Helwetyk Romański pisze: ↑30 paź 2022, 10:18
Ronon Dex pisze: ↑30 paź 2022, 9:06
Stad moim zdaniem dopracowanie tych wielkości lądów i jest sprawą nad którą powinniśmy popracować i wreszcie stworzyć mapę z uzgodnionymi wielkościami.
Bezapelacyjnie — tak. Korzystając z okazji, pytanie do @Joahim von Ribertrop: czy gdzieś dostępna jest aktualna wersja mapy oraz czy dostępna jest wersja mapy bez nazw krajów?
Ja mam szblon lądów... Joahim używał przeciez tego mojego mojego do oznaczania krajów. Tak więc baza jest - tylko po uzgodnieniach muszę odpowiednio dostosowac wielkość każdego lądu.
Helwetyk Romański pisze: ↑30 paź 2022, 10:18
Tutaj, moim zdaniem, to już nawet kwestia samych proporcji, nie bezwzględnych wartości. Proszę @Benji o zrozumienie, że akurat biorę Fenocję na tapet, ale to dobry przykład.
Brakuje mi tutaj elementu naturalnej ewolucji, rozpoczęcia od mniejszego terytorium i stopniowego rozszerzania granic wraz z rozwojem państwa. Naturalnie, dotyczy to zdecydowanej większości obecnych mikronacji, więc Fenocja nie stanowi tutaj żadnego wyjątku. Wydaje mi się jednak, że dyskutujemy tutaj nie tyle o tym,
jak jest, a o tym, jak
być powinno.
Ronon Dex pisze: ↑30 paź 2022, 9:06
Jednak zabrał się do tego moim zdaniem całkiem z sensem — zaczął od mapy (i to całkiem przyzwoicie zrobionej — jak na początek).
Powiedziałbym, że nawet nie jak na początek. To dobra mapa, która może z powodzeniem służyć przez lata.
Ale tak naprawdę nie czepiajmy się ciągle Benjego... on nic złego nie zrobił. Owszem najpierw zaczął od "usypywania" czegoś bez sensu - ale został poddany krytyce i ją przyjął (to chyba powinno iść na jego "plus"). Sami mu sugerowaliśmy poszukania sobie jakiegoś OBPP to sobie poszukał... a że ma mojej mapie to ma taką wielkość, to ją po prostu przyjął. Ani jego wina, ani moja, że ten nieszczęsny KIK spieprzył wszystko co tylko się dało w kwestiach wymiarowych.
Tak naprawdę jak on jest tak ostatnio atakowany to zaczynam mieć ochotę mu pomóc w rozwoju jego kraju, bo nie znoszę atakowania młodych mikronautów - jeżeli przyjmują do wiadomości rady inn i nikomu nie szkodzą. Przypomina mi się sytuacja sprzed lat, gdy (tfu) S***macja atakowała Bialenię, bo im to nie pasowało, na zasadzie "
bo tak i już"...
Benji zrobił to co mu radziliśmy... znalazł sobie nieużytek i chce go zagospodarować. Nie rozumiem komu i dlaczego to stoi "
solą w oku"... Uda mu się OK, nie uda mu się to też problemu nie będzie.
To, że jedni wolą minimalizm w pikselach to fajne jest, ale inni mają odmienną drogę, jednak Benji wcale nie tworzy jakiegoś molocha. Ot wziął nieużywaną wyspę i tyle... była na mapie w takich, a nie innych rozmiarach to je przyjął i tyle. Przecież nie on tą wyspę "rozdmuchał". Może dla świętego spokoju stwierdzi, że jest nieco mniejsza, ale bez przesady, bo nie ma tworzyć karykatury. Nie on tę wyspę stworzył... on tylko zajął OBPP. Dajmy mu spokój... niech działa, uda mu się lub nie uda, ale nikomu nie wadzi tym zajęciem niczyjego i całkiem zapomnaniego lądu.
I guzik mnie obchodzi w tej materii, że S***macja uznając wymiary KIK jest mniejsza od czegoś tam... jakie to ma znaczenie? Akurat prestiż kraju nie zależy od jego rozmiarów. Leocja jest malutka i ma sie świetnie, ale nie każdy musi iść taką samą drogę. Nie jest ona "jedynie słuszna".