Będzie zamawiane po ochłonięciu, bo na razie kupowałbym WSZYSTKO.
Przedsiębiorstwo handlowe DEXMOBIL
- Helwetyk Romański • Stempel
- Namiestnik Palatynatu Leocji
Ile dobra, gwiazdka cztery dni przed terminem! 😍
Będzie zamawiane po ochłonięciu, bo na razie kupowałbym WSZYSTKO.
(—) prokr. Hweltywk Romański, RkORF · LAN
Namiestnik № 2 Palatynatu Leocji
Dyniowy Padawan
LEOCKA PARTIA FASZYSTÓW JĘZYKOWYCH
Dyniowy Padawan
Nikogo się nie ściga, ale wszystkich się poprawia, bo tak nakazują
wewnętrzna potrzeba, poczucie sprawiedliwości i wyznawany porządek rzeczy.
IGNATS IK RUTH
IGNATS IK RUTH
Nawet podczas realiozy sprawdzam skrzynkę helwetyk@gmail.com
- Józef Wilhelm Potocki • Stempel
- Obywatel
- Kontakt:
Mam pytanie. Który z przedstawionych samochodów poleca Pan do przewozu ziemniaków, szczególnie w terenach górzysto-wyżynnych? Powiem też, że mam nadzieję złożyć niedługo zamówienie na kilka pojazdów i maszyn.
- Franklin Garamond • Stempel
Czemu tanio? Oparłem się na systemie bankowym i na tym jakie dochody się uzyskuje za napisanie postów czy zakładanie tematów. Jeżeli post "kosztuje" 5 ♇, a temat 10 ♇ - to cena samochodu, dla zakupu którego trzeba napisać 4-20 postów (zależy jaki samochód) nie jest chyba zbyt mała. Wydaje mi się, że jest właśnie adekwatna do naszych dochodów, biorąc pod uwagę, że do prowadzenia jakiejś działalności potrzeba jest jednak nie tylko jednego pojazdu.
Zresztą to demobil czyli coś wyprzedawane z różnych względów... nadwyżki produkcyjne, wymiana sprzętu czy wycofywanie zapasów magazynowych, z racji zakupów nowszego sprzętu. Demobil zawsze jest tańszy...nawet jak jest nieużywany, a tylko magazynowany. Przykład z reala... ostatnio kupiłem nieużywany, ale z demobilu magazynowego karabinek dobrej produkcji, wyszło 20-35% taniej niż podobny (ten sam wzorzec) "prosto z fabryki".
A to zależy... zgodnie z tymi opisami - część to pojazdy nowe, z magazynów czy nadwyżek produkcyjnych, a część używane - po remontach oczywiście, a część to wręcz wyprzedane "łupy wojenne".
Wybór jest duży od UVM-N-66, które są pojazdami nowymi i stosunkowo nowoczesnymi, do UVM-H-66, które są używane i dość leciwe. Stąd ten pierwszy kosztuje 75 ♇, a ten drugi tylko 30 ♇... no i są stany pośrednie np. kosztujący 50 ♇ - samochód o większej ładowności, ale nieco starszy od UVM-N-66, ale jednach używany, choć po kapitalnym remoncie (znaczy z powodzeniem posłuży dłuższy czas).
Pytanie ile tych ziemniaków miało by być wożone? Jeżeli pojazd dla niewielkiego gospodarstwa rolnego to pewnie wystarczy UVL-D czy nawet UVL-A. Jeżeli większa produkcja to zapewne niezłym wyborem byłby UVM-3-66... z racji dużej ładowności czyli 7 ton na szosie i 5 ton w terenie. Jeśli miałoby być trochę taniej to w terenie świetnie sprawują się UVM-2-66, ale sporo "chleją"... tyle, że my za paliwo w sumie nie musimy płacić (jest narracyjne) to czemu nie. Z drugiej strony o realowym pierwowzorze UVM-2-66 zawsze w armii mawiano, że do większości napraw wystarczy komplet kluczy wożony w pojeździe... typowa maszyna "gniotsa, nie łamiotsa". Pije jak smok, ale warunki mu nie straszne i specjalnej obsługi nie potrzebuje.Józef Wilhelm Potocki pisze: ↑20 gru 2020, 13:56Który z przedstawionych samochodów poleca Pan do przewozu ziemniaków, szczególnie w terenach górzysto-wyżynnych?
Z drugiej strony nie oszukujmy się - ta zabawa to nie real, budujemy sobie narrację, a więc można się też kierować po prostu tym co się komu wizualnie podoba.
Na dobry początek myślę o:
- UVL-5AR: 60 ♇ (tam od razu dla służb ochrony…)
- UVL-GL: 20 ♇
- UVH-1-66: 50 ♇ (czy będzie kompatybilny z poniższym agregatem?)
- MFG-500: 40 ♇
Dyniowy Padawan
Dyniowy Padawan
IGNATS IK RUTH
IGNATS IK RUTH
Z zestawieniem UVH-1-66 i tego generatora może być pewien problem, bo UVH-1-66 jest bardzo wysoko zawieszony, no i zaczep jest dość wysoko... w sumie niby się da, bo ucho dyszla zawsze idzie wymienić (tak aby pasowało rozmiarem), ale z realowego doświadczenia (a pewne jednak mam z wojskowymi ciężarówkami... rodzimymi i starymi, jak i z "zachodnimi") powiem, że manewrowanie z przyczepą, która jest dedykowana do zupełnie innej wielkości pojazdu holującego jest dość nieciekawe, szczególnie gdy musisz cofać i to niekoniecznie po prostej.Helwetyk Romański pisze: ↑20 gru 2020, 15:58Na dobry początek myślę o:
- UVL-5AR: 60 ♇ (tam od razu dla służb ochrony…)
- UVL-GL: 20 ♇
- UVH-1-66: 50 ♇ (czy będzie kompatybilny z poniższym agregatem?)
- MFG-500: 40 ♇
Z drugiej strony zastanów się czy nie warto wziąć cysterny, bo taki agregat trochę paliwa to zużywa... Spory jest, ma ok. 500 kW, a np. domek jednorodzinny, nawet jak jest duży i ma wszystko na prąd (łącznie z ogrzewaniem) to potrzebuje max. 15 kW.
Ale oczywiście wybór należy do Ciebie... ja tylko doradzam.
Z radością skorzystam z każdej fachowej pomocy. Będę potrzebował agregatu, jak widać będę potrzebował także cysterny, wreszcie samochodu ciężarowego „po prostu” do przewożenia większych i cięższych przedmiotów, materiałów budowlanych, desek/bali…
(Dopisane: Samochody terenowe są po linii „bo mogę”).
Dyniowy Padawan
Dyniowy Padawan
IGNATS IK RUTH
IGNATS IK RUTH
No to może weź zestaw UVM-N-66C z agregatem oraz jakiś samochód do transportu materiałów budowlanych - w tym przypadku może UVM-3-66 (znajdę takie "piaskowy pod kolor"), bo ma spore rozmiary skrzyni ładunkowej i lepsze osiągi jak dużo starszy UVH-1-66 oraz prawie taką samą ładowność.Helwetyk Romański pisze: ↑20 gru 2020, 16:45Z radością skorzystam z każdej fachowej pomocy. Będę potrzebował agregatu, jak widać będę potrzebował także cysterny, wreszcie samochodu ciężarowego „po prostu” do przewożenia większych i cięższych przedmiotów, materiałów budowlanych, desek/bali…
Porównanie UVM-3-66 oraz UVH-1-66...Helwetyk Romański pisze: ↑20 gru 2020, 16:45Będę potrzebował agregatu, jak widać będę potrzebował także cysterny, wreszcie samochodu ciężarowego „po prostu” do przewożenia większych i cięższych przedmiotów, materiałów budowlanych, desek/bali…

... rozmiary skrzyni ładunkowej są podobne, a różnica w ładowności to 500 kg (UVM-3-66 ma 7000 kg, a UVH-1-66 ma 7500 kg). Różnica w mocy silnika to raptem 14 kW, przy masie własnej większej 3,8 tony pojazdu UVH-1-66.

Czyli co taki zestaw? Bo jak rozumiem chodzi o UVL-G (napisano UVL-GL?)... w sumie wychodzi 240 ♇.
Idealny! (Tak, coś mi się przy przeklejaniu musiało dopisać). Już zlecam przelew.
Dyniowy Padawan
Dyniowy Padawan
IGNATS IK RUTH
IGNATS IK RUTH
Przelew dotarł... sprzęt jest Twój. A tak na marginesie to ten czarny UVL-5AR to powstał w ostatniej chwili, gdy wyczytałem, że szukacie czegoś w tym "kolorze"... 😜Helwetyk Romański pisze: ↑20 gru 2020, 19:12Idealny! (Tak, coś mi się przy przeklejaniu musiało dopisać). Już zlecam przelew.