Mikronacje uznawane przez Palatynat Leocji

Tu dyskutujemy na wszystkie tematy związane z mikronacjami
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Helwetyk Romański Stempel
Namiestnik Palatynatu Leocji

Post autor: Helwetyk Romański »

Ostatnia wiadomość z poprzedniej strony wątku

Andrzej Płatonowicz Ordyński pisze:
01 sty 2022, 23:18
Helwetyk Romański pisze:
01 sty 2022, 22:29
Przyjmuję, że jako Pollin liczymy około 150 obywateli.
Szalenie optymistyczne założenie.
Tak mi wychodzi z danych ISM. Na przedwczoraj — zajrzałem do bazy danych przed pobraniem danych za wczoraj — 153 unikalnych mieszkańców z co najmniej jedną wypowiedzią w ciągu ostatniego miesiąca. Nawet jeżeli nie wychwyciłem wszystkich podwójnych tożsamości — porównywałem co do zasady alfabetycznie, kierując się dziurawą pamięcią i niepełną wiedzą — pozostawia to kraje, które są ujęte zbiorczo, na pewno to dodatkowych kilkanaście osób z Bizancjum, Niemiec, Turetii i Santery. Sam ranking Stempla to 80 osób. Jest nas mało, ale nie tak mało. Zwłaszcza, gdy weźmie się poprawkę na lurkerów.

A ja jednak jestem mocno przywiązany do ideowania i bynajmniej nie uważam, że niewidzialna ręka wszystko rozwiąże. Nie wystarczy wrzucić grupy ludzi i czekać aż powstanie z nich społeczność. Konieczne jest zaczęcie od góry, tj. od wizji, planu, projektu. Oczywiście należy liczyć się z tendencjami oddolnymi i z tym, że projekt nie zostanie zrealizowany w pełni. Jednak najpierw musi być ktoś, kto postawi tezę (koncept teoretyczny), by dialektyka procesu dziejowego mogła ruszyć.
W moim odczuciu, społeczność już mamy. Mamy świadomość funkcjonowania w ramach uniwersum Pollinu większego od naszych mikronacji, nawet jeżeli większości z nich nie kojarzymy zupełnie (tutaj kieruję się już wyłącznie intuicją). Dla mnie to wystarcza.

W plany, w przeciwieństwie do wizji, przesadnie mocno nie wierzę. Nawet nie dlatego, że czasami nie da się ich zrealizować; głównie dlatego, że w mikronacjach niezliczona ilość rzeczy powstała w ramach potrzeby chwili, a kurczowe trzymanie się planu spowodowałoby jedynie tyle, że zabawa stałaby się drugą pracą, kosztem rzeczy, do których miało się wenę. (To czysto subiektywny fragment, ani myślę uogólniać swojej postawy na resztę społeczności).

Czego jednak nie chciałbym, to tego, aby utopijny projekt miał rozbić się na samym początku o zagadnienia „tożsamościowe”. W „mojej unii” byłoby miejsce i dla kosmopolitycznych globalistów apatrydów, i dla szowinistycznych nacjonalistów ksenofobów.

Helwetyk Romański pisze:
01 sty 2022, 22:29
Jezuicko odpowiedziałbym pytaniem „co jest substancją Unii Europejskiej?”
Sokrates, Cezar, Nazarejczyk, średniowiecze, oświecenie i Wielka Rewolucja Francuska. I wiele więcej. ;)
Jako były prawicowiec zauważę, że to substancja Europy, nie Unii Europejskiej. Dla mnie Unia Europejska to głównie cztery swobody, ze wskazaniem na swobodę przemieszczania się, i brak roamingu. Niestety, bo chciałbym więcej, ale to nie miejsce na dyskusję o federalnej Europie…

A mi się marzy koncert mocarstw, ponieważ pozwoliłby on na interesującą politykę zagraniczną. Co nie wyklucza oczywiście inicjatyw globalnych.
Myślę, że jedno drugiego w tym kontekście nie wyklucza. Jest złowroga oś Berlin—Paryż, są Rada Bałtycka, Rada Nordycka, Grupa Wyszehradzka, Beneluks…

Ja patrzę przede wszystkim na to, by Mikroświat był miejscem interesującym i wciągającym. Oczywiście rozumiem perspektywę tych, którzy optują za spokojnie rozwijającymi się mikronacjami, ale — mówiąc bez ogródek — skoro mnie taka wizja nudzi, to tym bardziej będzie ona nudzić ludzi jeszcze młodszych ode mnie. Nie dla opisywania wioch tu przyszliśmy, nie opisy wioch sprawiały, że chciało nam się zarywać noce, nie opisy wioch związały nas z mikroświatem emocjonalnie.
Oczywiście, ja również. Myślę, że różni nas jedynie (aż…) to, co nas w mikroświecie najbardziej interesuje. Tutaj, oczywiście, zdecydowanie wolę narrację od polityki, ale też i swoje się napolitykowałem, więc, zwyczajnie, ten rozdział mam ukończony. Nie musimy wszyscy być na Pollinie dla tego samego w tym samym czasie. Myślę, że i tak koniec końców jesteśmy tutaj dla konkretnych jednostek, więc jeśli zajdzie potrzeba, będzie trzeba wyciągnąć strzelby z szafy. Oczywiście, wyłącznie w ramach sprawiedliwej wojny obronnej. 😉
Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek
(—) prokr. Hweltywk Romański, RkORF · LAN
Namiestnik № 2 Palatynatu Leocji
Dyniowy Padawan
LEOCKA PARTIA FASZYSTÓW JĘZYKOWYCH

Nikogo się nie ściga, ale wszystkich się poprawia, bo tak nakazują
wewnętrzna potrzeba, poczucie sprawiedliwości i wyznawany porządek rzeczy.

IGNATS IK RUTH

Nawet podczas realiozy sprawdzam skrzynkę helwetyk​@​gmail.com
Awatar użytkownika
Aleksander Stempel
Obywatel

Post autor: Aleksander »

Karol Medycejski pisze:
31 gru 2021, 17:01
31 gru 2021, 16:21
Ależ muszę sprostować, że krytyka dotyczy propozycji bezkrytycznej implementacji tegoż modelu w Bialenii - w kraju, mimo wszystko, nordackim.
Problem w tym, że właśnie nie jest i chyba nigdy nie była. Owszem, geograficznie leży na Nordacie. Owszem, często goszczą u nas ludzie z różnych państw nordackich. Niemniej, klimat, istotna dojrzałość treści, w końcu obecny i przeszły model polityczny powodują, że ja bym raczej określił Bialenię państwem post-sarmackim (tak, niestety - aż mnie bolały palce jak to pisałem).
Biorąc pod uwagę, iż Sarmacja to państwo post-dreamlandzkie, to przyjmuję to jako komplement 🙃
(-) Aleksander, r.s.
Awatar użytkownika
Andrzej Płatonowicz Ordyński Stempel
Republika Bialeńska

Post autor: Andrzej Płatonowicz Ordyński »

Helwetyk Romański pisze:
02 sty 2022, 0:36
Oczywiście, ja również. Myślę, że różni nas jedynie (aż…) to, co nas w mikroświecie najbardziej interesuje. Tutaj, oczywiście, zdecydowanie wolę narrację od polityki, ale też i swoje się napolitykowałem, więc, zwyczajnie, ten rozdział mam ukończony. Nie musimy wszyscy być na Pollinie dla tego samego w tym samym czasie.
Myślę, że to najlepsze podsumowanie naszej wymiany zdań. Nie założyłbym się, że x lat temu albo za x lat nie moglibyśmy prezentować odwrotnych opinii. ;)
Z najlepszą formą mikronacji to jest trochę jak w tym memie:
Obrazek
Myślę, że jeszcze nadejdzie taki moment, gdy stwierdzisz, że przydałoby się jednak trochę zdrowej rywalizacji, a ja uznam, że lepszy jest spokojny rozwój. A potem znowu wrócimy do pozycji wyjściowych. ;)
/-/ Andrzej Płatonowicz Ordyński
Awatar użytkownika

02 sty 2022, 23:20
Myślę, że jeszcze nadejdzie taki moment, gdy stwierdzisz, że przydałoby się jednak trochę zdrowej rywalizacji, a ja uznam, że lepszy jest spokojny rozwój. A potem znowu wrócimy do pozycji wyjściowych. ;)
Zdrową rywalizację popieram tu i teraz! Uważam, że mikroświatowi kilka rankingów, punktujących coś więcej niż tylko liczbę wypowiedzi, by dobrze zrobiło. Tylko niespecjalnie już (póki co… 😉) mam ochotę na to, co określa się okropnie brzmiącym określeniem politykierstwo.
Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek
Dyniowy Padawan

IGNATS IK RUTH

Awatar użytkownika
Franklin Garamond Stempel

Post autor: Franklin Garamond »

Ranking państw? Dodatkowe punkty za aktualności na stronie, listę aktów prawnych, opisaną historię przedinternetową, opracowaną mapę, odnośnik do Stempla, podpięcie do ISM itd... gdzie ja to widziałem? 🤔
Obrazek Obrazek Obrazek
(—) Franklin Garamond
Awatar użytkownika

Franklin Garamond pisze:
03 sty 2022, 0:01
Ranking państw? Dodatkowe punkty za aktualności na stronie, listę aktów prawnych, opisaną historię przedinternetową, opracowaną mapę, odnośnik do Stempla, podpięcie do ISM itd... gdzie ja to widziałem? 🤔
Tak, wiem… 😔 Inna formuła, nie wiem jaka, ale inna. (Zapomnieliście o podpięciu do Nowin).
Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek
Dyniowy Padawan

IGNATS IK RUTH

Awatar użytkownika
Karolina von Lichtenstein Stempel
Obywatel honorowy

Post autor: Karolina von Lichtenstein »

Aleksander pisze:
02 sty 2022, 18:35
Karol Medycejski pisze:
31 gru 2021, 17:01
31 gru 2021, 16:21
Ależ muszę sprostować, że krytyka dotyczy propozycji bezkrytycznej implementacji tegoż modelu w Bialenii - w kraju, mimo wszystko, nordackim.
Problem w tym, że właśnie nie jest i chyba nigdy nie była. Owszem, geograficznie leży na Nordacie. Owszem, często goszczą u nas ludzie z różnych państw nordackich. Niemniej, klimat, istotna dojrzałość treści, w końcu obecny i przeszły model polityczny powodują, że ja bym raczej określił Bialenię państwem post-sarmackim (tak, niestety - aż mnie bolały palce jak to pisałem).
Biorąc pod uwagę, iż Sarmacja to państwo post-dreamlandzkie, to przyjmuję to jako komplement 🙃
Zaraz, zaraz, ale Bialenia została założona przez osobę, która mieszkała w KS, gdy zakładała Bialenię, i nawet na jej potrzeby próbowała wyrwać terytorium KS. Więc skąd ból palców? To fakt, nie emocja.
(—) Karolina von Lichtenstein-Roumaine

Królowa Seniorka Dreamlandu i Scholandii, Królowa Matka Elderlandu, Dama dreamlandzkiego Orderu Czerwonego Orła, Diuczessa-Wspomożycielka Sarmacji, Diuczessa Tysiąclecia, Matka Karmicielka, Patronka Turystyki Pieszej, była Regentka i Kanclerka Księstwa Sarmacji, diuczessa Heidesheim, markiza Vankinner, baronessa Sarmacji, podporucznik w rezerwie Książęcych Sił Zbrojnych, honorowa obywatelka Królestwa Teutonii, Rzeczpospolitej Sclavińskiej, Gellonii i Starosarmacji, prawie została żoną Piotra Abogarda Scholandzkiego
Awatar użytkownika
Ametyst Faradobus Stempel
Przybysz

Post autor: Ametyst Faradobus »

Pierwsze słyszę.
PROCESOR DOKTÓR NAUK NET. MAGISTER
Ametyst z rodu Faradobusów

Urlopowany Król Hirschbergii i Weerlandu,
Ponownie Prezydent Republiki Bialeńskiej

Obrazek
Awatar użytkownika
Andrzej Płatonowicz Ordyński Stempel
Republika Bialeńska

Post autor: Andrzej Płatonowicz Ordyński »

Ależ z WKW okrutniczka! :(
/-/ Andrzej Płatonowicz Ordyński
Awatar użytkownika
Aleksander Stempel
Obywatel

Post autor: Aleksander »

Karolina von Lichtenstein pisze:
03 sty 2022, 0:26
Zaraz, zaraz, ale Bialenia została założona przez osobę, która mieszkała w KS, gdy zakładała Bialenię, i nawet na jej potrzeby próbowała wyrwać terytorium KS. Więc skąd ból palców? To fakt, nie emocja.
A potem w testamencie zapisała Wyspy Białeńskie Ciprofloksji, która zrobiła tam kurort w stylu Wysp Kanaryjskich.
(-) Aleksander, r.s.
Awatar użytkownika
Ametyst Faradobus Stempel
Przybysz

Post autor: Ametyst Faradobus »

I był tam Antychryst.
PROCESOR DOKTÓR NAUK NET. MAGISTER
Ametyst z rodu Faradobusów

Urlopowany Król Hirschbergii i Weerlandu,
Ponownie Prezydent Republiki Bialeńskiej

Obrazek