Wymiary wyspy

Tu dyskutujemy na wszystkie tematy związane z mikronacjami
ODPOWIEDZ
tadeusz • Stempel
Przybysz

Wymiary wyspy

Post autor: tadeusz »

Pracując nad topograficzną mapą Leocji, zebrałem różne dostępne materiały.

Problem jest że Leocja na oficjalnej mapie i w systemie Pionier ma nieco inne wymiary a nawet prorpocje.

Aby to zobrazować, w miarę szybko, można posłużyć się "prostokątem" mającym takie wymiary że obejmuje całą Leocję (z sąsiednimi wyspami), Przyjąłem że kwadrat pioneira ma 1km na 1km
Obrazek

Widzimy że Leocja w Pionierze uległa swoistemu "wydłużeniu" w kierunku południkowym.

I przyznaję że nie wiem jak z tego problemu wyjść: który rozmiar należy przyjąć za właściwy? Ja bym sugerował opcję z Pioniera, bo ta zapewnia nam więcej terytorium plus mapa w Pionierze mimo że mocno stylizowana jest bardziej szczegółowa.

Pytanie na koniec: W jaki sposób są wyznaczane numery gruntów w Pionierze? Czemu Nowy Brzeg to akurat 7350?
Awatar użytkownika
Sheldon Anszlus Robingren • Stempel

Wymiary wyspy

Post autor: Sheldon Anszlus Robingren »

W leocji najważniejsze jest jakoś, a później jakość :P
Polecam również sprawdzić na mniej dokładnej mapie, to wyjdą jeszcze inne wymiary.

Prawidłowe wymiary będą na mapie po prawej, ponieważ wyspa jest 1:1 Gotlandią, a więcej o Geografii można przeczytać na stronie głównej. :D

Oczywiście nikt nie zmusza do bycia dokładnym co do minimetra, najważniejsze żeby cieszyło oko <3
Obrazek
Awatar użytkownika
Franklin Garamond • Stempel
Namiestnik Palatynatu Leocji

Wymiary wyspy

Post autor: Franklin Garamond »

Pionier pełni jedynie funkcję pomocniczą. Właściwą mapą jest ta, która jest na stronie.

Są też ekspedycje Leockiej Akademii Nauk, które podejmują się eksploracji i dokumentacji geografii wyspy (tu trzecia, dla przykładu).

Zapraszam do Zakładu Biosfery, Geografii i Meteorologii LAN. No i do kontaktu z Przewodniczącym Akademii @Apolinarym Montserratem.

Co do numeracji gruntów, numerowane są kolejno, od 1 w lewym górnym rogu, do 21486 w prawym dolnym. Przyrastają od lewej do prawej, wiersz za wierszem. I tak, jedno pole ma 1km2.
Tutaj podgląd całości z zaznaczonymi parkami narodowymi i czymś jeszcze (nie pamiętam co to jest, to białe): https://pionier.leocja.org/lan.php
Obrazek Obrazek Obrazek
(—) Franklin Garamond
Namiestnik Palatynatu Leocji
tadeusz • Stempel
Przybysz

Wymiary wyspy

Post autor: tadeusz »

Tak więc będę się kierował mapą, ale postaram się uwzględnić detale z Pioniera (drogi, itd). Z LAN skontaktuję się w nabliższym czasie.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rynek w Nowym Brzegu”