Szanowni,
jak wiadomo, we wrześniu Cesarstwo Niemieckie przestało istnieć. Ponieważ w jego ostatnich dniach regularnie śledziłem ich forum ze względu na prowadzoną tam narrację, to wiem że cesarz August nie wydał żadnych decyzji odnośnie środków, jakie CN zgromadziło na swoim rachunku w MBP. Dlatego zdziwiłem się, gdy dowiedziałem się dzisiaj, że wszystkie zostały po cichu przelane na prywatne konto Maurycego Orańskiego:
Z tego co mi wiadomo, nie miał żadnej podstawy, żeby to zrobić. Gdyby całość CN przestała istnieć, to pewnie byłoby do dyskusji, czy te środki nie mogą zostać umorzone, czy co z nimi zrobić, ale tak nie jest - z Cesarstwa przetrwało Wielkie Księstwo Oldenburga, jako (już) niepodległe państwo, które doczekało się m.in. ulokowania na mapie Pollinu. Nikt się z nami nie kontaktował, żeby chociaż ustalić, co będzie robione w MBP.
Stąd pytanie do @Fryderyk Orański, bo być może będzie wiedział, na jakiej podstawie cała ta kasa została przelana na konto osoby prywatnej?
Oznaczę przy okazji @Franklin Garamond i @Helwetyk Romański
Zniknięcie środków z rachunku CN
Zniknięcie środków z rachunku CN
Mała poprawka: teraz widzę, że w poprzednich dniach były wykonywane jeszcze większe przelewy, w tym 19 września wyprowadzono połowę kasy państwa: