Piłkarska reprezentacja Palatynatu Leocji

Tu dyskutujemy na wszystkie tematy związane z mikronacyjnym sportem
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Heinz-Werner Grüner Stempel
Obywatel honorowy

Post autor: Heinz-Werner Grüner »

Ostatnia wiadomość z poprzedniej strony wątku

Oswald Baskerville pisze:
25 sie 2022, 9:24
We dnie, wieczór i nad raaaanem!
Wszyscy murem za Bociaaaanem!
Wszystko idzie zgodnie z plaaaanem!
La la la la! La la la la! La la la la! La la la!
Hej Leocjo, gdzie przyjaciel wasz skrzydlaty?
Przecież to jasne, że i tak dostaniecie baty!

:D
(-) bk. Heinz-Werner Grüner
Oberhaupt Edelweiss
Obrazek
Awatar użytkownika
Oswald Baskerville Stempel
Kurator Palatynatu Leocji

Post autor: Oswald Baskerville »

Heinz-Werner Grüner pisze:
25 sie 2022, 13:18
25 sie 2022, 9:24
We dnie, wieczór i nad raaaanem!
Wszystko idzie zgodnie z plaaaanem!
La la la la! La la la la! La la la la! La la la!
Hej Leocjo, gdzie przyjaciel wasz skrzydlaty?
Przecież to jasne, że i tak dostaniecie baty!

:D

W czwartkowe popołudnie Kurator Palatynatu Leocji krzątał się po swoim gabinecie. Zza drzwi dało się usłyszeć odgłosy krzątaniny. Po kilkunastu minutach huków, szurów i paru(dziesięciu) siarczystych przekleństwach drzwi gabinetu otworzyły się, a Kurator wypalił do swojej sekretarki:
- Pani Grażynko! Pani Grażynko! Gdzie są te cholerne papiery?!
- Ale... - zaskoczona Grażynka drżała niczym ogolony chomik wypuszczony na podwórko w styczniowy poranek. - W pana gabinecie są same papiery... Całe stosy... Zbiera Pan te teczki i ciągle mówi, że "nigdy nie wiadomo, kiedy się na kogoś coś przyda".
- Bo to prawda! I właśnie się taki trafił, na którego mi kwit potrzebny! Zresztą, na co kwit, jak się publicznie wpi... yyy, podłożył się. No ale racja, nie powiedziałem, jakie papiery. Wdech, wydech... Matko Prokrastynacjo wybacz mi raptowność i obdarz spokojem. Wdech, wydech... Spokój jest drogą... - Kurator wydawał się odzyskiwać rozsądek i opanowywać sytuację.
- W takim razie czy trzeba panu Kuratorowi w czymś pomóc?
- Oczywiście, kurwa! - dyplomatycznie wyjaśnił Kurator. - Szukam papieru firmowego, muszę donos na tego z Edelweissu napisać. I pieczęć kuratorską pani przyniesie. Nie będzie mi reprezentacji szkalował, obywatel honorowy z namiestniczej łaski!
(—) Oswald Baskerville, Kurator Palatynatu Leocji
ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
Heinz-Werner Grüner Stempel
Obywatel honorowy

Post autor: Heinz-Werner Grüner »

A było się nie odzywać...
(-) bk. Heinz-Werner Grüner
Oberhaupt Edelweiss
Obrazek
Awatar użytkownika
Piotr vel Bocian Stempel
Przybysz

Post autor: Piotr vel Bocian »

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Już jutro pierwsze mecze 52. sezonu MUP czyli tak zwany v-Mundial!
Leocja w pierwszej kolejce pauzuje, ale piłkarze wykorzystują ten czas do nabierania formy. W oczekiwaniu na nasze pierwsze spotkania podsumowuję co się wydarzyło w przerwie pomiędzy sezonami:

Leocja skorzystała z zaproszenia i jako gość wzięliśmy udział w II Małym Pucharze Nordaty
Leocja 3 (1 - 0) 0 Slawonia
2022-08-28 19:00
Posiadanie piłki: 59 - 41 (61-39)
Szanse:8 - 3 (5-1)

Bramki:
39' Micah Langebrunner asystował Hélder Quintino
49' Zdzisek Wilk asystował Staszek Grynkiewicz
70' Ryszard Rodziewicz asystował Hélder Quintino

Slawonia teoretycznie jest mocniejszym zespołem, jednak przystąpiła do ćwierćfinałowego meczu w bardzo okrojonym składzie - na ławce rezerwowych siedział tylko bramkarz, a na boisku pojawił się w ataku napastnik mający jedynie dwie belki umiejętności. Piłkarze Leocji nie mieli większych problemów z wygraniem spotkania, co nie oznacza, że gole padały same do pustej bramki. Przyłożyliśmy się do meczu, a młodzi zawodnicy mieli szansę na podszlifowanie swoich umiejętności.

Leocja 4 (2 - 1) 2 Volkian
2022-09-01 19:00
Posiadanie piłki:53 - 47 (55-45)
Szanse:7 - 4 (3-2)

Bramki:
17' Hélder Quintino asystował Czeslaw Lesniak
42' Zdzisek Wilk asystował Ryszard Rodziewicz
50' Ryszard Rodziewicz asystował Czeslaw Lesniak
60' Zdzisek Wilk asystował Czeslaw Lesniak

Półfinał był już dla Leocji nieco cięższym meczem, bo Volkian grający na tym samym poziomie siły nie zamierzał odpuszczać spotkania i jako pierwszy zdobył bramkę, mimo iż między słupkami w naszej drużynie stanął doświadczony Grzegorz Smarzynski. Przystąpiliśmy do ataku i odrobiliśmy z nawiązką straty. Przy prowadzeniu dwoma bramkami nastąpiły u nas zmiany i na boisko weszło młodsze pokolenie. Leocja w zmienionym składzie strzeliła gola, ale i jednego straciła. Grunt, że w meczu półfinałowym wypadliśmy bardzo dobrze.

Winkulia 0 (0 - 0) 0 Leocja
2022-09-04 19:00
Posiadanie piłki: 39 - 61 (31-69)
1 - 3 (1-2)

Bramek brak
Do finałowego meczu przystąpiliśmy w pełni przygotowani, stawiając na doświadczonych zawodników - w takim spotkaniu nie można eksperymentować. Niestety dla kibiców mecz ten mógł się wydawać nieco nudny, bo mimo wyraźnej przewagi na boisku nie potrafiliśmy przebić się pod bramkę przeciwnika. Mieliśmy dużą przewagę w posiadaniu piłki, stworzyliśmy więcej akcji podbramkowych i przewyższaliśmy przeciwników w wartości pracy zespołowej, jednak mecz do ostatniego gwizdka nie został rozstrzygnięty. W pełni sił czekaliśmy na dogrywkę, jednak wydarzyła się wtedy rzecz niespotykana. Sędzia Al Reddy, dla którego był to chyba pierwszy mecz na tym poziomie w życiu, wyjął z kieszeni karteczki, które były jego ściągawką jak postępować w kolejnych krokach. Zawiał wiatr, karteczki uniosły się w górę, a sędzia został z jedną, jedyną, która jako ostatnia została mu w ręce. Przeczytał zapiski i zadecydował: o wygranym zadecyduje los. I tu mieliśmy pecha, bo po rzucie monetą zwycięzcą II małego Pucharu Nordaty została Winkulia. Niestety nasze odwołania nie przyniosły zamierzonego skutki i zostaliśmy ze srebrnym medalem. Jestem jednak zadowolony z postawy piłkarzy.

Rozegraliśmy też jeszcze jedno spotkanie - z reprezentacją Starosarmacji, współorganizatora zaczynajacego się właśnie v-Mundialu.

Starosarmacja 3 (3 - 0) 0 Leocja
Towarzyski
Stadion Ksiazecy w Grodzisku 2022-09-07 19:00
Posiadanie piłki:69 - 31 (67-33)
Szanse:9 - 0 (6-0)

Ze Starosarmacją spotkamy się w pierwszym meczu w ramach fazy grupowej v-Mundialu. Postanowiłem nie dawać przeciwnikowi możliwości porównania sił naszych zespołów. Wszyscy doświadczeni zawodnicy dostali wolne, a na boisko wbiegli młodsi zmiennicy oraz też zawodnicy, którzy nie mieli jeszcze w życiu możliwości pobiegania po prawdziwej murawie. Taktyka została dopasowana do dostępnych piłkarzy, więc zagraliśmy (chyba po raz pierwszy?) w ustawieniu 3-4-3. Mecz rozstrzygnął się w ciągu 23 minut, bo właśnie tyle czasu Starosarmacja potrzebowała by wpakować nam trzy gole. W 25. minucie wpadła dla nas bramka, po pechowym zagraniu obrońcy przeciwnika, jednak sędzia gola nie uznał. Niedoświadczeni piłkarze Leocji nie mając żadnych wytycznych co do taktyki biegali po murawie i cieszyli się jak dzieci z tej możliwości. Niech mają pamiątkę po pobycie w naszej reprezentacji :)

Zespół był w bardzo trudnej sytuacji finansowej - kasa świeciła pustkami, forma piłkarzy była na minimalnym poziomie (nie wiem dlaczego start sezonu praktycznie zeruje formę moich piłkarzy) a v-Mundial już się zaczyna. Trzeba było podjąć dosyć drastyczne kroki. Zespół opuścił nasz napastnik Tomcio Serdelek. Nie będę się rozpisywał nad tą sytuacją. Po prostu trzeba było kogoś poświęcić i tyle. Dodatkowo na szczęście znalazł się kupiec na Slobodana Svorinica, który przybył do nas pod koniec sierpnia ze szkółki piłkarskiej. W innej sytuacji byłaby to super inwestycja dla naszego zespołu, jednak w rozpoczynającym się sezonie nie mógłby grać, a to oznacza, że jego talent by się zmarnował. Dlatego cieszy mnie, że pojawiło się kilku chętnych i podbili nieco jego cenę, dzięki czemu zawodnicy mogli udać się na treningi, a i w kasie coś zostało by takie szkolenie w niedługim czasie im znowu przeprowadzić.

Jakie są oczekiwania na v-Mundial? W naszej grupie gra Dreamland, Teutonia, Starosarmacja i Westland. Będzie niezwykle trudnym, by nie powiedzieć niemożliwym, zadaniem wyjście z grupy. Natomiast nie będziemy się poddawać i nie dość, że będziemy silnie walczyli o trzecie miejsce ze Starosarmacją (tak przewiduję), to jeszcze liczymy na cud i zdobycie punktów dających nam szansę na wyjście z grupy. Dużą przeciwnością losu jest zakaz sprzedaży zawodników podczas rozgrywek, co dla nas, słabszego zespołu, byłaby to okazja na zdobycie jakichś funduszy na treningi i motywację piłkarzy w meczu.

W międzyczasie z zespołem pożegnał się:
2022-09-12 Slobodan Svorinic 17 N
2022-08-25 Tomcio Serdelek 28 N

Do zespołu w międzyczasie ze szkółki dołączyli:
2022-09-01 Elvis Leyland 17 P
Awatar użytkownika
Franklin Garamond Stempel
Namiestnik Palatynatu Leocji

Post autor: Franklin Garamond »

W kwestii formalnej — postuluję używanie innego koloru do wyników (lub dostosowanie koloru do wyniku), bo za każdym razem jest mi przykro, że znowu Leocja przegrała, bo na czerwono, a potem czytam wynik i jednak wygrana. Miejcie litość!
Obrazek Obrazek Obrazek
(—) Franklin Garamond
Awatar użytkownika
Piotr vel Bocian Stempel
Przybysz

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Skrót meczów Leocji:

Leocja 4 – 0 Starosarmacja
Cóż to był za intensywny mecz! Leoccy kibice, którzy przyjechali do Sarmacji, żeby obejrzeć ten mecz, na pewno nie żałowali. Już w pierwszej minucie meczu Ryszard Rodziewicz strzelił pierwszego gola, a kibice na trybunach całkowicie oszaleli! Kolejny gol dla Leocji padł w 27 minucie, a chwilę przed przerwą trzeciego gola w meczu, swojego drugiego, strzelił Rodziewicz, zapewniając Leocji dużą przewagę nad Starosarmacją w pierwszej połowie meczu. Po przerwie gra była dużo spokojniejsza, jednak jeszcze na chwilę przed końcem meczu 2. kolejki, w 84 minucie, padł czwarty gol dla Leocji strzelony przez Zdziska Wilka z pola karnego.
(Przygotował Antoni Kacper Burbon-Conti)

Dreamland 0 – 1 Leocja
Zespoły do tej pory grały ze sobą osiem razy, a Leocja silniejszemu przeciwnikowi zdołała wyrwać tylko jeden punkt. Nic dziwnego, że nawet leoccy kibice przybyli na stadion głównie z chęci obejrzenia zespołu, który typowany był do walki o mistrzostwo. Musieli być wielce zaskoczeni, gdy ich reprezentacja po pół godzinie gry objęła prowadzenie dzięki główce Czesława Leśniaka. Dreamland niespodziewanie mając w składzie dwóch napastników wystawił trzech zawodników na linii ataku. Być może brak zrozumienia w tej linii spowodował brak skutecznie przeprowadzonych akcji. Leocja dłużej była przy piłce i sprawniej organizowała akcje bramkowe, a zaskakująca wygrana pozwoliła niespodziewanie objąć fotel lidera w tabeli. Dreamland czeka na mecz ze Starosarmacją mając kontuzjowanego Billa Mansona – podstawowego bramkarza.
(Przygotował Piotr vel Bocian)

Zapraszam do działu poświęconego odbywającej się w Księstwie Sarmacji 23. edycji piłkarskiego V-Mundialu.
Awatar użytkownika
Piotr vel Bocian Stempel
Przybysz

Obrazek
Obrazek
Obrazek
A teraz na spokojnie relacja z pierwszych spotkań reprezentacji Leocji!

Leocja 4 (3 - 0) 0 Starosarmacja
Kolejka 2 w Group C
Sezon 52 w Mikroswiatowa Unia Pilkarska
2022-09-21 19:00
Posiadanie piłki: 66 - 34 (69-31)
Szanse:8 - 0 (6-0)

Bramki:
1' Ryszard Rodziewicz asystował Hélder Quintino
27' Lucek Parufka asystował Hélder Quintino
40' Ryszard Rodziewicz asystował Czeslaw Lesniak
84' Zdzisek Wilk asystował Lucek Parufka

Inauguracja obecnych rozgrywek nie mogła wypaść lepiej. Przy ostatnim meczu towarzyskim ze Starosarmacją zapowiadałem, że nie będę pokazywał wszystkich swoich kart w przeddzień v-Mundialu i dzięki temu udało się jakoś zaskoczyć przeciwnika, ale i tak skala wygranej robi wrażenie. Oprócz dobrej formy czołowych zawodników zdołałem dopasować do nich formację oraz mieć szczęście w ustawieniu taktyki. Starosarmacja statystycznie przeważa nad nami średnią siłą zespołu i w dotychczasowych siedmiu spotkaniach udało się nam ją pokonać tylko raz. Właśnie dlatego leoccy piłkarze zagrali ponad swoje możliwości i dla większości z nich było to (wówczas) najlepszy mecz w karierze. Przez większość meczu byliśmy przy piłce (w pierwszej połowie było to 69% czasu gry) i raz po raz przeprowadzaliśmy groźne akcje równocześnie nie pozwalając przeciwnikowi podejść pod nasze pole karne. Pierwszego gola zdobyliśmy już w pierwszej minucie, gdy Héldera Quintino celnie podał do Ryszarda Rodziewicza, a ten pokonał zaskoczonego Janka Tomaszewskiego, który stał między słupkami. Bliźniaczą akcję zobaczyliśmy już w 27 minucie, ale tym razem Quintino podał do wychodzącego Lucka Parufki, który podwyższył wynik. Nasi pomocnicy tak dobrze komunikowali się ze sobą na boisku, że jeszcze przed przerwą Czesław Leśniak dośrodkowując wrzucił piłkę na dobrze ustawionego Ryszarda Rodziewicza, który główką zdobył swoją drugą bramkę w tym meczu. W sumie w sześciu groźnych akcjach w pierwszej części spotkania wykorzystaliśmy połowę. Po zmianie stron dałem odpocząć Quintino, a na jego miejsce wbiegł Micah Langebrunner. Zawodnik wprawdzie nie wpisał się na listę strzelców, ale mając świeże siły skupiał na sobie uwagę przeciwnika, dzięki czemu do akcji tym razem mogli ruszyć napastnicy – po ładnej akcji na polu bramkowym Zdzisek Wilk po podaniu Lucka Parufki, trafił do bramki ustalając wynik spotkania. Wartość pracy zespołowej oceniona została na maksymalne 20 punktów. Po tyle samo dostały pomoc i atak, a o jeden punkt mniej obrona. Moje przygotowanie do meczu zostało ocenione na 5 gwiazdek, czterech zawodników trafiło do Jedenastki Kolejki a ja zostałem wybrany Managerem Kolejki.

Dreamland 0 (0 - 1) 1 Leocja
Kolejka 3 w Group C
Sezon 52 w Mikroswiatowa Unia Pilkarska
2022-09-24 19:00
Posiadanie piłki:43 - 57 (39-61)
Szanse:3 - 4 (1-1)

Bramki:
29' Czeslaw Lesniak asystował Hélder Quintino

Spotkanie z Dreamlandem, było jednym z najcięższych. To właśnie pod ten mecz ustalony był harmonogram szkoleń – po to, by w ten dzień wydobyć z zespołu wszystko co możliwe. Przeciwnik bowiem jest o 3 punkty (cegły) silniejszy niż my, a jego piłkarze są warci ponad trzy razy więcej. Nie muszę chyba wspominać, że dotychczas w naszej wspólnej ośmiomeczowej historii ani razu nie udało się Leocji wyjść ze spotkania zwycięsko. To było jak starcie Dawida z Goliatem i jak się okazało – ta historia tak samo się skończyła. Trener Dreamlandu przewidział naszą taktykę i zagęścił środek obrony utrudniając naszym piłkarzom atak. W pierwszej połowie obydwa zespoły miały tylko po jednej groźnej akcji, ale to my posiadaliśmy piłkę przez ponad 60% gry, co wymusiło na przeciwniku błąd w 29. minucie. Wtedy wywalczyliśmy rzut rożny, który wykonał Czesław Leśniak, a Hélder Quintino zamienił główką dośrodkowanie na gol. Po przerwie obie drużyny próbowały zmienić wynik, ale nikomu się to nie udało. Zaznaczyć jednak trzeba, że byliśmy dłużej w posiadaniu piłki i mieliśmy więcej przeprowadzonych akcji pod bramką przeciwnika. Dreamland grał ostro, ale na szczęście jedynie nasz obrońca Szczepan Drej nabawił się niegroźnej kontuzji i do kolejnego meczu powinien być w pełni sił. Tylu szczęścia nie miał za to bramkarz przeciwników, który po godzinie gry musiał opuścić boisko – kto mieczem wojuje, od miecza ginie. Piłkarze pokazali się z bardzo dobrej strony, a część z nich rozegrało znowu mecz życia. Wartość pracy zespołowej (jak również poszczególnych linii formacji) wyniosła 20 punktów. Do Jedenastki Kolejki trafiło ponownie czterech piłkarzy, a ja po raz drugi zostałem wybrany na Managera Kolejki.

Zaskakująca wygrana ze Starosarmacją oraz niespodziewane pokonanie Dreamlandu spowodowały, że mając na koncie tylko dwa rozegrane mecze znajdujemy się na szczycie tabeli. Przed reprezentacją Leocji mecz z Westlandem, który mam nadzieję, nie będzie wymagał od nas tak dużego wysiłku.

Zdaję sobie sprawę, że do najlepszych jeszcze mi daleko i pamiętam poprzedni v-Mundial, kiedy po wyśmienitym początku, ostatecznie przez gorszy bilans bramkowy Leocja zakończyła sezon na fazie grupowej, ale może właśnie dlatego cieszę się chwilą i obecnymi sukcesami ! Leocja do boju!

..ale mi teraz dadzą popalić w rewanżach :)

Obrazek

W międzyczasie nikt z zespołem się nie pożegnał, bo jest zakaz transferowy

Do zespołu w międzyczasie ze szkółki dołączyli:
2022-09-25 Wawrzyniec Gajtkowski 19 O
2022-09-25 Makary Osolinski 19 O
Awatar użytkownika

Wspaniale miażdżymy przeciwników!
Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek
(—) Franklin Garamond
Awatar użytkownika
Oswald Baskerville Stempel
Kurator Palatynatu Leocji

Post autor: Oswald Baskerville »

Wygrana z Dreamlandem? Trener Bocian pracuje na pomnik pod Stadionem Narodowym! <3

A że Scholandia, nasz dawny okupant, to teraz cześć Dreamlandu, to wygrana cieszy podwójnie!
(—) Oswald Baskerville, Kurator Palatynatu Leocji
ObrazekObrazek
Awatar użytkownika

27 wrz 2022, 0:07
Wygrana z Dreamlandem? Trener Bocian pracuje na pomnik pod Stadionem Narodowym! <3

A że Scholandia, nasz dawny okupant, to teraz cześć Dreamlandu, to wygrana cieszy podwójnie!
Raczej na im.!
Obrazek Obrazek Obrazek
(—) Franklin Garamond
Awatar użytkownika
Fatima Popow-Chojnacka Stempel
Przybysz

Post autor: Fatima Popow-Chojnacka »

Szanuję za ten Dreamland. Zaskoczenie. Gratuluję!
( — ) mgr. Fatima Popow-Chojnacka
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Sport w Leocji”