Turyści, rezydenci i obywatele
- Helwetyk Romański • Stempel
- Namiestnik Palatynatu Leocji
Tytułowy podział mieszkańców rozważa się w Królestwie Skarlandu. Poddaję pod dyskusję, czy wprowadzenie w Palatynacie Leocji kategorii prawa stałego pobytu miałoby nie tyle nawet uzasadnienie (potrzeby jako takiej nie widzę, aczkolwiek mogę jej nie dostrzegać), co wartość narracyjną. Rozważaliśmy ten temat jakiś czas temu z namiestnikiem Garamondem, ale jako jedno z wielu zagadnień i bez konkluzji.
(—) prokr. Hweltywk Romański, RkORF · LAN
Namiestnik № 2 Palatynatu Leocji
Dyniowy Padawan
LEOCKA PARTIA FASZYSTÓW JĘZYKOWYCH
Dyniowy Padawan
Nikogo się nie ściga, ale wszystkich się poprawia, bo tak nakazują
wewnętrzna potrzeba, poczucie sprawiedliwości i wyznawany porządek rzeczy.
IGNATS IK RUTH
IGNATS IK RUTH
Nawet podczas realiozy sprawdzam skrzynkę helwetyk@gmail.com
- Franklin Garamond • Stempel
Nie jestem na nie, choć póki co nie dostrzegam jeszcze zalet takiego rozwiązania. Choć poprawiłoby to na pewno pogląd na sytuację — kto tu chce zostać, a kto jest tylko przejazdem 🙃
Pod kątem nomenklatury - o wiele bardziej odpowiada mi określenie "pobyt stały" i "pobyt czasowy". Wtedy mielibyśmy 2(3) rodzaje dokumentów - kartę pobytu (czasowego|stałego) i paszport.
Pod kątem nomenklatury - o wiele bardziej odpowiada mi określenie "pobyt stały" i "pobyt czasowy". Wtedy mielibyśmy 2(3) rodzaje dokumentów - kartę pobytu (czasowego|stałego) i paszport.
Główną zaletą mogłaby być motywacja do uruchomienia dowodów osobistych (różniących się, na przykład, kolorystyką, w zależności od statusu mieszkańca). 😉Franklin Garamond pisze: ↑15 kwie 2020, 11:08Nie jestem na nie, choć póki co nie dostrzegam jeszcze zalet takiego rozwiązania. Choć poprawiłoby to na pewno pogląd na sytuację — kto tu chce zostać, a kto jest tylko przejazdem 🙃
Z luźnych idei, na szybko, wyobrażam sobie, że posiadacz prawa stałego pobytu mógłby: służyć w GPL, otrzymać „koncesję” na prowadzenie działalności gospodarczej (tu, oczywiście, narracja, nie biurokracja), brać udział w dynamicznych obradach Senatu (bez prawa głosu), nabywać nieruchomości czy — otrzymać przywilej, uprawniający go do kolonizacji części wyspy ku czci i chwale Palatynatu Leocji.
Jaka byłaby idea przewodnia „pobytu czasowego”?Franklin Garamond pisze: ↑15 kwie 2020, 11:08Pod kątem nomenklatury - o wiele bardziej odpowiada mi określenie "pobyt stały" i "pobyt czasowy". Wtedy mielibyśmy 2(3) rodzaje dokumentów - kartę pobytu (czasowego|stałego) i paszport.
Dyniowy Padawan
Dyniowy Padawan
IGNATS IK RUTH
IGNATS IK RUTH
- Franklin Garamond • Stempel
No ja to widzę tak, że po prostu w "karcie pobytu" wpisane byłoby "pobyt czasowy". Tak, żeby każdy z marszu miał dokument. Chyba żeby zrobić jakieś udziwnienie i sprawdzać kiedy ktoś pisał na forum i jakoś stempelki wjazdu/wyjazdu na teren Palatynatu wbijać, jeśli odstęp między postami... Tylko to już płynę, prawda.Helwetyk Romański pisze: ↑15 kwie 2020, 11:24Jaka byłaby idea przewodnia „pobytu czasowego”?Franklin Garamond pisze: ↑15 kwie 2020, 11:08Pod kątem nomenklatury - o wiele bardziej odpowiada mi określenie "pobyt stały" i "pobyt czasowy". Wtedy mielibyśmy 2(3) rodzaje dokumentów - kartę pobytu (czasowego|stałego) i paszport.
- Ametyst Faradobus • Stempel
- Przybysz
A coś Wam to realnie da?
Jak jeszcze Aralia była niepodległym państwem to Wielki Sternik wprowadził tam system wiz: kiedy się przyjeżdżało to trzeba było najpierw złożyć wniosek i do czasu jego rozpatrzenia mogło się pisać tylko w dziale powitalnym. Nie powiem, że to się nie sprawdzało, ale może nie do końca rozumiem tu Mądrość Sternika.
Jak jeszcze Aralia była niepodległym państwem to Wielki Sternik wprowadził tam system wiz: kiedy się przyjeżdżało to trzeba było najpierw złożyć wniosek i do czasu jego rozpatrzenia mogło się pisać tylko w dziale powitalnym. Nie powiem, że to się nie sprawdzało, ale może nie do końca rozumiem tu Mądrość Sternika.
PROCESOR DOKTÓR NAUK NET. MAGISTER
Ametyst z rodu Faradobusów
Urlopowany Król Hirschbergii i Weerlandu,
Ponownie Prezydent Republiki Bialeńskiej

Ametyst z rodu Faradobusów
Urlopowany Król Hirschbergii i Weerlandu,
Ponownie Prezydent Republiki Bialeńskiej

- Guedes de Lima • Stempel
- Obywatel
Według mnie nie tędy droga. Mikronacje powinny stwarzać przyjazne warunki do szybkiego rozwoju. Ograniczenia, limity i oczekiwanie może skutkować znudzeniem i rezygnacją. Tym bardziej jest to ważne, gdzie de facto każdy nowy obywatel jest na wagę złota.
GUEDES DE LIMA h. SZACHOWNICA
Ojciec Założyciel - Dumny Sclavińczyk
"Rzeczpospolita Sclavinii i Trizondalu to był najbardziej nieodpowiedzialny projekt w historii mikroświata". - Piotr von Thorn-Cetnarovich, Prezydent Rzeczpospolitej Sclavińskiej.
"Rzeczpospolita Sclavinii i Trizondalu to był najbardziej nieodpowiedzialny projekt w historii mikroświata". - Piotr von Thorn-Cetnarovich, Prezydent Rzeczpospolitej Sclavińskiej.
Ametyst Faradobus pisze: ↑15 kwie 2020, 13:00Jak jeszcze Aralia była niepodległym państwem to Wielki Sternik wprowadził tam system wiz: kiedy się przyjeżdżało to trzeba było najpierw złożyć wniosek i do czasu jego rozpatrzenia mogło się pisać tylko w dziale powitalnym. Nie powiem, że to się nie sprawdzało, ale może nie do końca rozumiem tu Mądrość Sternika.
Nie wydaje mi się, żeby sztuczne ograniczenia były dobrym pomysłem (intuicja mi podpowiada, że zdecydowanie niekoniecznie). Założenie mam zgoła przeciwne — dodatkowe możliwości dla osób ze stałym pobytem (takie, których nie przyznamy każdemu po napisaniu pierwszej wiadomości i zarazem takie, które nie wymagają posiadania obywatelstwa).Guedes de Lima pisze: ↑15 kwie 2020, 13:04Ograniczenia, limity i oczekiwanie może skutkować znudzeniem i rezygnacją.
Z tym założeniem się, z pełnym przekonaniem, pozwolę nie zgodzić. Kryzys kryzysem, ale w mikroświecie zdarzają się jednostki, których aktywność ma miejsce kosztem aktywności — ba, obecności — pozostałych. Obywatelstwo leockie jest dla wielu, ale nie dla każdego. Nie chcę tu wyjść na kogoś, kto chwyta za słowa: widziałem niezbyt dobre skutki braku odpowiednich reakcji, motywowanego argumentem „z aktywności”.Guedes de Lima pisze: ↑15 kwie 2020, 13:04Tym bardziej jest to ważne, gdzie de facto każdy nowy obywatel jest na wagę złota.
Dyniowy Padawan
Dyniowy Padawan
IGNATS IK RUTH
IGNATS IK RUTH
- Obywatel
Miałem takie samo zdanie na temat tej kwestii przez wiele lat funkcjonowania w mikroświecie. Przyszedł jednak moment, gdzie doszedłem do wniosku, że albo obniżymy standardy albo mikronacje będą straszyć pustkami.Helwetyk Romański pisze: ↑15 kwie 2020, 14:22(...)(takie, których nie przyznamy każdemu po napisaniu pierwszej wiadomości i zarazem takie, które nie wymagają posiadania obywatelstwa).
Oczywiście takie podejście (bez ograniczeń) ma swoje minusy:
Helwetyk Romański pisze: ↑15 kwie 2020, 14:22Kryzys kryzysem, ale w mikroświecie zdarzają się jednostki, których aktywność ma miejsce kosztem aktywności — ba, obecności — pozostałych.
Tylko czy my chcemy się bawić w takie mikronacje o obniżonym standardzie, drugiej kategorii? Nie jestem przekonany co do tego, że jesteśmy skazani na celebrowanie resztek dawnej świetności. Nasze rozwiązania komunikacyjne są archaiczne, co do tego nie mam złudzeń, i jest to potężne wyzwanie. Mało kto pamięta grupy dyskusyjne, listy dyskusyjne i komunikator Gadu-Gadu. (Z drugiej strony, nie wyobrażam sobie mikronacji opartych na aktywności pochodzącej z urządzeń mobilnych). Ale jeżeli chodzi o całą resztę… chyba przez dziesięć ostatnich lat ludzie nie utracili chęci tworzenia.Guedes de Lima pisze: ↑15 kwie 2020, 15:38Miałem takie samo zdanie na temat tej kwestii przez wiele lat funkcjonowania w mikroświecie. Przyszedł jednak moment, gdzie doszedłem do wniosku, że albo obniżymy standardy albo mikronacje będą straszyć pustkami.
Dyniowy Padawan
Dyniowy Padawan
IGNATS IK RUTH
IGNATS IK RUTH
- Obywatel
Oczywiście, że nikt nie chce obniżać standardów. Pytanie tylko czy mamy wpływ na zmieniający się mimo wszystko mikroświat i spadki zarówno w liczbie jak i jakości jego mieszkańców? Nie chcę wyjść na tetryka i tylko narzekać ale dziś o wiele trudniej zaproponować wirtualnemu światu coś co mogłoby go wyróżnić i jednocześnie podnieść dyskutowany standard.Helwetyk Romański pisze: ↑15 kwie 2020, 16:45Tylko czy my chcemy się bawić w takie mikronacje o obniżonym standardzie, drugiej kategorii?
Helwetyk Romański pisze: ↑15 kwie 2020, 16:45Ale jeżeli chodzi o całą resztę… chyba przez dziesięć ostatnich lat ludzie nie utracili chęci tworzenia.
Ludzie nie stracili chęci tworzenia, to oczywiste. Jest ich jednak mniej i wydaje mi się, że mimo wszystko mniej z siebie dają niż mikronauci kilka, kilkanaście lat temu. Sam wiem po sobie ile potrafiłem czasu spędzić na "grze" w wirtualne państwa.
Wracając do meritum uważam, że takie "podziały" powinny wychodzić naturalnie i wynikać z potencjału danej mikronacji. Ich sztuczne ustalanie może przynieść efekt odwrotny od zamierzonego.