Rada Dzierżawy Brzozopól Chmielnych
ul. Karola Windsachena 41/2
33-627 Brzozopola Chmielne
Opiekun: Anastasia Windsachen

Propozycja kusząca w stopniu tym większym, że może udałoby się przetrzeć szlaki na odcinku kosztorysowania tego rodzaju przedsięwzięć…Anastasia Windsachen pisze: ↑04 lis 2022, 22:38Wynagrodzenie za wykonaną pracę ustala się w wysokości 3 000 ♇.
Oraz tym kusząca i ciekawsza, że może Palatium by wsparło jakąś dotacją...Helwetyk Romański pisze: ↑04 lis 2022, 23:36Propozycja kusząca w stopniu tym większym, że może udałoby się przetrzeć szlaki na odcinku kosztorysowania tego rodzaju przedsięwzięć…Anastasia Windsachen pisze: ↑04 lis 2022, 22:38Wynagrodzenie za wykonaną pracę ustala się w wysokości 3 000 ♇.
Pieniądze same w sobie nie są tu problemem; problemem jest określenie odpowiednich stawek. Mnie się wydaje, że cytowane 3000 ♇ to kwota zdecydowanie zbyt wysoka jak na dochód wykonawcy („na stare” to będzie 5836 ♇). Widzę to tak, że powinniśmy operować dwiema kwotami: kosztem całkowitym projektu (na potrzeby narracji) oraz faktycznym wynagrodzeniem wykonawcy (na potrzeby „sprawiedliwego” wynagradzania pracy).
Tutaj akurat @Ronon Dex jako punkt wyjścia dla cen przyjął ówczesne wynagrodzenia za wypowiedzi, ale co do zasady nie przyjmowałbym żadnych uprzednich założeń co do „cen na rynku”, bo się tylko o nie potkniemy. (Nawiasem pisząc, po zmianie kursu byłoby to 38,55 ♇).Franklin Garamond pisze: ↑06 lis 2022, 11:27Ja bym wyszedł od tego, co już mamy jako referencję — skoro używane samochód ogólnego przeznaczenia średniej ładowności z demobilu kosztował 75 ♇, liczmy, że to by było po polsku jakieś 7500 zł.
Po tej linii wprowadziłem postać „kierownika projektu”; zysk jakkolwiek rozumianego przedsiębiorstwa bez zastanowienia wrzucałbym do kolumny z kosztami narracyjnymi.Franklin Garamond pisze: ↑06 lis 2022, 11:27Zakładając, że zysk przedsiębiorstwa jest w granicach 15%, to daje to 450–525 ♇ faktycznego przelewu na konto wykonawcy.
Ano właśnie. Moje założenie jest takie, że palatyny w MBP w żadnym przypadku nie powinny być oddzielone od faktycznej aktywności i twórczości, bo to one są jedynymi rzeczywistymi dobrami w mikroświecie. Dlatego próbuję jakoś ugryźć temat od końca: ile „powinno się” zarobić na remoncie dróg, wzniesieniu budynku, sprzedaży paczki papierosów w Lewku czy lespresso w kawiarni, a do tego następnie dopasować resztę w stopniu wystarczającym do tego, żeby narracja się spinała.Franklin Garamond pisze: ↑06 lis 2022, 11:27Oczywiście to wszystko kłóci się z wysokością pensji w GPL (250 ♇). Z kolei bank przelewa mi za aktywność jakieś 10 ♇ dziennie, w porywach do 25 ♇.
Kusicie by wydać pieniądze...Helwetyk Romański pisze: ↑06 lis 2022, 10:32Postscriptum: z zainteresowaniem śledzę premierę Victorii 3, która jest krytykowana właśnie za to, czego my potrzebujemy — bycie w zbyt dużym stopniu symulatorem ekonomicznym; jak na złość, akurat sekcji sektora budowlanego jeszcze nie uzupełniono na odpowiedniej stronie encyklopedii z pięknymi tabelkami…
Dodam, że ta pensja to maksymalna. Minimalna przy minimum aktywności to 25 ♇. Ogólnie strasznie matematyczne dysputy i ani na trzeźwo rano, po południu, ani teraz już nie trzeźwo nie jestem w stanie się dostatecznie skupić by skumać czyja wersja jest poprawna... Czy @Helwetyk Romański mówiący o 20-25 tyś. ♇ na tydzień w narracji czy Wy z 3000 ♇.Franklin Garamond pisze: ↑06 lis 2022, 11:27Oczywiście to wszystko kłóci się z wysokością pensji w GPL (250 ♇). Z kolei bank przelewa mi za aktywność jakieś 10 ♇ dziennie, w porywach do 25 ♇.
Robiąc za adwokata diabła podszepnę, że Zawór utrzymujący Parę ponoć radzi twórcom podnieść ceny...Anastasia Windsachen pisze: ↑06 lis 2022, 22:44Kusicie by wydać pieniądze...Helwetyk Romański pisze: ↑06 lis 2022, 10:32Postscriptum: z zainteresowaniem śledzę premierę Victorii 3, która jest krytykowana właśnie za to, czego my potrzebujemy — bycie w zbyt dużym stopniu symulatorem ekonomicznym; jak na złość, akurat sekcji sektora budowlanego jeszcze nie uzupełniono na odpowiedniej stronie encyklopedii z pięknymi tabelkami…
Kurła... a dopiero 268 zł wydałam na WARNO dla mnie i ojca ziemskiego...Joahim von Ribertrop pisze: ↑06 lis 2022, 22:48Robiąc za adwokata diabła podszepnę, że Zawór utrzymujący Parę ponoć radzi twórcom podnieść ceny...Anastasia Windsachen pisze: ↑06 lis 2022, 22:44Kusicie by wydać pieniądze...Helwetyk Romański pisze: ↑06 lis 2022, 10:32Postscriptum: z zainteresowaniem śledzę premierę Victorii 3, która jest krytykowana właśnie za to, czego my potrzebujemy — bycie w zbyt dużym stopniu symulatorem ekonomicznym; jak na złość, akurat sekcji sektora budowlanego jeszcze nie uzupełniono na odpowiedniej stronie encyklopedii z pięknymi tabelkami…