Koleje w Leocji

Tu dyskutujemy na wszystkie tematy związane z mikronacjami
Awatar użytkownika
Anastasia Windsachen Stempel
Generalissima Palatynatu Leocji

Koleje w Leocji

Post autor: Anastasia Windsachen »

Ostatnia wiadomość z poprzedniej strony wątku

Ignats ik Ruth pisze:
25 lis 2022, 23:59
Helwetyk Romański pisze:
25 lis 2022, 23:02
Gorąco zachęcam do tego, żebyśmy wszyscy, indywidualnie, odpowiedzieli na pytanie, czego oczekujemy od leockich kolei. Gdy zbierzemy listę naszych osobistych oczekiwań, będziemy szukać rozwiązań. Może nawet jakieś uda nam się znaleźć. 😉
Póki co na szybko, bo jestem w zwłoce z lekturą norm — mam potrzeby minimalne, tj. takie właśnie, jak Czcigodny opisał jako swoje. :P
Tego nie doczytałam. Zostawiam na jutro/dzisiaj. A mam (CHYBA) trochę
(—) Anastasia Windsachen, Generalissima Leocji
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
No bo co ludzie powiedzom!?

W razie wielkiej potrzeby i zauważalnego braku aktywności - proszę się dobijać na Discorda (ScreamingBlackCat), a z plikami na maila -> anastasiawindsachen@gmail.com
Awatar użytkownika
Helwetyk Romański Stempel
Namiestnik Palatynatu Leocji

Koleje w Leocji

Post autor: Helwetyk Romański »

Ignats ik Ruth pisze:
Czy zamierzamy stosować tę zasadę na wszystkich rynkach sieciowych?
Nie wiem, czy zamierzamy nawet na rynku kolejowym — wyrażam, póki co, swoją prywatną opinię. Jakie inne rynki sieciowe (jeżeli dobrze interpretuję użyty termin) w ogóle możemy realistycznie rozważać? Rynek energii elektrycznej?

Ignats ik Ruth pisze:
Uwagi konserwatywnych oficjalistów, czyli takie jakie podzielam. Ofc, sam się jednocześnie do nich nie stosuję, a i w mikronacjach bym już zupełnie na luzie dopuszczał, w końcu tu mieszka felicitas. Niemniej, wklejam. :D
Dziękuję! Kolejna opinia, którą zamierzam ignorować. Skąd pomysł, że forma „Kochani” jest dopuszczalna, ale „Drodzy” już nie, nie wiem, choć się domyślam.
Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek
(—) prokr. Hweltywk Romański, RkORF · LAN
Namiestnik № 2 Palatynatu Leocji
Dyniowy Padawan
LEOCKA PARTIA FASZYSTÓW JĘZYKOWYCH

Nikogo się nie ściga, ale wszystkich się poprawia, bo tak nakazują
wewnętrzna potrzeba, poczucie sprawiedliwości i wyznawany porządek rzeczy.

IGNATS IK RUTH

Nawet podczas realiozy sprawdzam skrzynkę helwetyk​@​gmail.com
Awatar użytkownika
Ignats ik Ruth Stempel
Przewodniczący Senatu Palatynatu Leocji

Koleje w Leocji

Post autor: Ignats ik Ruth »

Helwetyk Romański pisze:
26 lis 2022, 0:26
Ignats ik Ruth pisze:
Nie wiem, czy zamierzamy nawet na rynku kolejowym — wyrażam, póki co, swoją prywatną opinię. Jakie inne rynki sieciowe (jeżeli dobrze interpretuję użyty termin) w ogóle możemy realistycznie rozważać? Rynek energii elektrycznej?
Głownie ten, a z koleją będzie się nakładał w zakresie linii trakcyjnych, gdybyśmy chcieli elektryfikować kolej. Telekomunikacja to raczej nie, chyba że byśmy chcieli jakoś narracyjnie kłaść kable do połączeń dalekopisów. :P Ale już poczta, czemu nie. Zastanawiam się ew. nad jakąś kanalizacją/retencją wód itd. Tutaj można by objąć szeroki zakres, poczynając od zbiornika i elektrowni wodnej na potrzeby LEJa, a kończąc na problemie spuszczania ścieków z Dziadowa do oceanu.
Helwetyk Romański pisze:
Ignats ik Ruth pisze:
Uwagi konserwatywnych oficjalistów, czyli takie jakie podzielam. Ofc, sam się jednocześnie do nich nie stosuję, a i w mikronacjach bym już zupełnie na luzie dopuszczał, w końcu tu mieszka felicitas. Niemniej, wklejam. :D
Dziękuję! Kolejna opinia, którą zamierzam ignorować. Skąd pomysł, że forma „Kochani” jest dopuszczalna, ale „Drodzy” już nie, nie wiem, choć się domyślam.
Pewnie jak się do kogoś powie: kupiła mi to moja ukochana, to będzie naturalniejsze, niż jak się powie: moja droga (pierwsze działa w sumie jak rzeczownik, drugie nie). Ale nie da się tego zmienić, nie łamiąc „zasady”, więc fil fri. ;p
ObrazekObrazek
ObrazekObrazek
(—) Ignats Urban ik Ruth
Lᴇᴏᴄᴋᴀ Pᴀʀᴛɪᴀ Fᴀsᴢʏsᴛóᴡ Jᴇ̨ᴢʏᴋᴏᴡʏᴄʜ
Awatar użytkownika

Koleje w Leocji

Ignats ik Ruth pisze:
26 lis 2022, 0:42
Helwetyk Romański pisze:
Ignats ik Ruth pisze:
Głównie ten, a z koleją będzie się nakładał w zakresie linii trakcyjnych, gdybyśmy chcieli elektryfikować kolej.
Domyślnie zakładałem, że kolej będzie zelektryfikowana, ale w zasadzie to pytanie do ekspertów…

Ignats ik Ruth pisze:
Ale już poczta, czemu nie.
Moim zdaniem (ech, znowu dygresja), powinniśmy mieć po prostu państwową pocztę. Jeżeli ktoś chciałby być prywatnym operatorem, proszę uprzejmie, ale nie widzę tutaj zupełnie problemu wspólnej infrastruktury do rozwiązywania? 🤔

Ignats ik Ruth pisze:
Zastanawiam się ew. nad jakąś kanalizacją/retencją wód itd. Tutaj można by objąć szeroki zakres, poczynając od zbiornika i elektrowni wodnej na potrzeby LEJa, a kończąc na problemie spuszczania ścieków z Dziadowa do oceanu.
To chyba też wyłącznie zadanie dla państwa…?
Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek
Dyniowy Padawan

IGNATS IK RUTH

Awatar użytkownika
Ignats ik Ruth Stempel

Koleje w Leocji

Helwetyk Romański pisze:
26 lis 2022, 0:48
Ignats ik Ruth pisze:
Zastanawiam się ew. nad jakąś kanalizacją/retencją wód itd. Tutaj można by objąć szeroki zakres, poczynając od zbiornika i elektrowni wodnej na potrzeby LEJa, a kończąc na problemie spuszczania ścieków z Dziadowa do oceanu.
Ja tam bym beczkowozy posprzedawał prywatnym. :D ;D
ObrazekObrazek
ObrazekObrazek
(—) Ignats Urban ik Ruth
Awatar użytkownika

Koleje w Leocji

Ignats ik Ruth pisze:
26 lis 2022, 0:49
Helwetyk Romański pisze:
26 lis 2022, 0:48
Ignats ik Ruth pisze:
Ja tam bym beczkowozy posprzedawał prywatnym. :D ;D
Studnia oligoceńska w każdej miejscowości i problem rozwiązany. (Nie, nie zamierzam badać Gotlandii).
Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek
Dyniowy Padawan

IGNATS IK RUTH

Awatar użytkownika
Ignats ik Ruth Stempel

Koleje w Leocji

Helwetyk Romański pisze:
26 lis 2022, 0:51
(Nie, nie zamierzam badać Gotlandii).
Spokojnie, od tego też jest Namiestnik. Ale żeśmy zawalili ciuchciowy wątek dygresjami… :c
ObrazekObrazek
ObrazekObrazek
(—) Ignats Urban ik Ruth
Awatar użytkownika

Koleje w Leocji

Ignats ik Ruth pisze:
26 lis 2022, 0:54
Helwetyk Romański pisze:
26 lis 2022, 0:51
(Nie, nie zamierzam badać Gotlandii).
Spokojnie, od tego też jest Namiestnik. Ale żeśmy zawalili ciuchciowy wątek dygresjami… :c
Tylko trzy wypowiedzi (ta jest czwarta). Ale wróćmy z dyskusją na właściwe tory. (Przepraszam…).
Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek
Dyniowy Padawan

IGNATS IK RUTH

Awatar użytkownika
Michał F. Lubomirski-Lisewicz Stempel
Rzeczpospolita Obojga Narodów

Koleje w Leocji

Post autor: Michał F. Lubomirski-Lisewicz »

Jeśli o mnie chodzi, mógłbym ufundować na przykład Lubomierską (tak by się to odmieniło? 🤔) stację kolejową, o ile koszt nie byłby za wysoki. Ewentualnie mógłbym wnieść wkład częściowy.

Co do budowy torów i infrastruktury: czy jest tu jakieś przedsiębiorstwo, które by się tym zajmowało? Czy Lis-Bud? @Maciej Gerwazy Lisewicz Nie jestem przekonany, ale być może by rozszerzona została działalność? A może Inżynieria Sarmacka? @Vilarte

Swoją drogą, jak wybrany byłby wykonawca? Drogą przetargu? Wedle wyboru pobliskiego dzierżawcy?
Michał Franciszek Lubomirski-Lisewicz
Stolnik podlaski
Rector Universitatis Cracoviensis
Regimentarz wojsk litewskich
Awatar użytkownika
Ignats ik Ruth Stempel

Koleje w Leocji

Michał F. Lubomirski-Lisewicz pisze:
26 lis 2022, 1:07
Jeśli o mnie chodzi, mógłbym ufundować na przykład Lubomierską (tak by się to odmieniło? 🤔) stację kolejową, o ile koszt nie byłby za wysoki. Ewentualnie mógłbym wnieść wkład częściowy.
Finansowanie na pewno się znajdzie, pomożemy. ;) Co do odmiany — tak by się to odmieniało zgodnie z zasadami, tak robi też realny Lubomierz od realnych Lubomirskich. ALE: Skoro Pan jest Lubomirski, to myślę, że możemy w drodze jakiejś Tradycji uznać, że przymiotnik odmiejscowy jest taki sam. Nie widzę sensu upierać się za wszelką cenę, że Lubomirski jest dzierżawcą lubomierskim. Może być po prostu Lubomirskim. :P
Co do budowy torów i infrastruktury: czy jest tu jakieś przedsiębiorstwo, które by się tym zajmowało? Czy Lis-Bud? @Maciej Gerwazy Lisewicz Nie jestem przekonany, ale być może by rozszerzona została działalność? A może Inżynieria Sarmacka? @Vilarte
Pewnie co najmniej te przedsiębiorstwa. I, jak się spodziewam, także LeoInfra i Infradex, przynajmniej w zakresie sieci energetycznej dla kolei.
Swoją drogą, jak wybrany byłby wykonawca? Drogą przetargu? Wedle wyboru pobliskiego dzierżawcy?
To chyba pozostałoby do ustalenia w dalszych krokach, gdy odpowiemy wszyscy na ogólnie zadane tu pytania wstępne. :)
ObrazekObrazek
ObrazekObrazek
(—) Ignats Urban ik Ruth
Awatar użytkownika

Koleje w Leocji

Gdybyśmy uznali mapę @M2.r za obowiązujący standard, trzeba wziąć poprawkę na to, że to jego stronie leżałoby umieszczanie torów na mapie oraz, co chyba jest wredniejsze, ogarnianie tematu stacji jako takich — odszukiwanie odpowiednio wyglądających oraz spójnych z resztą budynków. (Do tego dochodzi kwestia zmiany tekstur na nasze, co byłoby, być może, do ogarnięcia wspólnymi siłami).

W zasadzie to zacząłem się zastanawiać, czy państwowy monopol dla LeoINFRY nie miałby najwięcej sensu; z opcjonalnym udziałem innych przedsiębiorstw jako podwykonawców.
Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek
Dyniowy Padawan

IGNATS IK RUTH

ODPOWIEDZ