Instytut Kultury Osieckiej

Tu dyskutujemy na wszystkie tematy związane z posiadanymi przedsiębiorstwami
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
piwski Stempel
Przybysz

Post autor: piwski »

Ostatnia wiadomość z poprzedniej strony wątku

Anastasia Windsachen pisze:
18 lis 2022, 17:47
Ja to bym zobaczyła jakąś stałą wystawę, płatną oczywiście. W tym miejscu coś mnie tak kusi oddolnie, że jakaś strona i tam takowa wystawa. Forum oczywiście warstwą narracyjną, jednak tą wizualną ucztę i zarobek dla m.in. Pana @piwski zapewniłaby strona. Oczywiście ktoś musiałby napisać takową... nieśmiało mogę podnieść rękę, że mogłabym się postarać, ale mechanizm zakupu i autoryzacji ze Stempla łącznie z dostępem do panelu dodawania już kto inny by musiał...
Helwetyk Romański pisze:
18 lis 2022, 18:17
Chciałbym ogarnąć wystawy na bazie Kustosza.
Wydaje mi się, że kiedy wspominałem o możliwości wypożyczenia, części zbiorów Instytutu, przez jego członków, to Czcigodny @Helwetyk Romański powiedział kilka słów na temat planów stworzenia systemu tego typu. Dowidzi to tylko, że wielkie umysły myślą podobnie.

Anyways, stała wystawa Instytutu to by było coś...
Stała wystawa Instytutu piękny pomysł. Ale mam nadzieję, że w ramach tego systemu, nasze prace, mogłyby też gościnnie występować w innych galeriach. Nie chcielibyśmy zamykać piękna, jako wartości uniwersalnej, w czterech ścianach galerii w Angemoncie czy (proszę trzymać kciuki) Nowym Osieku.
Piwski Sroczyński
Awatar użytkownika
Helwetyk Romański Stempel
Namiestnik Palatynatu Leocji

Post autor: Helwetyk Romański »

piwski pisze:
19 lis 2022, 7:20
Anyways, stała wystawa Instytutu to by było coś...
Stała wystawa Instytutu piękny pomysł. Ale mam nadzieję, że w ramach tego systemu, nasze prace, mogłyby też gościnnie występować w innych galeriach. Nie chcielibyśmy zamykać piękna, jako wartości uniwersalnej, w czterech ścianach galerii w Angemoncie czy (proszę trzymać kciuki) Nowym Osieku.
Zupełnie poważnie uważam, że obowiązek aktualnego posiadania obrazów w swoich zbiorach w Kustoszu stanowiłby dobre uzupełnienie narracji. Stała, zawierająca „wszystko” wystawa byłaby o wiele prostsza do rozwiązania od strony technicznej, ale przecież nie chodzi o to, żeby było prosto, a żeby było ciekawie.

Wracając zaś do sposobu prezentacji takich wystaw, mam na myśli rozwiązanie podobne do poniższych — chodzi mi o sam środek i mechanizm przewijania:
Widziałbym to w ten sposób, że zaczynamy od lewej: na pierwszym slajdzie znajdują się logo galerii, tytuł i opis wystawy oraz odsyłacz do forum, gdzie można ją komentować, kolejnymi slajdami są już poszczególne prace, na ostatnim slajdzie znajduje się słowo pożegnania i ponownie odsyłacz do forum.
Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek
(—) prokr. Hweltywk Romański, RkORF · LAN
Namiestnik № 2 Palatynatu Leocji
Dyniowy Padawan
LEOCKA PARTIA FASZYSTÓW JĘZYKOWYCH

Nikogo się nie ściga, ale wszystkich się poprawia, bo tak nakazują
wewnętrzna potrzeba, poczucie sprawiedliwości i wyznawany porządek rzeczy.

IGNATS IK RUTH

Nawet podczas realiozy sprawdzam skrzynkę helwetyk​@​gmail.com
Awatar użytkownika
piwski Stempel
Przybysz

Wzór dla Pięćsetdukatówki chyba z grubsza gotowy. W razie zastrzeżeń, czekam na nie. Informacja zwrotna jak najbardziej oczekiwana.

Jednak znacznie mocniej potrzebne są teraz pomysły na przelicznik Libert Sarmacki --- waluty MBP. Jestem otwarty na pomysły, jeśli uda się to ogarnąć, to Dukat będzie nie tylko gadżetem, ale też instrumentem pozwalającym kupować dobra oferowane przez IKO, czy to dzieła sztuki czy w przyszłości, miejmy nadzieję, także nieruchomości.

Obrazek
Piwski Sroczyński
Awatar użytkownika
piwski Stempel
Przybysz

Helwetyk Romański pisze:
19 lis 2022, 12:18
Zupełnie poważnie uważam, że obowiązek aktualnego posiadania obrazów w swoich zbiorach w Kustoszu stanowiłby dobre uzupełnienie narracji. Stała, zawierająca „wszystko” wystawa byłaby o wiele prostsza do rozwiązania od strony technicznej, ale przecież nie chodzi o to, żeby było prosto, a żeby było ciekawie.
Zgadzam się w całej rozciągłości
Piwski Sroczyński
Awatar użytkownika

piwski pisze:
19 lis 2022, 14:33
Informacja zwrotna jak najbardziej oczekiwana.
Zmieniłbym prezesa OKK na inną postać, choćby narracyjną. A poza tym — pięknie. 😉

piwski pisze:
19 lis 2022, 14:33
Jednak znacznie mocniej potrzebne są teraz pomysły na przelicznik Libert Sarmacki --- waluty MBP.
Wystarczyłby nam przelicznik libert w Banku Sarmacji — libert w MBP. Dla potrzeb prywatnych jakikolwiek kurs z przedziału 25:1 — 70:1, byłby, moim zdaniem, odpowiedni.
Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek
Dyniowy Padawan

IGNATS IK RUTH

Awatar użytkownika
piwski Stempel
Przybysz

Helwetyk Romański pisze:
19 lis 2022, 16:36
Zmieniłbym prezesa OKK na inną postać, choćby narracyjną. A poza tym — pięknie. 😉
Kiedy OKK zostanie już powołana (zostanie to ogłoszone w "swoim czasie") to mam nadzieję, że będzie już można mianować na to stanowisko jednego dawnego osieczanina. Teraz to tylko taka zapowiedź na tym wzorze. W innym wypadku poszukam kogoś, kto nie miał jeszcze styczności z Miastem. Ale w takim sprawowaniu funkcji to uczę się od najlepszych 😂, a dokładniej od Czcigodnego Naczelnika @Franklin Garamond. Wolę nie wymieniać w tym miejscu więcej zajmowanych przez niego stanowisk, bo sam nie wiem ile razy powinienem wymieniać stanowisko radnego Nowego Brzegu.
Piwski Sroczyński
Awatar użytkownika
Anastasia Windsachen Stempel
Dowódca Gwardii Palatynatu Leocji

Post autor: Anastasia Windsachen »

Tak przeglądam i ten projekt do mnie trafia -> https://3theme.com/tf004/dark/one-row-disperse/

Inna sprawa, że to wygląda dla mnie... "za nowocześnie". Tak, jak te wszystkie nowoczesne galerie, nowoczesna sztuka, takie takie no. Bardziej do mnie trafia coś typu:

Brytyjska Galeria Narodowa -> https://www.nationalgallery.org.uk/
Muzeum Narodowe w Krakowie -> https://mnk.pl/branches
Galeria Narodowa USA -> https://www.nga.gov/collection/highlights.html

Wyglądają... staro. Godnie. Muzealnie. Wieje od nich powagą, a nie nowoczesną sztuką. Przeglądając ich stronę, przynajmniej ja, czuję się jakbym serio była w muzeum/poważnej galerii. Oczywiście teraz pojawia się u mnie jeszcze jedno pytanie do @Helwetyk Romański - czy GHR jest narodowa, czy prywatna? Bo jeśli prywatna to jeszcze by tak pasowało jakąś narodową...
(—) Anastasia Windsachen, Generalissima Leocji
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
No bo co ludzie powiedzom!?

W razie wielkiej potrzeby i zauważalnego braku aktywności - proszę się dobijać na Discorda (ScreamingBlackCat), a z plikami na maila -> anastasiawindsachen@gmail.com
Awatar użytkownika
piwski Stempel
Przybysz

Helwetyk Romański pisze:
18 lis 2022, 13:29
Dlaczego tylko jednego… Ze swojej strony, w związku z rozstrzygnięciem konkursu w Księstwie Sarmacji, chętnie zobaczyłbym na licytacji „Autumnę Osiekiensis”.
Czynię starania, żeby był to więcej niż jeden obraz. "Na magazynie" nie mamy już Autumny Osieckiej, więc może godnie zastąpi ją dopiero co narodzona Decembria... Śnieg za oknem to od razu lepiej się pracuje nad czymś śnieżno-choinkowym. Obowiązkowo "Na całej połaci śnieg" na rozpoczęcie pracy i voilà! To inny styl i inna technika, bo nie jest to middżernizm-gimpizm, a midżernizm-wombizm-gimpizm-góglizm. Tym chętniej wsłucham się w Państwa opinię na jej temat.

Obrazek
Piwski Sroczyński
Awatar użytkownika

20 lis 2022, 0:39
Inna sprawa, że to wygląda dla mnie... „za nowocześnie”. Tak, jak te wszystkie nowoczesne galerie, nowoczesna sztuka, takie takie no.
Cokolwiek zaproponujecie, o ile będziecie miały do tego wenę… (Choć obiecywałem, że będę się spierał, więc się spieram — moim zdaniem, poziome przewijanie na wzór tego, co wklejałem wyżej, lepiej oddaje atmosferę przebywania w galerii; jeżeli chodzi o nowoczesność/nobliwość, bardzo, bardzo wiele zmienia tutaj dobór kolorystyki i liternictwa).

20 lis 2022, 0:39
Oczywiście teraz pojawia się u mnie jeszcze jedno pytanie do @Helwetyk Romański — czy GHR jest narodowa, czy prywatna? Bo jeśli prywatna to jeszcze by tak pasowało jakąś narodową...
Prywatna. Funkcję galerii narodowej pełni obecnie Leocki Instytut Kultury @Apolinary Montserrat. Przy czym nasz Wordpress jest na tyle niewygodny w bieżącej obsłudze, że przy pierwszej nadarzającej się okoliczności przeniósłbym jego zbiory do Kustosza.

piwski pisze:
20 lis 2022, 9:38
Tym chętniej wsłucham się w Państwa opinię na jej temat.
Trudne się wylosowało. Przyznam, że mam problem z wyrażeniem opinii, ponieważ ten styl akurat do mnie mniej przemawia — wolę mniej dosłowne prace, dające pole do interpretacji. Ale jak już chodzi o pracę bez nazwy… (Mam nadzieję, że niechcący nie wypuściłem spojlera; na wszelki wypadek daję znać, że można ukrywać prace, jeżeli nie chcemy, aby pokazywały się na stronie głównej Kustosza).
Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek
Dyniowy Padawan

IGNATS IK RUTH

Awatar użytkownika
piwski Stempel
Przybysz

Helwetyk Romański pisze:
20 lis 2022, 13:15
Trudne się wylosowało. Przyznam, że mam problem z wyrażeniem opinii, ponieważ ten styl akurat do mnie mniej przemawia — wolę mniej dosłowne prace, dające pole do interpretacji. Ale jak już chodzi o pracę bez nazwy… (Mam nadzieję, że niechcący nie wypuściłem spojlera; na wszelki wypadek daję znać, że można ukrywać prace, jeżeli nie chcemy, aby pokazywały się na stronie głównej Kustosza).
Dzieło tez pojawi się na aukcji, zresztą razem z . To na dniach miało być ogłoszone. I na tym chyba zamkniemy katalog, jeśli chodzi o obrazy. Jest coś zimowego, może sobie ktoś na materiał promocyjny handlu choinkami obróci 🎄. Mamy już coś wiosennego [obraz bez tytułu], bo nie mogę myśleć o zimie inaczej jak tylko w nadziei na szybkie przyjście wiosny, no i mamy koniarę. Komplet!

Do tego może uda się dorzucić banknoty o jakichś ciekawych numerach seryjnych.
Piwski Sroczyński
Awatar użytkownika
Anastasia Windsachen Stempel
Dowódca Gwardii Palatynatu Leocji

Post autor: Anastasia Windsachen »

Ile palatynów? Ile?! Kiedy i gdzie zakup?
(—) Anastasia Windsachen, Generalissima Leocji
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
No bo co ludzie powiedzom!?

W razie wielkiej potrzeby i zauważalnego braku aktywności - proszę się dobijać na Discorda (ScreamingBlackCat), a z plikami na maila -> anastasiawindsachen@gmail.com
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przedsiębiorstwa w Leocji”