Doprecyzowując: nie upieram się co do konkretnie rozbudowanych patek. Wydaje mi się jednak, że dobrze byłoby wprowadzić jakąś wizualną formułę, która pozwoliłaby na łatwe rozpoznanie tego, który gwardzista wykonuje funkcje bojowe, a który — szeroko rozumiane policyjne. Zakładam (to ponowne założenie, które może być błędne), że „na ulicach” będzie można spotkać i jednych, i drugich, a tylko tej drugiej grupie mieszkańcy i turyści powinni zawracać głowę. 😉
Tworzenie systemu stopni, oznaczeń itp. - temat roboczy
- Helwetyk Romański • Stempel
- Namiestnik Palatynatu Leocji
(—) prokr. Hweltywk Romański, RkORF · LAN
Namiestnik № 2 Palatynatu Leocji
Dyniowy Padawan
LEOCKA PARTIA FASZYSTÓW JĘZYKOWYCH
Dyniowy Padawan
Nikogo się nie ściga, ale wszystkich się poprawia, bo tak nakazują
wewnętrzna potrzeba, poczucie sprawiedliwości i wyznawany porządek rzeczy.
IGNATS IK RUTH
IGNATS IK RUTH
Nawet podczas realiozy sprawdzam skrzynkę helwetyk@gmail.com
- Franklin Garamond • Stempel
Może po prostu jakiś wyróżnik dodatkowy/modyfikacja ubioru na potrzeby ŻW? Bo faktycznie kodu kolorystycznego można nie znać, a dopatrywać się na patkach co tam konkretnie jest, to też trochę uciążliwe.
Przykładowo klasyczna opaska

Przykładowo klasyczna opaska

- Ametyst Faradobus • Stempel
- Przybysz
Może berety innego koloru?
PROCESOR DOKTÓR NAUK NET. MAGISTER
Ametyst z rodu Faradobusów
Urlopowany Król Hirschbergii i Weerlandu,
Ponownie Prezydent Republiki Bialeńskiej

Uwaga z ukosa — nie jestem pewny, czy musimy używać dopowiedzenia „wojskowa” — samo słowo „Żandarmedia”, moim zdaniem, brzmi dobrze. Uwaga druga, tylko proszę mi nie sugerować usiłowania „sarmatyzacji” symboliki leockiej — zawsze byłem entuzjastą tego symbolu (co, podejrzewam, jest powodem, dla którego jest jednym z symboli sarmackiej prefektury). Umieszczony na policyjnej gwieździe (zamiast lwów) mógłby stanowić, myślę, dobry wyróżnik — niezależnie od wyżej wspominanych.
Dyniowy Padawan
Dyniowy Padawan
IGNATS IK RUTH
IGNATS IK RUTH
- Franklin Garamond • Stempel
Tylko że kolory beretów już będą różne per formacja, jeśli dobrze kojarzę, więc raczej bym stawiał albo na inne nakrycie głowy (?), opaskę na ramieniu, inny kolor pasa (biały, jak u realnej żandarmerii?)...
Nie musimy, chociaż nic nie stoi na przeszkodzie. Może być też Żandarmeria Leocka (ŻL 🙃)Helwetyk Romański pisze: ↑20 kwie 2020, 11:12Uwaga z ukosa — nie jestem pewny, czy musimy używać dopowiedzenia „wojskowa” — samo słowo „Żandarmedia”, moim zdaniem, brzmi dobrze.
To próba sarmatyzacji leockiej symboliki. To nie sugestia, taka jest rzeczywistość.Helwetyk Romański pisze: ↑20 kwie 2020, 11:12Uwaga druga, tylko proszę mi nie sugerować usiłowania „sarmatyzacji” symboliki leockiej — zawsze byłem entuzjastą tego symbolu (co, podejrzewam, jest powodem, dla którego jest jednym z symboli sarmackiej prefektury).
Możemy użyć policyjnej gwiazdy na berecie, ale nie zgodzę się, by zamiast herbu/lwów znalazła się na niej bliżej nieokreślona sarmacka łapa.Helwetyk Romański pisze: ↑20 kwie 2020, 11:12Umieszczony na policyjnej gwieździe (zamiast lwów) mógłby stanowić, myślę, dobry wyróżnik — niezależnie od wyżej wspominanych.
Na szybko, bo z telefonu w robocie...
1. Nazwa... uważam, że lepiej brzmi "Żandarmeria Palatynatu" niż "Żandarmeria Leocka".
2. Kolor munduru: Jeśli chodzi o mundur galowy to pozostałby czarny, ale z zielonymi patkami "barwy broni" - będą nawiązywały do zieleni mundurów polowych. A jednocześnie w sytuacjach "galowych" czerń munduru będzie pokazywała przynależność do GPL.
Z przyczyn wyróżniania się od gwardzistów pełniących rolę wojskową to w ogóle bym zastosował inny kolor munduru służbowego (tego codziennego, ale nazwa "mundur służbowy" jest lepsza). Również proponował bym ciemno zielony (ale taka zieleń bardziej "soczysta", nie stonowana, którą stosuje się do mundurów wojskowych). Będzie to wyraźnie odróżniane od czarnych mundurów pozostałych gwardzistów, a jednocześnie będzie spójne kolorystycznie z przyjętym zielonym, jednolitym mundurem polowym.
Oczywiście wcale to nie wyklucza "narękawka" noszonego w chwili pełnienia obowiązków patrolowych itd.
Policyjna gwiazda jak najbardziej może być przypinana nad lewą kieszenią, ale godło państwowe bym zdecydowanie na berecie czy czapce pozostawił. W odróżnieniu od wojskowych gwardzistów to żandarmi na kołnierzach nosiliby nie patki z kolorem (wyróżniałby ich przecież kolor munduru), ale np. metalowe, stylizowane literki "ŻP".
1. Nazwa... uważam, że lepiej brzmi "Żandarmeria Palatynatu" niż "Żandarmeria Leocka".
2. Kolor munduru: Jeśli chodzi o mundur galowy to pozostałby czarny, ale z zielonymi patkami "barwy broni" - będą nawiązywały do zieleni mundurów polowych. A jednocześnie w sytuacjach "galowych" czerń munduru będzie pokazywała przynależność do GPL.
Z przyczyn wyróżniania się od gwardzistów pełniących rolę wojskową to w ogóle bym zastosował inny kolor munduru służbowego (tego codziennego, ale nazwa "mundur służbowy" jest lepsza). Również proponował bym ciemno zielony (ale taka zieleń bardziej "soczysta", nie stonowana, którą stosuje się do mundurów wojskowych). Będzie to wyraźnie odróżniane od czarnych mundurów pozostałych gwardzistów, a jednocześnie będzie spójne kolorystycznie z przyjętym zielonym, jednolitym mundurem polowym.
Oczywiście wcale to nie wyklucza "narękawka" noszonego w chwili pełnienia obowiązków patrolowych itd.
Policyjna gwiazda jak najbardziej może być przypinana nad lewą kieszenią, ale godło państwowe bym zdecydowanie na berecie czy czapce pozostawił. W odróżnieniu od wojskowych gwardzistów to żandarmi na kołnierzach nosiliby nie patki z kolorem (wyróżniałby ich przecież kolor munduru), ale np. metalowe, stylizowane literki "ŻP".
Całkowicie wstępna koncepcja kolorystyczna bluzy żandarma... spodnie mogłyby być (pozostać) czarne.
1. Gwiazda tylko dla pokazania mniej więcej jak to wygląda na mundurze (w razie potrzeby opracuje się odpowiednią, z napisem itd).
2. Zrezygnowałem z umieszczania czegokolwiek na kołnierzu - moim zdaniem gwiazda jest wystarczającym wyróżnikiem żandarma.

1. Gwiazda tylko dla pokazania mniej więcej jak to wygląda na mundurze (w razie potrzeby opracuje się odpowiednią, z napisem itd).
2. Zrezygnowałem z umieszczania czegokolwiek na kołnierzu - moim zdaniem gwiazda jest wystarczającym wyróżnikiem żandarma.

- Ametyst Faradobus • Stempel
- Przybysz
Spodnie gurkha by do tego pasowały.
PROCESOR DOKTÓR NAUK NET. MAGISTER

W takim układzie proponowałbym już pełną „Żandarmerię Palatynatu Leocji” jako nazwę oficjalną (niekoniecznie taką, którą musimy posługiwać się na co dzień). Mam wrażenie (być może, odosobnione), że Palatynat jako słowo nie posiada wystarczającego ciężaru gatunkowego (takiego, jak np. polskie słowo rzeczpospolita).
Propozycja odmiennej kolorystyki bluzy, jak i sam wzór, bardzo mi się podoba (również sądzę, że czarne spodnie pasowałyby najlepiej). Przyznam jednak, że na tyle mnie przekonują te stylizowane litery, że z czysto estetycznych pobudek bym je zostawił. Niekoniecznie to nawet musi być „ŻP” (chociaż widzę zgrabny wzór), także „PL” mogłoby nieźle zagrać.
Dyniowy Padawan
Dyniowy Padawan
IGNATS IK RUTH
IGNATS IK RUTH
Mnie się zdawało dotychczas, że odpowiedni "ciężar gatunkowy" ma... Ale OK ”Żandarmeria Palatynatu Leocji" brzmi dobrze... Po prostu "Żandarmeria Leocka” brzmiała kiepsko.Helwetyk Romański pisze: ↑21 kwie 2020, 11:08W takim układzie proponowałbym już pełną „Żandarmerię Palatynatu Leocji” jako nazwę oficjalną (niekoniecznie taką, którą musimy posługiwać się na co dzień). Mam wrażenie (być może, odosobnione), że Palatynat jako słowo nie posiada wystarczającego ciężaru gatunkowego (takiego, jak np. polskie słowo rzeczpospolita).
Oczywiście literki mogą być... z tym, że niebyt duże w tym "znaczku", aby nie było przeładowania ubioru do codziennej służby. Coś opracuję... na razie zbieram pomysły i dyskutujemy rozwiązania, w najbliższy weekend się przysiądzie i zrobi "na czysto”.
Przy czym jeżeli nazwiemy to Żandarmeria Palatynatu Leocji to będzie to kombinacja 3-liter. Samo PL odpada, bo w tym znaczku najważniejsze jest właśnie "żandarmeria”. Teraz na telefonie siedzę i tylko tak w głowie układam, ale moim zdaniem nawet w tej kombinacji litera Ż powinna być wyraźnie dominującą, bo o tym, że Palatynatu Leocji świadczy reszta elementów na mundurze.
Można też dać np. naszywkę na rękawie, nad flagą z napisem ”Żandarmeria”... Można ją też zrobić jako jeden emblemat czyli flagą z napisem ponad nią.
Myślę, że jeśli chodzi o znaczek na kołnierzu, głównym kryterium powinna być estetyka. Gwiazda oraz odrębny kolor koszuli wydają się już wystarczającym wizualnym wyróżnikiem. Z tym zastrzeżeniem: ten punkt odniesienia: https://www.shulerstudio.com/letterp/monogram-chic-pz wydaje mi się o tyle zgrabny, że sama litera „P” przypomina już sama z siebie monogram „PL”. Można dolną część nieco wyprostować i zawinąć wokół dolnej kreski litery „Z”, aby zrobić z niej „♇”.Ronon Dex pisze: ↑21 kwie 2020, 11:41Przy czym jeżeli nazwiemy to Żandarmeria Palatynatu Leocji to będzie to kombinacja 3-liter. Samo PL odpada, bo w tym znaczku najważniejsze jest właśnie "żandarmeria”. Teraz na telefonie siedzę i tylko tak w głowie układam, ale moim zdaniem nawet w tej kombinacji litera Ż powinna być wyraźnie dominującą, bo o tym, że Palatynatu Leocji świadczy reszta elementów na mundurze.
Rękaw rękawem, głośno się zastanawiam, czy uda się nam uniknąć dramatycznie źle wyglądających napisów „ŻANDARMERIA” na plecach…
Dyniowy Padawan
Dyniowy Padawan
IGNATS IK RUTH
IGNATS IK RUTH