Czołem Stardzieży,
Przygotowuję się do prac nad Sową - aplikacją do powiadomień. Pytanie z serii pomocniczych:
Jak powinien wyglądać schemat międzynarodowego numeru telefonu użytkownika Stempla?
Międzynarodowy Indywidualny Numer Telefonu
- Helwetyk Romański • Stempel
- Namiestnik Palatynatu Leocji
W nawiązaniu do dyskusji na Discordzie sprzed trzech dni (pozwalam sobie oznaczyć @Piotr Jankowski)… „Ustalono”, że trzycyfrowe kody kierunkowe są nieestetyczne. Moim skromnym zdaniem, dobrym standardem byłby standard geograficzny, to znaczy kod kierunkowy kraju, na który składa się pierwsza cyfra oznaczająca kontynent oraz jedna lub dwie cyfry oznaczające kraj. Za mapą @Ronon Dex, kontynentów mamy dziewięć (idę w porządku wskazówek zegara zasiedlonych kontynentów, niezasiedlone w nawiasie):
- Nordata
- Orientyka
- Vaarland
- Wirtuazja
- Morenika
- Gargantuika (zakładam, że pod nią podpinamy Fenocję)
- Polarktyka
- (Ijuż)
- (Hiperborea)
Same numery telefonów — sześciocyfrowe. Służę, w razie potrzeby, magiczną funkcją z MBP, dzięki której numery rachunków bankowych nie mają numeracji ciągłej. 😉
(—) prokr. Hweltywk Romański, RkORF · LAN
Namiestnik № 2 Palatynatu Leocji
Dyniowy Padawan
LEOCKA PARTIA FASZYSTÓW JĘZYKOWYCH
Namiestnik № 2 Palatynatu Leocji
Dyniowy Padawan
LEOCKA PARTIA FASZYSTÓW JĘZYKOWYCH
Nikogo się nie ściga, ale wszystkich się poprawia, bo tak nakazują
wewnętrzna potrzeba, poczucie sprawiedliwości i wyznawany porządek rzeczy.
IGNATS IK RUTH
wewnętrzna potrzeba, poczucie sprawiedliwości i wyznawany porządek rzeczy.
IGNATS IK RUTH
Nawet podczas realiozy sprawdzam skrzynkę helwetyk@gmail.com
Jak rozumiem, każdy użytkownik, będzie mógł założyć ile numerów chce tak?
Czy chcemy iść w numery 9 cyfrowe, czy bardziej w styl GG?
Ja poszedłbym w kierunku jednej karty sim, ale jestem ciekawy pomysłu Szanownego Kolegi Jankowskiego :)
Mikołaj Torped
besositos
besositos
- Piotr Jankowski • Stempel
- Przybysz
Ja myślałem o numerach telefonu raczej w kontekście narracyjnym, aczkolwiek ujednolicenie numeracji również na potrzeby aplikacji jest moim zdaniem dobrym pomysłem. Stworzenie numeracji na zasadzie geograficznej może być jednak trochę problematyczne, chociaż w mojej opinii nadal bardziej praktyczne od stosowania trzycyfrowych kodów. Jeśli chodzi o długość numerów to ja zdecydowanie byłbym za numerem kierunkowym plus sześcioma cyframi. Dodatkowo proponuję, by numer nie zaczynał się od tradycyjnego znaku '+', a od symbolu '#' dla odróżnienia i żeby nie podążać wyłącznie za nieistniejącymi wzorcami. ;)
Hash sugeruje, że jest to jakiś tak, a zwykły numery możesz zapisywać z zerami, zamiast plusa.Piotr Jankowski pisze: ↑29 sty 2024, 15:49Ja myślałem o numerach telefonu raczej w kontekście narracyjnym, aczkolwiek ujednolicenie numeracji również na potrzeby aplikacji jest moim zdaniem dobrym pomysłem. Stworzenie numeracji na zasadzie geograficznej może być jednak trochę problematyczne, chociaż w mojej opinii nadal bardziej praktyczne od stosowania trzycyfrowych kodów. Jeśli chodzi o długość numerów to ja zdecydowanie byłbym za numerem kierunkowym plus sześcioma cyframi. Dodatkowo proponuję, by numer nie zaczynał się od tradycyjnego znaku '+', a od symbolu '#' dla odróżnienia i żeby nie podążać wyłącznie za nieistniejącymi wzorcami. ;)
Co do jednej karty SIM, byłoby to okey, gdyby istniała możliwość zmiany numeru, bez większych konsekwencji.
Bardzo dobry pomysł, polecam tego numerowicza.Helwetyk Romański pisze: ↑29 sty 2024, 14:07Moim skromnym zdaniem, dobrym standardem byłby standard geograficzny, to znaczy kod kierunkowy kraju, na który składa się pierwsza cyfra oznaczająca kontynent oraz jedna lub dwie cyfry oznaczające kraj.
Na wstępie – tak jak nienawidzisz nazwy „Wirtuazja”, tak ja nienawidzę „Gargantuika”, a tym bardziej „Neocont”. Ale co zrobisz (chociaż...).
Niektóre z map wyróżniają Wyspy Gregoriańskie (na których położona jest Fenocja) jako osobny kontynent, czy też subkontynent – Ultrapody (i tutaj już mi się nazwa bardziej podoba...). Jednak żeby się nie rozdrabniać, można podpiąć pod Gargantuikę. W sumie, i tak Fenocja to jedyna aktualnie działające państwo tam. Tfu, co ja piszę, nie „działające”, a istniejące. Znaczy co?
Swoją drogą, jak chcecie dać Gargantuikę pod numer 6, a jedną z moich zachcianek co do kierunkowego Fenocji było 9, to myślę że kod gotowy 👀
Tutaj optuję tak samo, jednak maks to 9.
Może jak znaczki? Pierwszy darmo, kolejne opłata, która zwiększa się wraz z liczbą posiadanych kart 😛
Tutaj jednak nie podzielam opinii. Znak „kratki”/„hasha”/„krzyżyka”/„płotka” jest używany w telefonii na potrzeby numerów specjalnych — połączenie z biurem operatora, sprawdzenie salda konta „na kartę” czy numeru IMEI. Plus jest rozpoznawany jako symbol numeru kierunkowego, więc tak moim zdaniem powinno pozostać. Zawsze możecie użyć notacji z dwoma zerami.Piotr Jankowski pisze: ↑29 sty 2024, 15:49Dodatkowo proponuję, by numer nie zaczynał się od tradycyjnego znaku '+', a od symbolu '#'
A od siebie dodam — będzie giełda złotych numerów? 😜
- Ludwik Tomović • Stempel
- Obywatel
Zapowiada się ciekawie, ale zastosowanie miałby taki numer?
Tylko wyobraźcie sobie. Książka Telefoniczna, oczywiście bez wyszukiwarki żebyście sobie sami wyszukali. Później wbijaj ten numer w telefoniku i wysyłaj SMSa. A jak wyślesz będąc w innym kraju, to roaming. Ale jazda!Ludwik Tomović pisze: ↑29 sty 2024, 17:36Zapowiada się ciekawie, ale zastosowanie miałby taki numer?
O ja podziękuję, 100pln za minutę połączenia 😂Benjamin pisze: ↑29 sty 2024, 17:42Tylko wyobraźcie sobie. Książka Telefoniczna, oczywiście bez wyszukiwarki żebyście sobie sami wyszukali. Później wbijaj ten numer w telefoniku i wysyłaj SMSa. A jak wyślesz będąc w innym kraju, to roaming. Ale jazda!Ludwik Tomović pisze: ↑29 sty 2024, 17:36Zapowiada się ciekawie, ale zastosowanie miałby taki numer?
Welcome in Switzerland 🇨🇭