[GPL 2022] Defibrylator dla GPL czyli o Gwardii dyskusja

Awatar użytkownika
Oswald Baskerville Stempel
Kurator Palatynatu Leocji

Defibrylator dla GPL czyli o Gwardii dyskusja

Post autor: Oswald Baskerville »

Ostatnia wiadomość z poprzedniej strony wątku

Warto postawić na otwartość. W dotychczasowej historii Leocji przynosiła ona dobre owoce, więc wierzę, że w przypadku armii byłoby tak samo. Dlatego zachęcam do bardziej swobodnego podejścia do tematu, a być może wypracujemy coś nowego, oryginalnego, na czym skorzysta Leocja.

Podobają mi się uwagi Ignacego. Zmniejszenie liczby stopni wojskowych i poziomów odznaczeń to uproszczenie, które może uczynić armię bardziej przystępną dla osób, które w realnym życiu nie zajmują się i nie interesują się wojskiem. A właśnie w otwartości na laików upatruję drogi do większej roli armii w życiu kraju i do podniesienia jej aktywności. Osoby związane z wojskowością stanowią u nas zdecydowaną mniejszość, więc naturalnym wydaje się, że należy podjąć kroki, które ułatwią dostęp do wojska laikom. Otwartość :)

Ignacy trafił też w dziesiątkę z określeniem "armia zabawkowa". Każda armia mikronacyjna jest zabawkowa, tak jak mikronacje są zabawkowymi państwami. Uproszczenia w konstrukcji mikronacji i ich armii są konieczne, by zabawa nie przerodziła się w ciężar i pracę oraz by móc utrzymać możliwie największe grono osób w zabawie. Podkreślę raz jeszcze, że wierzę, że luźniejsza struktura i otwartość to warunki sukcesu GPL jako dużej inicjatywy. Bez nich, tak jak każda armia mikronacyjna, pozostanie ona inicjatywą publiczną o potencjale inicjatywy prywatnej, dzierżawy. Tego chyba byśmy sobie nie życzyli, bo armia to nasze wspólne dobro.

Ponownie zgodzę się z Ignacym w tym, co napisał o wartości armii — jej największy skarb to ładunek narracyjny. Klimat armii jest super. Myślę, że większość z nas chciałoby czasami posalutować przełożonym w GPL, oddać salwę na poligonie za Nowym Brzegiem, przywdziać mundur podczas państwowego święta. Jednak by ten klimat kwitł, potrzebna jest po prostu produkcja treści, postów, grafik, opisów. Im więcej osób zaangażujemy w wojsko, tym więcej tych treści stworzymy. A nie zaangażujemy zbyt wielu, jeśli wojsko obwarujemy sztywną i rozbudowaną strukturą. W armii powinna istnieć przestrzeń dla ludzi chcących w niej uczestniczyć "z doskoku". Uważam, że warto uprościć armię kosztem realizmu, jeśli zyska na tym jej aktywność, a tak z kolei wzbogaci narrację Leocji.

Co do obowiązkowej służby: nie martwiłbym się aż tak mocno tym ryzykiem "zmuszania" kogoś do czegoś. Obowiązkowa służba pasuje narracyjnie do naszej liczby ludności, "zwiększa zdolność obronną kraju", że tak to ujmę. A przecież ta obowiązkowa służba nie oznacza, że musimy kogoś przymuszać do regularnej i wyraźnej aktywności wojskowej — możemy wszystkich (po szkoleniu unitarnym) przesunąć do rezerwy i od czasu do czasu organizować szkolenia "odświeżające" (nie wiem, jak to się prawidłowo nazywa po wojskowemu). Moim zdaniem jest to jedno z możliwych superrozwiązań problemu słabego dostępu do wojska dla laików. Od czasu do czasu coś sobie poklikamy i wszyscy szczęśliwi — pasjonaci będą siedzieć w sztabie nad mapami taktycznymi, a amatorzy pomalują na zielono i będą biegać z kijem po lesie. Nie bójmy się takiego lub podobnego rozwiązania, bo to jest przykład leockiej otwartości w wydaniu wojskowym. A już pisałem, że otwartość jest super, prawda? :D

Kończąc zachęcam do otwartości, przede wszystkim do otwartości umysłu — jeśli zejdziemy z utartej ścieżki, porzucimy paradygmaty i zaczniemy myśleć "outside the box", to mogą nam się tu urodzić cudne rzeczy :)

@Anastasia Windsachen: jeśli cokolwiek, co napisłem, wydaje się stać w opozycji do Twojego projektu, to nie przejmuj się — nie zdążyłem się w niego "wgryźć", a bardzo chciałem się odnieść do wypowiedzi Ignaca, bo uważam, że napisał mnóstwo mądrych rzeczy. Do oryginalnego postu jeszcze się odniosę :)
(—) Oswald Baskerville, Kurator Palatynatu Leocji
ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
Franklin Garamond Stempel
Namiestnik Palatynatu Leocji

Post autor: Franklin Garamond »

Po pierwsze, primo, jeśli są chęci przejęcia martwego organu i wtłoczenia w niego serca, to ja jestem jak najbardziej na tak. Jeszcze dzisiaj można wydrukować akt powołania ;)

Po drugie, primo, to że gdzieś tam pojawi się jakiś wojskowy lub inny jęczybuła, to nie powinno stanowić żadnej obawy, bo my tu się staramy robić rzeczy fajniej i sympatyczniej, żeby ludzie mieli radochę, a nie po wojskowemu (bez obrazy). A przede wszystkim, żeby osoby, które się w to angażują, bawiły się, czuły komfortowo i miały świadomość, że nie ma tu absolutnie żadnej presji, dedlajnów, wymogów czy oczekiwań. Nawet jakby ktoś przeklejał artykuły z wikipedii o czołgach i widziałbym, że się tym jara, a nie robi tego, by coś odbębnić, to nie miałbym z tym absolutnie żadnego problemu.

No i po trzecie, primo ultimo, ja bym zaczął od bardzo uproszczonego podejścia. Zawsze możemy coś dołożyć i rozbudować. Niech się karuzela zacznie kręcić, niech będzie z tego radocha, a jak poczujemy, że czegoś brakuje, to zawsze można dosztukować. No i to też kręci narrację, bo jak wszystko będzie gotowe, to GPL nie będzie mogła przejść restrukturyzacji w celu podniesienia ogólnego bezpieczeństwa na wyspie i szybkości reakcji służb ratowniczych 😁 Poza tym czy jest sens tworzenia martwych struktur? Jak np. będą posterunki żandarmerii per 5 dzierżaw, a w sumie w GPL będzie 6 osób, gdzie 1 zaszeregowana będzie w Żandarmerii, a reszta np. w straży pożarnej, to ja tu widzę strukturkę dla strukturki. A chcę widzieć uśmiechnięte buźki i głupotki.

Widziałbym to tak, że mamy Dowódcę Gwardii i trzy piony operacyjne - ratunkowy (straż pożarna, pogotowie), wojskowy (lotnictwo, marynarka, lądowe) i wewnętrzny (żandarmeria - policja, straż graniczna, straż leśna, straż przybrzeżna, inspekcja ruchu drogowego, Urząd Dozoru Technicznego, :P).
Pionami ewentualnie mogą zarządzać określeni kapitanowie - Kapitan Służby Ratunkowej/Wojskowej/Wewnętrznej, jak już zajdzie potrzeba. Poniżej są Gwardziści, którzy mogą rotować między pionami, bo w sumie to chciałbym i pojeździć czołgiem, zawieźć Czcigodnego Romańskiego karetką do Szpitala Klinicznego, gdy zajdzie potrzeba, a czasem zrobić rewizję osobistą Oswaldowi na lotnisku.
Żeby takie przepływy uzasadnić, to ja bym widział to tak, że zasadniczo wszyscy są w pionie wojskowym i tam mają zaszeregowanie, ale przecież nie będą siedzieć ciągle w koszarach, więc mają dyżury w różnych pionach.

Stopnie uważam za sprawę trzeciorzędną, ale wiadomo, jakiś tam awansik za udział w manewrach i dobrą narrację nie zaszkodzi, a może kogoś zmotywuje.

Odznaczenia już jakieś są, więc póki co oparłbym się na nich, ale blacha jest tania, więc w razie czego można bić kolejne.

To takie tam moje przemyślenia, które zostawiam pod rozwagę. Może to kogoś natchnie 😅
Obrazek Obrazek Obrazek
(—) Franklin Garamond
Awatar użytkownika
Anastasia Windsachen Stempel
Generalissima Palatynatu Leocji

Post autor: Anastasia Windsachen »

Przeczytałam i tutaj, i na discordzie. Zacznę rzucać na początku hasłami, które padły:

- szybki awans na podoficera, dalej już trudniej,
- medale o małej wartości,
- rotacja odznaczeniowa i awansowa (raz medal, raz awans),
- stołki do stopni,
- oficjalny rejestr klonów, który pozwala (pójdę przykładem twórcy pomysłu) Namiestnikowi @Helwetyk Romański być generałem, ale Zbyszkowi Rumuńskiemu przypada bycie szeregowym,
- niektórzy nie chcą awansować super wysoko, pasuje im niski stopień....

I to tak hasłami to, co na discordzie się pisało. I wiecie co? I macie dużo racji. I @Oswald Baskerville wypowiedzią na forum, podobnie @Franklin Garamond. Otóż, co ja myślę? Słusznie zauważył Czcigodny, że możemy rozbudowywać powoli GPL, nie ma sensu nagle startować z wielką armią. raczej zacząć z tym, co zostało stworzone i ładnie narracją to powiększać, restrukturyzować.

Drugie to ta nasza zabawa. Również wychodzę z założenia, że to co może być proste dla wojskowych czy zapaleńców, będzie skomplikowane, jak matematyka dla humana. Dlatego mogę od razu powiedzieć - w narracji itd, waszych wpisach nie czepiałabym się, że coś kopiujecie itd. Ja bym się cieszyła, że robicie! Żadnych spin itd, współpraca i zabawa (tylko jak już kopiujemy to wiecie, tak jak w szkole - parafraza żeby pani się skapnęła xD).

Co do awansów i medali. Medale, jak to nazwano na discordzie "stemple ziemniaczane", można przydzielać, co miesiąc/dwa. Jednak resztę bym chciała móc niezależnie od daty. Widzę, że ktoś wykazuje duże zaangażowanie - decyzja o przyznaniu takiego ważnego medalu. Awanse - podoba mi się pomysł awansu, co kwartał, co pół roku i co rok. Na początku np. miesiąc by podoficera wbić (pytanie czy chcemy to jakimś malutkim egzaminem albo szkoleniem obarczyć?), potem gdy widzę, że ktoś działa to może po 2 msc i akurat dochodzimy do kwartału i już co kwartał. Gdy ktoś wejdzie na wysokiego podoficera to tempo zwalnia, może nawet awans omija, ale dostaje medal?

Kwartał - podoficerowie od powiedzmy st. kaprala, wcześniej szybciej i nieregularnie,
Pół roku - oficerowie młodsi - mamy ich trzech (ale już się wkrada, że może awans ominąć i będzie medal),
Rok - oficerowie starsi - (podobnie, jak w poprzednim),
Generał - tutaj to już pozostawiam podejściu z rozumem i godnością człowieka, które również oceniają czy nam kolejnego potrzeba.

Pojawia mi się też myśl - a co gdyby rotację (niżej o tym, ale w innym aspekcie, choć zbliżonym) wprowadzić również na zasadzie - ok, widzę że mamy lądowe zapchane, ale nie mamy nikogo w Marynarce. Więc przenoszę kogoś do MW, ale z obniżeniem w niej stopnia (no bo się musi nauczyć). Więc np. ma taki delikwent podporucznika w WL, a w MW kogoś z podoficerów...

Martwe struktury - też mi to wadzi. W państwie na S mamy dużo takich. A co do argumentu o posterunkach ŻPL i liczbie osób w GPL. Tutaj myślałam, że te posterunki to taki dodatek do narracji własnej właścicieli dzierżaw. Mają narracyjne NPC i sobie robią o nich narrację. Dla ogólnie ŻPL i służb ratunkowych nie chciałabym struktur określać poza tym, że mamy komendę i komisariat. Liczba 500-700 żandarmów to liczba by był pogląd na sytuację. Bez wdawania się w szczegóły czy mamy jakieś kompanie itd. Zwłaszcza, że w policji to tak nie występuje. Mamy patrol np. dwuosobowy, jakąś grupę zabezpieczenia imprezy, ale to nie są określone jakoś takimi zasadami, jak w wojsku.

Rotacje - ciekawa wizja, była nawet wizja rotacji na stanowisku Dowódcy Gwardii na zasadzie kwartalnej wymiany pomiędzy generałami. Chociaż jeżeli będziemy mieć klony to czy wtedy rotacja nam potrzebna? A w sumie czemu nie? Generał Romański służył w lądowych, ale chce teraz podowodzić @Ignats ik Ruth, który zatrzymuje Wieśka, co dostał śrutem w cztery litery od Baskervilla. Albo właśnie żandarmowi ik Ruth znudziło się strzeżenie Dziadowa i teraz chciałby pościgać się myśliwcem z synem. Why not? A Rumuński może podobnie.
Ponownie zgodzę się z Ignacym w tym, co napisał o wartości armii — jej największy skarb to ładunek narracyjny. Klimat armii jest super. Myślę, że większość z nas chciałoby czasami posalutować przełożonym w GPL, oddać salwę na poligonie za Nowym Brzegiem, przywdziać mundur podczas państwowego święta. Jednak by ten klimat kwitł, potrzebna jest po prostu produkcja treści, postów, grafik, opisów. Im więcej osób zaangażujemy w wojsko, tym więcej tych treści stworzymy. A nie zaangażujemy zbyt wielu, jeśli wojsko obwarujemy sztywną i rozbudowaną strukturą. W armii powinna istnieć przestrzeń dla ludzi chcących w niej uczestniczyć "z doskoku". Uważam, że warto uprościć armię kosztem realizmu, jeśli zyska na tym jej aktywność, a tak z kolei wzbogaci narrację Leocji.
Nie uważam tego za złe, ale poproszę o konkrety! Gdzie strukturę zluzować, gdzie przestać dokładać cegiełki.
A przecież ta obowiązkowa służba nie oznacza, że musimy kogoś przymuszać do regularnej i wyraźnej aktywności wojskowej — możemy wszystkich (po szkoleniu unitarnym) przesunąć do rezerwy i od czasu do czasu organizować szkolenia "odświeżające" (nie wiem, jak to się prawidłowo nazywa po wojskowemu). Moim zdaniem jest to jedno z możliwych superrozwiązań problemu słabego dostępu do wojska dla laików. Od czasu do czasu coś sobie poklikamy i wszyscy szczęśliwi — pasjonaci będą siedzieć w sztabie nad mapami taktycznymi, a amatorzy pomalują na zielono i będą biegać z kijem po lesie. Nie bójmy się takiego lub podobnego rozwiązania, bo to jest przykład leockiej otwartości w wydaniu wojskowym. A już pisałem, że otwartość jest super, prawda? :D
S U P E R. Naprawdę. Bądźmy ludzkim wojskiem w mikro, a nie sztywniakami. Na pewno więcej ludzi przyciągniemy i więcej zabawy wyniesiemy.

I ja ponownie bardzo dziękuję za treści bo uwielbiam się spotykać z odzewem, który rozwija albo rekonstruuje moje myśli. To daje nam szansę na utworzenie czegoś naprawdę unikalnego.

Namiestniku @Franklin Garamond i @Helwetyk Romański no ja za pisemko się obrażę, a na pewno ulegitymizuje to moje działania, pozycję i prawo do rozmów z np. @Piotr Romanow jako przedstawicielem sił Edelweiss.
(—) Anastasia Windsachen, Generalissima Leocji
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
No bo co ludzie powiedzom!?

W razie wielkiej potrzeby i zauważalnego braku aktywności - proszę się dobijać na Discorda (ScreamingBlackCat), a z plikami na maila -> anastasiawindsachen@gmail.com
Awatar użytkownika
Helwetyk Romański Stempel

Post autor: Helwetyk Romański »

Anastasia Windsachen pisze:
06 cze 2022, 13:18
Namiestniku @Franklin Garamond i @Helwetyk Romański no ja za pisemko się obrażę […].
Ale ja nie chcę, żeby Szlachetna się obraziła…
(BP…).
Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek
(—) prokr. Hweltywk Romański, RkORF · LAN
Namiestnik № 2 Palatynatu Leocji
Dyniowy Padawan
LEOCKA PARTIA FASZYSTÓW JĘZYKOWYCH

Nikogo się nie ściga, ale wszystkich się poprawia, bo tak nakazują
wewnętrzna potrzeba, poczucie sprawiedliwości i wyznawany porządek rzeczy.

IGNATS IK RUTH

Nawet podczas realiozy sprawdzam skrzynkę helwetyk​@​gmail.com
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel

Post autor: Ronon Dex »

05 cze 2022, 21:26
Może najpierw powiem czego możecie ode mnie oczekiwać. Nie jestem wojskową, ale mam styczność z tym światem od dziecka, a oprócz tego interesuję się nim, śledzę na bieżąco sprawy z tego zakresu i nie obce jest mi ubabranie się czy dziurawienie tarczy. Niejedno w rękach miałam. Może kiedyś w wojsku wyląduję, może nie. Wciąż się powiedzmy z tego świata dokształcam. Nie powiem więc, że możecie ode mnie oczekiwać równie super specjalistycznej wiedzy, co (chyba mogę to powiedzieć, Panowie Namiestnicy powiedzcie czy mogę się tak tytułować) mój poprzednik czyli bardzo mocno dla nas zasłużony @Ronon Dex. Doświadczenie robi swoje i nie będę tego ukrywała, próbowała zgrywać alfy i omegi. Jednak jeżeli czegoś nie będę wiedziała to i znam wojskowych w mikro, i w realu mogę się coś dopytać. Możecie więc ode mnie oczekiwać, że na zasadzie konsultacji opracuję z Wami strukturę GPL, być może ją uprościmy bo słyszałam głosy o skomplikowaniu. Nie uważam by tak było, została po prostu stworzona przez kogoś kto tematem się zajmował i w temacie siedział, ALE możemy porozmawiać. Całość ma być naszymi wspólnymi wysiłkami zbudowana. Dalej możecie oczekiwać, że oprócz postawienia struktury będę działała aktywnie na tym polu. Czy to opisy szkoleń, manewrów, prowadzenie sprawozdań, rekrutacji, nawet mam już pierwszą propozycję i wizję szkolenia oraz manewrów międzynarodowych. Przed nami długa droga, nie ogarniemy tematu w tydzień, dwa. Może do końca czerwca się uda przygotować wszystko do startu bo dzięki wcześniej wspomnianemu Rononowi mamy już solidne podwaliny. Mówiliście, że mogę mieszać w graficznych aspektach i ogólnie GPL. Będę mieszać razem z Wami, ale nie zakładam by to było mocne mieszanie.
Cieszę się, że znalazł się ktoś kto chce to pociągnąć i ma do tego "serce"... Anastazjo, możesz w razie czego liczyć na "głos doradczy". Obecnie jestem zniechęcony do Mikroświata, ale jakby co to mając do Leocji ogromną sympatię pomogę doradztwem... o ile potrzebne będzie, bo chyba świetnie sobie radzisz. Jakby co to obiecuję, że na PW zaglądał będę... i w razie czego odpowiem.

W każdym razie powodzenia życzę i bardzo się cieszę, że znalazł się ktoś, kto ma do tego zapał i ma wizję stworzenia czegoś w tej materii...
Obrazek
Ronon Dex
Archont Rodecji oraz Gubernator Oceanii Leockiej
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel

Post autor: Ronon Dex »

A tak w ogóle to pomimo odejścia z "Mikro" to GPL w moim sercu...

Obrazek

... przed odejściem z mikro zamierzałem to wszystko unowocześnić. Wyszło inaczej, ale dalej sobie "latam" w innym "wirtualnym świecie" (tym... gdzie bywają miłośnicy wirtualnego lotnictwa), również w barwach Leocji.
Obrazek
Ronon Dex
Archont Rodecji oraz Gubernator Oceanii Leockiej
Awatar użytkownika

Ronon Dex pisze:
06 cze 2022, 21:11
05 cze 2022, 21:26
Może najpierw powiem czego możecie ode mnie oczekiwać. Nie jestem wojskową, ale mam styczność z tym światem od dziecka, a oprócz tego interesuję się nim, śledzę na bieżąco sprawy z tego zakresu i nie obce jest mi ubabranie się czy dziurawienie tarczy. Niejedno w rękach miałam. Może kiedyś w wojsku wyląduję, może nie. Wciąż się powiedzmy z tego świata dokształcam. Nie powiem więc, że możecie ode mnie oczekiwać równie super specjalistycznej wiedzy, co (chyba mogę to powiedzieć, Panowie Namiestnicy powiedzcie czy mogę się tak tytułować) mój poprzednik czyli bardzo mocno dla nas zasłużony @Ronon Dex. Doświadczenie robi swoje i nie będę tego ukrywała, próbowała zgrywać alfy i omegi. Jednak jeżeli czegoś nie będę wiedziała to i znam wojskowych w mikro, i w realu mogę się coś dopytać. Możecie więc ode mnie oczekiwać, że na zasadzie konsultacji opracuję z Wami strukturę GPL, być może ją uprościmy bo słyszałam głosy o skomplikowaniu. Nie uważam by tak było, została po prostu stworzona przez kogoś kto tematem się zajmował i w temacie siedział, ALE możemy porozmawiać. Całość ma być naszymi wspólnymi wysiłkami zbudowana. Dalej możecie oczekiwać, że oprócz postawienia struktury będę działała aktywnie na tym polu. Czy to opisy szkoleń, manewrów, prowadzenie sprawozdań, rekrutacji, nawet mam już pierwszą propozycję i wizję szkolenia oraz manewrów międzynarodowych. Przed nami długa droga, nie ogarniemy tematu w tydzień, dwa. Może do końca czerwca się uda przygotować wszystko do startu bo dzięki wcześniej wspomnianemu Rononowi mamy już solidne podwaliny. Mówiliście, że mogę mieszać w graficznych aspektach i ogólnie GPL. Będę mieszać razem z Wami, ale nie zakładam by to było mocne mieszanie.
Cieszę się, że znalazł się ktoś kto chce to pociągnąć i ma do tego "serce"... Anastazjo, możesz w razie czego liczyć na "głos doradczy". Obecnie jestem zniechęcony do Mikroświata, ale jakby co to mając do Leocji ogromną sympatię pomogę doradztwem... o ile potrzebne będzie, bo chyba świetnie sobie radzisz. Jakby co to obiecuję, że na PW zaglądał będę... i w razie czego odpowiem.

W każdym razie powodzenia życzę i bardzo się cieszę, że znalazł się ktoś, kto ma do tego zapał i ma wizję stworzenia czegoś w tej materii...
Nie ukrywam, że cieszy i pobudza mnie do dalszego działani ta wypowiedź. Miałam gdzieś wrytą obawę, że okaże się to być ruchem "kaleczącym dziecko", ale tak nie jest. Na pewno jeśli będzie potrzeba, odezwę się. Powoli zmierzamy ku chociaż punktowi wyjścia, ale mocno wierzę, że z werwą i chęcią, która ostatnio Leotom towarzyszy, doprowadzimy temat do końca i gdy do nas wrócisz będziesz zadowolony. Na pewno miejsce będzie, a również i chętnie wysłucham wskazówek. Tak, jak powiedziałam - doświadczenie zajawkę zawsze przebije i każdej opinii, a zwłaszcza tej od osoby, która zarabia/zarabiała na chleb służbą, wysłucham
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek

W razie wielkiej potrzeby i zauważalnego braku aktywności - proszę się dobijać na Discorda (ScreamingBlackCat), a z plikami na maila -> anastasiawindsachen@gmail.com
Awatar użytkownika

Prawie dwudniowa przerwa była, więc czas wracać do pracy. Wózek pchamy do przodu zarówno tutaj, jak i na discordzie. Ustalamy już np. książeczki obywatelskie, które będą pełniły zarazem funkcję dowodu osobistego, paszportu, jak i książeczki wojskowej - link.

Mam już klarowną wizję tego, jak wyglądałaby Gwardia na chwilę obecną. Narracyjnie jesteśmy już chwilę po modernizacji i restrukturyzacji WL i SP. Kompania zmechanizowana stała się Batalionem Zmechanizowanym, zaś 1 Eskadrę podzielono na dwie różne, bazując na ich zakresie zadań. W ostatnich tygodniach ruszyła wymiana sprzętu, zmiany kadrowe, przygotowania do przekształceń i przejrzenia sytuacji oraz możliwego powiększenia liczebności. (Co do kwestii liczebności... aktualny pomysł zakłada, że rozbudowanie dotknie Wojska Lądowe, które otrzymają drugi i trzeci batalion (czołgów i zmechanizowany), kompanię przeciwlotniczą oraz rozpoznawczą, ale także ze względu na powiększenie do rozmiarów Pułku, czy też, jak teraz zdecydowałam - Brygady (słowa zamienne), batalion dowodzenia. Całość stanie się 1 Brygadą Zmechanizowaną im. "Rozstrzygnie to konkurs") Samo rozbudowanie zajmie realne dwa miesiące czyli według naszych planów na miesiąc=rok (albo pół), zajmie nam to mikronacyjny rok lub dwa.

Zastosuję mechanizm awansów i nadawania odznaczeń, który prezentowałby się tak, jak opisałam już wcześniej:
Kwartał - podoficerowie od powiedzmy st. kaprala, wcześniej szybciej i nieregularnie,
Pół roku - oficerowie młodsi - mamy ich trzech (ale już się wkrada, że może awans ominąć i będzie medal),
Rok - oficerowie starsi - (podobnie, jak w poprzednim),
Generał - tutaj to już pozostawiam podejściu z rozumem i godnością człowieka, które również oceniają czy nam kolejnego potrzeba.
Wprowadzenie egzaminu w połowie etatu podoficerskiego, który uzależniałby awans, a oprócz tego egzamin oficerski. Tutaj już z racji, którą zauważyliśmy na discordzie (chcemy by te topówki zajmowali ludzie, których entuzjazm nie opadnie, ale też i choć trochę znają się na robocie, którą mają dostać (oczywiście uproszczonej ze względu na mikronacje)), wypadałoby np. orientować się w symbolice, którą używamy (czyt. oznaczenie jednostek na schematach, ich emblematy, wyposażenie wojska, dowództwo. Coś, co będzie ładnie spisane w albo wątku szkoleniowym, albo podręczniku).

Ziemniaczane stemple aka medale "zapchaj marynarkę" jako zdobywanie dekoracji zamiast awansów. Ważniejsze w późniejszym momencie służby (ale też i nie obowiązkowo, chciałabym stosować zasadę, że na 3-4 najważniejsze odznaczenia trzeba się wykazać już troszkę bardziej).

Rotacje - utrzymuję zdanie powiedziane w poprzednim poście. Pomiędzy strukturami dopuszczone na wniosek żołnierza, z obniżeniem stopnia w danym korpusie. Nie stosowanie zasady przenoszenia stopnia - wprowadzenie narracyjnej potrzeby zyskania doświadczenia (wszak trudno by niedoświadczony dowódca dowodził podkomendnymi, którzy siedzą w tej jednostce od dawna).

Kwestię ŻPL myślę, że mocno już omówiłam w kwestii jej podziału. Dalej jakoś widzę te prowincjonalne oddziały, być może w zmniejszonej liczbie (to się klarować będzie dalej, na razie wystartujemy z Komendą Główną w NB, komisariacie portowym, posterunkiem lotniczym i plutonami terenowymi). Łączna liczebność - 500 ludzi.

W aspekcie liczebności ponownie - GPL na chwilę obecną posiadałaby 565 (Batalion) oraz 150 (Komp. log.) gwardzistów w WL, 200 w MW, 500 w ŻPL, 450 w SP. Czyli w sumie daje nam to 1865 żołnierzy. Po planowym powiększeniu (WL do rozmiarów Brygady (coś ok. rozmiarów max 2500 gwardzistów + 200 żandarmów, zapewne powiększenie Sił Powietrznych o dodatkowy personel w granicach 150-200 osób, Marynarkę - 1 Fregata, 2 korwety, pomniejsze jednostki to +/- 200 dodatkowych żołnierzy) Gwardia będzie dysponowała personelem w liczbie 3100 osób. Na ten moment zawieszam wizję drugiej brygady, która jeżeli by dodano, zwiększyłaby liczebność wojska do ok. 5600 żołnierzy. Obecne plany zakładają, że w służbie byłoby coś ok. 3,85% (sorry, jak knocę procenty, ale to nie są te, z których jestem dobra + to matematyka) naszej populacji przy stałym przeze mnie już w takich obliczeniach założeniu, że wynosi ona ok. 80 000.

Ah, piony. Podoba mi się to, co prawda już to jakoś przedstawiam, ale w dwóch, za to Namiestnik @Franklin Garamond zaproponował trzy - Wojsko, Żandarmeria, Ratunkowy. Także posiłkując się paintem (o zmoro) już tłumaczę... Mamy 3 Departamenty (tak to nazywam roboczo):
  • Pierwszy Departament (WL, MW, SP) dowodzony przez Dowódcę Gwardii bez pośredników, ci zaczynają się dopiero przy podziale na korpusy (Lądowy, Morski, Powietrzny i odpowiednio... Generał, Admirał, Marszałek Sił Powietrznych),
  • Drugi Departament (Żandarmeria) dowodzony przez Komendanta Głównego Żandarmerii, to z nim Dowódca ustala działanie Żandarmerii, jest powoływany i odwoływany przez Dowódcę,
  • Trzeci Departament (Służby Ratunkowe) dowodzony przez Komendanta Służb Rat. - zasady, jak przy ŻPL.
Obrazek

Oficjalny rejestr klonów, który pozwala na większą zabawę dla innych, ale też i większe życie GPL.

Alerty i DEFCON. Alerty już widzieliśmy, jak działają, zaprezentował Namiestnik Rumuński, przepraszam @Helwetyk Romański (te klony...). DEFCON wytłumaczę najlepiej po prostu, dając kopiuj-wklej z wikipedii:
DEFCON 5: Normalna gotowość bojowa, czas pokoju
DEFCON 4: Podwyższona gotowość bojowa, zwiększona działalność wywiadu, wzmocnione środki bezpieczeństwa
DEFCON 3: Siły Powietrzne USAF gotowe do mobilizacji w 15 minut
DEFCON 2: Siły Zbrojne US Army są w stanie wyruszyć do akcji w ciągu 6 godzin, przygotowanie do ewentualnej operacji nuklearnej
DEFCON 1: Najwyższa gotowość bojowa, wojna nuklearna nieunikniona
Daje to nam potencjał narracyjny. Z racji na prośbę @Oswald Baskerville nie chcę tego rozwarstwiać tak, jak w realu gdzie mamy DEFCON, EMERGCON, REDCON itd. Mamy DEFCON i tyle nam wystarczy. Wprowadzić poziom DEFCON mogą jedynie Namiestnicy w wyniku wspólnej decyzji oraz Dowódca Gwardii w porozumieniu z najwyższymi podległymi dowódcami (WL, MW, SP, ŻPL, SR).

No i teraz już takie luźniejsze sprawy, jak nasze manewry i narracje. Każdy czynny członek Gwardii jest zobowiązany do napisania przynajmniej 3 postów narracyjnych na miesiąc by otrzymać awans (jednak bym chciała mimo możliwości szybkiego awansowania, wprowadzić hamulec dla nieaktywnych lub nierokujących). Można oczywiście więcej. Brak większych wymagań, trzymajmy się jedynie zgodności z ogółem np. nie wymyślajmy wyposażenia, którego nie mamy, jednostek, które nie istnieją. Jeżeli ktoś np. plutonowi terenowemu (mamy ich trzy) nada jakąś nazwę i określi gdzie to on się podziewa, kogo ma w środku (nazwiska NPC) to uszanujmy to i wykorzystujmy dalej. Wprowadzę również i zapraszam do zgłaszania własnych propozycji - NPC startowe, z którymi możemy mieć zabawę. Np. na sam początek będą NPCowi Generał, Admirał i Marszałek (oraz inni dowódcy) w miarę awansów "realniaków" zaczniemy NPC awansować i odsyłać na emeryturę, a wolne stołki na dole uzupełniać albo klonami, albo NPCami.

Manewry w grach - zgłaszajcie propozycje, pogłosujemy, które wybieramy (myślę tak z 2/3 gry (np. World of Tanks (polecałabym nam wszystkim jakieś nowe konta założyć, co by grać na równym poziomie), Battlefield 4 (bo wszyscy chyba mają), jakaś strategia (polecałabym Wargame (może się wydawać zaawansowany, ale jego bym raczej wdrążała dla podoficerów starszych i oficerów)))). Takie manewry, uczestniczenie w nich, wydarzenia na nich to możliwość dostania ekstra awansu albo medalu.

No i myślę nad opisami manewrów takich narracyjnych... tutaj głośno myślę czy wprowadzić np. obowiązkowość uczestniczenia w nich (byłyby np. co 4 miesiące) w sposób następujący - ktoś opracowuje post ogólny, informacyjny, ktoś mapy, ktoś narrację swojej jednostki, ktoś siebie. Narracje mogą być z poziomu realnego lub NPC.

Myślę, że spisałam co chciałam. A nie. Mundury. Tak wykonano przy nich super robotę, ale wiecie pląta mi się myśl po głowie w kontekście zjazdu i rzuconych naszywek. Mam myśl by samej, jako Dowódczyni Gwardii zjawić się w np. takiej ładnej kurtce Żandarmerii. Dlatego myślę głośno nad znalezieniem realnych odpowiedników naszych mundurów i jeżeli będzie trzeba, narysowania ich na nowo. Musimy wtedy wziąć pod uwagę, że mało jest np. czarnego umundurowania galowego, które jest łatwo dostępne. Skłaniałabym się wtedy ku kolorystyce już znanej, brąz, zieleń, czerń (MW), niebiesko-szary... Oczywiście to pomysł generowany przez moje lekkie skrzywienie militarne, które by chciało mieć taki np. mundur galowy (załóżmy z British Army) spersonalizowany pod kątem Gwardii (naszywka, pagony, baretki, może kiedyś wstęga od Orderu). Wisiałby pewnie nieużywany albo pokusiłabym się wtedy o oficjalny portret, ale no to wiecie, wybaczcie skrzywieniu, ale zapraszam do rozmów na ten temat. Jedna uwaga - zero polskich propozycji. Nawet tych, które wyszły z użytku. Wiem, że na strzelnicę to można sobie pojechać w starym mundurze (zerwać jedynie flagę i orzełka) i nie ma problemu, ale po prostu idąc za przykładem KSZ, chcę unikać wszelkiego używania czegokolwiek, co jest polskie. Tak dla spokoju ogólnego.

W kontekście np. potrzebnych grafik - odzywajcie się jeżeli potrzebujecie. Na dniach siądę nad emblematami dla jednostek i samej Gwardii.
Obrazek
A teraz... Let the talks begin!

EDIT bo nie dodałam ilustracji, więc dodaję
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek

Awatar użytkownika
Franklin Garamond Stempel

Post autor: Franklin Garamond »

08 cze 2022, 21:12
obowiązkowość
🥴
08 cze 2022, 21:12
Mundury
Galówkę to może nie, ale w polowym to bym śmigał. Albo w kurteczce Żandarmerii, bo jak mi powiedział jeden Marokańczyk poznany w Niemczech — wyglądam jakbym był z Bundespolizei...
Obrazek Obrazek Obrazek
(—) Franklin Garamond
Awatar użytkownika

Franklin Garamond pisze:
09 cze 2022, 19:14
🥴
To było jedynie głośne myślenie, temat przemyślałam i wolę to zrobić dla chętnych, i wtedy dopiero dzielić zadania.
Franklin Garamond pisze:
09 cze 2022, 19:14
Galówkę to może nie, ale w polowym to bym śmigał. Albo w kurteczce Żandarmerii, bo jak mi powiedział jeden Marokańczyk poznany w Niemczech — wyglądam jakbym był z Bundespolizei...
Cieszę się, że jest ktoś oprócz mnie kto też ma ochotę na takie coś. Polecam wykorzystywać ten wątek do wrzucania swoich propozycji, nie generujmy kolejnych. Polowe to dalej bym szła w Woodland... (w demobilach wszelkie ciuchy w tym wzorze są po prostu za grosze, a i na stronach z nowiutkimi to też tańsze niż jakieś nowsze wynalazki na tym polu). Kurteczka Żandarmerii - może klasyczna M65? To tylko taki mój rzut z głowy, ale zapraszam każdego kto choć trochę się takimi sprawami interesuje do składania propozycji!
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek

Awatar użytkownika

Prace nie ustają, spisane już mam, co trzeba zrobić i jeżeli sprężę poślady to w poniedziałek można by tak naprawdę zaczynać (no dobra, dajmy mi czas do środy bo ostatnimi czasy się rozleniwiłam). Poniżej prezentuję następująco:

Symbole jednostek i formacji na podstawie opracowania Ronona Dexa
Obrazek
Rejestr zmian:
  • usunięto pkt. 43 - 45 ze względu na odjęcie ze sfery planów sił kosmicznych, możliwe do dodania z powrotem w przyszłości. Na ten czas dla przejrzystości usunięte,
  • dodano pkt. 43 - moździerz zmechanizowana,
W przyszłości po wszelkich już dodatkach i jak większość z Was dojdzie do momentu, że będę musiała myśleć o egzaminie to zrobię ładny podręcznik (no dobra, może szybciej, znając mnie - będzie wcześniej, DUŻO wcześniej) gdzie to wszystko będzie ułożone w jednym miejscu i zaktualizowane. Na ten moment planuję przy publikacjach z nowymi symbolami (jeśli wystąpią, a nie sądzę) dodawać legendę (albo przy wszystkich).

Struktura batalionu zmechanizowanego i czołgów w wyniku planowanych restrukturyzacji
Obrazek
Rejestr zmian:
  • kompania zmechanizowana otrzymała drużynę moździerzy zmech. (dwie jednostki),
  • każda kompania otrzymała sekcję medyczną,
  • dodano kompanię plot. i ppanc.
Nie mam jeszcze gotowej graficznie struktury dla batalionu dowodzenia, ale mam go rozpisanego. Podobnie z brygadą. Prezentuje się to następująco:

Batalion dowodzenia
  • kompania dowodzenia,
  • kompania rozpoznania,
  • kompania saperów,
  • kompania logistyczna,
  • bateria plot.,
  • pluton medyczny,
  • pluton chemiczny
Brygada zmechanizowana (prezentowana z numerologią)
  • 4 Batalion Dowodzenia,
  • 1 "Leocki" Batalion Zmechanizowany,
  • 2 Batalion Zmechanizowany,
  • 1 Batalion Czołgów,
  • 8 Kompania Zaopatrzenia,
  • 6 Kompania Remontowa,
  • 11 Kompania Przeciwlotnicza,
  • 5 Kompania Rozpoznania
Ważne 3 punkty, które nie zostały poruszone jeszcze w żadnym wpisie:
1. Bazy wojskowe - zakładam 3. Brygada jednak nie stacjonuje w jednej bazie, dlatego zakładam podział rozmieszczenia, wzorując się trochę na lokalnej dla mnie 6 Brygadzie Powietrznodesantowej, która swoje bataliony rozmieściła w 3 bazach:

4 Batalion Dowodzenia i 1 "Leocki" Batalion Zmechanizowany wraz 8 Kompanią Zaopatrzenia i 6 Kompanią Remontową stacjonują w Bazie Wojskowej w Nowym Brzegu tj. na jego peryferiach.

2 Batalion Zmechanizowany i 11 Kompania Przeciwlotnicza stacjonują w Bazie Wojskowej 3495, która jest jednocześnie bazą Marynarki Wojennej. Planowana miała leżeć dosyć blisko NB (15 km w drodze prostej, 25 po linii brzegowej), dlatego ulokowałabym ją trochę dalej. Prosiłabym wszystkich, a zwłaszcza Namiestników @Franklin Garamond i @Helwetyk Romański o wyrażenie swojego zdania w tej kwestii oraz propozycję nowej lokalizacji.

1 Batalion Czołgów wraz z 5 Kompanią Rozpoznania stacjonowałyby w Bazie Wojskowej 2137, która pełni również rolę lotniska wojskowego i tym samym bazy Sił Powietrznych. Podobnie, jak w poprzednim akapicie - prośba o lokalizację.

2. Umowa międzynarodowa o współpracy wojskowej Edelweiss-Leocja. Są chęci zarówno z mojej strony, jak i PO Szefa Sztabu @Piotr Romanow by między naszymi krajami wywiązała się współpraca oraz program szkoleniowy. W ramach niej miałaby przybyć do nas kompania. Oprócz tego... była luźna myśl z mojej strony na głosowym by zawiązać układ wojskowy, który mógłby w przyszłości zrzeszać kolejne państwa, z którymi jesteśmy chętni prowadzić politykę militarną. Układ Nowobrzeski.

3. Data pierwszych manewrów w grach. Dzisiaj utworzyłam pluton w Battlefieldzie 4 [link]. Myślę, że możemy się też chyba umówić na World of Tanks albo War Thundera (tego cholerstwa to ogarnąć nie umiem), jako nasz drugi "symulator manew