Śmigłowce dla Namiestników były obiecywane przeze mnie już od dawna... jednak Czcigodny Helwetyk zażyczył sobie stanowczo by były w kolorze czarnym, a w poprzedniej wersji programu malowanie akurat na kolor czarny wychodziło paskudnie (o czym wtedy rozmawialiśmy). Obecnie ten problem już zniknął i można przygotować takie maszyny.
Wybór padł na niezbyt wielki (masa startowa niecałe 3600 kg, a własna prawie 1800 kg), ale za to bardzo nowoczesny śmigłowiec RAT HU-14. Normalnie w wersji "transport" może zabrać 2 pilotów i 8 pasażerów, ale w wersji HU-14V (do przewozu VIP) zabiera oprócz pilotów 4 osoby w dość luksusowo wyposażonej kabinie. Leocja nie jest duża, a zasięg maszyny wynoszący 680 km pozwala ją spokojnie dwukrotnie naokoło (po wybrzeżach) oblecieć oraz jeszcze dotrzeć do dowolnego punktu kraju po takiej "wycieczce".
Śmigłowce wymagają jeszcze pewnego dopracowania (graficznego), ale można je już zaprezentować publicznie i zapytać namiestników opinię. Z wcześniejszych ustaleń (ale to było w czasie gdy ja dowodziłem GPL) wynikało, że mają to być maszyny należące do GPL (stąd znaki rozpoznawcze GPL), ale jeżeli koncepcja się zmieniła to można je zarejestrować jako cywilne... nie ma z tym problemu. Na razie mają numery 002 i 003 (001 zarezerwowałem dla samolotu mającego być naszym Air Force One) i inicjały Namiestników (czcionkę można też zmienić, jeżeli inna wyda się lepsza niż ta dość prosta... ale czytelna).

Jeśli maszyny się spodobają Namiestnikom (to się chyba lobbing nazywa... 😉) to RAT zamierza zaproponować ten typ śmigłowca jako podstawowy dla GPL również w wersji wielozadaniowej (HU-14), uzbrojonej (HU-14A) i sanitarnej (HU-14M).