Zjazd 2025 - propozycja miejscówki i wstępne konsultacje terminów

Tu dyskutujemy na wszystkie tematy związane z mikronacjami
Awatar użytkownika
Orjon Surma • Stempel
Dyspozytor Palatynatu Leocji

Post autor: Orjon Surma »

Leoci i Leotki,
Drodzy Mikronauci!

Mamy luty. To chyba najwyższa pora, aby zacząć dyskusję na temat tego, gdzie i kiedy odbędzie się Czwarty Zjazd Palatynatu Leocji :)

Miejsce
Szperając w teczkach dyskusjach pozjazdowych z zeszłego roku, odnalazłem ofertę Leśnego Ośrodka Edukacyjnego w Jedlni-Letnisku koło Radomia. Mając w pamięci dobre wspomnienia z podobnego standardem ośrodka w Puszczykowie, myślę, że i tym razem się nie zawiedziemy (chyba że ogniskiem...). Ceny, według researchu z zeszłego roku, byłyby niewiele wyższe niż w przypadku Puszczykowa. Niewątpliwą zaletą tej lokalizacji jest położenie bliżej centrum kraju, skąd według danych Stempla (zachęcam do dopisania, bo masa osób która była na poprzednich zjazdach niestety się tu nie pojawila) jest najwięcej mikronautów. No i nie jest to też totalne zadupie - można tam dojechać pociągiem.

Oczywiście to jest tylko propozycja - choć była ona w gronie Palatium dość dokładnie przedyskutowana i ją mogę, jak sądzę, w imieniu @Helwetyk Romański i @Franklin Garamond gorąco zarekomendować, to jesteśmy otwarci na alternatywy.

Proszę jednak mieć na uwadze, że:
- dobrze byłoby, aby dało się tam dojechać pociągiem (można oczywiście skorzystać z dojazdu autem, ale miejmy świadomość, że nie każdy ma auto),
- dobrze byłoby, aby ta podróż nie musiała trwać nie wiadomo ile czasu (dyskutowaliśmy o tym wewnętrznie i stwierdziliśmy, że takie ~6 godzin to maks).

Na potrzeby wewnętrznej dyskusji (która się niestety nie rozwinęła) w zeszłym roku przygotowałem listę stacji, na których zatrzymywały się pociągi PKP Intercity. Być może tu udałoby się znaleźć coś ciekawego. Jedlnia-Letnisko co prawda na tej liście się nie znajduje, ale z przesiadką w Radomiu spokojnie można tam dotrzeć pociągiem Kolei Mazowieckich (tak samo jak w zeszłym roku do Puszczykowa i tak trzeba było się w Poznaniu przesiadać, więc...). Nie wykluczajmy więc z góry miejscówek, których tu nie ma :)

Termin
W sprawie terminu z pewnością będzie ankieta. Wszelkie propozycje dot. daty mile widziane (oczywiście głównie wakacyjne). Póki co mi pasują wszystkie wakacyjne terminy (choć nie wiem jeszcze, jak będzie z różnego rodzaju uroczystościami rodzinnymi, ale to do dogrania).
Awatar użytkownika
Damiano Robingren • Stempel

Post autor: Damiano Robingren »

Oby Matka Prokrastynacja miała mnie w swojej opiece i pozwoliła mi w tym roku dotrzeć na zjazd
Damiano Robingren
Prezes firmy BAZTEK, Esperantysta
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
La Esperantismo celas la reciprokan sinkomprenadon kaj
konsekvence ankaŭ estimon kaj amon inter ĉiuj gentoj kaj nacioj.

L.L. ZAMENHOF
Awatar użytkownika
Hawert Sroczyński • Stempel
Obywatel

Post autor: Hawert Sroczyński »

15-17.08.2025
dr net. Hawert wicehrabia Sroczyński h. Wiwern, profesor SAN

Obrazek
Awatar użytkownika
Anastasia Windsachen • Stempel
Generalissima Palatynatu Leocji

Post autor: Anastasia Windsachen »

Czy maksymalne 6h zostało wyliczone na podstawie średniego czasu podróży z każdego z czterech krańców Polski?

Miej Matko w opiece, że w tym roku nic mi nie zepsuje planów i się pojawię, dlatego też termin względnie mocno obojętny na obecną chwilę.

Co do lokalizacji - nieekologicznie to można tam i samolotem przylecieć xD. Z wygodnictwa proponowałabym coś na południu (dobrze skomunikowanym) kraju, ale to nie idzie w zgodzie z maksymalnymi 6h podróży...

A gdyby tak bunkry na Dolnym Śląsku?
(—) Anastasia Windsachen, Generalissima Leocji
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
No bo co ludzie powiedzom!?

W razie wielkiej potrzeby i zauważalnego braku aktywności - proszę się dobijać na Discorda (ScreamingBlackCat), a z plikami na maila -> anastasiawindsachen@gmail.com
Awatar użytkownika
Franklin Garamond • Stempel
Namiestnik Palatynatu Leocji

Post autor: Franklin Garamond »

Hawert Sroczyński pisze: ↑
07 lut 2025, 21:50
15-17.08.2025
Komuś się spodobał długi weekend 😉
Obrazek Obrazek Obrazek
(—) Franklin Garamond
Awatar użytkownika
Pavel van der Gibson • Stempel
Przybysz

Post autor: Pavel van der Gibson »

Najlepiej skomunikowana to znając życie jest w ogóle Warszawa, ale coś czuję, że nie zdobędzie uznania xd
Były Kanclerz Księstwa Sarmacji
Awatar użytkownika
Franklin Garamond • Stempel

Post autor: Franklin Garamond »

Pavel van der Gibson pisze: ↑
07 lut 2025, 23:35
Najlepiej skomunikowana to znając życie jest w ogóle Warszawa, ale coś czuję, że nie zdobędzie uznania xd
Wszystko rozbija się o kwestię noclegu w rozsądnych pieniądzach i możliwość wspólnej „biesiady” tych kilkunastu osób. Nie każde miejsce jest w stanie nas udźwignąć 😅
Obrazek Obrazek Obrazek
(—) Franklin Garamond
Awatar użytkownika
Orjon Surma • Stempel
Dyspozytor Palatynatu Leocji

Post autor: Orjon Surma »

Anastasia Windsachen pisze: ↑
07 lut 2025, 23:23
Czy maksymalne 6h zostało wyliczone na podstawie średniego czasu podróży z każdego z czterech krańców Polski?
Nie, tę wartość brałem z obrad wewnętrznych (co prawda tam była mowa o 5,5h, no ale zaokrągliłem).
Ja tam jestem za, mam w miarę blisko ;p
Awatar użytkownika
Alfred Fabian von Tehen-Dżek • Stempel
Przybysz

Post autor: Alfred Fabian von Tehen-Dżek »

Doceniam budowanie klimatu, ale ja chciałbym przyjechać na zjazd, a nie na poligon xD

Mi pasuje każdy wakacyjny termin, ale chyba wolałbym lipiec niż sierpień, bo noce w sierpniu już się zaczynają chłodne robić.
Awatar użytkownika
Anastasia Windsachen • Stempel
Generalissima Palatynatu Leocji

Post autor: Anastasia Windsachen »

Alfred Fabian von Tehen-Dżek pisze: ↑
08 lut 2025, 11:13
Mi pasuje każdy wakacyjny termin, ale chyba wolałbym lipiec niż sierpień, bo noce w sierpniu już się zaczynają chłodne robić.
To właśnie na plus. Przynajmniej noc można spędzić bez potu
(—) Anastasia Windsachen, Generalissima Leocji
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
No bo co ludzie powiedzom!?

W razie wielkiej potrzeby i zauważalnego braku aktywności - proszę się dobijać na Discorda (ScreamingBlackCat), a z plikami na maila -> anastasiawindsachen@gmail.com
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rynek w Nowym Brzegu”