Nowa Mapa Mikroświata

Tu dyskutujemy na wszystkie tematy związane z mikronacjami
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Joahim von Ribertrop Stempel
Przybysz

Nowa Mapa Mikroświata

Post autor: Joahim von Ribertrop »

Ostatnia wiadomość z poprzedniej strony wątku

Tak na szybko z zapytaniem co mi się już któryś dzień pałęta po głowie: ta mapa też pasuje do skali po przeskalowaniu? A może raczej przed nim? A może jeszcze inaczej?

https://cdn.discordapp.com/attachments/ ... nknown.png
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel

Nowa Mapa Mikroświata

Post autor: Ronon Dex »

Joahim von Ribertrop pisze:
03 lis 2022, 15:31
Tak na szybko z zapytaniem co mi się już któryś dzień pałęta po głowie: ta mapa też pasuje do skali po przeskalowaniu? A może raczej przed nim? A może jeszcze inaczej?

Sprawdzę to wieczorem i dam znać...
Obrazek
Ronon Dex
Archont Rodecji oraz Gubernator Oceanii Leockiej
Awatar użytkownika
Gd'O Stempel
Przybysz

Nowa Mapa Mikroświata

Post autor: Gd'O »

Czołem,

Podsumowując wątki z dyskorda:

1. Obecnie lądy zajmują około 13% powierzchni mikroświata (9 500 000 z 72 000 000 mln pikseli). Wariant maksymalnego przeskalowania starego mikroświata jeszcze tę powierzchnię zmniejszy. Dla porównania Ziemia - ok. 29%.
2. Kilometr kwadratowy to jednostka obarczona wadą pochodzenia z reala. Przeliczanie i skalowanie map, wg map narodowych, które tworzono według uznania i fantazji autora to zbędny wysiłek. Zostańmy przy pikselach mikroświatowych, których wzorcem jest piksel z mapy o rozmiarach 12k x 6k pikseli.
3. Nowobrzeskim targiem, skoro powierzchnie nowego mikroświata nie odpowiadają rzeczywistości - można je przeskalować w górę, kosztem oceanów.
4. Porównywanie, kto ma większe terytorium jest raczej pozbawione sensu. Nie rozmiar ma znaczenie, w mikroświecie decyduje liczba aktywnych twórców zawartości.
Mikołaj Torped
besositos
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel

Nowa Mapa Mikroświata

Gd'O pisze:
03 lis 2022, 16:33
1. Obecnie lądy zajmują około 13% powierzchni mikroświata (9 500 000 z 72 000 000 mln pikseli). Wariant maksymalnego przeskalowania starego mikroświata jeszcze tę powierzchnię zmniejszy. Dla porównania Ziemia - ok. 29%.
No i jaki z tego wniosek... poza tym, że glob mikroświata ma więcej oceanów niż realowa Ziemia. W jaki sposób i w czymkolwiek to przeszkadza?

Nawet nietrudno wyobrazić sobie planetę, gdzie oceany zajmują większą powierzchnię jak na realowej Ziemi... nijak to nie przeczy niczemu, nawet odrealowej fizyce, którą stosują prawie wszyscy - bo czy chcemy czy nie, w taki czy inny sposób to co robimy w mikorświecie jest jakimś tam odzwierciedleniem reala. W zasadzie nawet dość dokładnym odzwierciedleniem - to takie same "klocki" tylko układane inaczej. Mkroświat z swojej zdecydowanej większości jest czymś w rodzaju "alternatywnej rzeczywistości", tylko bardzo uproszczonej... Inna sprawa, że nawet sci-fi i fantazy czerpie mocno z reala.
Gd'O pisze:
2. Kilometr kwadratowy to jednostka obarczona wadą pochodzenia z reala.
A jednak zdecydowana większość krajów do wszystkiego co tworzy i opisuje (od rzeczy wielkich do bardzo małych p) stosuje jednostki miar znane z reala.
Gd'O pisze:
Przeliczanie i skalowanie map, wg map narodowych, które tworzono według uznania i fantazji autora to zbędny wysiłek.
Mapy narodowe tworzono wg tego co dane państwo zakładało, w jaki sposób tworzono tam mikronacujną narrację... cała ta narracja odbywa się wg "fantazji i uznania" autorów.

Akurat tak się składa, że obecne "badania" i uzgodnienia pokazują, że te wielkości są zgodne (w zdecydowanej większości) na poszczególnych kontynentach (na niektórych wręcz zawierano w tym celu i zupełnie niezaleźnie odpowiednie i oficjalne porozumienia), a więc wystarczy tylko odpowiednio odwzorować wielkość kontynentów, zgodnie z tym jakie wielkości przyjęli ich mieszkańcy i w zasadzie wszystko się zgadza. mapa ogólna z mapami narodowymi... bo nie słyszałem jeszcze żadnego argumentu dlaczego miałoby to się nie zgadzać, choć bez problemu może?

A wg czego to przeliczać? Ktoś ma komuś narzucać jakiej wielkosci jest ląd, na którym buduje swój kraj i swoją mikronacyjną narrację? W jakim celu?
Gd'O pisze:
Zostańmy przy pikselach mikroświatowych, których wzorcem jest piksel z mapy o rozmiarach 12k x 6k pikseli.
W jakim celu i co to znaczy "zostańmy"... aby przy czymś zostać to najpierw trzeba by to stosować poiwszechnie, a tymczasem większość krajów stosuje powszechnie miary odrealowe. Stworzenie jakiejś innej jednostki miary jest czymś wydumanym i niepotrzebnym, a do tego powodującym tylko zamieszanie.

Przykładem są działania KIK, który spowodował za pomocą poronionego pomysłu, że "każdy ma własne kilometry" tylko zamieszanie kartograficzne na lata.
Gd'O pisze:
3. Nowobrzeskim targiem, skoro powierzchnie nowego mikroświata nie odpowiadają rzeczywistości - można je przeskalować w górę, kosztem oceanów.
Po pierwsze jakiej rzeczywistości? Poza niewielkimi wyjątkami lądy mikroświata są wytworem fantazji ich twórców - bardzo znikoma ilość jest takich, które dokładnie odpowiadają realowym kształtom - Leocja jest tutaj akurat ewenementem. Powierzchnie nie odpowiadają rzeczywistości? Ależ odpowiadają - rzeczywistości wirtualnej, którą stowrzyli działający tutaj mikronauci.

Po drugie jaki ma być "przeskalowania w górę"? Czy ktoś może podać wreszcie chociaż jeden rzeczowy argument na to, że skoro można nadmiernego większego wysiłku storzyć mapę mikroświata, która będzie w pełni zgodna z większością ustaleń w poszczególnych krajach i na poszczególnych kontynetach - to czemu tego wreszcie nie zrobić?

Przecież nikomu nic nie ubywa, a nic nie przybywa - jego ląd, kraj, kontynent wygląda i ma taką wielkość jaką sam sobie złożył/założyli. Co w tym niewłaściwego?
Gd'O pisze:
4. Porównywanie, kto ma większe terytorium jest raczej pozbawione sensu. Nie rozmiar ma znaczenie, w mikroświecie decyduje liczba aktywnych twórców zawartości.
I tutaj w 100-procentach zgoda... a więc w czym problem, że przy zastosowaniu wielkości jakie sami sobie ustalili gospodarze poszczególnych lądów - coś będzie od czegoś większe, a coś mniejsze? W zasadzie nie będzie, bo zawsze (w każdym razie od czasu gdy lokalnie opracowano mapy z określeniem wielkosci) takie było, tylko na zbiorczej mapy było to źle przedstawione.
Obrazek
Ronon Dex
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel

Nowa Mapa Mikroświata

03 lis 2022, 15:31

Chyba się zgadza...

Na obecną chwilę zgadza się wszystko ze sobą na kontynentach:
- Nordata i okolice (bo w sumie tam od początku była spójnojność wymiarowa i kartograficzna)
- Vaarland (wrzuciłem już poprawiony kształt i wymiar zgodnie z tym co na tym kontynencie ustalono w ramach kontynetalnego kongresu)
- Orientyka (tutaj tylko pozostaje formalne potwierdzenie przez MAW, bo na razie Heinz wstępnie to już ustalił, ale kogś ważnego tam realowo akurat nie ma).
- Inne ziemi: Suderland, NUPIA, Fenocja, Leocja, Hasseland (o ile nie zmienili nic od czasu gdy byli wolnym krajem i robiłem na ich zamówienie mapę, ale na podstawie ich wytycznych wymiarowych)

Obecna mapa, stan na dzisiaj: wrzuciłem poprawiony (uzgodniony z lokalsami) Vaarland oraz przywróciłem (na wniosek tutaj zgłoszony) pierwotny rozmiar Lumerii (do wyjaśnienia).

Obrazek
Obrazek
Ronon Dex
Awatar użytkownika
Joahim von Ribertrop Stempel
Przybysz

Nowa Mapa Mikroświata

Post autor: Joahim von Ribertrop »

Ronon Dex pisze:
03 lis 2022, 20:17
Wygląda na to, że tzw. "stary kontynent" to największy bałagan kartograficzny...
Zostawić jak jest i mieć ich gdzieś?
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel

Nowa Mapa Mikroświata

03 lis 2022, 20:18
Ronon Dex pisze:
Wygląda na to, że tzw. "stary kontynent" to największy bałagan kartograficzny...
Zostawić jak jest i mieć ich gdzieś?
No spokojnie... to moja pomyłka, przymierzyłem do kontynentu przed przeskalowaniem (za dużo tych plików mi się porobiło). Sprawdziłem raz jeszcze i jest OK - różnica pomiędzy 5% co wynika z robienia tego w różnych rozdzielczościach.

Obrazek
Obrazek
Ronon Dex
Awatar użytkownika
Heinz-Werner Grüner Stempel
Obywatel honorowy

Nowa Mapa Mikroświata

Post autor: Heinz-Werner Grüner »

Ronon Dex pisze:
- Orientyka (tutaj tylko pozostaje formalne potwierdzenie przez MAW, bo na razie Heinz wstępnie to już ustalił, ale kogś ważnego tam realowo akurat nie ma).
Jak pisałem, tak zrobiłem. Dziś poszło przez messengera.
(-) bk. Heinz-Werner Grüner
Oberhaupt Edelweiss
Obrazek
Awatar użytkownika
Ludwik Tomović Stempel
Obywatel

Nowa Mapa Mikroświata

Post autor: Ludwik Tomović »

Ja tylko nieśmiało zaznaczę że na Orientyce są także inne państwa niż MAW... ;)
Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek

/-/
dr net. ppor. Ludwik Wilhelm diuk Tomović

Gubernator Konfederacji Sclavińskiej
Ana - Konstanz 28
25-257 Ana - Konstanz

Obrazek
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel

Nowa Mapa Mikroświata

Ludwik Tomović pisze:
03 lis 2022, 22:55
Ja tylko nieśmiało zaznaczę że na Orientyce są także inne państwa niż MAW... ;)
No to zapraszam do dzielenia się informacjami... Proszę również o wstawienie lub podlinkowanie map jeżeli takowe istnieją i można z nim odczytac wielkości.

MAW nie jest jedyny (choć mam dane z Edelweiss oraz skalowaną mapę obecnego OBPP), ale w związku z tym, że jest największym krajem kontynentu, a do tego linia brzegowa kontynetu w pewnej części najwyraźniej powstała w oparciu o założenia MAW to czekam na ich zdanie w tej materii (bo będzi ono bardzo ważne), którego brak jest spowodowany realową nieobecnością.

Ale nie zamierzam ignorować żadnych informacji w tym temacie (jak widzisz sprawdzaniu podlega nawet kwestia obecnych OBPP), może uda się dotrzeć i do innych. A może oni dotrą tutaj... na razie prace trwają i w zasadzie jeszcze "wszystko jest możliwe". Zmiany są nanoszone na bieżąco, w miarę napływu informacji i żadna informacja nie jest ignorowana.

Do tego może ten mikroświat wcale nie jest taki pusty jak sie niektórym wydaje, bo coś mi się zdaje, że nieszczęsny KIK po prostu "wygumkował" pewne tereny, które moim zdaniem powinny się na mapie znaleźć jako obecnie OBPP. To, zę coś w danym momencie już nie istnieje jako państwo, to nie oznacza, że należy "zniknąć" daną ziemię z mapy... a tak chyba się zdarzyło.

To jest też sprawa, którą zamierzam się zająć w dalszej kolejności.
Obrazek
Ronon Dex
Awatar użytkownika
Ludwik Tomović Stempel
Obywatel

Nowa Mapa Mikroświata

Post autor: Ludwik Tomović »

Postaram się podesłać, może nawet dziś, mapy Slawonii i Trizondalu jakie mam w posiadaniu.

Z innych spraw, tzw. Wschód Orientyki chciałby zająć mały kawałek obpp celem utworzenia nowej, technicznej stolicy.

Mamy to gdzieś ogłaszać, konsultować czy po prostu zająć i poinformować?
Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek

/-/
dr net. ppor. Ludwik Wilhelm diuk Tomović

Gubernator Konfederacji Sclavińskiej
Ana - Konstanz 28
25-257 Ana - Konstanz

Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rynek w Nowym Brzegu”