania, jeśli uznacie, że to nie ten moment to oczywiście przyjmę to z pokorą i zabiorę do dalszych badań, aby za jakiś czas wniosek ponowić. Debatę otwieram i zapraszam Was do zabrania głosu.
@: @Ametyst Faradobus, @Ludwik Tomović, @Helwetyk Romański, @Guedes de Lima
Powiększenie naszego grona oznacza również, że zmienia się troszkę tryb naszej pracy. Z chwilą, kiedy nasz zespół tworzy faktycznie obecnych pięciu członków, będziemy już oficjalnie podejmować uchwały, debatować i głosować.
Korzystając z okazji chciałbym przedłożyć Wam projekt pierwszej uchwały, dotyczącej nadania mi tytułu doktora.
Uchwała z dnia ... kwietnia 2020 r.
w sprawie nadania tytułu naukowego członkowi Leockiej Akademii Nauk
Na podstawie Artykułów 1 i 4 Dekretu o Leockiej Akademii Nauk z dnia 12 marca 2020 r., wykonując przypisane nam kompetencje oraz w uznaniu dotychczasowej działalności, niniejszym nadajemy Apolinaremu Montserratowi tytuł doktora Leockiej Akademii Nauk.
Ciężko się pisze o sobie i dziwnie, ale czasem trzeba. To czym się zajmuję naukowo jest Wam znane, bo moja działalność naukowa skupia się w LANie. Przygotowałem dwie publikacje (1 i 2), a trzecia jest w drodze. Pech chciał, że mój wniosek jest pierwszy, więc przecieram szlaki procedur, ale zdaję się na Was - odpowiem na pytania, jeśli uznacie, że to nie ten moment to oczywiście przyjmę to z pokorą i zabiorę do dalszych badań, aby za jakiś czas wniosek ponowić. Debatę otwieram i zapraszam Was do zabrania głosu.
@: @Ametyst Faradobus, @Ludwik Tomović, @Helwetyk Romański, @Guedes de Lima
- Helwetyk Romański • Stempel
Nieco na motywach tego wykładu, ale: dlaczego tylko doktora?Apolinary Montserrat pisze: ↑24 kwie 2020, 12:13Korzystając z okazji chciałbym przedłożyć Wam pierwszy projekt uchwały, dotyczącej nadania mi tytułu doktora.
(—) prokr. Hweltywk Romański, RkORF · LAN
Dyniowy Padawan
Dyniowy Padawan
Nikogo się nie ściga, ale wszystkich się poprawia, bo tak nakazują
IGNATS IK RUTH
IGNATS IK RUTH
Nawet podczas realiozy sprawdzam skrzynkę helwetyk@gmail.com
- Kontakt:
Najczcigodniejszy, czuję się szczerze tym pytaniem zakłopotany. Jeszcze i wiedzy i umiejętności wiele do zdobycia, a i apetyt rośnie w miarę jedzenia. 😉Helwetyk Romański pisze: ↑24 kwie 2020, 12:21Nieco na motywach tego wykładu, ale: dlaczego tylko doktora?Apolinary Montserrat pisze: ↑24 kwie 2020, 12:13Korzystając z okazji chciałbym przedłożyć Wam pierwszy projekt uchwały, dotyczącej nadania mi tytułu doktora.
- Ametyst Faradobus • Stempel
- Przybysz
Myśmy mieli jakieś ustalenia na temat wymogów na poszczególne stopnie?
PROCESOR DOKTÓR NAUK NET. MAGISTER
Ametyst z rodu Faradobusów
Urlopowany Król Hirschbergii i Weerlandu,
Ponownie Prezydent Republiki Bialeńskiej

- Kontakt:
Ostatecznie nie:Ametyst Faradobus pisze: ↑24 kwie 2020, 12:49Myśmy mieli jakieś ustalenia na temat wymogów na poszczególne stopnie?
Apolinary Montserrat pisze: ↑16 kwie 2020, 11:08
- Tytułami naukowymi zgodnie z rosnącą hierarchią ważności są: bakałarz, magister, doktor, docent i profesor.
- Członkowi przyjętemu do Leockiej Akademii Nauk, jeśli nie posiada wyższego tytułu naukowego, przysługuje tytuł naukowy bakałarza.
- Tytuły naukowe są nadawane na wniosek w drodze uchwały Zgromadzenia Akademii po dokonaniu oceny dorobku naukowego.
- Tytuły naukowe mogą być uzupełniane o skróty: mikr. (od mikronacyjny), net. (od netowy) i int. (od internetowy).
- Zgromadzenie Akademii na wniosek dokonuje nostryfikacji tytułu naukowego nadanego poza Leocką Akademią Nauk.
- Członkowie Leockiej Akademii Nauk, przyjęci przed dniem ogłoszenia niniejszej uchwały, uzyskują tytuł naukowy magistra, o ile nie posiadają wyższego tytułu naukowego, oraz nostryfikację tytułu naukowego uzyskanego poza Leocką Akademią Nauk.
Jeśli przyjmiemy rozwiązanie powyższe nie będzie warunku jak zapisywać tytuł czy przed nazwiskiem czy przy skrótowcu LAN, będzie można dodawać skróty netowe lub nie pisać ich w ogóle i nie będzie warunku ilościowego publikacji - trzeba będzie dorobek ocenić zgodnie ze zdrowym rozsądkiem. Proponuję dodać jeszcze dwie rzeczy - możliwość nostryfikacji jak ktoś sobie zażyczy, widziałem coś takiego w statucie uniwersytetu w Rotrii, nie wiem jak to jest w Bialenii, w Sarmacji kiedyś była nostryfikacja przy Radzie Nauki, później to uprawnienie (obecnie niedopowiedziane w ustawie) przejął Książę. Druga rzecz to startowa pozycja magistra dla członków LAN, chyba, że ktoś ma wyższy tytuł.
- Guedes de Lima • Stempel
- Obywatel
Bardzo dziękuję raz jeszcze. Mam nadzieję, że przyczynię się w jakimś stopniu do rozwoju LAN.Apolinary Montserrat pisze: ↑24 kwie 2020, 12:13Ze spraw bieżących chciałbym poinformować, że dołączył do naszego grona dr @Guedes de Lima. Witamy serdecznie w Akademii. Bardzo się cieszę, że zechciałeś z nami współpracować. 🙂
GUEDES DE LIMA h. SZACHOWNICA
Ojciec Założyciel - Dumny Sclavińczyk
"Rzeczpospolita Sclavinii i Trizondalu to był najbardziej nieodpowiedzialny projekt w historii mikroświata". - Piotr von Thorn-Cetnarovich, Prezydent Rzeczpospolitej Sclavińskiej.
Ojciec Założyciel - Dumny Sclavińczyk
"Rzeczpospolita Sclavinii i Trizondalu to był najbardziej nieodpowiedzialny projekt w historii mikroświata". - Piotr von Thorn-Cetnarovich, Prezydent Rzeczpospolitej Sclavińskiej.
- Ametyst Faradobus • Stempel
- Przybysz
Zatem jak sądzę Kulega Prezydent Akademii idealnie zasłużył na stopień doktorski.
PROCESOR DOKTÓR NAUK NET. MAGISTER

- Kontakt:
🔔
Nie widzę sprzeciwów, więc przejdźmy do głosowania nad projektem uchwały.
Głosowanie zostanie zakończone 27 kwietnia o godz. 12.00 lub wcześniej, jeśli większość głosów zostanie oddana.
Uchwała z dnia ... kwietnia 2020 r.
w sprawie nadania tytułu naukowego członkowi Leockiej Akademii Nauk
Na podstawie Artykułów 1 i 4 Dekretu o Leockiej Akademii Nauk z dnia 12 marca 2020 r., wykonując przypisane nam kompetencje oraz w uznaniu dotychczasowej działalności, niniejszym nadajemy Apolinaremu Montserratowi tytuł doktora Leockiej Akademii Nauk.
Uprawnieni do głosowania są: prof. @Ametyst Faradobus, dr @Ludwik Tomović, prof. @Helwetyk Romański, dr @Guedes de Lima, mgr @Apolinary Montserrat