Tyle dobra w jednym miejscu!!! 🤩Helwetyk Romański pisze: ↑25 sie 2023, 17:03Temat leockich dokumentów tożsamości omawiamy od listopada 2019 roku. Poruszają go kolejne pokolenia Leotek i Leotów. Wedle mojej najlepszej wiedzy, podobne dokumenty doczekały się, jak dotąd, realizacji jedynie w Edelweissie (dowody osobiste) i Sarmacji (książeczki wojskowe). Zaawansowane prace koncepcyjne trwają w Osieku. Takie akcenty wspaniale budują klimat miejsca.
Zainspirowany słowami Generallismy zacząłem intensywniej zastanawiać się nad ostatecznym urzeczywistnieniem tego pomysłu. Możemy po prostu stworzyć nasze dokumenty będące odpowiednikami realnych dokumentów, i będzie to dobre i piękne. Od strony technicznej nie ma jednak większego znaczenia to, czy nasze glejty będą posiadały dwie, sześć czy sześćdziesiąt stron. Dlaczego zatem nie pójść o krok dalej i stworzyć coś, co będzie stanowiło wciąż aktualizowaną „sumę leockich doświadczeń”?
Rozwiązanie to ma następujące zalety. Po pierwsze — dokumenty takie będą odwiedzane. Zarówno przez ich posiadaczy, którzy będą chcieli wspomnieć lub przypomnieć sobie swój dotychczasowy dorobek, jak i inne osoby, które będą chciały dowiedzieć się „kto jest kim” w Leocji. Po drugie — będą stanowiły jedno ze źródeł informacji odpowiadających na ponadczasowe pytanie o to, „co mogę robić w mikronacjach”. O, tu masz pustą kartę, może warto ją wypełnić?
Proponuję, abyśmy stworzyli dokumenty, które wyjdą poza znane nam schematy, które w atrakcyjnej — mam nadzieję — formie przekażą wszystkie najważniejsze treści. Na tu i teraz wynotowałem następujące „rozdziały”:
Czy tych kart jest wiele? Jeszcze jak! Czy warto spróbować? Na pewno nie zaszkodzi. 😉
- Fotografia wraz z podpisem posiadacza
- Dane podstawowe: imię, nazwisko, płeć, data i kraj przybycia na Pollin, data zamieszkania w Leocji, identyfikator w Leocji, identyfikator w Stemplu
- Część wojskowa:
- mianowanie na stopnie wojskowe
- mianowanie na stanowiska wojskowe
- urlopy od służby
- udzielone urlopy
- odbyte szkolenia
- udział w manewrach
- odznaczenia wojskowe
- otrzymane pochwały
- otrzymane nagany
- ???
- Część cywilna:
- obywatelstwo
- posiadane oznaki: tartany i gmerki
- posiadane dzierżawy
- drużyny w LPPL
- sprawowane funkcje
- posiadane samoloty
- posiadane samochody
- wizyty w kapitanacie (urlopy)
- wyniki egzaminów w IEM
- udział w akcjach krwiodawstwa i grupa krwi
- stopnie i tytuły naukowe w LAN
- nagrody i odznaczenia państwowe
- meldunki
- posiadane przedsiębiorstwa i miejsca zatrudnienia, w tym gazety
- posiadane firmy armatorskie
- rachunek bankowy w MBP
- przynależność do organizacji
- zdobyte odznaki krajoznawcze
- udział w realnych zjazdach
- ???
Zastanawiam się nad kolejnością - czy najpierw część wojskowa czy nie lepiej po części cywilnej, plus inna kolorystyka, ale to w sumie już szczegóły... 😎