Leocki Związek Sportowy - planowane prace
- Ignats ik Ruth • Stempel
- Przewodniczący Senatu Palatynatu Leocji
- Heinz-Werner Grüner • Stempel
- Obywatel honorowy
- Oswald Baskerville • Stempel
- Kurator Palatynatu Leocji
Nie zwracając uwagi na cokolwiek, co napisałem w tym wątku wcześniej, uznałem, że nawet nie mając konkretnych planów, mogę coś zagaić. W końcu kto wie, może coś z takiej zarzutki, publicznego myślenia na głos, coś się urodzi?
Rozmyślałem dziś o igrzyskach, które od początku były w planach LZS. Omawiałem je kiedyś z @Heinz-Werner Grüner i była chęć wspólnej organizacji. W związku z tym, że już kiedyś taka imprezę robiłem w Sarmacji, poniżej kilka punktów, które moim zdaniem należy wziąć pod uwagę podczas organizacji:
1. Maksymalnie szeroką promocja w mikroświecie - bez znaczącej rywalizacji miedzymikronacyjnej igrzyska stracą na smaku.
2. Zawody rozrywane wyłącznie w przeglądarce:
- gry na HTML5
- stare DOSowe gry zagnieżdżone na stronce internetowej użyciem DOSBoxa
- rzeczy, które można podlinkować - szachy, snooker, haxball, etc.
To ważne, bo ściąganie i instalowanie gier to niepotrzebny kłopot i strata czasu dla organizatorów i uczestników.
3. Igrzyska powinny mieć swoją stronę. Ostatni mundial w Leocji zrealizowaliśmy bez strony i wyszło dobrze, ale ze względu na wymagania techniczne z pkt. 2. igrzyska wymagają własnej platformy. Raz zbudowana platforma może być powielana, a nowi organizatorzy wrzucaliby swoją oprawę graficzną. Platforma oprócz gierek zawierałaby także klasyfikację medalowe i podsumowania wyników poszczególnych dyscyplin. Wielkim ułatwieniem dla uczestników byłaby możliwość wgrywania swoich wyników (skrinszotow) wewnątrz tej strony, bez konieczności wysyłania do organizatorów (może to wodotrysk i może Kustosz wystarczy, ale warto rozważyć).
4. Gry HTML5 umożliwiają często kontrolę z użyciem dotykowego ekranu telefonu - w igrzyskach powinny być dopuszczalne tylko gry, które pozwalają albo na kontrolę dotykowa, albo na kontrolę myszą na PC, nie obie zamiennie, by szanse dla wszystkich były równe i jasne. Może zbyt się tu czepiam i się mylę - jeśli tak, wyprowadźcie mnie z błędu - niemniej aspekt jasnych reguł musi być dla organizatorów wazny.
5. Igrzyska powinny mieć swój core dyscyplin/gierek, ale też powinny być otwarte na dodawanie nowych, zaproponowanych przez osoby spoza grona organizatorów. W tym celu organizatorzy powinni ogłosić impreze odpowiednio wcześnie i wyraźnie wskazać termin, w jakim można proponować dyscypliny.
To tyle na dziś. LZS jest Instytucją wszystkich Leotów, a igrzyska mają być impreza wszystkich mikronautów, więc zachęcam każdego do komentowania i dzielenia się spostrzeżeniami i pomysłami. Otwarty model organizacyjny sprawdził się w Leocji już kilkukrotnie, więc trzeba z niego korzystać :) Liczę na wypowiedzi @Ignats ik Ruth, @Franklin Garamond, @Piotr vel Bocian, @Alfred Fabian von Tehen-Dżek, @Orjon Surma, @Helwetyk Romański, @Ludwik Tomović.
Rozmyślałem dziś o igrzyskach, które od początku były w planach LZS. Omawiałem je kiedyś z @Heinz-Werner Grüner i była chęć wspólnej organizacji. W związku z tym, że już kiedyś taka imprezę robiłem w Sarmacji, poniżej kilka punktów, które moim zdaniem należy wziąć pod uwagę podczas organizacji:
1. Maksymalnie szeroką promocja w mikroświecie - bez znaczącej rywalizacji miedzymikronacyjnej igrzyska stracą na smaku.
2. Zawody rozrywane wyłącznie w przeglądarce:
- gry na HTML5
- stare DOSowe gry zagnieżdżone na stronce internetowej użyciem DOSBoxa
- rzeczy, które można podlinkować - szachy, snooker, haxball, etc.
To ważne, bo ściąganie i instalowanie gier to niepotrzebny kłopot i strata czasu dla organizatorów i uczestników.
3. Igrzyska powinny mieć swoją stronę. Ostatni mundial w Leocji zrealizowaliśmy bez strony i wyszło dobrze, ale ze względu na wymagania techniczne z pkt. 2. igrzyska wymagają własnej platformy. Raz zbudowana platforma może być powielana, a nowi organizatorzy wrzucaliby swoją oprawę graficzną. Platforma oprócz gierek zawierałaby także klasyfikację medalowe i podsumowania wyników poszczególnych dyscyplin. Wielkim ułatwieniem dla uczestników byłaby możliwość wgrywania swoich wyników (skrinszotow) wewnątrz tej strony, bez konieczności wysyłania do organizatorów (może to wodotrysk i może Kustosz wystarczy, ale warto rozważyć).
4. Gry HTML5 umożliwiają często kontrolę z użyciem dotykowego ekranu telefonu - w igrzyskach powinny być dopuszczalne tylko gry, które pozwalają albo na kontrolę dotykowa, albo na kontrolę myszą na PC, nie obie zamiennie, by szanse dla wszystkich były równe i jasne. Może zbyt się tu czepiam i się mylę - jeśli tak, wyprowadźcie mnie z błędu - niemniej aspekt jasnych reguł musi być dla organizatorów wazny.
5. Igrzyska powinny mieć swój core dyscyplin/gierek, ale też powinny być otwarte na dodawanie nowych, zaproponowanych przez osoby spoza grona organizatorów. W tym celu organizatorzy powinni ogłosić impreze odpowiednio wcześnie i wyraźnie wskazać termin, w jakim można proponować dyscypliny.
To tyle na dziś. LZS jest Instytucją wszystkich Leotów, a igrzyska mają być impreza wszystkich mikronautów, więc zachęcam każdego do komentowania i dzielenia się spostrzeżeniami i pomysłami. Otwarty model organizacyjny sprawdził się w Leocji już kilkukrotnie, więc trzeba z niego korzystać :) Liczę na wypowiedzi @Ignats ik Ruth, @Franklin Garamond, @Piotr vel Bocian, @Alfred Fabian von Tehen-Dżek, @Orjon Surma, @Helwetyk Romański, @Ludwik Tomović.
(—) Oswald Baskerville, Kurator Palatynatu Leocji

- Orjon Surma • Stempel
- Dyspozytor Palatynatu Leocji
1. Promocja - jak najbardziej.
2. HTML5 - ok, trzeba znaleźć jakieś gry. DOS - to mają być igrzyska retro? :P Nie mam nic przeciwko, emulatory są, więc też dałoby się to ugrać (czy zaimplementować od razu - nie wiem, ale są stronki w necie, które udostępniają mnóstwo gier na DOSa w przeglądarce, więc się da).
3. OK, tylko ktoś to musi zrobić :) No i koniecznie integracja z Stemplem. Jakoś damy radę.
4. Może się czepiam, ale komputery, a szczególnie laptopy, też mogą mieć dotykowy ekran. Co wtedy? ;)
5. Jeśli propozycje dałoby się sensownie zaimplementować, nie ma problemu.
2. HTML5 - ok, trzeba znaleźć jakieś gry. DOS - to mają być igrzyska retro? :P Nie mam nic przeciwko, emulatory są, więc też dałoby się to ugrać (czy zaimplementować od razu - nie wiem, ale są stronki w necie, które udostępniają mnóstwo gier na DOSa w przeglądarce, więc się da).
3. OK, tylko ktoś to musi zrobić :) No i koniecznie integracja z Stemplem. Jakoś damy radę.
4. Może się czepiam, ale komputery, a szczególnie laptopy, też mogą mieć dotykowy ekran. Co wtedy? ;)
5. Jeśli propozycje dałoby się sensownie zaimplementować, nie ma problemu.
- Obywatel honorowy
Herr @Oswald Baskerville czy Ty się w mojej głowie jakoś odrodziłeś? Ja już nawet zacząłęm zbierać "kontent" na takową okoliczność jak "mikrokiada" (tfuuu.... :D ) oczywiście Igrzyska Mikroświata. A zacząłem jakiś tydzień temu. Na razie po cichu, a potem chciałem z grubej rury, ale skoro już rzekłeś...
Tak, mam już część gier, część pakietu jaki bym widział na takiej imprezie.
Nie wiem czy chcę teraz podawać do opinii publicznej, ale w sumie da się to jakoś przedstawić, chociażby dyscyplinami.
Lekkoatletyka:
Biegi: 100m, 110m p.pł (plus opcjonalnie 4X100, a w warunkach mikro to raczej 3x100)
Rzuty: oszczepem, pchnięcie kulą
Skoki: w dal (opcjonalnie trójskok)
szachy
piłka nożna (nawet w ramach jednego sezonu w Xpert11)
haxball
Wyścigi samochodowe - (w ramach projektu RMAW)
ew.sporty walki (plan jest ale słaby)
W ramach Summer Games od Accolade:
-łucznictwo
-kajakarstwo górskie
-jeździectwo/skoki przez przeszkody
-kolarstwo torowe
To daje od 11 do 17 konkurencji. Chyba właśnie o takie poważne igrzyska by nam chodziło prawda?
Aha i w razie czego, to ESB (Edelweiss SporBund) chętnie przyłączy się do planów organizacyjnych.
Tak, mam już część gier, część pakietu jaki bym widział na takiej imprezie.
Nie wiem czy chcę teraz podawać do opinii publicznej, ale w sumie da się to jakoś przedstawić, chociażby dyscyplinami.
Lekkoatletyka:
Biegi: 100m, 110m p.pł (plus opcjonalnie 4X100, a w warunkach mikro to raczej 3x100)
szachy
piłka nożna (nawet w ramach jednego sezonu w Xpert11)
haxball
Wyścigi samochodowe - (w ramach projektu RMAW)
ew.sporty walki (plan jest ale słaby)
W ramach Summer Games od Accolade:
-łucznictwo
-kajakarstwo górskie
-jeździectwo/skoki przez przeszkody
-kolarstwo torowe
To daje od 11 do 17 konkurencji. Chyba właśnie o takie poważne igrzyska by nam chodziło prawda?
Aha i w razie czego, to ESB (Edelweiss SporBund) chętnie przyłączy się do planów organizacyjnych.
- Obywatel honorowy
Mnie się do tego marzy taki MKOl... Wiem jak to brzmi, ale grono takich zapaleńców-pojebańców jak np. Herr @Oswald Baskerville czy ja z chęcią analizowałoby każdą grę czy się nadaje do mikro, etc.Oswald Baskerville pisze: ↑25 lip 2023, 17:32
W dodatku ustalanie co minimalnie powinien zrobić gospodarz IO, jak, relacja, wręczanie medali, zapalenie znicza, prezentacja druzyn, cały ten "core", jak to nazwał Szanowny Ozzie.
Jak ja to kocham, aż się trzęsę na samą myśl. I jakby mi jeszcze pozwolono umieścić taką siedzibę w rodzinnym Edelweiss, skoro my podobno jesteśmy Szwajcarią Mikroświata, a MKOl ma siedzibę w Lozannie, więcej nie sugeruje. :D
Wiedziałem, że Herr Grünera pobudzę, niezmiernie mnie cieszy ta reakcja <3
Odniosę się na razie jedynie częściowo, bom trochę w biegu:
Natomiast tym pytaniem przypomniałeś mi ważną kwestie, o ktorej zapomniałem pisząc dzisiejszy post. Otóż wydaje mi się, że powinniśmy unikać gierek typu button masher, bo większość z nas używa laptopów. Co innego naparzać w klawiaturę za dwie dychu z marketu, co innego w klawiaturę lapka.
Odniosę się na razie jedynie częściowo, bom trochę w biegu:
Pytanie jest jak najbardziej słuszne :) Moja odpowiedź na chwilę obecną: nie wiem xD zakładam, że ten problem nas nie dosięgnie.Orjon Surma pisze: ↑25 lip 2023, 20:434. Może się czepiam, ale komputery, a szczególnie laptopy, też mogą mieć dotykowy ekran. Co wtedy? ;)
Natomiast tym pytaniem przypomniałeś mi ważną kwestie, o ktorej zapomniałem pisząc dzisiejszy post. Otóż wydaje mi się, że powinniśmy unikać gierek typu button masher, bo większość z nas używa laptopów. Co innego naparzać w klawiaturę za dwie dychu z marketu, co innego w klawiaturę lapka.
Lycos? :D Jeśli nie, to chętnie się dowiem, jaką gra ma taki fajny zestaw. A znając Herr Grünera, to gra przetestowana i zajebista :)Heinz-Werner Grüner pisze: ↑25 lip 2023, 20:45Lekkoatletyka:
No raczej! :)To daje od 11 do 17 konkurencji. Chyba właśnie o takie poważne igrzyska by nam chodziło prawda?

- Obywatel honorowy
Nie, ale grywalność jest świetna. Wymaga jednak stałego rozwoju zawodników i to mnie się właśnie w niej najbardziej podoba.Oswald Baskerville pisze: ↑25 lip 2023, 21:27Lycos? :D Jeśli nie, to chętnie się dowiem, jaką gra ma taki fajny zestaw. A znając Herr Grünera, to gra przetestowana i zajebista :)
Konkurencji jest zdecydowanie więcej, ale te są jako "pierwsze do rozwoju".
- Helwetyk Romański • Stempel
- Namiestnik Palatynatu Leocji
To już wiadomo, który kraj z dwóch możliwych X mikroświata został Leocji. 😉Heinz-Werner Grüner pisze: ↑25 lip 2023, 21:00I jakby mi jeszcze pozwolono umieścić taką siedzibę w rodzinnym Edelweiss, skoro my podobno jesteśmy Szwajcarią Mikroświata […].
(I już nie spamuję w tym wątku).
(—) prokr. Hweltywk Romański, RkORF · LAN
Namiestnik № 2 Palatynatu Leocji
Dyniowy Padawan
LEOCKA PARTIA FASZYSTÓW JĘZYKOWYCH
Namiestnik № 2 Palatynatu Leocji
Dyniowy Padawan
LEOCKA PARTIA FASZYSTÓW JĘZYKOWYCH
Nikogo się nie ściga, ale wszystkich się poprawia, bo tak nakazują
wewnętrzna potrzeba, poczucie sprawiedliwości i wyznawany porządek rzeczy.
IGNATS IK RUTH
wewnętrzna potrzeba, poczucie sprawiedliwości i wyznawany porządek rzeczy.
IGNATS IK RUTH
Nawet podczas realiozy sprawdzam skrzynkę helwetyk@gmail.com
- Ignats ik Ruth • Stempel
- Przewodniczący Senatu Palatynatu Leocji
100% Oswalda w Oswaldzie. 🖤🤍❤Oswald Baskerville pisze: ↑25 lip 2023, 17:32Nie zwracając uwagi na cokolwiek, co napisałem w tym wątku wcześniej (…)
Hurra! Jestem bardzo-bardzo na tak, o ile będzie moje superowe jeździectwo! xDOswald Baskerville pisze: ↑25 lip 2023, 17:32Rozmyślałem dziś o igrzyskach, które od początku były w planach LZS. Omawiałem je kiedyś z @Heinz-Werner Grüner i była chęć wspólnej organizacji. W związku z tym, że już kiedyś taka imprezę robiłem
Oczywistość oczywista.Oswald Baskerville pisze: ↑25 lip 2023, 17:321. Maksymalnie szeroką promocja w mikroświecie - bez znaczącej rywalizacji miedzymikronacyjnej igrzyska stracą na smaku.
Bardzo słusznie!Oswald Baskerville pisze: ↑25 lip 2023, 17:32(...) bo ściąganie i instalowanie gier to niepotrzebny kłopot i strata czasu dla organizatorów i uczestników.
Ja uważam, ze to przesada. Własna strona dla Igrzysk — tak, ale jednak coś miejmy ztego też na forum. Niech ludzie mogą na te wyniki spoglądać, reagować, komentować.Oswald Baskerville pisze: ↑25 lip 2023, 17:32Wielkim ułatwieniem dla uczestników byłaby możliwość wgrywania swoich wyników (skrinszotow) wewnątrz tej strony, bez konieczności wysyłania do organizatorów (może to wodotrysk i może Kustosz wystarczy, ale warto rozważyć).
Ja z kolei zupełnie zignorowałbym ten wątek. :P Jak ktoś woli smyrać, niech smyra.Oswald Baskerville pisze: ↑25 lip 2023, 17:324. Gry HTML5 umożliwiają często kontrolę z użyciem dotykowego ekranu telefonu - w igrzyskach powinny być dopuszczalne tylko gry, które pozwalają albo na kontrolę dotykowa, albo na kontrolę myszą na PC, nie obie zamiennie, by szanse dla wszystkich były równe i jasne. Może zbyt się tu czepiam i się mylę - jeśli tak, wyprowadźcie mnie z błędu - niemniej aspekt jasnych reguł musi być dla organizatorów wazny.
Taką samą klawiaturę można przecież podłączyć do lapka! ;)Oswald Baskerville pisze: ↑25 lip 2023, 21:27Natomiast tym pytaniem przypomniałeś mi ważną kwestie, o ktorej zapomniałem pisząc dzisiejszy post. Otóż wydaje mi się, że powinniśmy unikać gierek typu button masher, bo większość z nas używa laptopów. Co innego naparzać w klawiaturę za dwie dychu z marketu, co innego w klawiaturę lapka.
❤❤❤
No geograficznie to wy jesteście Szwajcariom, ale dyplomatycznie — to my! :DHeinz-Werner Grüner pisze: ↑25 lip 2023, 21:00I jakby mi jeszcze pozwolono umieścić taką siedzibę w rodzinnym Edelweiss, skoro my podobno jesteśmy Szwajcarią Mikroświata […].
Eh, i w realu, i w wirtualu…Helwetyk Romański pisze: ↑25 lip 2023, 22:09To już wiadomo, który kraj z dwóch możliwych X mikroświata został Leocji. 😉
Niepokoi mnie to "wymaga stałego rozwoju". To w sumie fajne, może weszłoby do mikroświata na stałe, ale wiadomo jak to jest z tym stałym rozwojem - może być kłopot z utrzymaniem odpowiednio dużej grupy, by zabawa miała sens. Ale spróbujmy, pewnie, byłoby super, gdyby się przyjęło :)Heinz-Werner Grüner pisze: ↑25 lip 2023, 21:48Nie, ale grywalność jest świetna. Wymaga jednak stałego rozwoju zawodników i to mnie się właśnie w niej najbardziej podoba.Oswald Baskerville pisze: ↑25 lip 2023, 21:27Lycos? :D Jeśli nie, to chętnie się dowiem, jaką gra ma taki fajny zestaw. A znając Herr Grünera, to gra przetestowana i zajebista :)
Konkurencji jest zdecydowanie więcej, ale te są jako "pierwsze do rozwoju".
W sumie racja. Jakoś w mojej wyobraźni wszystko było OK, ale no, chyba będzie lepiej, jeśli postawimy na wątki forumowe dla danych konkurencji, do nich wrzucane skriny z próbami (czy np. wyniki meczów, w przypadku snookera itp.), a na koniec, po upłynięciu ustalonego terminu, organizatorzy podsumują.Ignats ik Ruth pisze: ↑25 lip 2023, 22:49Ja uważam, ze to przesada. Własna strona dla Igrzysk — tak, ale jednak coś miejmy ztego też na forum. Niech ludzie mogą na te wyniki spoglądać, reagować, komentować.Oswald Baskerville pisze: ↑25 lip 2023, 17:32Wielkim ułatwieniem dla uczestników byłaby możliwość wgrywania swoich wyników (skrinszotow) wewnątrz tej strony, bez konieczności wysyłania do organizatorów (może to wodotrysk i może Kustosz wystarczy, ale warto rozważyć).
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
To tak, mamy dwa duże zagadnienia:
Dyscypliny na igrzyskach:
1. Summer Challenge:
- łucznictwo
- jeździectwo (skoki przez przeszkody)
- kajakarstwo górskie
- kolarstwo torowe
2. snooker
3. haxball
4. szachy
5. RMAW
6. symulator lekkoatletyczny Herr Grünera*
7. XpertEleven*
*Mam wątpliwości w kwestiach organizacyjnych (wymagania czasowe, byłyby to eventy rozciągnięte w czasie, nowy symulator wymaga otrzaskania się)
Kwestie organizacyjne:
1. Utworzenie półformalnego Mikronacyjnego Komitegu Igrzysk
2. Jedna platforma dla igrzysk:
- oprawa graficzna, opisy dyscyplin, logo, znicz, maskotki, linki do działu igrzysk na forum organizatora (agregacja), klasyfikacje medalowe (krajowe i indywidualne), medale, etc.
- wszystkie dyscypliny grywalne w przeglądarce (wewnątrz strony igrzysk lub chociaż linkowane na stronie igrzysk z jakąś prostą instrukcją)
- stała zakładka dla MKI (krótka historia, przedstawiciele, dane kontaktowe, takie tam)
3. okres otwartego zgłaszania dyscyplin (organizatorzy ogłaszają tygodniowy czy dwutygodniowy okres, w którym wszyscy mikronauci mogą proponować gierki, a organizatorzy przetestują i zatwierdzą)
4. Szeroka promocja
5. Ceremonia otwarcia, ceremonia zamknięcia (warto?)
Powyższe listy nie są zamknięte, zachęcam do edytowania/poszerzanie wedle uznania :)