Liga Piłkarska Palatynatu Leocji - oficjalny wątek ogólny

Liga narodowa w Xpert Eleven
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Ludwik Tomović Stempel
Obywatel

Post autor: Ludwik Tomović »

Ostatnia wiadomość z poprzedniej strony wątku

Vilarte pisze:
19 cze 2022, 19:58
Ok polubienia rozumiem jako ok dla wszystkich dat, więc jeśli nie będzie sprzeciwów to ustawię start na 26 czerwca, również godz. 19.00 :)
No szanujmy się, w pełni popieram to co @Oswald Baskerville napisał.
Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek

/-/
dr net. ppor. Ludwik Wilhelm diuk Tomović

Gubernator Konfederacji Sclavińskiej
Ana - Konstanz 28
25-257 Ana - Konstanz

Obrazek
Awatar użytkownika
Helwetyk Romański Stempel
Namiestnik Palatynatu Leocji

Post autor: Helwetyk Romański »

Piotr vel Bocian pisze:
19 cze 2022, 22:15
[…] nie wiem czy uda mi się wygospodarować tyle czasu, aby być z drużyną aktywnym na forum.
Precyzuję, że chodzi mi o obecność, nie aktywność (sam przecież nie prowadzę żadnej kroniki klubu). Jestem przeciwny dodawaniu do zabawy stałych obowiązków. Trochę jednak przeszkadza mi fakt, że trenera LPPL nie można ustalić/namierzyć bez konieczności zasięgania języka u lepiej wtajemniczonych.
Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek
(—) prokr. Hweltywk Romański, RkORF · LAN
Namiestnik № 2 Palatynatu Leocji
Dyniowy Padawan
LEOCKA PARTIA FASZYSTÓW JĘZYKOWYCH

Nikogo się nie ściga, ale wszystkich się poprawia, bo tak nakazują
wewnętrzna potrzeba, poczucie sprawiedliwości i wyznawany porządek rzeczy.

IGNATS IK RUTH

Nawet podczas realiozy sprawdzam skrzynkę helwetyk​@​gmail.com
Awatar użytkownika
Piotr vel Bocian Stempel
Przybysz

Post autor: Piotr vel Bocian »

Helwetyk Romański pisze:
19 cze 2022, 22:24
Piotr vel Bocian pisze:
19 cze 2022, 22:15
[…] nie wiem czy uda mi się wygospodarować tyle czasu, aby być z drużyną aktywnym na forum.
Precyzuję, że chodzi mi o obecność, nie aktywność (sam przecież nie prowadzę żadnej kroniki klubu). Jestem przeciwny dodawaniu do zabawy stałych obowiązków. Trochę jednak przeszkadza mi fakt, że trenera LPPL nie można ustalić/namierzyć bez konieczności zasięgania języka u lepiej wtajemniczonych.
Wobec powyższego: przyklaskuję :)
Awatar użytkownika
Oswald Baskerville Stempel
Kurator Palatynatu Leocji

Post autor: Oswald Baskerville »

Skoro już omawiamy sprawy dotyczące "zasad gry", że tak to ujmę, to pozwolę sobie przedstawić program dla LPPL, który sporządziłem już jakiś czas temu. Program podzieliłem na dwie części: tę dotyczącą zasad obecności w Lidze i tę dotyczącą oprawy rozgrywek. Zasady traktuję jako kwestie krytyczne i obowiązkowe, oprawę na zasadzie "raczej powinno być" lub "fajnie by było".

Zasady:
1. Leockie nazwy klubów - każdy nowy lub przemianowany klub LPPL powinien być zlokalizowany w Leocji i powinna to odzwierciedlać jego nazwa. Oczywiście nie będziemy zmuszać Diany czy Korony do zmiany nazw. Jeśli ktoś nie ma swojej dzierżawy lub nie chce takiej posiadać, to mimo wszystko powinien drużynę umieścić na mapie Leocji, choćby na siłę.

2. Trenerzy obecni na forum Leocji - liga stała się ważny elementem leockiego krajobrazu, mocno w niego wrosła, a powinna jeszcze mocniej. Z tego powodu wszyscy trenerzy powinni być zarejestrowani na forum Leocji i powinno być to główne miejsce informowania o Lidze oraz omawiania jej spraw. Forum w X11 powinno być jedynie dodatkiem.

3. Wątki klubów na forum Leocji - każdy klub musi mieć swój wątek na forum. W poście otwierającym powinny znaleźć się podstawowe informacje o klubie (pełna nazwa, herb, data powstania, przydomek, macierzysta miejscowość, stadion, klub kibica, etc.). Prowadzenie wątku nie byłoby obowiązkiem, niemniej klub powinien posiadać swoją “siedzibę”.

4. Herby Klubów - zasada powiązana z poprzednią. Każdy klub musi mieć swój herb. Jeśli będzie taka potrzeba, herb zostanie przygotowany według wyobrażenia jego trenera. Herby są nam potrzebne, by lepiej zaznaczać obecność Ligi na forum Leocji i by mieć czym wypełniać ligowe grafiki promocyjne.

5. Posezonowa dyskusja o Zarządzie - wzorem SLP powinniśmy wprowadzić wypróbowany mechanizm ustanawiania Zarządu. Po sezonie podejmujemy dyskusję kto kontynuuje administrowanie Ligą w X11, a wyboru dokonujemy w drodze głosowania.

6. Podział na dywizje - sezon w LPPL w obecnym kształcie trwa zbyt długo. O ile na razie nie mieliśmy dużych problemów ze znikaniem trenerów, o tyle z biegiem czasu mogą się one pojawić, a długi sezon jedynie im sprzyja. Podział Ligi na dwie dywizje uczyni ją bardziej lekkostrawną i da szansę na uczciwszą rywalizację.

Oprawa:
7. Cotygodniowe relacje z Ligi - tu szykuje się pewna niespodzianka, ale na jej ujawnienie poczekamy jeszcze długo, być może nawet do drugiej połowy 6. sezonu, a kto wie, czy nie do sezonu 7. Bez względu na tę niespodziankę, relacje powinny być regularnie, tak jak przyzwyczaił nas Santiago, ale powinny być uzupełnione o pewne detale, jak np. trenera kolejki.

8. Grafiki do relacji z kolejek - oficjalne relacje ligowe powinny być opatrzone ładnymi grafikami. W najbliższych tygodniach powstanie spójny i względnie estetyczny zestaw grafik, bez względu na wszystko.

9. Oficjalne nagłówki ligowe dla klubów - oficjalne wypowiedzi klubowe, zliczane do rankingu i nagradzane na koniec sezonu, powinny być opatrzone dedykowanymi graficzkami.

10. Relacje z LPPL na innych forach - relacje z Ligi powinny pojawiać się na strategicznych forach innych mikronacji. Jeśli nie co tydzień, to przynajmniej co rundę.

11. Szkoła Trenerów - by podnosić umiejętności trenerów, stworzę bazę wiedzy o X11, opartą o doświadczenia i know-how najlepszych mikronacyjnych szkoleniowców. Projekt został uruchomiony, więcej można o nim przeczytać w odpowiednim wątku.

12. Nagrody - Czcigodny Garamond wspaniałomyślnie ufundował w poprzednim sezonie konto VIP dla mistrza kraju. Realne nagrody za osiągnięcia w lidze są świetną inicjatywą i nie musimy ograniczać się do kont VIP. Nagrodami mogą być drobne gadżety z symbolami LPPL lub Leocji.

13. Podstrona sportu i LPPL na stronie głównej Leocji - mamy BUKa, mamy Archiwum, a gdzieś nam te smakołyki autorstwa Czcigodnego Garamonda umykają. Warto powiesić je w odpowiednim miejscu na stronie Leocji, by móc łatwo do nich dotrzeć i łatwo linkować. Na podstronie LPPL możemy również zaprezentować historię Ligi, mapę klubów, stadiony oraz inne elementy oprawy.

14. Transmisje z kluczowych meczów sezonu - nagranie relacji meczowej z X11 nie jest czymś wybitnie trudnym. Kluczowe mecze sezonu, jak np. finał Pucharu, moglibyśmy nagrać i opublikować na forum, nawet bez komentarza. Zmontowanie ligowej czołówki do wideo z meczu również jest w naszym zasięgu, wszystko jest kwestią czasu.
(—) Oswald Baskerville, Kurator Palatynatu Leocji
ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
Vilarte Stempel
Przybysz

Post autor: Vilarte »

Ok, faktycznie za szybko chciałem dogadać datę startu :) Wycofuję.
Podział na dywizje - sezon w LPPL w obecnym kształcie trwa zbyt długo. O ile na razie nie mieliśmy dużych problemów ze znikaniem trenerów, o tyle z biegiem czasu mogą się one pojawić, a długi sezon jedynie im sprzyja. Podział Ligi na dwie dywizje uczyni ją bardziej lekkostrawną i da szansę na uczciwszą rywalizację.
Czemu? Jak dla mnie trwa w sam raz, i ostatnim razem z tego co pamiętam były zdania podzielone nt. temat.
8 zespołów to bardzo mała liga i spowoduje to większą przypadkowość wyników, bo drużyny będą sporo czasu musiały poświęcać na ogrywanie młodych. Przerabiamy to aktualnie w Lidze Królewskiej, gdzie jest 10 drużyn na ligę, a i tak na stole jest opcja połączenia obu poziomów...
Co do aktywności trenerów, dbamy o to w gronie adminów, przypominając się mailowo, na Discordzie, a po ~3 tyg nieobecności zaczynając szukać następcy, jak dotąd wydaje mi się, że działamy z tym całkiem sprawnie.
Oficjalne nagłówki ligowe dla klubów - oficjalne wypowiedzi klubowe, zliczane do rankingu i nagradzane na koniec sezonu, powinny być opatrzone dedykowanymi graficzkami.
To zostawiłbym każdemu klubowi do decyzji, bo chyba zbyt głęboko wchodzi to w koncepcje poszczególnych trenerów.

Ze swojej strony jestem gotowy kontynuować pisanie relacji w kolejnym sezonie + wątek Punktu. Pozostałe punkty są dla mnie raczej ok, chociaż tak jak słusznie zauważone - nie da się np. zmusić trenera do bycia na forum Leocji.
Diana Angemont-dowiedz się więcej:
https://micropedia.fandom.com/wiki/Diana_Angemont
Obrazek
Awatar użytkownika
Vilarte Stempel
Przybysz

Dodatkowo możnaby ustanowić jakieś nagrody, typu Puchar Namiestników za określone osiągnięcia zawodnika lub klubu (najlepszy wynik osiagnięty przez drużynę z Nowego Brzegu? Albo zawodnik, który triumfował w "kanadyjce"?). Z czasem dodałoby to renomy lidze, gdy już taka nagroda wyrobiłaby sobie markę:)
Obrazek
Awatar użytkownika

Vilarte pisze:
19 cze 2022, 23:08
Ok, faktycznie za szybko chciałem dogadać datę startu :) Wycofuję.
Podział na dywizje - sezon w LPPL w obecnym kształcie trwa zbyt długo. O ile na razie nie mieliśmy dużych problemów ze znikaniem trenerów, o tyle z biegiem czasu mogą się one pojawić, a długi sezon jedynie im sprzyja. Podział Ligi na dwie dywizje uczyni ją bardziej lekkostrawną i da szansę na uczciwszą rywalizację.
Czemu? Jak dla mnie trwa w sam raz, i ostatnim razem z tego co pamiętam były zdania podzielone nt. temat.
8 zespołów to bardzo mała liga i spowoduje to większą przypadkowość wyników, bo drużyny będą sporo czasu musiały poświęcać na ogrywanie młodych. Przerabiamy to aktualnie w Lidze Królewskiej, gdzie jest 10 drużyn na ligę, a i tak na stole jest opcja połączenia obu poziomów...
No to tu trzeba zrobić głosowanie i koniec dyskusji. Zaraz założę wątek.

Vilarte pisze:
Oficjalne nagłówki ligowe dla klubów - oficjalne wypowiedzi klubowe, zliczane do rankingu i nagradzane na koniec sezonu, powinny być opatrzone dedykowanymi graficzkami.
To zostawiłbym każdemu klubowi do decyzji, bo chyba zbyt głęboko wchodzi to w koncepcje poszczególnych trenerów.
Nigdzie nie napisałem, że trzeba będzie takich nagłówków używać ;) Jeśli ktoś nie użyje, to relacja najwyżej nie wliczy się do rankingu. A jeśli grono trenerskie uzna, że pomysł jest głupi, to i tak uważam, że minimum powinno być takie, że nagłówek powinien znaleźć się na początku posta otwierającego wątek o klubie. Jeśli nie chodzi o funkcjonalność, to przynajmniej o estetykę, spójność ligowego marketingu.

Vilarte pisze:
[...] nie da się np. zmusić trenera do bycia na forum Leocji.
Nie można też zmusić Ligi, żeby przyjęła trenera. Jeśli się komuś nie będą podobały zasady, to niech gra w innej lidze. Każdy powinien być zarejestrowany na forum Leocji i powinno dać się go tu ściągnąć, jeśli jest ważny temat do omówienia. A aktywność nie jest obowiązkiem - mamy kilka mniej aktywnych osób i nikomu to nie przeszkadza, za to każdego da się namierzyć, gdy jest potrzeba. Oprócz tego w sferze zwykłej przyzwoitości mieści się to, byśmy się we własnym gronie znali chociaż z wirtualnego nazwiska. Gustaw_F, trener Wandowiczanki, jest nieznany połowie Ligi i uważam to za niezbyt eleganckie.

Vilarte pisze:
19 cze 2022, 23:15
Dodatkowo możnaby ustanowić jakieś nagrody, typu Puchar Namiestników za określone osiągnięcia zawodnika lub klubu (najlepszy wynik osiagnięty przez drużynę z Nowego Brzegu? Albo zawodnik, który triumfował w "kanadyjce"?). Z czasem dodałoby to renomy lidze, gdy już taka nagroda wyrobiłaby sobie markę:)
Pomysł może i ciekawy, ale czy jest sens? Takie nagrody byłyby nieosiągalne dla 80% trenerów przez większość czasu spędzonego w Lidze. Gdybyśmy przyznali je za 5. sezon, to wszystko zgarnęłaby pierwsza trójka i to z wielką przewagą Zielonki. Myślę, że najlepszym drużynom i tak wystarczy to, że ich zawodnicy są na szczytach list strzelców i asystentów, że ich kluby są w czubie tabeli oraz że zostaną wyróżnieni w podsumowaniu sezonu lub na Gali. Doszłoby do podwójnego nagradzania, tak jak do niedawna podwójnie karało się za karane w realnej piłce nożnej, nie do końca sprawiedliwie.

Warto pamiętać, że LPPL to nie tylko cyferki w tabeli w X11. Właśnie z tego powodu wyróżniłem na Gali osoby, które najaktywniej opisywały swoje drużyny na forum i w X11. Życie Ligi na forum jest ważne i jeśli szukać dodatkowych dróg nagradzania, to zwłaszcza za aktywność i wyniki pozasportowe.
ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
Vilarte Stempel
Przybysz

Pomysł może i ciekawy, ale czy jest sens? Takie nagrody byłyby nieosiągalne dla 80% trenerów przez większość czasu spędzonego w Lidze.
To by zależałoby od tego, co by się konkretnie nagradzało, podałem tylko przykłady. Równie dobrze można ustanowić nagrodę obmyślaną pod ekipy ze środka lub z końca tabeli. Kwestia wyobraźni:)

Spoko, możemy zagłosować ws. podziału. Ja mogę zaświadczyć z całej swojej dotychczasowej praktyki w x11 - liga poniżej ~10 zespołów jest bez sensu.
Obrazek
Awatar użytkownika

Vilarte pisze:
19 cze 2022, 23:42
To by zależałoby od tego, co by się konkretnie nagradzało, podałem tylko przykłady. Równie dobrze można ustanowić nagrodę obmyślaną pod ekipy ze środka lub z końca tabeli. Kwestia wyobraźni:)
Czekam w takim razie na Twoje propozycje. Jesteś adminem LPPL już któryś sezon z rzędu i z pewnością masz wystarczające rozeznanie, by zaproponować kategorie, w których możemy przyznawać wartościowe nagrody, na przestrzeni wielu sezonów i w których nie będą taśmowo wygrywać drużyny z topu.

Na razie (czyt. odkąd dołączyłem do LPPL, czyli od ponad roku) widzę z Twojej strony podejście wyłącznie "na nie", brak podejmowania dyskusji z trenerkami i trenerami o sprawach ligowych, brak kierunku w prowadzeniu Ligi. W tym samym czasie ja poruszałem te tematy wielokrotnie i okazało się, że nieleockie nazewnictwo drużyn przeszkadza niektórym osobom; że przyjmowanie osób spoza mikronacji nie jest mile widziane; że pomimo Twojej osobistej opinii niektórzy preferowaliby krótszy sezon. Do tego dołożyłem ligowe logo, porządki w wątkach dotyczących LPPL, aktywizowanie ludzi i zachęcanie do interakcji na forum, stadiony dla ligowych klubów, stroje piłkarskie, oprawę decydującego meczu sezonu i Galę Ligi. Dlatego nie wiem jak mam traktować sugestię o "kwestii kreatywności".

Dodam, że pohamowałem się z otwieraniem głosowania w sprawie podziału na dywizje. W końcu to nie ja jestem adminem, nie będę wchodził w kompetencje.
ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
Vilarte Stempel
Przybysz

Ale czemu mnie atakujesz? Rzuciłem tylko luźną propozycję. Jeśli nie chcesz, żeby dodawać cokolwiek do Twojej listy, to ją wycofam i tyle...

Tak samo nie rozumiem zarzutu o braku dyskusji. @Franklin Garamond może potwierdzić, że omawiam z nim wszystkie kwestie typowego adminowania. Tutaj też udzielam się na ile mogę i popieram większość Twoich pomysłów. Leockie nazwy drużyn - też już pisałem, że jestem za i np. @Piotr vel Bocian może z kolei potwierdzić, że przypominałem mu się na pw, czy chciałby dodać lokację do swojego klubu.

I tak samo nie kwestionuję przecież Twojego wkładu w ligę, bo jest ogromny. Wszystkie grafiki na pewno wymagały sporej ilości czasu na ich przygotowanie.
Mam inne zdanie głównie nt. tego podziału ligi, bo pamiętam jak się grało w 5-zespołowej Ivy League i widzę, jak się gra teraz w 8-zespołowej LK. Uważam, że długi sezon daje czas i na walkę o punkty, i na spokojne ogrywanie młodzieżowców, a przy okazji w jakiś sposób wyróżnia LPPL wśród innych lig.
Jeśli mimo wszystko większość trenerów będzie chciała podzielić ligę - spoko, niech demokracja rozstrzygnie:)

Edit. Jeśli wziąłeś do siebie dopisek o "kreatywności" to nie, absolutnie nie był skierowany do Ciebie. Mogę wymyślić kilka takich przykładowych kryteriów jutro pod dyskusję
Obrazek
Awatar użytkownika

Vilarte pisze:
20 cze 2022, 0:35
Ale czemu mnie atakujesz? Rzuciłem tylko luźną propozycję. Jeśli tak bardzo nie chcesz, żeby dodawać cokolwiek do Twojej listy, to ją wycofam i tyle...
Sugerujesz coś o nagrodach i kreatywności tuż po Gali, gdzie jakieś wyróżnienia zostały przyznane, więc nie dziw się, że odbieram to jako przytyk. Na Gali była tylko jedna nowość w postaci nagród za aktywność prasową, prawda, ale to dlatego, że żadne inne, które były rozważane, nie miały sensu. Niech nie dziwi Cię również to, że od kogoś, kto siedzi w Lidze wielokrotnie dłużej od pozostałych, oczekiwałbym czegoś więcej niż "luźnych propozycji".

Vilarte pisze:
Tak samo nie rozumiem zarzutu o braku dyskusji. @Franklin Garamond może potwierdzić, że omawiam z nim wszystkie kwestie typowego adminowania.
Cieszy mnie Twoja dobra komunikacja z Franklinem, ale ona nie ma tu żadnego znaczenia. Nie podejmujesz dyskusji z gronem trenerskim, co negatywnie oceniałem już w zeszłym roku i w tym zakresie nic się nie zmieniło. Nie chcesz chyba powiedzieć, że decyzje o LPPL podejmujesz jednoosobowo? Względnie po omówieniu z Franklinem?

Vilarte pisze:
Mam inne zdanie głównie nt. tego podziału ligi, bo pamiętam jak się grało w 5-zespołowej Ivy League i widzę, jak się gra teraz w 8-zespołowej LK. Uważam, że długi sezon daje czas i na walkę o punkty, i na spokojne ogrywanie młodzieżowców, a przy okazji w jakiś sposób wyróżnia LPPL wśród innych lig.
Jeśli mimo wszystko większość trenerów będzie chciała podzielić ligę - spoko, niech demokracja rozstrzygnie:)
Temat wałkujemy już drugi rok. Twoje zdanie nie ma najmniejszego znaczenia. Moje zdanie ma jeszcze mniejsze. Liczy się decyzja grona trenerskiego. Temat powinien już dawno być przedstawiony, przedyskutowany i przegłosowany, a potem powinien być podejmowany co sezon, jeśli występuje choćby najmniejsze podejrzenie, że rozmiar Ligi jest niewygodny.
ObrazekObrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Liga Piłkarska Palatynatu Leocji”