Nowe mikronacje — ktokolwiek widział…

Tu dyskutujemy na wszystkie tematy związane z mikronacjami
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel

Post autor: Ronon Dex »

Ostatnia wiadomość z poprzedniej strony wątku

DarkKot h Gryf pisze:
12 sie 2024, 11:44
Swoją drogą, jak będziecie potrzebować mapy kompasu, skontaktujcie się że mną, mam plik w pełnej rozdzielczości i mogę wam dać sam kolor bez tła
No ja bym poprosił...
Piotr Jankowski pisze:
12 sie 2024, 11:21
Technicznie rzecz biorąc Kiriańskie Terytoria Arktyczne również działają na forum.
Poproszę o mapkę, schemat... cokolwiek bym mógł to nanieść na mapę.
DarkKot h Gryf pisze:
12 sie 2024, 10:22
Działa też od dłuższej chwili tutaj na forum Arawia, która też reprezentowaną nie jest
No to się porozumcie i podajcie co i jak uwzględnić na mapie, ale z jakąś grafiką bym mógł to sensownie nanieść.
Obrazek
Awatar użytkownika
DarkKot h Gryf Stempel
Przybysz

Post autor: DarkKot h Gryf »

Ronon Dex pisze:
12 sie 2024, 14:47
No ja bym poprosił...
Link do mapy kompasu: https://drive.google.com/file/d/1yzxwf_ ... drive_link

Link do samych kolorów państw: https://drive.google.com/file/d/129DMaF ... sp=sharing
DarkKot herbu Gryf,
Kanclerz Republiki Arawii
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel

DarkKot h Gryf pisze:
12 sie 2024, 15:10
Link do mapy kompasu: https://drive.google.com/file/d/1yzxwf_ ... drive_link
Dzięki, tylko teraz trzeba będzie zrobić z tego wyspę, bo jak widzę to fragment większego terenu. Coś pokombinuję w wolnej chwili i podeślę "do zatwierdzenia" lub ewentualnych poprawek. Potem naniosę to co uzgodnimy na mapę.
Obrazek
Awatar użytkownika
Orjon Surma Stempel
Dyspozytor Palatynatu Leocji

Post autor: Orjon Surma »

@Ronon Dex, wygląda na to, że Suderland powstał z martwych: https://suderland.pl/forum/.
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel

Orjon Surma pisze:
25 sie 2024, 22:39
@Ronon Dex, wygląda na to, że Suderland powstał z martwych: https://suderland.pl/forum/.
Faktycznie od paru dni coś tam się dzieje... ponieważ i tak szykuje się aktualizacja mapy w związku z kwestią Kompasu oraz paroma innymi zmianami w naszym świecie to zapewne i kwestia powrotu Suderlandu będzie odnotowana.
Obrazek
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel

Na razie to jeszcze nie typowa aktualizacja, ale zerknijcie, może coś do poprawki jeszcze jest: https://forum.bastionpollin.pl/viewtopi ... 6546#p6546
Obrazek
Awatar użytkownika
Franklin Garamond Stempel
Namiestnik Palatynatu Leocji

Post autor: Franklin Garamond »

Ronon Dex pisze:
26 sie 2024, 9:22
może coś do poprawki jeszcze jest
A dlaczego ten Kompas tak blisko Leocji?!

Przepraszam, musiałem. 🤣
Obrazek Obrazek Obrazek
(—) Franklin Garamond
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel

Franklin Garamond pisze:
26 sie 2024, 9:35
Ronon Dex pisze:
26 sie 2024, 9:22
może coś do poprawki jeszcze jest
A dlaczego ten Kompas tak blisko Leocji?!

Przepraszam, musiałem. 🤣
W zasadzie na chwilę obecną wstawiłem go w nowym kształcie i rozmiarze tam gdzie był dotychczas... czy jest "tak blisko"? Nie wiem - to ponad 1000 kilometrów.

Z Kompasem to było tak, że faktycznie chcieli gdzieś go przesunąć, aby nie "przeszkadzał', ale okazało się, że gdzie byśmy go nie przesunęli (no poza "antypodami") to wszędzie jest ktoś komu to nie pasuje, choć też odległości do innych lądów wynosiły ponad 1000 km. Przy okazji Kompasu przekonałem się ile w tym naszym mikroświecie jest marudów, marudzących dla zasady... bo udzielali się negatywnie również tacy, co to działają kilka czy wręcz kilkanaście tysięcy kilometrów od proponowanych lokalizacji Kompasu.

Dlatego zostawiłem tam gdzie był wcześniej - ale w zasadzie tak to sobie wstawiłem, że jednym ruchem myszy mogę go razem z opisami przesunąć gdziekolwiek. Czekam na ostateczne wyjaśnienie jego położenia.
Obrazek
Awatar użytkownika
Franklin Garamond Stempel

Post autor: Franklin Garamond »

Abstrahując od odnalezienia olbrzymiego zespołu wysp blisko brzegów kontynentu, to chyba najrozsądniejsza lokacja, skoro już był tu Osiek.

Z kwestii technicznych - czy wody śródlądowe nie powinny być zamalowane z uwagi na określoną przynależność państwową? Sarmacja, na ten przykład, ma olbrzymie jezioro na środku, a nie jest uwzględnione na mapie. Czy po prostu na Kompasie wszystkie wody są eksterytorialne?
Obrazek Obrazek Obrazek
(—) Franklin Garamond
Awatar użytkownika
DarkKot h Gryf Stempel
Przybysz

Post autor: DarkKot h Gryf »

Franklin Garamond pisze:
26 sie 2024, 9:47

Z kwestii technicznych - czy wody śródlądowe nie powinny być zamalowane z uwagi na określoną przynależność państwową? Sarmacja, na ten przykład, ma olbrzymie jezioro na środku, a nie jest uwzględnione na mapie. Czy po prostu na Kompasie wszystkie wody są eksterytorialne?
Dla szybkiego wyjaśnienia, kompas to ~8 państw w tym 5 na pollinie, które zawsze się będą kłócić o granice i terytorium, gdy ktoś zajmie cokolwiek.
DarkKot herbu Gryf,
Kanclerz Republiki Arawii
Awatar użytkownika
Hawert Sroczyński Stempel
Obywatel

Post autor: Hawert Sroczyński »

Ronon Dex pisze:
26 sie 2024, 9:42
Z Kompasem to było tak, że faktycznie chcieli gdzieś go przesunąć, aby nie "przeszkadzał', ale okazało się, że gdzie byśmy go nie przesunęli (no poza "antypodami") to wszędzie jest ktoś komu to nie pasuje, choć też odległości do innych lądów wynosiły ponad 1000 km. Przy okazji Kompasu przekonałem się ile w tym naszym mikroświecie jest marudów, marudzących dla zasady... bo udzielali się negatywnie również tacy, co to działają kilka czy wręcz kilkanaście tysięcy kilometrów od proponowanych lokalizacji Kompasu.
To była forma trollingu, ludzie dobrze wiedzą, że bierzesz wszystkie uwagi i z grzeczności będziesz szukał kompromisu.
Ale w przypadku Kompasu pojawił się sprzeciw dla samego sprzeciwu, obudził się "pies ogrodnika". Niektórzy potupali sobie nóżką dla zasady "nie bo nie, bo mi się kształt nie podoba. Wypierdalajcie stąd". Najbardziej wpadła mi wypowiedź jakiegoś Stanisława w RON:
I co my z tym zrobić możemy? Zawetować? Niby każdy kiedyś był usypany, ale kiedyś jakoś bardziej przykładano uwagę do tworzenia mapy i zasad lokacji. Sam pamiętam, ile my jako Suderland musieliśmy czekać czasu, by umieszczono nas na mapie. Dzisiaj to już byle nacja dostaje wszystko na tacy i to jeszcze bez pytania sąsiadów. Nie podoba mi się to.
Z drugiej strony bardzo dobrze zdaję sobie sprawę, że Arcadia to kloneria ludzi z Suderlandu. Bo jeśli oni musieli czekać X lat (swoją drogą, Osiek też od wczoraj na mapie nie jest), to inni też muszą. Jak to tak? Też już jak poruszyłem wątek kloningu w mikroświecie, to najbardziej mnie bawi udzielanie się pod innymi personaliami, a następnie powoływanie się na dokonanie osiągnięte pod inną v-postacią. xD
Dla mnie to jest robienie debili z ludzi. A że trochę kumaty jestem i w ciemię niebity, to z siebie debila i idioty nie lubię robić.

Też trochę ujawniła się hermetyczność ludzi w mikronacjach. Przyzwyczajeni od 20 lat (a tak jak wspomniałem na forum Bastionu, kiedyś w mikronacjach rozbudowane strony nie były dopuszczalne) do działalności na forum i na stronach internetowych odrzucają inne konwenanse możliwe do realizacji na Naszym Pollinie. A ja uważam, że takie budowanie w Minecrafcie jest bardziej twórcze, niż obecnie generowanie grafik w AI, a ostatnio nawet popularne stało się generowanie treści przez ChatGPT.
Z drugiej strony jest minus - Minecraft cięzej jest zaarchiwizować, więc trwałość czasowo-historyczna jest dużo mniejsza. Ale w sumie, dopóki będzie osoba chętna to utrzymywać, dopóty można z tego korzystać.
/-/ Hewret z Gerwenu
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rynek w Nowym Brzegu”