Tablice z nazwami miejscowości

Tu dyskutujemy na wszystkie tematy związane z mikronacjami
Awatar użytkownika
Ludwik Tomović Stempel
Obywatel

Post autor: Ludwik Tomović »

Ostatnia wiadomość z poprzedniej strony wątku

Póki co skromnie...

Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek

/-/
dr net. ppor. Ludwik Wilhelm diuk Tomović

Gubernator Konfederacji Sclavińskiej
Ana - Konstanz 28
25-257 Ana - Konstanz

Obrazek
Awatar użytkownika
Heinz-Werner Grüner Stempel
Obywatel honorowy

Post autor: Heinz-Werner Grüner »

Mnie się podobają Bachnschrifty, ale dlatego, że sam używam przy edycji. :)
Reszta jest dość zbliżona. Cieplej na sercu zrobiło się także przy Kanalisirung.
(-) bk. Heinz-Werner Grüner
Oberhaupt Edelweiss
Obrazek
Awatar użytkownika
Oswald Baskerville Stempel
Kurator Palatynatu Leocji

Post autor: Oswald Baskerville »

Grzebię w forum w ramach audytu pod Normy Szczęścia i ścieżki zawiodły mnie tutaj. Aż mi się ciepło zrobił na widok tego wątku.

Mnie najbardziej podobają się te fonty, które są najbliższe wrażeniom estetycznym ze współczesnego polskiego oznakowania, a unikałbym stylizacji na znaki niemieckie/austriackie/szwajcarskie, a to po prostu ze względu skojarzeń. Polskie traktuję jako kojarzące się jako "nasze" lub przynajmniej neutralne, a niemieckie jako "obce" albo wprost jako "niemieckie" i właściwe bardziej Edelweiss ;) Widząc niemieckie liternictwo drogowe czuję się nieswojo, nawet jeśli jest ono funkcjonalne.

Idąc tym tropem najbardziej podobają mi się Hurme Geometric i Drogowskaz, ze wskazaniem na ten drugi, bo padły już w wątku ciepłe słowa o nim. Jako typowy leocki purysta dodam, że Drogowskaz to font wayfindingowy, a jako taki jest najwłaściwszy dla znaków :)

Jako ciekawostkę dorzucę font wayfindingowy zaprojektowany przez Roberta Jarzeca, zaprojektowany w ramach akcji Warszawskie Kroje. Zwróćcie uwagę na charakterystyczne wygięcia w literkach "f" i "y".
(—) Oswald Baskerville, Kurator Palatynatu Leocji
ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
Anastasia Windsachen Stempel
Dowódca Gwardii Palatynatu Leocji

Post autor: Anastasia Windsachen »

Oswald Baskerville pisze:
25 maja 2022, 13:30
Grzebię w forum w ramach audytu pod Normy Szczęścia i ścieżki zawiodły mnie tutaj. Aż mi się ciepło zrobił na widok tego wątku.

Mnie najbardziej podobają się te fonty, które są najbliższe wrażeniom estetycznym ze współczesnego polskiego oznakowania, a unikałbym stylizacji na znaki niemieckie/austriackie/szwajcarskie, a to po prostu ze względu skojarzeń. Polskie traktuję jako kojarzące się jako "nasze" lub przynajmniej neutralne, a niemieckie jako "obce" albo wprost jako "niemieckie" i właściwe bardziej Edelweiss ;) Widząc niemieckie liternictwo drogowe czuję się nieswojo, nawet jeśli jest ono funkcjonalne.

Idąc tym tropem najbardziej podobają mi się Hurme Geometric i Drogowskaz, ze wskazaniem na ten drugi, bo padły już w wątku ciepłe słowa o nim. Jako typowy leocki purysta dodam, że Drogowskaz to font wayfindingowy, a jako taki jest najwłaściwszy dla znaków :)

Jako ciekawostkę dorzucę font wayfindingowy zaprojektowany przez Roberta Jarzeca, zaprojektowany w ramach akcji Warszawskie Kroje. Zwróćcie uwagę na charakterystyczne wygięcia w literkach "f" i "y".
A gdyby spojrzeć na Skandynawię, z której nasza wyspa pochodzi? Albo Jugosławię (tak określam tak cały tamten region) skoro NB to Dubrovnik? A może USA skoro robiąc tablice zerkamy na nich?
(—) Anastasia Windsachen, Generalissima Leocji
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
No bo co ludzie powiedzom!?

W razie wielkiej potrzeby i zauważalnego braku aktywności - proszę się dobijać na Discorda (ScreamingBlackCat), a z plikami na maila -> anastasiawindsachen@gmail.com
Awatar użytkownika
Helwetyk Romański Stempel
Namiestnik Palatynatu Leocji

Post autor: Helwetyk Romański »

[…]. Idąc tym tropem najbardziej podobają mi się Hurme Geometric i Drogowskaz, ze wskazaniem na ten drugi, bo padły już w wątku ciepłe słowa o nim.
Drogowskaz wydaje mi się mocno… wtórny, leniwy, mało inspirujący. Jego niewątpliwą zaletą jest wyjątkowa charakterystyczność, ale na tym, w zasadzie, zalety się kończą.

Jako ciekawostkę dorzucę font wayfindingowy zaprojektowany przez Roberta Jarzeca, zaprojektowany w ramach akcji Warszawskie Kroje.
Nie wiem, czy to dobrze zabrzmi, ale wydaje mi się zbyt współczesny jak dla Leocji. Przy czym nie jestem w stanie tego uzasadnić inaczej niż brakiem Internetu w palatynacie. 😉

Anastasia Windsachen pisze:
25 maja 2022, 13:41
A gdyby spojrzeć na Skandynawię, z której nasza wyspa pochodzi? Albo Jugosławię (tak określam tak cały tamten region) skoro NB to Dubrovnik? A może USA skoro robiąc tablice zerkamy na nich?
Odsyłacze z przykładami, odsyłacze (a najlepiej obrazki)! 🙏🏻
Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek
(—) prokr. Hweltywk Romański, RkORF · LAN
Namiestnik № 2 Palatynatu Leocji
Dyniowy Padawan
LEOCKA PARTIA FASZYSTÓW JĘZYKOWYCH

Nikogo się nie ściga, ale wszystkich się poprawia, bo tak nakazują
wewnętrzna potrzeba, poczucie sprawiedliwości i wyznawany porządek rzeczy.

IGNATS IK RUTH

Nawet podczas realiozy sprawdzam skrzynkę helwetyk​@​gmail.com
Awatar użytkownika

Helwetyk Romański pisze:
25 maja 2022, 14:38
[…]. Idąc tym tropem najbardziej podobają mi się Hurme Geometric i Drogowskaz, ze wskazaniem na ten drugi, bo padły już w wątku ciepłe słowa o nim.
Drogowskaz wydaje mi się mocno… wtórny, leniwy, mało inspirujący. Jego niewątpliwą zaletą jest wyjątkowa charakterystyczność, ale na tym, w zasadzie, zalety się kończą.
Jak napisał dziś pewien nobliwy Namiestnik, "Wzorem dobrego leockiego obyczaju — trzeba znaleźć ładne wzory i je eksploatować" ;) A już bez żartów, to ja mam podobne odczucia co do tych fontów w stylu niemieckim.

Helwetyk Romański pisze:
Jako ciekawostkę dorzucę font wayfindingowy zaprojektowany przez Roberta Jarzeca, zaprojektowany w ramach akcji Warszawskie Kroje.
Nie wiem, czy to dobrze zabrzmi, ale wydaje mi się zbyt współczesny jak dla Leocji. Przy czym nie jestem w stanie tego uzasadnić inaczej niż brakiem Internetu w palatynacie. 😉
Tak jak wcześniej napisałem, to ciekawostka :) Też nie widzę dla niego miejsca w Leocji.

Helwetyk Romański pisze:
Tak, tak i jeszcze raz tak. Prosimy :)
ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
Franklin Garamond Stempel

Post autor: Franklin Garamond »

Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek
(—) Franklin Garamond
Awatar użytkownika
Helwetyk Romański Stempel

Post autor: Helwetyk Romański »

Godny przykład!

(Scenicznym szeptem: żeby samemu Czcigodnemu Namiestnikowi przerzucać pliki do Kustosza…).
Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek
(—) prokr. Hweltywk Romański, RkORF · LAN
Namiestnik № 2 Palatynatu Leocji
Dyniowy Padawan
LEOCKA PARTIA FASZYSTÓW JĘZYKOWYCH

Nikogo się nie ściga, ale wszystkich się poprawia, bo tak nakazują
wewnętrzna potrzeba, poczucie sprawiedliwości i wyznawany porządek rzeczy.

IGNATS IK RUTH

Nawet podczas realiozy sprawdzam skrzynkę helwetyk​@​gmail.com
Awatar użytkownika

Ładne. Czy to nie przypadkiem SNV/VSS?
ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
Ignats ik Ruth Stempel
Przewodniczący Senatu Palatynatu Leocji

Post autor: Ignats ik Ruth »

25 maja 2022, 15:08
Ładne. Czy to nie przypadkiem SNV/VSS?
Tak, to on. Nawet w tym linkowanym przeze mnie tekście na wiki stoi, że Jugosławia go używa.
ObrazekObrazek
ObrazekObrazek
(—) Ignats Urban ik Ruth
Lᴇᴏᴄᴋᴀ Pᴀʀᴛɪᴀ Fᴀsᴢʏsᴛóᴡ Jᴇ̨ᴢʏᴋᴏᴡʏᴄʜ
Awatar użytkownika
Anastasia Windsachen Stempel
Dowódca Gwardii Palatynatu Leocji

Post autor: Anastasia Windsachen »

Helwetyk Romański pisze:
Oczywiście zaraz wstawię, akurat już przy klawiaturze siedzę więc łatwiutwko
(—) Anastasia Windsachen, Generalissima Leocji
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
No bo co ludzie powiedzom!?

W razie wielkiej potrzeby i zauważalnego braku aktywności - proszę się dobijać na Discorda (ScreamingBlackCat), a z plikami na maila -> anastasiawindsachen@gmail.com
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rynek w Nowym Brzegu”