Tworzenie systemu stopni, oznaczeń itp. - temat roboczy

Zablokowany
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel

Post autor: Ronon Dex »

Przyszła kolej na stworzenie jakiegoś systemu stopni wojskowych w Gwardii Palatynatu i po otrzymaniu wstępnych "wytycznych" poddaję propozycję pod rozważania... Założenie, które dotychczas otrzymałem to czarny kolor munduru galowego, a po wstępnym uzgodnieniu "gwiazda" oficerska jest wzorowana na brytyjskiej, z naszymi elementami narodowymi.

Projekt (wstępnie zatwierdzony) tego oznaczenia oficerskiego.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Różne odmiany, na różne uniformy: pełna kolorystyka (na mundur galowy), stonowana kolorystyka (na codzienne mundury wyjściowe), srebrna metalowa, wyszywana oraz tłoczona z tworzywa sztucznego (chyba najlepsza na "wsuwki" do mundurów polowych).

Wstępny projekt stopni wojskowych:

Obrazek

Plik jest w dużej rozdzielczości - można sobie otworzyć w nowej karcie (bo na poglądzie jakość jest słaba oczywiście), ale po zmniejszeniu wymiarów programem graficznym jakość jest dobra - dla przykładu:

Obrazek Obrazek

W czerwonej ramce alternatywne rozwiązania czyli inne umieszczenie jednej "gwiazdki" podporucznika oraz inny sposób oznaczania starszych oficerów. Wygląda tez nieźle, ale niestety jest dokładnym odwzorowaniem systemu brytyjskiego... co moim zdaniem w mikronacji jest niekoniecznie pożądane. Stąd w mojej propozycji jest to kombinacja paska i "gwiazdek". Jeśli chodzi o ustawienie oznaczeń - to alternatywnie też przy szeregowych i podoficerach można przyjąć założenie, że zaczyna się od dolnego skraju naramiennika, jeśli oznaczenie jest jedno. Do przedyskutowania...

Nazewnictwa jeszcze nie wprowadziłem... generalnie bawimy się na małą skalę (ok. 1000 narracyjnych gwardzistów) to pożądane jest mieć dość rozbudowany system stopni podoficerskich.

Ponieważ mundury galowe mają być czarne, a przy tak niewielkiej liczbie narracyjnych żołnierzy chyba nie ma sensu tworzyć rodzajów wojsk... to propozycja aby formację i specjalność była umieszczona na kołnierzu.

Kolory dla lotników i marynarzy nasuwają się same czyli jasnoniebieski i granatowy...

Przykład:

Gwardzista - pilot myśliwski, a te dodatkowe gwiazdki oznaczają kwalifikacje dowódcze (bez gwiazdek będzie to "zwykły pilot").

Obrazek

Gwardzistów mamy niewielu to można się pobawić w taki dość dokładny system specjalności.

Jeśli chodzi o żołnierzy w Kompanii Zmechanizowanej to mam dylemat co do koloru... niby logicznym dla piechoty jest zielony, ale na czarnym mundurze czerwony, moim zdaniem wygląda lepiej. Do przedyskutowania:

Obrazek

Obrazek

Tak jak poprzednio... dodana gwiazdka oznacza żołnierza, który w swojej specjalności (tutaj strzelec lub ogólnie piechota) zdobył kwalifikacje dowódcze czyli np. dowódca drużyny będzie miał oznaczenie z gwiazdkami.

To tyle tytułem wstępu - zapraszam do dyskusji...
Obrazek
Ronon Dex
Archont Rodecji oraz Gubernator Oceanii Leockiej
Awatar użytkownika
Helwetyk Romański Stempel
Namiestnik Palatynatu Leocji

Post autor: Helwetyk Romański »

Wstępny projekt stopni wojskowych: […]
Mam ze skomentowaniem ten sam problem, co z „Wieczorami Wybrzeża” — widzę zbyt dobre i piękne rzeczy, żeby wchodzić w rozbudowaną polemikę. Z tym zastrzeżeniem jedna uwaga natury kosmetycznej — jeżeli chodzi o oznaczenie oficerskie z pieczęcią Palatynatu Leocji, rozważyłbym, czy nie zrezygnować z otaczania go sznurem na rzecz czytelniejszych, prostych obrysów — tak zewnętrznych, jak i wewnętrznych. W razie czego, oczywiście, podeślę stosowne pliki.

Odpowiadając na postawione pytania:

Jeżeli chodzi o alternatywne rozwiązania z czerwonej ramki — moim zdaniem, rozwiązanie z gwiazdami oraz belkami i wygląda lepiej, i jest czytelniejsze od wersji alternatywnej. Gdybyśmy jednak zdecydowali się na korony, proponowałbym, by były to korony palatynackie.

Jeżeli chodzi o ustawianie oznaczeń, lepiej, ponownie moim zdaniem, wygląda kolejność od dolnego skraju (porównując na przykładzie naramiennika z jedną gwiazdą w ramce i poza nią).

Jeżeli chodzi wreszcie o oznaczanie specjalności, zgadzam się co do tego, że kolor czerwony wyglądałby lepiej niż zielony, choć nie jest to silne przekonanie. Zastanawiam się natomiast głośno, czy kolor granatowy dla marynarzy nie będzie już zbyt mało odcinał się od czerni mundurów.

⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯
PS. Uwaga natury pozamerytorycznej, ale, chyba, dość istotna. Materiały są wgrane do zewnętrznego serwisu Imgur. Jeżeli coś, nie daj Powago, ulegnie zmianie, będziemy mieli problem z dostępem do źródeł. Gorąco rekomenduję korzystanie z wbudowanego w forum mechanizmu wgrywania ilustracji (przycisk Img-Upload pod okienkiem pisania wypowiedzi).
Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek
(—) prokr. Hweltywk Romański, RkORF · LAN
Namiestnik № 2 Palatynatu Leocji
Dyniowy Padawan
LEOCKA PARTIA FASZYSTÓW JĘZYKOWYCH

Nikogo się nie ściga, ale wszystkich się poprawia, bo tak nakazują
wewnętrzna potrzeba, poczucie sprawiedliwości i wyznawany porządek rzeczy.

IGNATS IK RUTH

Nawet podczas realiozy sprawdzam skrzynkę helwetyk​@​gmail.com
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel

Helwetyk Romański pisze:
12 kwie 2020, 11:10
Z tym zastrzeżeniem jedna uwaga natury kosmetycznej — jeżeli chodzi o oznaczenie oficerskie z pieczęcią Palatynatu Leocji, rozważyłbym, czy nie zrezygnować z otaczania go sznurem na rzecz czytelniejszych, prostych obrysów — tak zewnętrznych, jak i wewnętrznych. W razie czego, oczywiście, podeślę stosowne pliki.
Jeśli masz - to podeślij, usunięcie "sznura" to w sumie nie problem, ale zawsze zaoszczędza czas przy dłubaninie.
Helwetyk Romański pisze:
Gdybyśmy jednak zdecydowali się na korony, proponowałbym, by były to korony palatynackie.
To zrozumiałe... po prostu nie chciałem tracić czasu na coś, w stosunku do czego jestem sceptyczny - chodziło o pokazanie systemu.
Helwetyk Romański pisze:
Jeżeli chodzi o ustawianie oznaczeń, lepiej, ponownie moim zdaniem, wygląda kolejność od dolnego skraju (porównując na przykładzie naramiennika z jedną gwiazdą w ramce i poza nią).
Czyli co dajemy wszystkie od dolnego skraju? Może tak być... sam byłem "rozdarty" pomiędzy "środkowaniem", a wstawianiem od dolnego skraju, a więc czekałem na opinie.
Helwetyk Romański pisze:
Jeżeli chodzi wreszcie o oznaczanie specjalności, zgadzam się co do tego, że kolor czerwony wyglądałby lepiej niż zielony, choć nie jest to silne przekonanie. Zastanawiam się natomiast głośno, czy kolor granatowy dla marynarzy nie będzie już zbyt mało odcinał się od czerni mundurów.
Nie, o ile będzie to odpowiedni odcień... niebieski/granatowy ma wiele odcieni, a patki kołnierzowe sprawdzałem też na czarnym podkładzie. Dużo daje ten złoty sznur.

Jeżeli jest wstępna akceptacja to kolejne opracuję już na na podkładzie kołnierza w kolorze czarnym.
Helwetyk Romański pisze:
PS. Uwaga natury pozamerytorycznej, ale, chyba, dość istotna. Materiały są wgrane do zewnętrznego serwisu Imgur. Jeżeli coś, nie daj Powago, ulegnie zmianie, będziemy mieli problem z dostępem do źródeł. Gorąco rekomenduję korzystanie z wbudowanego w forum mechanizmu wgrywania ilustracji (przycisk Img-Upload pod okienkiem pisania wypowiedzi).[/size]
OK. Nie wiedziałem jaka jest "pojemność" i nie chciałem roboczych grafik tam pakować, a tylko te finalne. Ale skoro nie ma problemu to przyjmuję do wiadomości, że mogę się "nie krępować".
Obrazek
Ronon Dex
Awatar użytkownika

Ronon Dex pisze:
12 kwie 2020, 11:37
Helwetyk Romański pisze:
Z tym zastrzeżeniem jedna uwaga natury kosmetycznej — jeżeli chodzi o oznaczenie oficerskie z pieczęcią Palatynatu Leocji, rozważyłbym, czy nie zrezygnować z otaczania go sznurem na rzecz czytelniejszych, prostych obrysów — tak zewnętrznych, jak i wewnętrznych. W razie czego, oczywiście, podeślę stosowne pliki.
Jeśli masz - to podeślij, usunięcie "sznura" to w sumie nie problem, ale zawsze zaoszczędza czas przy dłubaninie.
Dokładnie, szkoda czasu, wrzucam dwie wersje, z obrysami i bez:
Obrazek
Obrazek

Ronon Dex pisze:
Helwetyk Romański pisze:
Czyli co dajemy wszystkie od dolnego skraju? Może tak być... sam byłem "rozdarty" pomiędzy "środkowaniem", a wstawianiem od dolnego skraju, a więc czekałem na opinie.
Ronon Dex pisze:
Jeżeli jest wstępna akceptacja to kolejne opracuję już na na podkładzie kołnierza w kolorze czarnym.
Poczekałbym jeszcze na inne głosy (nie wszyscy wstają o pogańskich godzinach w dzień podwójnie wolny…), ale jeżeli o mnie chodzi, wskazanie na dolny skraj.

Ronon Dex pisze:
OK. Nie wiedziałem jaka jest "pojemność" i nie chciałem roboczych grafik tam pakować, a tylko te finalne. Ale skoro nie ma problemu to przyjmuję do wiadomości, że mogę się "nie krępować".
Ograniczona tylko pojemnością serwera; sam pakuję swoje pliki robocze do oporu, a jak na razie, zużyliśmy zaledwie 120 MB. Powierzchnia dyskowa jest tania, a i pliki robocze będą miały wartość sentymentalno-archiwalną po latach…
Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek
Dyniowy Padawan

IGNATS IK RUTH

Awatar użytkownika
Franklin Garamond Stempel

Post autor: Franklin Garamond »

Pięknie to wygląda, popieram opinię Czcigodnego Namiestnika Romańskiego.

Co do patek kołnierzowych — czy rozróżnienie kolorystyczne nie byłoby wystarczające?
Czyli każda patka w polu ma ten sam generyczny symbol (+gwiazdka lub romb jako oznaczenie uprawnień dowódczych i np. trochę inne dla generała), a rozróżnienie formacji jest po kolorze pola. Trochę bardziej subtelne, ale nadal spełniałoby swoją funkcję.

Tak tylko rzucam pod dyskusję.

Rozważyłbym też wariant oznaczeń w kolorze srebrnym. To jednak herbowy kolor Palatynatu. Choć złoty równie dobry i w herbie wielkim występujący. Gdybam jedynie. Jeszcze nie potrafię sobie zwizualizować sobie tego na mundurze.

Helwetyk Romański pisze:
12 kwie 2020, 11:57
Poczekałbym jeszcze na inne głosy (nie wszyscy wstają o pogańskich godzinach w dzień podwójnie wolny…), ale jeżeli o mnie chodzi, wskazanie na dolny skraj.
Takie rozwiązanie wydaje się być bardziej naturalne, tak.
Obrazek Obrazek Obrazek
(—) Franklin Garamond
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel

No to teścik "gwiazdki"...

Obrazek

Od prawej napis zrobiłem w kolorze podkładu, lwy również złote zamiast białych, "gwiazdka" tłoczona na tworzywie (do wsuwek mundurów polowych). Na dole oryginał...

Którą stosujemy? Z białymi czy ze złotymi lwami?
Obrazek
Ronon Dex
Awatar użytkownika

Jeśli chodzi o mnie, to bramka nr 1 wygrywa.
Obrazek Obrazek Obrazek
(—) Franklin Garamond
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel

Franklin Garamond pisze:
12 kwie 2020, 12:20
Co do patek kołnierzowych — czy rozróżnienie kolorystyczne nie byłoby wystarczające?
Czyli każda patka w polu ma ten sam generyczny symbol (+gwiazdka lub romb jako oznaczenie uprawnień dowódczych i np. trochę inne dla generała), a rozróżnienie formacji jest po kolorze pola. Trochę bardziej subtelne, ale nadal spełniałoby swoją funkcję.

Tak tylko rzucam pod dyskusję.
Jeżeli patka kołnierzowa miałby tylko symbolizować formację, to raczej musiałby być mniejsza... w formie np. proporca. Tą obecną wzorowałem (ale kolorystyka inna, tylko kształt, który ładnie pasuje do kołnierza) akurat na dużej patce Luftwaffe, gdzie w ogóle były oznaczenia stopnia - jest dość duża.

Natomiast jeżeli zrezygnujemy z oznaczeń specjalności to i tak trzeba by je jakoś wykombinować, bo to dość powszechne z armiach i w sumie osobiście jestem za wizerunkiem specjalności.
Franklin Garamond pisze:
12 kwie 2020, 12:20
Rozważyłbym też wariant oznaczeń w kolorze srebrnym. To jednak herbowy kolor Palatynatu. Choć złoty równie dobry i w herbie wielkim występujący. Gdybam jedynie. Jeszcze nie potrafię sobie zwizualizować sobie tego na mundurze.
W pierwotnej wersji przewidziałem srebrną gwiazdkę, jako metalową... może i się kiedyś do jakiegoś munduru przyda, choć do polowego bardziej sprawdza się tłoczona z tworzywa i szara (nie demaskuje rangi... snajper czuwa).

Natomiast co do srebrnych oznaczeń na mundurze... to niestety, ale przy założeniu, że galowy mundur ma być czarny z całkowitą premedytacją poszedłem w kierunku złotego. Srebrny wymagałby też podobnie kolorystycznie elementów innych, a w efekcie wyszło by coś zbyt podobnego do galowych mundurów SS - jakoś nie bardzo chciałbym iść w tym kierunku. Dlatego połączenie czerni ze złotym oraz inne elementy kolorystyczne z unikaniem srebrnego i białego.

Postaram się wkrótce to jakoś zwizualizować na kołnierzu...
Obrazek
Ronon Dex
Awatar użytkownika

Ronon Dex pisze:
12 kwie 2020, 12:53
Natomiast jeżeli zrezygnujemy z oznaczeń specjalności to i tak trzeba by je jakoś wykombinować, bo to dość powszechne z armiach i w sumie osobiście jestem za wizerunkiem specjalności.
Nie, absolutnie z niczego nie rezygnujemy. Najwyraźniej nie ogarniam po prostu poziomu skomplikowania i kombinacji. Jestem militarnym laikiem i po prostu postawiłem znak równości między formacją a specjalnością.
Ronon Dex pisze:
12 kwie 2020, 12:53
Natomiast co do srebrnych oznaczeń na mundurze... to niestety, ale przy założeniu, że galowy mundur ma być czarny z całkowitą premedytacją poszedłem w kierunku złotego. Srebrny wymagałby też podobnie kolorystycznie elementów innych, a w efekcie wyszło by coś zbyt podobnego do galowych mundurów SS - jakoś nie bardzo chciałbym iść w tym kierunku. Dlatego połączenie czerni ze złotym oraz inne elementy kolorystyczne z unikaniem srebrnego i białego.
Ok, tak na to nie spojrzałem. Złoty w takim razie.
Obrazek Obrazek Obrazek
(—) Franklin Garamond
Awatar użytkownika

Franklin Garamond pisze:
12 kwie 2020, 12:44
Jeśli chodzi o mnie, to bramka nr 1 wygrywa.
U mnie również. Zachowałbym jedynie oryginalny kolor zewnętrznego obrysu pieczęci — i pod rozwagę wersja także z białym tekstem na otoku. Bonusowo wersje z czarnym otokiem i bez czerwieni, bo byłem ciekaw, jak to by wyglądało, więc równie dobrze mogę od razu wrzucić. 😉

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek
Dyniowy Padawan

IGNATS IK RUTH

Zablokowany

Wróć do „Archiwum Wojskowe im. Ignatsa Urbana ik Rutha”