Turyści, rezydenci i obywatele

Tu dyskutujemy na wszystkie tematy związane z mikronacjami
Awatar użytkownika
Helwetyk Romański Stempel
Namiestnik Palatynatu Leocji

Post autor: Helwetyk Romański »

Tytułowy podział mieszkańców rozważa się w Królestwie Skarlandu. Poddaję pod dyskusję, czy wprowadzenie w Palatynacie Leocji kategorii prawa stałego pobytu miałoby nie tyle nawet uzasadnienie (potrzeby jako takiej nie widzę, aczkolwiek mogę jej nie dostrzegać), co wartość narracyjną. Rozważaliśmy ten temat jakiś czas temu z namiestnikiem Garamondem, ale jako jedno z wielu zagadnień i bez konkluzji.
Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek
(—) prokr. Hweltywk Romański, RkORF · LAN
Namiestnik № 2 Palatynatu Leocji
Dyniowy Padawan
LEOCKA PARTIA FASZYSTÓW JĘZYKOWYCH

Nikogo się nie ściga, ale wszystkich się poprawia, bo tak nakazują
wewnętrzna potrzeba, poczucie sprawiedliwości i wyznawany porządek rzeczy.

IGNATS IK RUTH

Nawet podczas realiozy sprawdzam skrzynkę helwetyk​@​gmail.com
Awatar użytkownika
Franklin Garamond Stempel

Post autor: Franklin Garamond »

Nie jestem na nie, choć póki co nie dostrzegam jeszcze zalet takiego rozwiązania. Choć poprawiłoby to na pewno pogląd na sytuację — kto tu chce zostać, a kto jest tylko przejazdem 🙃

Pod kątem nomenklatury - o wiele bardziej odpowiada mi określenie "pobyt stały" i "pobyt czasowy". Wtedy mielibyśmy 2(3) rodzaje dokumentów - kartę pobytu (czasowego|stałego) i paszport.
Obrazek Obrazek Obrazek
(—) Franklin Garamond
Awatar użytkownika

Franklin Garamond pisze:
15 kwie 2020, 11:08
Nie jestem na nie, choć póki co nie dostrzegam jeszcze zalet takiego rozwiązania. Choć poprawiłoby to na pewno pogląd na sytuację — kto tu chce zostać, a kto jest tylko przejazdem 🙃
Główną zaletą mogłaby być motywacja do uruchomienia dowodów osobistych (różniących się, na przykład, kolorystyką, w zależności od statusu mieszkańca). 😉

Z luźnych idei, na szybko, wyobrażam sobie, że posiadacz prawa stałego pobytu mógłby: służyć w GPL, otrzymać „koncesję” na prowadzenie działalności gospodarczej (tu, oczywiście, narracja, nie biurokracja), brać udział w dynamicznych obradach Senatu (bez prawa głosu), nabywać nieruchomości czy — otrzymać przywilej, uprawniający go do kolonizacji części wyspy ku czci i chwale Palatynatu Leocji.

Franklin Garamond pisze:
Pod kątem nomenklatury - o wiele bardziej odpowiada mi określenie "pobyt stały" i "pobyt czasowy". Wtedy mielibyśmy 2(3) rodzaje dokumentów - kartę pobytu (czasowego|stałego) i paszport.
Jaka byłaby idea przewodnia „pobytu czasowego”?
Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek
Dyniowy Padawan

IGNATS IK RUTH

Awatar użytkownika
Franklin Garamond Stempel

Post autor: Franklin Garamond »

Helwetyk Romański pisze:
15 kwie 2020, 11:24
Franklin Garamond pisze:
Jaka byłaby idea przewodnia „pobytu czasowego”?
No ja to widzę tak, że po prostu w "karcie pobytu" wpisane byłoby "pobyt czasowy". Tak, żeby każdy z marszu miał dokument. Chyba żeby zrobić jakieś udziwnienie i sprawdzać kiedy ktoś pisał na forum i jakoś stempelki wjazdu/wyjazdu na teren Palatynatu wbijać, jeśli odstęp między postami... Tylko to już płynę, prawda.
Obrazek Obrazek Obrazek
(—) Franklin Garamond
Awatar użytkownika
Ametyst Faradobus Stempel
Przybysz

Post autor: Ametyst Faradobus »

A coś Wam to realnie da?

Jak jeszcze Aralia była niepodległym państwem to Wielki Sternik wprowadził tam system wiz: kiedy się przyjeżdżało to trzeba było najpierw złożyć wniosek i do czasu jego rozpatrzenia mogło się pisać tylko w dziale powitalnym. Nie powiem, że to się nie sprawdzało, ale może nie do końca rozumiem tu Mądrość Sternika.
PROCESOR DOKTÓR NAUK NET. MAGISTER
Ametyst z rodu Faradobusów

Urlopowany Król Hirschbergii i Weerlandu,
Ponownie Prezydent Republiki Bialeńskiej

Obrazek
Awatar użytkownika
Guedes de Lima Stempel
Obywatel

Post autor: Guedes de Lima »

Według mnie nie tędy droga. Mikronacje powinny stwarzać przyjazne warunki do szybkiego rozwoju. Ograniczenia, limity i oczekiwanie może skutkować znudzeniem i rezygnacją. Tym bardziej jest to ważne, gdzie de facto każdy nowy obywatel jest na wagę złota.
GUEDES DE LIMA h. SZACHOWNICA
Ojciec Założyciel - Dumny Sclavińczyk

"Rzeczpospolita Sclavinii i Trizondalu to był najbardziej nieodpowiedzialny projekt w historii mikroświata". - Piotr von Thorn-Cetnarovich, Prezydent Rzeczpospolitej Sclavińskiej.
Awatar użytkownika

Ametyst Faradobus pisze:
15 kwie 2020, 13:00
Jak jeszcze Aralia była niepodległym państwem to Wielki Sternik wprowadził tam system wiz: kiedy się przyjeżdżało to trzeba było najpierw złożyć wniosek i do czasu jego rozpatrzenia mogło się pisać tylko w dziale powitalnym. Nie powiem, że to się nie sprawdzało, ale może nie do końca rozumiem tu Mądrość Sternika.
Guedes de Lima pisze:
15 kwie 2020, 13:04
Ograniczenia, limity i oczekiwanie może skutkować znudzeniem i rezygnacją.
Nie wydaje mi się, żeby sztuczne ograniczenia były dobrym pomysłem (intuicja mi podpowiada, że zdecydowanie niekoniecznie). Założenie mam zgoła przeciwne — dodatkowe możliwości dla osób ze stałym pobytem (takie, których nie przyznamy każdemu po napisaniu pierwszej wiadomości i zarazem takie, które nie wymagają posiadania obywatelstwa).

Guedes de Lima pisze:
15 kwie 2020, 13:04
Tym bardziej jest to ważne, gdzie de facto każdy nowy obywatel jest na wagę złota.
Z tym założeniem się, z pełnym przekonaniem, pozwolę nie zgodzić. Kryzys kryzysem, ale w mikroświecie zdarzają się jednostki, których aktywność ma miejsce kosztem aktywności — ba, obecności — pozostałych. Obywatelstwo leockie jest dla wielu, ale nie dla każdego. Nie chcę tu wyjść na kogoś, kto chwyta za słowa: widziałem niezbyt dobre skutki braku odpowiednich reakcji, motywowanego argumentem „z aktywności”.
Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek
Dyniowy Padawan

IGNATS IK RUTH

Awatar użytkownika
Guedes de Lima Stempel
Obywatel

Helwetyk Romański pisze:
15 kwie 2020, 14:22
(...)(takie, których nie przyznamy każdemu po napisaniu pierwszej wiadomości i zarazem takie, które nie wymagają posiadania obywatelstwa).
Miałem takie samo zdanie na temat tej kwestii przez wiele lat funkcjonowania w mikroświecie. Przyszedł jednak moment, gdzie doszedłem do wniosku, że albo obniżymy standardy albo mikronacje będą straszyć pustkami.

Oczywiście takie podejście (bez ograniczeń) ma swoje minusy:
Helwetyk Romański pisze:
15 kwie 2020, 14:22
Kryzys kryzysem, ale w mikroświecie zdarzają się jednostki, których aktywność ma miejsce kosztem aktywności — ba, obecności — pozostałych.

"Rzeczpospolita Sclavinii i Trizondalu to był najbardziej nieodpowiedzialny projekt w historii mikroświata". - Piotr von Thorn-Cetnarovich, Prezydent Rzeczpospolitej Sclavińskiej.
Awatar użytkownika

Guedes de Lima pisze:
15 kwie 2020, 15:38
Miałem takie samo zdanie na temat tej kwestii przez wiele lat funkcjonowania w mikroświecie. Przyszedł jednak moment, gdzie doszedłem do wniosku, że albo obniżymy standardy albo mikronacje będą straszyć pustkami.
Tylko czy my chcemy się bawić w takie mikronacje o obniżonym standardzie, drugiej kategorii? Nie jestem przekonany co do tego, że jesteśmy skazani na celebrowanie resztek dawnej świetności. Nasze rozwiązania komunikacyjne są archaiczne, co do tego nie mam złudzeń, i jest to potężne wyzwanie. Mało kto pamięta grupy dyskusyjne, listy dyskusyjne i komunikator Gadu-Gadu. (Z drugiej strony, nie wyobrażam sobie mikronacji opartych na aktywności pochodzącej z urządzeń mobilnych). Ale jeżeli chodzi o całą resztę… chyba przez dziesięć ostatnich lat ludzie nie utracili chęci tworzenia.
Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek
Dyniowy Padawan

IGNATS IK RUTH

Awatar użytkownika
Guedes de Lima Stempel
Obywatel

Helwetyk Romański pisze:
15 kwie 2020, 16:45
Tylko czy my chcemy się bawić w takie mikronacje o obniżonym standardzie, drugiej kategorii?
Oczywiście, że nikt nie chce obniżać standardów. Pytanie tylko czy mamy wpływ na zmieniający się mimo wszystko mikroświat i spadki zarówno w liczbie jak i jakości jego mieszkańców? Nie chcę wyjść na tetryka i tylko narzekać ale dziś o wiele trudniej zaproponować wirtualnemu światu coś co mogłoby go wyróżnić i jednocześnie podnieść dyskutowany standard.
Helwetyk Romański pisze:
15 kwie 2020, 16:45
Ale jeżeli chodzi o całą resztę… chyba przez dziesięć ostatnich lat ludzie nie utracili chęci tworzenia.

Ludzie nie stracili chęci tworzenia, to oczywiste. Jest ich jednak mniej i wydaje mi się, że mimo wszystko mniej z siebie dają niż mikronauci kilka, kilkanaście lat temu. Sam wiem po sobie ile potrafiłem czasu spędzić na "grze" w wirtualne państwa.

Wracając do meritum uważam, że takie "podziały" powinny wychodzić naturalnie i wynikać z potencjału danej mikronacji. Ich sztuczne ustalanie może przynieść efekt odwrotny od zamierzonego.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Rynek w Nowym Brzegu”