Ronon Dex pisze: ↑26 sie 2024, 9:42
Z Kompasem to było tak, że faktycznie chcieli gdzieś go przesunąć, aby nie "przeszkadzał', ale okazało się, że gdzie byśmy go nie przesunęli (no poza "antypodami") to wszędzie jest ktoś komu to nie pasuje, choć też odległości do innych lądów wynosiły ponad 1000 km. Przy okazji Kompasu przekonałem się ile w tym naszym mikroświecie jest marudów, marudzących dla zasady... bo udzielali się negatywnie również tacy, co to działają kilka czy wręcz kilkanaście tysięcy kilometrów od proponowanych lokalizacji Kompasu.
To była forma trollingu, ludzie dobrze wiedzą, że bierzesz wszystkie uwagi i z grzeczności będziesz szukał kompromisu.
Ale w przypadku Kompasu pojawił się sprzeciw dla samego sprzeciwu, obudził się "pies ogrodnika". Niektórzy potupali sobie nóżką dla zasady "nie bo nie, bo mi się kształt nie podoba. Wypierdalajcie stąd". Najbardziej wpadła mi
wypowiedź jakiegoś Stanisława w RON:
I co my z tym zrobić możemy? Zawetować? Niby każdy kiedyś był usypany, ale kiedyś jakoś bardziej przykładano uwagę do tworzenia mapy i zasad lokacji. Sam pamiętam, ile my jako Suderland musieliśmy czekać czasu, by umieszczono nas na mapie. Dzisiaj to już byle nacja dostaje wszystko na tacy i to jeszcze bez pytania sąsiadów. Nie podoba mi się to.
Z drugiej strony bardzo dobrze zdaję sobie sprawę, że Arcadia to kloneria ludzi z Suderlandu. Bo jeśli oni musieli czekać X lat (swoją drogą, Osiek też od wczoraj na mapie nie jest), to inni też muszą. Jak to tak? Też już jak poruszyłem wątek kloningu w mikroświecie, to najbardziej mnie bawi udzielanie się pod innymi personaliami, a następnie powoływanie się na dokonanie osiągnięte pod inną v-postacią. xD
Dla mnie to jest robienie debili z ludzi. A że trochę kumaty jestem i w ciemię niebity, to z siebie debila i idioty nie lubię robić.
Też trochę ujawniła się hermetyczność ludzi w mikronacjach. Przyzwyczajeni od 20 lat (a tak jak wspomniałem na forum Bastionu, kiedyś w mikronacjach rozbudowane strony nie były dopuszczalne) do działalności na forum i na stronach internetowych odrzucają inne konwenanse możliwe do realizacji na Naszym Pollinie. A ja uważam, że takie budowanie w Minecrafcie jest bardziej twórcze, niż obecnie generowanie grafik w AI, a ostatnio nawet popularne stało się generowanie treści przez ChatGPT.
Z drugiej strony jest minus - Minecraft cięzej jest zaarchiwizować, więc trwałość czasowo-historyczna jest dużo mniejsza. Ale w sumie, dopóki będzie osoba chętna to utrzymywać, dopóty można z tego korzystać.