Karolina von Lichtenstein pisze: ↑24 lip 2023, 0:11
Jeszcze tylko chciałam dorzucić, że absolutnie nie mam na myśli niczego negatywnego wobec aktywności wojskowej @Ronon Dex. To, że bazy przeszkadzają w prowadzeniu konkretnego typu narracji, nie oznacza, że nie doceniam ich roli w wzmacnianiu militariów wyspy ;)
Proszę nie łączyć mojej osoby w kwestią bazy bialeńskiej... to znaczy współcześnie.
Owszem, swego czasu ta baza powstała na skutek porozumienia pomiędzy Palatynatem Leocji, a Republiką Bialeńską (baza w zamian za dostawy sprzętu wojskowego z bialeńskich fabryk... w sumie wtedy moich) i było to faktycznie w czasie gdy byłem Dowódcą Sił Zbrojnych Republiki Bialeńskiej i inicjatorem zawarcia tej umowy.
Czasy jednak się zmieniły... Z Republiki Bialeńskiej odszedłem definitywnie 23 marca 2022, a Dowódcą Bialeńskich Sił Zbrojnych przestałem być jakoś tam miesiąc wcześniej (na skutek zdymisjonowania przez ówczesnego Prezydenta RB) czyli prawie 1,5 roku temu. Skutkiem tej mojej emigracji jest przecież m.in. Oceania Leocka... miejsce zamieszkania emigrantów z mojego lenna w Bialenii.
Już jakiś czas temu podważałem na forum Leocji sens istnienia tej bazy... bo był to układ polegający na zaopatrywaniu GPL w sprzęt przez bialeńskie fabryki zbrojeniowe. Tylko, że z chwilą mojego odejścia z RB tamtejsze fabryki przestały funkcjonować, a więc nie były i nie są w stanie wywiązywać się z umowy strony bialeńskiej. A skoro jedna ze stron umowy nie może się z niej wywiązywać to dalsze istnienie umowy mija się z celem. Zresztą sama umowa ma odpowiednią klauzulę dotyczącą jej wypowiedzenia.
Tak więc likwidacja bazy nie jest niczym negatywnym wobec mojej osoby, bo ja już od 1,5 roku z Republiką Bialeńską i jej siłami zbrojnymi czy przemysłem zbrojeniowym nie mam nic wspólnego.