Powyższa propozycja jest mocno skondensowaną kompilacją regulaminów forów, na jakie trafiłem wczoraj w internecie. Edykt opiera się na domniemaniu, że każdy, co do zasady, wie, jak powinien się zachowywać w relacjach z innymi. Jestem tutaj jak najdalszy od proponowania wyczerpującej listy kilkudziesięciu czynów zabronionych: wymieniłem wprost jedynie „najpopularniejsze” działania.§ 1. Przebywanie w przestrzeni publicznej Palatynatu Leocji odbywa się z poszanowaniem rozumu i godności człowieka oraz ogólnie przyjętych zasad współżycia w społeczności, której celem jest wspólne spędzanie czasu w dobrej, życzliwej i płodnej twórczo atmosferze.
§ 2. W szczególności zabronione są zniewagi, zniesławienia, groźby i inne naruszenia dóbr osobistych, w tym prawa do prywatności, prowokacje i krytykanctwo pod adresem innych mieszkańców oraz działania sprzeczne z obowiązującymi przepisami prawa polskiego.
§ 3. Przebywanie w przestrzeni publicznej Palatynatu Leocji jest przywilejem, który w każdej chwili może być, w zależności od stopnia naruszenia obowiązujących zasad, w tym poza przestrzenią publiczną Palatynatu Leocji, ograniczony lub cofnięty przez Namiestników.
§ 4. Palatynat Leocji zachowuje prawo do korzystania z wypowiedzi, treści i danych rozpowszechnionych w przestrzeni publicznej Palatynatu Leocji niezależnie od ograniczenia lub wycofania powyższego przywileju albo usunięcia profilu na wniosek mieszkańca.
§ 5. Sygnalizowanie naruszenia obowiązujących zasad, również pod adresem innych mieszkańców, jest obywatelskim obowiązkiem wszystkich Leotek i Leotów. Namiestnicy mogą, na uzasadniony wniosek obywatela, zarządzić referendum rozstrzygające o ostracyzmie.
Powyższa propozycja zakłada technokratyczny system przeliczania odznaczeń na tytuły, w tej czy innej postaci. Medal roczny, ponieważ zbiórki będą przeprowadzane, najprawdopodobniej, co rok, a w profilach będzie wyglądało (moim zdaniem) ciekawiej kilka wersji medalu.Ustanawia się Medal Ofiarodawców Leocji (2019), przyznawany mieszkańcom, którzy wsparli materialnie Palatynat Leocji w roku 2019. Na potrzeby ustalania pierwszeństwa do posiadania tytułów honorowych odznaczenie medalem jest równoważne odznaczeniu Złotym Krzyżem Zasługi.
Na odcinku edyktu o Gwardii Palatynatu Leocji będę zobowiązany za propozycję założeń w tej czy innej postaci ze strony @Iwan Koniew.
Na odcinku agencji prasowych, proszę @Apolinary Montserrat o informację, jak widzi formułę Głosu Leocji — czy jako przedsięwzięcie, co do zasady, jednoosobowe, czy jako inicjatywę adresowaną do potencjalnie szerszego grona osób zainteresowanych dziennikarstwem? W tym drugim przypadku nie ukrywam, że kusi mnie przeprowadzenie kolejnego eksperymentu, z przyznaniem przywileju na czasowy, odnawialny monopol, co w praktyce by oznaczało kierowanie nowych mieszkańców zainteresowanych branżą do redakcji.