Geografii opis jest mocno bazowany na rzeczywistym z wikipedii, bo cóż, wyspy są dość podobne ;)
Wyspa główna (pow. 2994 km², linia brzegowa 686 km) jest nizinna, z największym wzniesieniem Lwia Skała – 83 m n.p.m. Ludność zajmuje się głównie rybołówstwem i rolnictwem. Największym miastem i stolicą wyspy jest Nowy Brzeg. Na północ od wyspy leży niewielka wysepka [TBD] (113,3 km²; linia brzegowa 97 km). Na wapiennym podłożu wyspy silnie rozwinęły się zjawiska krasowe.
Geologicznie obszar wyspy jest fragmentem progu denudacyjnego, zbudowanego z wapieni koralowych i marglistych.
Szatę roślinną Leocji tworzą lasy iglaste i łąki, na których prowadzi się wypas bydła. Miejscami, na wapieniach marglistych, wytworzyły się gleby lepsze jakościowo, które wykorzystuje się rolniczo. Do najważniejszych roślin uprawianych na wyspie należą: owies, żyto, jęczmień, ziemniaki. Ważną gałęzią gospodarki jest tradycyjnie rybołówstwo. Rozwinął się przemysł cementowy, bazujący na miejscowych zasobach mineralnych, i przetwórstwa spożywczego, wykorzystujący produkty rolnictwa leockiego.
Najdłuższymi rzekami wyspy są [TBD] oraz [TBD].
Zrobiłem nawet (a raczej przede wszystkim) mapkę, przesunąłem południki i równoleżniki, żeby odpowiadały tym z KIKowskiej map (policzone!), ale przerosło mnie przeniesienie warstwy z numerkami tychże na warstwę wierzchnią. Nie wiem czy Illustrator mnie nie cierpi, czy już zniedołężniałem do tego stopnia. Oparłem się o krzyżówkę 15°00′00″N 5°00′00″E