Projekt (wstępnie zatwierdzony) tego oznaczenia oficerskiego.

Różne odmiany, na różne uniformy: pełna kolorystyka (na mundur galowy), stonowana kolorystyka (na codzienne mundury wyjściowe), srebrna metalowa, wyszywana oraz tłoczona z tworzywa sztucznego (chyba najlepsza na "wsuwki" do mundurów polowych).
Wstępny projekt stopni wojskowych:

Plik jest w dużej rozdzielczości - można sobie otworzyć w nowej karcie (bo na poglądzie jakość jest słaba oczywiście), ale po zmniejszeniu wymiarów programem graficznym jakość jest dobra - dla przykładu:

W czerwonej ramce alternatywne rozwiązania czyli inne umieszczenie jednej "gwiazdki" podporucznika oraz inny sposób oznaczania starszych oficerów. Wygląda tez nieźle, ale niestety jest dokładnym odwzorowaniem systemu brytyjskiego... co moim zdaniem w mikronacji jest niekoniecznie pożądane. Stąd w mojej propozycji jest to kombinacja paska i "gwiazdek". Jeśli chodzi o ustawienie oznaczeń - to alternatywnie też przy szeregowych i podoficerach można przyjąć założenie, że zaczyna się od dolnego skraju naramiennika, jeśli oznaczenie jest jedno. Do przedyskutowania...
Nazewnictwa jeszcze nie wprowadziłem... generalnie bawimy się na małą skalę (ok. 1000 narracyjnych gwardzistów) to pożądane jest mieć dość rozbudowany system stopni podoficerskich.
Ponieważ mundury galowe mają być czarne, a przy tak niewielkiej liczbie narracyjnych żołnierzy chyba nie ma sensu tworzyć rodzajów wojsk... to propozycja aby formację i specjalność była umieszczona na kołnierzu.
Kolory dla lotników i marynarzy nasuwają się same czyli jasnoniebieski i granatowy...
Przykład:
Gwardzista - pilot myśliwski, a te dodatkowe gwiazdki oznaczają kwalifikacje dowódcze (bez gwiazdek będzie to "zwykły pilot").

Gwardzistów mamy niewielu to można się pobawić w taki dość dokładny system specjalności.
Jeśli chodzi o żołnierzy w Kompanii Zmechanizowanej to mam dylemat co do koloru... niby logicznym dla piechoty jest zielony, ale na czarnym mundurze czerwony, moim zdaniem wygląda lepiej. Do przedyskutowania:

Tak jak poprzednio... dodana gwiazdka oznacza żołnierza, który w swojej specjalności (tutaj strzelec lub ogólnie piechota) zdobył kwalifikacje dowódcze czyli np. dowódca drużyny będzie miał oznaczenie z gwiazdkami.
To tyle tytułem wstępu - zapraszam do dyskusji...