Bardzo się cieszę, że ktoś popiera odrębność floty. ;)
[GPL 2022] Defibrylator dla GPL czyli o Gwardii dyskusja
- Piotr Romanow • Stempel
Jego Najjaśniejsza Imperatorska Mość, Imperator Nan Di, Imperator Brodrii, Pan rzeczy widzialnych i niewidzialnych, Książe Aquelii, Hospodar Dehreiny Wschodniej
Bez cytatów, bo z telefonu na wyjeździe, ale taka drobna uwaga...
Miczman to jednak jest stopień podoficerów starszych, może więc zastąpić nim chorążego? A młodszych podoficerów nazwać inaczej? Może jednak zostawić jako poruczników (bardzo tradycyjny stopień we flotach), tylko z jakimiś ładnymi przyrostami czy dodatkami w nazwach?
Kapitanowie z rangami to mi się osobiście podobają...
Miczman to jednak jest stopień podoficerów starszych, może więc zastąpić nim chorążego? A młodszych podoficerów nazwać inaczej? Może jednak zostawić jako poruczników (bardzo tradycyjny stopień we flotach), tylko z jakimiś ładnymi przyrostami czy dodatkami w nazwach?
Kapitanowie z rangami to mi się osobiście podobają...
Miczman w Carstwie Rosyjskim był stopniem młodszego porucznika, ale w sumie jak tak na to patrzę ba to sens i moglibyśmy odrealizować GPL jeszcze bardziej.
Co do stopni oficerskich zastanawiam się co można by było upchnąć żeby lepiej to wyglądało. :)
Co do stopni oficerskich zastanawiam się co można by było upchnąć żeby lepiej to wyglądało. :)
Jego Najjaśniejsza Imperatorska Mość, Imperator Nan Di, Imperator Brodrii, Pan rzeczy widzialnych i niewidzialnych, Książe Aquelii, Hospodar Dehreiny Wschodniej
Ja tak się zastanawiam, że jeżeli "odrealniamy" i indywidualizujemy stopnie w rodzajach wojsk to może też indywidualne stopnie w lotnictwie? Coś wzorem stopni dawnego RAF o całkowicie odmiennym nazewnictwie i wizerunku jak stopnie w wojskach lądowych i marynarce.
- Oswald Baskerville • Stempel
- Kurator Palatynatu Leocji
Jeśli robić specjalne stopnie, to można po całości, czemu nie. Możesz podać przykład tego, jak to w RAF wygląda?
(—) Oswald Baskerville, Kurator Palatynatu Leocji

Popieram całym sercem kolejne zmiany. Lotnictwo mogłoby mieć swoje własne stopnie co zrobi służbę też bardziej wyjątkową niżeli dotychczas. ;)Ronon Dex pisze: ↑22 cze 2022, 16:52Ja tak się zastanawiam, że jeżeli "odrealniamy" i indywidualizujemy stopnie w rodzajach wojsk to może też indywidualne stopnie w lotnictwie? Coś wzorem stopni dawnego RAF o całkowicie odmiennym nazewnictwie i wizerunku jak stopnie w wojskach lądowych i marynarce.
Korpus miczmanów;
- Młodszy Miczman
- Miczman
- Starszy Miczman
Korpus komandorów;
- Młodszy Komandor
- Komandor
- Starszy Komandor
Ewentualnie moja propozycja do korpusu komandorów byłoby;
Komandor Podporucznik
Komandor Porucznik
Komandor Kapitan
Następnie mamy Kapitanów rangowych i wydaje mi się to fajnym rozwiązaniem, które może się ostro gryźć z realem. Ewentualnie jakby miał ktoś propozycje na stopnie przed Kapitanami Rang fajnie by było je zobaczyć, usłyszeć. :D
- Młodszy Miczman
- Miczman
- Starszy Miczman
Korpus komandorów;
- Młodszy Komandor
- Komandor
- Starszy Komandor
Ewentualnie moja propozycja do korpusu komandorów byłoby;
Komandor Podporucznik
Komandor Porucznik
Komandor Kapitan
Następnie mamy Kapitanów rangowych i wydaje mi się to fajnym rozwiązaniem, które może się ostro gryźć z realem. Ewentualnie jakby miał ktoś propozycje na stopnie przed Kapitanami Rang fajnie by było je zobaczyć, usłyszeć. :D
Na telefonie, na urlopowym wyjeździe jestem - to mi niewygodnie, ale tutaj masz: https://pl.m.wikipedia.org/wiki/Stopnie ... brytyjskimOswald Baskerville pisze: ↑22 cze 2022, 16:54Jeśli robić specjalne stopnie, to można po całości, czemu nie. Możesz podać przykład tego, jak to w RAF wygląda?
Korpus szeregowych;
- Marynarz
- Starszy Marynarz
Korpus podoficerski;
- Mat
- Kwatermistrz
Korpus bosmanów;
- Bosmanmat
- Bosman
- Starszy Bosman
Korpus miczmanów;
- Młodszy Miczman
- Miczman
- Starszy Miczman
Korpus komandorów;
- Młodszy Komandor
- Komandor
- Starszy Komandor
Korpus oficerów starszych;
- Kapitan 3 rangi
- Kapitan 2 rangi
- Kapitan 1 rangi
Korpus admirałów;
- Admirał
Ponawiam propozycję stopni marynarki z poprawką Herr Ronona. Wydaje mi się, że wygląda to ciekawiej bo jeszcze bardziej uciekłem od reala. Zamiast chorążych mamy miczmanów, a podoficerowi młodsi to Komandorowie, natomiast starsi będą Kapitanami.
Frau Legat ( @Anastasia Windsachen), co o tym sądzicie?
- Marynarz
- Starszy Marynarz
Korpus podoficerski;
- Mat
- Kwatermistrz
Korpus bosmanów;
- Bosmanmat
- Bosman
- Starszy Bosman
Korpus miczmanów;
- Młodszy Miczman
- Miczman
- Starszy Miczman
Korpus komandorów;
- Młodszy Komandor
- Komandor
- Starszy Komandor
- Kapitan 3 rangi
- Kapitan 2 rangi
- Kapitan 1 rangi
Korpus admirałów;
- Admirał
Ponawiam propozycję stopni marynarki z poprawką Herr Ronona. Wydaje mi się, że wygląda to ciekawiej bo jeszcze bardziej uciekłem od reala. Zamiast chorążych mamy miczmanów, a podoficerowi młodsi to Komandorowie, natomiast starsi będą Kapitanami.
- Anastasia Windsachen • Stempel
- Dowódca Gwardii Palatynatu Leocji
Cudo. Teraz tylko przysiądę nad pagonami i rozkazem, i może wchodzić.Piotr Romanow pisze: ↑03 lip 2022, 3:19Korpus szeregowych;
- Marynarz
- Starszy Marynarz
Korpus podoficerski;
- Mat
- Kwatermistrz
Korpus bosmanów;
- Bosmanmat
- Bosman
- Starszy Bosman
Korpus miczmanów;
- Młodszy Miczman
- Miczman
- Starszy Miczman
Korpus komandorów;
- Młodszy Komandor
- Komandor
- Starszy Komandor
- Kapitan 3 rangi
- Kapitan 2 rangi
- Kapitan 1 rangi
Korpus admirałów;
- Admirał
(—) Anastasia Windsachen, Generalissima Leocji
No bo co ludzie powiedzom!?
W razie wielkiej potrzeby i zauważalnego braku aktywności - proszę się dobijać na Discorda (ScreamingBlackCat), a z plikami na maila -> anastasiawindsachen@gmail.com
W razie wielkiej potrzeby i zauważalnego braku aktywności - proszę się dobijać na Discorda (ScreamingBlackCat), a z plikami na maila -> anastasiawindsachen@gmail.com
- Anastasia Windsachen • Stempel
- Dowódca Gwardii Palatynatu Leocji

(—) Anastasia Windsachen, Generalissima Leocji
No bo co ludzie powiedzom!?