Tablice z nazwami miejscowości
- Ludwik Tomović • Stempel
- Obywatel
- Heinz-Werner Grüner • Stempel
- Obywatel honorowy
Mnie się podobają Bachnschrifty, ale dlatego, że sam używam przy edycji. :)
Reszta jest dość zbliżona. Cieplej na sercu zrobiło się także przy Kanalisirung.
Reszta jest dość zbliżona. Cieplej na sercu zrobiło się także przy Kanalisirung.
- Oswald Baskerville • Stempel
- Kurator Palatynatu Leocji
Grzebię w forum w ramach audytu pod Normy Szczęścia i ścieżki zawiodły mnie tutaj. Aż mi się ciepło zrobił na widok tego wątku.
Mnie najbardziej podobają się te fonty, które są najbliższe wrażeniom estetycznym ze współczesnego polskiego oznakowania, a unikałbym stylizacji na znaki niemieckie/austriackie/szwajcarskie, a to po prostu ze względu skojarzeń. Polskie traktuję jako kojarzące się jako "nasze" lub przynajmniej neutralne, a niemieckie jako "obce" albo wprost jako "niemieckie" i właściwe bardziej Edelweiss ;) Widząc niemieckie liternictwo drogowe czuję się nieswojo, nawet jeśli jest ono funkcjonalne.
Idąc tym tropem najbardziej podobają mi się Hurme Geometric i Drogowskaz, ze wskazaniem na ten drugi, bo padły już w wątku ciepłe słowa o nim. Jako typowy leocki purysta dodam, że Drogowskaz to font wayfindingowy, a jako taki jest najwłaściwszy dla znaków :)
Jako ciekawostkę dorzucę font wayfindingowy zaprojektowany przez Roberta Jarzeca, zaprojektowany w ramach akcji Warszawskie Kroje. Zwróćcie uwagę na charakterystyczne wygięcia w literkach "f" i "y".
Mnie najbardziej podobają się te fonty, które są najbliższe wrażeniom estetycznym ze współczesnego polskiego oznakowania, a unikałbym stylizacji na znaki niemieckie/austriackie/szwajcarskie, a to po prostu ze względu skojarzeń. Polskie traktuję jako kojarzące się jako "nasze" lub przynajmniej neutralne, a niemieckie jako "obce" albo wprost jako "niemieckie" i właściwe bardziej Edelweiss ;) Widząc niemieckie liternictwo drogowe czuję się nieswojo, nawet jeśli jest ono funkcjonalne.
Idąc tym tropem najbardziej podobają mi się Hurme Geometric i Drogowskaz, ze wskazaniem na ten drugi, bo padły już w wątku ciepłe słowa o nim. Jako typowy leocki purysta dodam, że Drogowskaz to font wayfindingowy, a jako taki jest najwłaściwszy dla znaków :)
Jako ciekawostkę dorzucę font wayfindingowy zaprojektowany przez Roberta Jarzeca, zaprojektowany w ramach akcji Warszawskie Kroje. Zwróćcie uwagę na charakterystyczne wygięcia w literkach "f" i "y".
(—) Oswald Baskerville, Kurator Palatynatu Leocji

- Anastasia Windsachen • Stempel
- Dowódca Gwardii Palatynatu Leocji
A gdyby spojrzeć na Skandynawię, z której nasza wyspa pochodzi? Albo Jugosławię (tak określam tak cały tamten region) skoro NB to Dubrovnik? A może USA skoro robiąc tablice zerkamy na nich?Oswald Baskerville pisze: ↑25 maja 2022, 13:30Grzebię w forum w ramach audytu pod Normy Szczęścia i ścieżki zawiodły mnie tutaj. Aż mi się ciepło zrobił na widok tego wątku.
(—) Anastasia Windsachen, Generalissima Leocji
No bo co ludzie powiedzom!?
W razie wielkiej potrzeby i zauważalnego braku aktywności - proszę się dobijać na Discorda (ScreamingBlackCat), a z plikami na maila -> anastasiawindsachen@gmail.com
W razie wielkiej potrzeby i zauważalnego braku aktywności - proszę się dobijać na Discorda (ScreamingBlackCat), a z plikami na maila -> anastasiawindsachen@gmail.com
- Helwetyk Romański • Stempel
- Namiestnik Palatynatu Leocji
Drogowskaz wydaje mi się mocno… wtórny, leniwy, mało inspirujący. Jego niewątpliwą zaletą jest wyjątkowa charakterystyczność, ale na tym, w zasadzie, zalety się kończą.Oswald Baskerville pisze: ↑25 maja 2022, 13:30[…]. Idąc tym tropem najbardziej podobają mi się Hurme Geometric i Drogowskaz, ze wskazaniem na ten drugi, bo padły już w wątku ciepłe słowa o nim.
Nie wiem, czy to dobrze zabrzmi, ale wydaje mi się zbyt współczesny jak dla Leocji. Przy czym nie jestem w stanie tego uzasadnić inaczej niż brakiem Internetu w palatynacie. 😉Oswald Baskerville pisze: ↑25 maja 2022, 13:30Jako ciekawostkę dorzucę font wayfindingowy zaprojektowany przez Roberta Jarzeca, zaprojektowany w ramach akcji Warszawskie Kroje.
Odsyłacze z przykładami, odsyłacze (a najlepiej obrazki)! 🙏🏻Anastasia Windsachen pisze: ↑25 maja 2022, 13:41A gdyby spojrzeć na Skandynawię, z której nasza wyspa pochodzi? Albo Jugosławię (tak określam tak cały tamten region) skoro NB to Dubrovnik? A może USA skoro robiąc tablice zerkamy na nich?
(—) prokr. Hweltywk Romański, RkORF · LAN
Namiestnik № 2 Palatynatu Leocji
Dyniowy Padawan
LEOCKA PARTIA FASZYSTÓW JĘZYKOWYCH
Dyniowy Padawan
Nikogo się nie ściga, ale wszystkich się poprawia, bo tak nakazują
wewnętrzna potrzeba, poczucie sprawiedliwości i wyznawany porządek rzeczy.
IGNATS IK RUTH
IGNATS IK RUTH
Nawet podczas realiozy sprawdzam skrzynkę helwetyk@gmail.com
Jak napisał dziś pewien nobliwy Namiestnik, "Wzorem dobrego leockiego obyczaju — trzeba znaleźć ładne wzory i je eksploatować" ;) A już bez żartów, to ja mam podobne odczucia co do tych fontów w stylu niemieckim.Helwetyk Romański pisze: ↑25 maja 2022, 14:38Drogowskaz wydaje mi się mocno… wtórny, leniwy, mało inspirujący. Jego niewątpliwą zaletą jest wyjątkowa charakterystyczność, ale na tym, w zasadzie, zalety się kończą.Oswald Baskerville pisze: ↑25 maja 2022, 13:30[…]. Idąc tym tropem najbardziej podobają mi się Hurme Geometric i Drogowskaz, ze wskazaniem na ten drugi, bo padły już w wątku ciepłe słowa o nim.
Tak jak wcześniej napisałem, to ciekawostka :) Też nie widzę dla niego miejsca w Leocji.Helwetyk Romański pisze: ↑25 maja 2022, 14:38Nie wiem, czy to dobrze zabrzmi, ale wydaje mi się zbyt współczesny jak dla Leocji. Przy czym nie jestem w stanie tego uzasadnić inaczej niż brakiem Internetu w palatynacie. 😉Oswald Baskerville pisze: ↑25 maja 2022, 13:30Jako ciekawostkę dorzucę font wayfindingowy zaprojektowany przez Roberta Jarzeca, zaprojektowany w ramach akcji Warszawskie Kroje.
Tak, tak i jeszcze raz tak. Prosimy :)Helwetyk Romański pisze: ↑25 maja 2022, 14:38Odsyłacze z przykładami, odsyłacze (a najlepiej obrazki)! 🙏🏻Anastasia Windsachen pisze: ↑25 maja 2022, 13:41A gdyby spojrzeć na Skandynawię, z której nasza wyspa pochodzi? Albo Jugosławię (tak określam tak cały tamten region) skoro NB to Dubrovnik? A może USA skoro robiąc tablice zerkamy na nich?

- Franklin Garamond • Stempel
- Helwetyk Romański • Stempel
Godny przykład!
(Scenicznym szeptem: żeby samemu Czcigodnemu Namiestnikowi przerzucać pliki do Kustosza…).
(Scenicznym szeptem: żeby samemu Czcigodnemu Namiestnikowi przerzucać pliki do Kustosza…).
(—) prokr. Hweltywk Romański, RkORF · LAN
Dyniowy Padawan
Dyniowy Padawan
Nikogo się nie ściga, ale wszystkich się poprawia, bo tak nakazują
IGNATS IK RUTH
IGNATS IK RUTH
Nawet podczas realiozy sprawdzam skrzynkę helwetyk@gmail.com
Ładne. Czy to nie przypadkiem SNV/VSS?

- Ignats ik Ruth • Stempel
- Przewodniczący Senatu Palatynatu Leocji
Tak, to on. Nawet w tym linkowanym przeze mnie tekście na wiki stoi, że Jugosławia go używa.
- Anastasia Windsachen • Stempel
- Dowódca Gwardii Palatynatu Leocji
Oczywiście zaraz wstawię, akurat już przy klawiaturze siedzę więc łatwiutwkoHelwetyk Romański pisze: ↑25 maja 2022, 14:38Odsyłacze z przykładami, odsyłacze (a najlepiej obrazki)! 🙏🏻Anastasia Windsachen pisze: ↑25 maja 2022, 13:41A gdyby spojrzeć na Skandynawię, z której nasza wyspa pochodzi? Albo Jugosławię (tak określam tak cały tamten region) skoro NB to Dubrovnik? A może USA skoro robiąc tablice zerkamy na nich?
(—) Anastasia Windsachen, Generalissima Leocji
No bo co ludzie powiedzom!?