T E L E G R A M
Dalekopisy Leockie spółka dzierżawcza
Guedes de Lima pisze: ↑10 mar 2023, 20:10Nie zdziwiłbym się, gdyby w Sarmacji odkryto złoża wody w postaci piasku.
Warto zauważyć, że zajęło ono ziemie, na które od dawna miał smaczek @Helwetyk Romański. Czy Namiestnik coś ma do powiedzenia w temacie?
- Ekspansję monarchofaszyzmu i imperializmu austriackiego w głąb kotliny szarotek, poprzez cesarko-królewskie państwo marionetkowe "Kotlina Edelweiss";
- Zabranie wolności i niezawisłości, oraz rozbrojenie wolnego ludu Boszniaków z Sandżak;
- Potrzebę obrony terytorialnej Wysokogór przed potencjalnym wyzyskiem, imperializmem i kolonializmem;
Co ciekawe ja też tego nie wiem. ;)Coirloscadh pisze: ↑14 mar 2023, 23:04
Trio, Orędzie jest bardzo narracyjne. Że EDL powstało z ekspedycji militarnej CiK Armii, i w końcu doszło do narracyjnego rozbrojenia lokalnej boszniackiej populacji która według Romanowa uciekła w głąb Kotliny w celu poszukiwania wolności przed Austriakami, to wydawało mi się to bardzo ciekawym tematem na którym mogę rozwinąć dlaczego w pierwszym miejscu to Wolne Terytorium powstaje. Ucieczka z jednej opresji do drugiej wydaje się całkiem smutną tragedią. (Plus, ciekawi mnie dlaczego akurat Boszniacy. Z samego południa Boszniacka grupa powyżej 500 osób zamiast uciekać dalej na południe gdzie leży bliżej granica, przeszła przez całę Węgry by uciec po wolność na północ?)
Czytałem! Bardzo fajne, ale nadal nie tłumaczy to czemu rozbrojono Bośniaków :pHeinz-Werner Grüner pisze: ↑16 mar 2023, 22:58Co ciekawe ja też tego nie wiem. ;)
Co do "rozbrojenia" to już dopowiedzenie... Najpierw nalezy przeczytać Misję Langskip. Tu zaczęła się historia oberhauptowskich roztopów w tej jakże pięknej krainie. Boszniacy trafili do Szarotkowej Krainy przez przypadek, jak my wszyscy.