Rejestracje statków powietrznych

Tu dyskutujemy na wszystkie tematy związane z mikronacjami
Awatar użytkownika
Helwetyk Romański Stempel
Namiestnik Palatynatu Leocji

Post autor: Helwetyk Romański »

Ronon Dex pisze:
24 kwie 2020, 19:38
I tutaj przechodzimy do następnego etapu... samolotów/śmigłowców prywatnych. Jak pamiętasz pytałem się o kwestie rejestracyjne. Wiemy już, ze to będzie kombinacja L-xxxx/L-xxx (ile znaków będzie po "L"). Moja propozycja to litery, bo można sobie (wzorem rejestracji "personalnych" na samochodach) układać kombinacje, które dla nas coś oznaczają. Np. mógłbym sobie np. zrobić rejestrację L-RDxx lub L-RDx.
Bardzo mi się podoba ta koncepcja „personalizacji”! Jak to wyglądałoby z uwzględnieniem cywilnych linii lotniczych? I czy dla maszyn wojskowych zachowujemy dwie cyfry wspomniane na początku wątku, czy też dodajemy jakiś przedrostek (zamiast „L” lub „RD”)?

(Idąc za ciosem, można byłoby pokusić się o jakąś mikroświatową standaryzację…).
Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek
(—) prokr. Hweltywk Romański, RkORF · LAN
Namiestnik № 2 Palatynatu Leocji
Dyniowy Padawan
LEOCKA PARTIA FASZYSTÓW JĘZYKOWYCH

Nikogo się nie ściga, ale wszystkich się poprawia, bo tak nakazują
wewnętrzna potrzeba, poczucie sprawiedliwości i wyznawany porządek rzeczy.

IGNATS IK RUTH

Nawet podczas realiozy sprawdzam skrzynkę helwetyk​@​gmail.com
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel

Post autor: Ronon Dex »

Helwetyk Romański pisze:
25 kwie 2020, 10:00
I czy dla maszyn wojskowych zachowujemy dwie cyfry wspomniane na początku wątku, czy też dodajemy jakiś przedrostek (zamiast „L” lub „RD”)?
Samoloty wojskowe mają swoje numery taktyczne i nie ma to nic wspólnego z oznaczeniami lotnictwa cywilnego. Każde siły powietrzne używają swoich systemów... tak w realu, jak i wirtualu.

Natomiast lotnictwo cywilne faktycznie może posługiwać się standardami, zarówno przy oznaczaniu portów lotniczych, jak i samolotów. W przypadku portów lotniczych w realu ta standaryzacja jest pełna czyli każde lotnisko ma swój 4-literowy kod ICAO, gdzie pierwsze dwie litery oznaczają państwo, a dwie kolejne to już konkretne lotnisko (zwykle te litery jakoś kojarzą się z miastem w którym jest lotnisko). Przy czym pierwsza litera to albo kontynent lub jego część, albo państwo (w przypadku niektórych, dużych np. USA), a druga to dane państwo (w USA to kombinacja kraj-stan).

Na przykład Polska w realu ma dwie pierwsze litery EP gdzie "E" oznacza "Europa" (a raczej jej część, bo Europa Południowa ma "L"), a "P" to Polska. Kombinacja EPGD jest oznaczeniem portu lotniczego w Gdańsku.

W przypadku v-świata nie zauważyłem by poza Bialenią ktoś to stosował... przynajmniej gdy ten system tworzyliśmy w 2014. W Republice Bialeńskiej lotniska mają oznaczenie NBXX, gdzie "N" to Nordata, a "B" to Bialenia. Kolejne dwie litery to oznaczenie lotniska np. NBBE to Bengazi.

Ponieważ Palatynat Leocji trudno ściśle dopasować do jakiegoś kontynentu to można by zastosować kod indywidualny np. PL. Jeżeli się przypisać do jakiegoś kontynentu to wtedy pierwsza litera to były kontynent , a druga to "L".

Natomiast w przypadku numerów rejestracyjnych to nie ma w realnym świecie reguł. Rejestracje samolotów są różne - będąc kombinacją liter i cyfr lub tylko liter. Układ nie jest jednolity, ale jest ustalony i każde realne państwo ma przypisaną pierwszą część rejestracji jako obowiązującą i oznaczającą dany kraj. Na przykład Polska ma SP-XXX (gdzie "X" to litera, a w przypadku szybowców cyfra, ale jest ich 4),a np. USA ma N-xxxx gdzie po N następują zwykle cyfry, ale bywają też uzupełnione literą. Tą drugą grupę kraje ustalają sobie już wewnętrznie... np. w Polsce pierwsza litera z drugiej grupy oznacza rodzaj statku powietrznego lub grupę użytkowników. Z punku widzenia międzynarodowego ważna jest ta pierwsza grupa oznaczająca kraj.

W przypadku Bialenii ustaliliśmy znak rejestracyjny jako NB-XXXX, dwie pierwsze litery oznaczają kraj (zaimportowaliśmy to po porostu z oznakowania lotnisk), a potem następują cztery litery. Zwykle 2-3 to jakaś identyfikacja użytkownika.

Tutaj bym nie kombinował i zrobił po prostu kombinację L-XXX lub L-XXXX. Gdzie X to litery, bo zawsze można ten początek zrobić w jakiś sposób identyfikujący użytkownika. Dla przykładu mógłbym zarejestrować prywatny samolot z rejestracją L-RDX lub L-RDXX.
Obrazek
Ronon Dex
Archont Rodecji oraz Gubernator Oceanii Leockiej
Awatar użytkownika

Ronon Dex pisze:
25 kwie 2020, 11:15
W przypadku v-świata nie zauważyłem by poza Bialenią ktoś to stosował... przynajmniej gdy ten system tworzyliśmy w 2014. W Republice Bialeńskiej lotniska mają oznaczenie NBXX, gdzie "N" to Nordata, a "B" to Bialenia. Kolejne dwie litery to oznaczenie lotniska np. NBBE to Bengazi. Ponieważ Palatynat Leocji trudno ściśle dopasować do jakiegoś kontynentu to można by zastosować kod indywidualny np. PL. Jeżeli się przypisać do jakiegoś kontynentu to wtedy pierwsza litera to były kontynent , a druga to "L".
Myślę, że to dobra okazja do tego, żeby zaproponować standaryzację: narracji na odcinku detali budujących atmosferę nigdy zbyt wiele. W przypadku Nowego Brzegu byłoby to PLNB, w przypadku Grodziska mogłoby być to WSGR (tu abstrahując od mojej skrajnej niechęci do nazwy „Wirtuazja…”) lub CSGR (od Kontynentu Centralnego), Dreamopolis — MDDR lub ZDDR etc.

Ronon Dex pisze:
25 kwie 2020, 11:15
W przypadku Bialenii ustaliliśmy znak rejestracyjny jako NB-XXXX, dwie pierwsze litery oznaczają kraj (zaimportowaliśmy to po porostu z oznakowania lotnisk), a potem następują cztery litery. Zwykle 2-3 to jakaś identyfikacja użytkownika. Tutaj bym nie kombinował i zrobił po prostu kombinację L-XXX lub L-XXXX. Gdzie X to litery, bo zawsze można ten początek zrobić w jakiś sposób identyfikujący użytkownika. Dla przykładu mógłbym zarejestrować prywatny samolot z rejestracją L-RDX lub L-RDXX.
Z mojej perspektywy ten standard (zachowanie spójności z oznakowaniem lotnisk) brzmi dobrze. Dla linii lotniczych o roboczej nazwie Leockie Linie Lotnicze mielibyśmy (P)L-LLXX?
Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek
Dyniowy Padawan

IGNATS IK RUTH

Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel

Helwetyk Romański pisze:
25 kwie 2020, 12:35
Myślę, że to dobra okazja do tego, żeby zaproponować standaryzację: narracji na odcinku detali budujących atmosferę nigdy zbyt wiele. W przypadku Nowego Brzegu byłoby to PLNB, w przypadku Grodziska mogłoby być to WSGR (tu abstrahując od mojej skrajnej niechęci do nazwy „Wirtuazja…”) lub CSGR (od Kontynentu Centralnego), Dreamopolis — MDDR lub ZDDR etc.
Sądzę, że w kwestii standaryzacji trzeba się oprzeć na stworzeniu i zaproponowaniu systemu... W ostatnie dwie litery nie ma co wchodzić - to kwestia wewnętrzna v-państwa. Trzeba by ustalić te pierwsze dwie czyli oznakowanie państwo-kontynent lub państwo jeżeli jest kontynentem lub jest na tyle oddalone, że trudno je przypisać do kontynentu.

Przydałoby się aktualne mamy mikroświata... co prawda pracuję obecnie nad mapą lądów mikroświata, ale to będzie mapa lądów - jeżeli chodzi o lotnictwo czy komunikację morską to bardziej mi to potrzebne do obliczania odległości, zasięgów, tras lotniczych i morskich. Niespecjalnie śledzę państwa mikroświata i jego obecną geografię (próba współpracy z tym całym KIK skutecznie mnie swego czasu od tego odstręczyła).

Wskażesz najbardziej aktualną mapę mikroświata (pal pies te dziwne skale i przesuwanie równika oraz inne kombinacje "pod prąd" w wydaniu KIK - to do tego jest zbędne) - trzeba by zrobić spis kontynent-państwo (i oczywiście te poza kontynentami) oraz zaproponować przydział oznaczeń literowych.
Helwetyk Romański pisze:
Z mojej perspektywy ten standard (zachowanie spójności z oznakowaniem lotnisk) brzmi dobrze. Dla linii lotniczych o roboczej nazwie Leockie Linie Lotnicze mielibyśmy (P)L-LLXX?
A więc proponuję przyjąć kombinację literową L-XXXX - jest najwygodniejsza i moim zdaniem nie ma co kombinować z PL. W okolicy nie ma innego państwa na zaczynającego się na literę "L" (nie wiem czy w ogóle jest takowe w aktualnym mikroświecie). To raczej państwa zaczynające się na "S" musiałyby kombinować układy dwuliterowe itd.

Jeżeli jesteśmy zgodni co do oznaczeń rejestracyjnych naszego lotnictwa cywilnego to może władze państwowe wydadzą stosowny akt oficjalny.
Obrazek
Ronon Dex
Awatar użytkownika

Ronon Dex pisze:
25 kwie 2020, 12:58
Przydałoby się aktualne mamy mikroświata... co prawda pracuję obecnie nad mapą lądów mikroświata, ale to będzie mapa lądów - jeżeli chodzi o lotnictwo czy komunikację morską to bardziej mi to potrzebne do obliczania odległości, zasięgów, tras lotniczych i morskich. Niespecjalnie śledzę państwa mikroświata i jego obecną geografię (próba współpracy z tym całym KIK skutecznie mnie swego czasu od tego odstręczyła). Wskażesz najbardziej aktualną mapę mikroświata (pal pies te dziwne skale i przesuwanie równika oraz inne kombinacje "pod prąd" w wydaniu KIK - to do tego jest zbędne) - trzeba by zrobić spis kontynent-państwo (i oczywiście te poza kontynentami) oraz zaproponować przydział oznaczeń literowych.
Jakiś czas temu „chwaliłem” się swoją mapą Frankensteina (jak mi zwrócono uwagę, jeden z kontynentów jest w złym miejscu). Wygląda dramatycznie źle, ale na potrzeby przyporządkowania mikronacji do kontynentów powinna wystarczyć, o ile pamięta się o: Monarchii Austro-Węgierskiej (Orientyka), Cesarstwie Bizantyjskim (Vaarland), Magnifikacie (Nordata), Muratyce (Nordata), Voxlandzie i Westlandzie (chyba też Nordata…?). Nie jestem pewny, czy istnieje cokolwiek bardziej aktualnego, obejmującego cały mikroświat…

Ronon Dex pisze:
Helwetyk Romański pisze:
A więc proponuję przyjąć kombinację literową L-XXXX - jest najwygodniejsza i moim zdaniem nie ma co kombinować z PL. W okolicy nie ma innego państwa na zaczynającego się na literę "L" (nie wiem czy w ogóle jest takowe w aktualnym mikroświecie). To raczej państwa zaczynające się na "S" musiałyby kombinować układy dwuliterowe itd. Jeżeli jesteśmy zgodni co do oznaczeń rejestracyjnych naszego lotnictwa cywilnego to może władze państwowe wydadzą stosowny akt oficjalny.
@Franklin Garamond…?
Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek
Dyniowy Padawan

IGNATS IK RUTH

Awatar użytkownika
Franklin Garamond Stempel

Post autor: Franklin Garamond »

Helwetyk Romański pisze:
25 kwie 2020, 14:11
Ronon Dex pisze:
Helwetyk Romański pisze:
A więc proponuję przyjąć kombinację literową L-XXXX - jest najwygodniejsza i moim zdaniem nie ma co kombinować z PL. W okolicy nie ma innego państwa na zaczynającego się na literę "L" (nie wiem czy w ogóle jest takowe w aktualnym mikroświecie). To raczej państwa zaczynające się na "S" musiałyby kombinować układy dwuliterowe itd. Jeżeli jesteśmy zgodni co do oznaczeń rejestracyjnych naszego lotnictwa cywilnego to może władze państwowe wydadzą stosowny akt oficjalny.
@Franklin Garamond…?
Jeśli pytacie mnie czy wydawać oficjalny akt dotyczący standaryzacji oznaczeń lotnictwa cywilnego w Palatynacie, to chyba wiecie co jaki mam stosunek do aktów prawnych tego rodzaju.

Jeśli zaś chodzi o oznaczenia jako takie, to oczywiście preferowałbym oznaczenia o stałej ilości znaków, ale widzę, że międzynarodowa standaryzacja w realu jest jedno-dwuznakowa, więc jak najbardziej może być L-XXXX, gdzie XXXX to kolejne numery z zerami wiodącymi na uzupełnienie lub oznaczenia indywidualne z wykorzystaniem liter. Na przykład samolot Palatium: L-LEO1 lub L-PALA.
Obrazek Obrazek Obrazek
(—) Franklin Garamond
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel

Franklin Garamond pisze:
25 kwie 2020, 14:46
Jeśli pytacie mnie czy wydawać oficjalny akt dotyczący standaryzacji oznaczeń lotnictwa cywilnego w Palatynacie, to chyba wiecie co jaki mam stosunek do aktów prawnych tego rodzaju.
To może po prostu utworzę cywilny rejestr statków powietrznych, gdzie na wstępie ustali się zasady tworzenia numerów rejestracyjnych w Palatynacie Leocji - obejdzie się bez aktu prawnego, a jednocześnie zasady zostaną ustalone? Przy czym nie widzę problemu by w kombinacji L-XXXX ten ostatni znak mógł być zarówno literą, jak i cyfrą.
Franklin Garamond pisze:
...ale widzę, że międzynarodowa standaryzacja w realu jest jedno-dwuznakowa
Co więcej... są/były od tego wyjątki 3-4 znakowe np. śp ZSRR miało po prostu "CCCP-", a taki Laos ma do dzisiaj "RDPL-". Do tego są kombinacje liter i cyfr (dość powszechne), a także 3-znakowe kombinacje jak Oman mający "A40-"
Obrazek
Ronon Dex
Awatar użytkownika

Ronon Dex pisze:
25 kwie 2020, 20:55
Franklin Garamond pisze:
To może po prostu utworzę cywilny rejestr statków powietrznych, gdzie na wstępie ustali się zasady tworzenia numerów rejestracyjnych w Palatynacie Leocji - obejdzie się bez aktu prawnego, a jednocześnie zasady zostaną ustalone? Przy czym nie widzę problemu by w kombinacji L-XXXX ten ostatni znak mógł być zarówno literą, jak i cyfrą.
Jak najbardziej. Dowolne rozwiązanie i podejście do numeracji będzie właściwe. Po prostu stoję na stanowisku, że nie ma potrzeby angażować aktów jakiegokolwiek rodzaju, by ustalić jak numerujemy samoloty. Do tego w zupełności wystarczy dżentelmeńska zgoda/umowa.
Obrazek Obrazek Obrazek
(—) Franklin Garamond
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel

Tylko gdzie ten rejestr umieścić? W dziale Interoceanicznego Portu Lotniczego?

Jutro opracuję odpowiednie karty rejestracyjne.
Obrazek
Ronon Dex
Awatar użytkownika

Jak dla mnie, to bardzo dobre miejsce. Można taki wątek podczepić jako ogłoszenie, żeby nie uciekł w czasie.
Obrazek Obrazek Obrazek
(—) Franklin Garamond
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rynek w Nowym Brzegu”