Olizar Kierdej pisze: ↑30 paź 2025, 21:08
Zaczynałem kiedyś w PS, ale z czasem szybciej mi poszło w ilustratorze, zwłaszcza, kiedy trzeba żeby dużo rzeczy było jednakowych. Łatwiej mi tam poruszać się, a głównie, jakość nie w pixelach. Vector ma swoje zalety))
Jakość — wiadomo. Zresztą dlatego matryca jest czterokrotnie większa od wyświetlanego rozmiaru — tak z uwagi na ekrany o większej gęstości pikseli, jak i jako zabezpieczenie na przyszłość. Z tym zastrzeżeniem, w Photoshopie można osadzać wektory jako „inteligentne obiekty”.
Szkoda, że matryca nie robi w vectorze pliki. Musiałem sam zrobić sobie kilka formatów.
Tutaj wektorowe matryce nie miałyby uzasadnienia — docelowe znaczki są bitmapami, bo „muszą” nimi być. Może z 5% znaczków dałoby się przedstawić wyłącznie za pomocą krzywych. (Mam jednocześnie nadzieję, że nie będę musiał każdego ze znaczków serii „regionalnej” wrzucać do jedynie słusznej matrycy. 😉).
PhotoShop chyba nie pozwala na to:
Pozwala:
Moim zdaniem, wygodniej byłoby jednak pracować po prostu na grupach warstw, gdzie każdy znaczek jest odrębną grupą. To już jednak kwestia mocno osobistych preferencji.
Jak rozumiem, gdzieś z połowy zimy mogę pierwsze warianty tej serii wrzucać tu?
Jasne. Jedyne, czego trzeba się trzymać, to zgodność z matrycą (nie odpuszczę 😉) oraz obowiązujące limity — znaczki nie częściej niż raz w tygodniu na pocztę i nie częściej niż raz na trzy tygodnie w ramach jednej serii.
Bardzo mi się spodobała idea tych znaczków. Jestem młody w mikronacjach, a tu taka fajna zabawka))
Mieliśmy jeszcze
mennicę, ale tutaj przygotowywanie przynajmniej minimalnie wiarygodnie wyglądających monet było
zdecydowanie zbyt czasochłonne. Z podobnych narracyjnych głupotek mamy jeszcze m.in.
potwierdzenia przelewów pełniące obowiązki banknotów oraz
paszporty.
(—) prokr. Hweltywk Romański, RkORF · LAN
Namiestnik № 2 Palatynatu Leocji
Dyniowy Padawan
LEOCKA PARTIA FASZYSTÓW JĘZYKOWYCH
Nikogo się nie ściga, ale wszystkich się poprawia, bo tak nakazują
wewnętrzna potrzeba, poczucie sprawiedliwości i wyznawany porządek rzeczy.
IGNATS IK RUTH
Nawet podczas realiozy sprawdzam skrzynkę helwetyk@gmail.com