Z cyklu luźnej refleksji: czy biorąc pod uwagę, że zgodnie z dotychczasowym przebiegiem dyskusji GPL powierzamy funkcje policyjne (żandarmeria) oraz ratownictwo morskie, nie powinniśmy raczej pójść tymi obszarami?
Nie zgłaszam cienia uwag. 😉
Z cyklu luźnej refleksji: czy biorąc pod uwagę, że zgodnie z dotychczasowym przebiegiem dyskusji GPL powierzamy funkcje policyjne (żandarmeria) oraz ratownictwo morskie, nie powinniśmy raczej pójść tymi obszarami?
Nie zgłaszam cienia uwag. 😉
Powinniśmy... dodam jeszcze odznaczenia żandarmerii oraz... wreszcie ją zorganizuję, mam rozgrzebane teksty, ale przez ten covidowy cyrk mam kupę roboty w realu (moja branża to akurat ta, co to ma więcej obrotów jak przed tym cyrkiem) i trochę nie ogarniam czasowo, ale w weekend chce wreszcie zrobić organizację ŻPL oraz zrobić ratownictwo morskie. Potem resztę... tak trochę kombinuję, że są miejsca na świecie gdzie straż pożarna i ratownictwo medyczne to jedna, uzupełniająca się instytucja (w sumie ma to sens... bo wiele działań jest wspólnych i uzupełniających się... do wypadku jedzie i ambulans, i wóz ratownictwa straży pożarnej, a więc czemu to nie może być jedna komórka?).Helwetyk Romański pisze: ↑04 lis 2020, 18:58Z cyklu luźnej refleksji: czy biorąc pod uwagę, że zgodnie z dotychczasowym przebiegiem dyskusji GPL powierzamy funkcje policyjne (żandarmeria) oraz ratownictwo morskie, nie powinniśmy raczej pójść tymi obszarami?
Pewnie, że może.Ronon Dex pisze: ↑04 lis 2020, 19:09[…] tak trochę kombinuję, że są miejsca na świecie gdzie straż pożarna i ratownictwo medyczne to jedna, uzupełniająca się instytucja (w sumie ma to sens... bo wiele działań jest wspólnych i uzupełniających się... do wypadku jedzie i ambulans, i wóz ratownictwa straży pożarnej, a więc czemu to nie może być jedna komórka?).
.

Raczej odwrotnie... gwiazdy Żandarmerii będą elementem łączącym, natomiast umundurowanie (poza wyjściowym/galowym) musi być różne, bo przecież ratownik medyczny czy strażak nie będzie działał w zielonym uniformie - takim w jakiego, będzie używała na co dzień część policyjna ŻPL. Raczej będą to odrębne, charakterystyczne dla poszczególnych służb... czerwone (z elementami odblaskowymi) dla służby ratownictwa czy ciemne/czarne (również z elementami odblaskowymi) dla strażaków. W tych przypadkach jedynym elementem oznaczającym przynależność do ŻPL będzie właśnie gwiazda.Franklin Garamond pisze: ↑07 lis 2020, 0:56Z uwagi na to, że to wszystko będą służby podległe pod żandarmerię, to czy gwiazda będzie jedynym wyróżnikiem w ramach umundurowania?

Myślę, że jak najbardziej! Chodzi mi po głowie narracyjna głupotka — nagranie komunikatu głosowego odtwarzanego po dodzwonieniu się na numer alarmowy 475 (zagadka dla czytelników: dlaczego ten?):
Przyznam, że ten symbol kojarzy mi się jednoznacznie z działaniami bojowymi. Pod kątem funkcji policyjnych poszedłbym w kierunku czegoś „pokojowego”.
W sumie ta gwiazda pierwotnie była zaplanowana dla formacji pozamiejskich czyli tych planowanych przeze mnie "plutonów terenowych", które mają działać na pozamiejskich, czyli w zasadzie na większości obszaru Wyspy... poruszają się na wozach terenowych i są umundurowani trochę na "bojowo".Helwetyk Romański pisze: ↑07 lis 2020, 10:35Przyznam, że ten symbol kojarzy mi się jednoznacznie z działaniami bojowymi. Pod kątem funkcji policyjnych poszedłbym w kierunku czegoś „pokojowego”.