„2 dni w Sztumie”

Filateliści wszystkich krajów, wymieniajcie się!
Zablokowany
Awatar użytkownika
Miguel de Catalan Stempel
Przybysz
Kontakt:

„2 dni w Sztumie”

Post autor: Miguel de Catalan »

Ostatnia wiadomość z poprzedniej strony wątku

Michał Jerzy Potocki pisze:
01 mar 2021, 19:24
TAMTĄ WIADOMOSĆ, POST MOŻNA USUNĄĆ !!!
Panie i Panowie,

Popytałem paru osób zupełnie nie związanych ze sprawą i mikronacjami co myślą o takim obrazku.
Część z nich popiera ruch LGBT, część nie. Jednak każda z osób przyznała, że przynajmniej cześć obrazka jest nieodpowiednia. Już tłumaczę o co chodzi. O ile części nie przeszkadza tęczowa a raczej 6 kolorowa aureola i mogłaby ona zostać, tak banan, który jest trzymany przez dziecko, trzymane przez Maryję, ma w Internecie nadane znaczenie.
Nie muszę chyba go tłumaczyć. Jeśli jednak, to powiem, że oznacza on męski narząd rozrodczy, podobnie jak bakłażan. A zatem banan trzymany w ustach Maryi jest przegięciem. Bowiem każdy wie o co chodzi.
Gdyby jednak nie, to oczywiście chodzi o to co robią panie lekkich obyczajów (prostytutki) mężczyznom właśnie z tym narządem. A takie przedstawianie jest jawnym obrażaniem i prowokacją. Proszę zatem o usunięcie tego banana z obrazka, bowiem 6 kolorowa aureola może zostać. Smutno mi, że grupa kilku ludzi wprowadziła do mikronacji takie tematy i zniszczyło atmosferę klimat i dobrą zabawę, naruszając relacje międzynarodowe. Smutno mi, że są osoby, które pozwoliły i pozwalają na takie obrażania Matki Boga i uczuć religijnych. Smutno, że admini i twórcy tego systemu nabrali wody w usta i wolą milczeć, umyć rączki jak Piłat i najlepiej zapomnieć o tym.
Jako obywatel i przedstawiciel Skarlandu oraz RON, w imieniu wszystkich którym ta sprawa leży na sercu, wyrażamy ubolewanie nad tym. I jeszcze raz powtórzę, usuńcie ten jeden element. Nie niszczcie wizerunku. Bądźcie ludźmi. Mam nadzieje, że zachowacie się dobrze i postąpicie właściwie.
Michał Jerzy Potocki
Książę Skarlandu
Awatar użytkownika
Józef Wilhelm Potocki Stempel
Obywatel
Kontakt:

„2 dni w Sztumie”

Post autor: Józef Wilhelm Potocki »

Szanowni państwo,
Pozwolę sobie odpowiedzieć na wiadomość JKM Alexandra.
Zasadnicze pytanie dotyczy jednakże kwestii, co dalej należy z tym faktem zrobić. W istocie konflikt dotyczy wyważenia dwóch dóbr. Jedni z uczestników wyższą wartość przypisują swoim uczuciom religijnym. Inni zaś z przedmówców przedkładają nad nie prawo do wolności wypowiedzi. To znowuż jest dyskusja o wartościach, która w istocie nie jest możliwa do wygrania przez żadną ze stron, gdyż każdy człowiek ma swój własny system wartości, zaś rolą społeczeństwa jest w tym momencie wypracować takie rozwiązanie, które zirytuje wszystkich jednakowo. Pozwolę sobie jednak zwrócić uwagę na praktyczny aspekt realizacji postulatów tych, którzy domagają się zostawienia znaczka i poszerzenia na maxa wolności słowa.
Załóżmy zatem, na użytek dalszego wywodu, iż znaczek został w systemie i rozpoczęła się jego emisja. Oznaczać to będzie, iż przyznaliśmy wyższą wartość prawie do swobody wypowiedzi ponad prawu do ochrony uczuć religijnych. Można powiedzieć, że jedna frakcja wygrała, druga zaś musiała ustąpić. Problem jednak polega na tym, iż tak ujęta swoboda wypowiedzi może w przyszłości okazać się problematyczna. Nietrudno wyobrazić sobie sytuację, w której na ŚZF natrafi muzułmanin i zobaczy znaczek związany z jego wierzeniami. Poczuje się on urażony, i kto wie, może będzie chciał sprawę nagłośnić lub gdzieś zgłosić. Czy naprawdę chcemy, aby Czcigodni Namiestnicy mieli problemy z powodu znaczku lub zdjęcia? Podobne oskarżenia zresztą mógłby mieć ortodoksyjny żyd lub zagorzały katolik. Takich sytuacji jak ta może być więcej. Czy naprawdę ich chcemy? W tym przypadku jesteśmy w dość zgranej i małej (lub dużej, jak kto uważa) społeczności. Zawsze możemy się jakoś dogadać lub zawrzeć rozejm. W przypadku osoby z zewnątrz może być proste - NIE. Poruszany był temat dobrej zabawy. Jednak zabawa jest wtedy, kiedy obie strony się dobrze bawią.

Jedyne co mogę zaproponować tym, którzy mocno cenią sobie swobodę wypowiedzi, to robienie znaczków, które nie obrażają innych osób lub tego, w co wierzą. Nie zgadzam się, aby uczucia i poglądy części osób miały wpływać na możliwość dobrej zabawy przez innych. W obecnej sytuacji odnieść można wrażenie, iż część osób próbuje narzucić innym swój światopogląd.

Obrazek
/-/ Józef Wilhelm Potocki h. Pilawa
Ambasador Rzeczypospolitej Obojga Narodów w Palatynie Leocji i Pustkowiach Winków
Przewodniczący Generalitatu Królestwa Skarlandu

Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Ametyst Faradobus Stempel
Przybysz

„2 dni w Sztumie”

Post autor: Ametyst Faradobus »

Józef Wilhelm Potocki pisze:
01 mar 2021, 19:59
Nietrudno wyobrazić sobie sytuację, w której na ŚZF natrafi muzułmanin i zobaczy znaczek związany z jego wierzeniami. Poczuje się on urażony, i kto wie, może będzie chciał sprawę nagłośnić lub gdzieś zgłosić. Czy naprawdę chcemy, aby Czcigodni Namiestnicy mieli problemy z powodu znaczku lub zdjęcia? Podobne oskarżenia zresztą mógłby mieć ortodoksyjny żyd lub zagorzały katolik. Takich sytuacji jak ta może być więcej. Czy naprawdę ich chcemy? W tym przypadku jesteśmy w dość zgranej i małej (lub dużej, jak kto uważa) społeczności. Zawsze możemy się jakoś dogadać lub zawrzeć rozejm. W przypadku osoby z zewnątrz może być proste - NIE. Poruszany był temat dobrej zabawy. Jednak zabawa jest wtedy, kiedy obie strony się dobrze bawią.
Właśnie dlatego nie jestem zbytnim fanem religii instytucjonalnych. Ich wyznawcy jak im coś nie pasuje, bo religia (a raczej instytucja) zabrania to się zaczynają domagać, aby tego nie było zamiast po prostu nie korzystać.
PROCESOR DOKTÓR NAUK NET. MAGISTER
Ametyst z rodu Faradobusów

Urlopowany Król Hirschbergii i Weerlandu,
Ponownie Prezydent Republiki Bialeńskiej

Obrazek
Awatar użytkownika
Joahim von Ribertrop Stempel
Przybysz

„2 dni w Sztumie”

Post autor: Joahim von Ribertrop »

To ja mam rozwiązanie które z pewnością wszystkch zadowoli: zamknijmy ŚZF! Wówczas wszystkie nasze problemy znikną! Co państwo na to?

A na poważnie, właśnie wylądowaliśmy w sytuacji bez wyjścia. I tak źle i tak źle. Pytanie teraz brzmi które źle wybrać...
Awatar użytkownika
Ametyst Faradobus Stempel
Przybysz

„2 dni w Sztumie”

Post autor: Ametyst Faradobus »

Rozwiązanie jest proste: jak komuś się nie podoba to nie pobierze, a potem będziemy się bawić dalej.

I nie szarżowałbym tu z oskarżeniami względem administratorów (którzy jak sama nazwa wskazuje są administratorami tej zabawy, a nie bogami) - Czcigodni Namiestnicy poświęcają kupę energii aby stworzyć nam fajne miejsce do zabawy, miejsce spotkań (a więc i konfrontacji), więc jakiej by decyzji nie podjęli to nie ma sensu wyzywanie ich od Piłatów (mnie można za to od Herodów jeśli ktoś ma potrzebę). Uszanujmy ich trud i otwartość, a nie wpędzajmy ich w poczucie winy z powodu jakiejś spiny.
PROCESOR DOKTÓR NAUK NET. MAGISTER
Ametyst z rodu Faradobusów

Urlopowany Król Hirschbergii i Weerlandu,
Ponownie Prezydent Republiki Bialeńskiej

Obrazek
Awatar użytkownika
Miguel de Catalan Stempel
Przybysz
Kontakt:

„2 dni w Sztumie”

Post autor: Miguel de Catalan »

Za wielkimi dziełami i projektami stoi wielka odpowiedzialność. I Admini winni stać na straży.
/-/ Miguel Jorge de Catalan OSI
Presidente de la Generalidad
Príncipe de Scarlaña
Obispo de Lviv

Obrazek
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Obywatel
Kontakt:

„2 dni w Sztumie”

Ametyst Faradobus pisze:
01 mar 2021, 20:17
Józef Wilhelm Potocki pisze:
01 mar 2021, 19:59
Nietrudno wyobrazić sobie sytuację, w której na ŚZF natrafi muzułmanin i zobaczy znaczek związany z jego wierzeniami. Poczuje się on urażony, i kto wie, może będzie chciał sprawę nagłośnić lub gdzieś zgłosić. Czy naprawdę chcemy, aby Czcigodni Namiestnicy mieli problemy z powodu znaczku lub zdjęcia? Podobne oskarżenia zresztą mógłby mieć ortodoksyjny żyd lub zagorzały katolik. Takich sytuacji jak ta może być więcej. Czy naprawdę ich chcemy? W tym przypadku jesteśmy w dość zgranej i małej (lub dużej, jak kto uważa) społeczności. Zawsze możemy się jakoś dogadać lub zawrzeć rozejm. W przypadku osoby z zewnątrz może być proste - NIE. Poruszany był temat dobrej zabawy. Jednak zabawa jest wtedy, kiedy obie strony się dobrze bawią.
Właśnie dlatego nie jestem zbytnim fanem religii instytucjonalnych. Ich wyznawcy jak im coś nie pasuje, bo religia (a raczej instytucja) zabrania to się zaczynają domagać, aby tego nie było zamiast po prostu nie korzystać.
Ale nie jesteśmy w stanie nad tym zapanować. Musimy mieć w świadomości, że może pojawić się taka osoba i co wtedy? O ile nie będzie za późno, na jakiekolwiek działania. Warto się zastanowić i spróbować wybrnąć z tej sytuacji w jak najlepszy/najmniej zły sposób.
Ambasador Rzeczypospolitej Obojga Narodów w Palatynie Leocji i Pustkowiach Winków

Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Obywatel
Kontakt:

„2 dni w Sztumie”

Ametyst Faradobus pisze:
01 mar 2021, 20:26
Rozwiązanie jest proste: jak komuś się nie podoba to nie pobierze, a potem będziemy się bawić dalej.
Jednak problem nie zniknie. Przysypiemy go, ale koniec końców wróci (może nawet w większej skali).

Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Ludwik Tomović Stempel
Obywatel

„2 dni w Sztumie”

Post autor: Ludwik Tomović »

Jest jakaś wersja tl;dr?
Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek

/-/
dr net. ppor. Ludwik Wilhelm diuk Tomović

Gubernator Konfederacji Sclavińskiej
Ana - Konstanz 28
25-257 Ana - Konstanz

Obrazek
Awatar użytkownika
Helwetyk Romański Stempel
Namiestnik Palatynatu Leocji

„2 dni w Sztumie”

Post autor: Helwetyk Romański »

Tytułem najwyraźniej koniecznego wprowadzenia. Światowy Związek Filatelistyczny jest organizacją międzynarodową. Emitentami znaczków są państwa członkowskie. Nie Palatynat Leocji. Nie Sekretarz Światowego Związku Filatelistycznego. Można się spierać co do tego, czy trafnie zinterpretowałem nasze ustalenia odnośnie do terminów emisji, ale nie odnośnie do treści merytorycznej znaczka. Ta sfera nie należy do moich kompetencji. Nie posiadam ani nie chcę posiadać takich uprawnień.

Oczywiście, nie wykluczam przypadku, w którym przed wprowadzeniem znaczka do planu emisji zarządziłbym uprzednie głosowanie w gronie ŚZF (słowo klucz: obowiązujące przepisy prawa polskiego), ale ta emisja do tej kategorii, w mojej ocenie, nie należy.

Jeżeli w gronie Światowego Związku Filatelistycznego pojawił się spór odnośnie do tego, jakie są dopuszczalne granice wolności twórczej, jedynym trybem procedowania jest, w świetle ewidentnego braku kompromisu, przeprowadzenie głosowania zgodnie z Konkluzją 5. Jeżeli stosowny wniosek się pojawi, poddam go pod głosowanie.

Ametyst Faradobus pisze:
01 mar 2021, 20:26
Rozwiązań jest kilka. Można uchwalić ochronę symboli religijnych. Można wyblurować kontrowersyjne znaczki na stronie głównej ŚZF lub w ogóle je na niej ukryć. Można, jak wyżej, pozostać przy status quo.

Tytułem czysto osobistego komentarza. Podczas tej dyskusji padło, moim zdaniem, zdecydowanie zbyt wiele niepotrzebnych słów. Po raz pierwszy po kilkunastu miesiącach przypomniało mi się, dlaczego robiłem sobie niewymuszone przerwy od mikronacji. Z rozmów z innymi członkami ŚZF wiem, że nie jestem w tym odbiorze odosobniony. Nalegam na to, by pamiętać, że po drugiej stronie ekranu siedzą prawdziwe osoby. Nie rozmawiamy tutaj o tym, kto ma rację. Wygranych tego sporu nie ma i nie będzie.
Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek
(—) prokr. Hweltywk Romański, RkORF · LAN
Namiestnik № 2 Palatynatu Leocji
Dyniowy Padawan
LEOCKA PARTIA FASZYSTÓW JĘZYKOWYCH

Nikogo się nie ściga, ale wszystkich się poprawia, bo tak nakazują
wewnętrzna potrzeba, poczucie sprawiedliwości i wyznawany porządek rzeczy.

IGNATS IK RUTH

Nawet podczas realiozy sprawdzam skrzynkę helwetyk​@​gmail.com
Awatar użytkownika
M2.r Stempel
Obywatel

„2 dni w Sztumie”

Post autor: M2.r »

--- https://forum.dreamland.net.pl/viewtopi ... 422#p88422 --- >
Jeszczeprzeszcze, dn. 2.03.2021
Obrazek
Królestwo Dreamlandu
Pierwszy Minister
Szanowni Państwo,

w związku z pojawiającymi się na forum Palatynatu Leocji wezwaniami do usunięcia znaczka "2 dni w Sztumie" autorstwa Mkbewe Czarnieckiego, wydanego za zgodą JKM Aleksandra przez Królestwo Dreamlandu, Kolegium Ministrów pragnie zająć stanowisko w tej sprawie.

Tytułem wstępu, jako Pierwszy Minister chciałbym wyrazić wdzięczność JKM Aleksandrowi za bardzo obszerne wyjaśnienie stanowiska Korony, które jako Rząd Królewski w pełni podzielamy. Państwo szanuje wolność człowieka, w tym swobodę ekspresji artystycznej — również takiej ekspresji, która może zostać uznana przez niektórych za obrazoburczą. Kierując Rządem Królewskim, jest moim naczelnym obowiązkiem bronić wolności słowa w Królestwie Dreamlandu, nie zaś ograniczać ją, ponieważ kogoś razi.

Rzecz jasna, w wolnym społeczeństwie ważna jest debata oparta na wzajemnym szacunku i zrozumieniu, dyskutowanie ze sobą w sposób pokojowy. Największym wyzwaniem dla państwa od czasów oświecenia nie jest sucha koegzystencja różnych wyznań, światopoglądów, klas. Jest to umiejętność cywilizowanego dyskutowania ze sobą. Rozumiem, że wizerunek znaczka "2 dni w Sztumie" rani czyjeś uczucia, i podchodzę do tego z szacunkiem, jednak wprowadzając cenzurę znaczka "2 dni w Sztumie" ustanowilibyśmy w Dreamlandzie pewnego rodzaju porządek religijny, na co w świeckim państwie nie może być miejsca.

Nadto chciałbym przestrzec cudzoziemców oraz przedstawicieli państw obcych przed ingerowaniem w politykę Królestwa Dreamlandu opartą na poszanowaniu prawa do nieskrępowanego formułowania myśli, wypowiedzi i utworów przez każdego na terytorium naszego państwa.
Andrzej wicehrabia Szmejchel
Zablokowany

Wróć do „Światowy Związek Filatelistyczny”