Wiewiórka 🐿️

Tu dyskutujemy na wszystkie tematy związane z mikronacjami
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Anastasia Windsachen Stempel
Generalissima Palatynatu Leocji

Wiewiórka 🐿️

Post autor: Anastasia Windsachen »

Ostatnia wiadomość z poprzedniej strony wątku

Obrazek 

T E L E G R A M

Dalekopisy Leockie spółka dzierżawcza

043.W Insulii panoszył się przez chwilę znany wszystkim troll. Wykazywał nad wyraz długi czas zachowania, które nie godzi w normy społeczne. Po czasie, zwłaszcza spędzonym na Discordzie, znudziło mu się i rozpoczął typową dla siebie działalność. Reżim szybko pozbawił go możliwości dalszej egzystencji, co wywołało strajk Sądu Ludowego, który oburza się, że mimo braku prawa karnego czy jakiegokolwiek, które reguluje sprawy sądowe dokonano "samosądu". Obecnie sprawa ma dalszy bieg w organach Unii Nordackiej, do której należy Insulia gdzie eksmitowany żąda zmiany osób u władzy, a same organy uznają, że na razie działalność tolerują.
(—) Anastasia Windsachen, Generalissima Leocji
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
No bo co ludzie powiedzom!?

W razie wielkiej potrzeby i zauważalnego braku aktywności - proszę się dobijać na Discorda (ScreamingBlackCat), a z plikami na maila -> anastasiawindsachen@gmail.com
Awatar użytkownika
Ignats ik Ruth Stempel
Przewodniczący Senatu Palatynatu Leocji

Wiewiórka 🐿️

Post autor: Ignats ik Ruth »

He, he. Znowu prawna gównoburza. <3
ObrazekObrazek
ObrazekObrazek
(—) Ignats Urban ik Ruth
Lᴇᴏᴄᴋᴀ Pᴀʀᴛɪᴀ Fᴀsᴢʏsᴛóᴡ Jᴇ̨ᴢʏᴋᴏᴡʏᴄʜ
Awatar użytkownika
Sophie Stempel
Obywatel

Wiewiórka 🐿️

Post autor: Sophie »

Guedes de Lima pisze:
10 mar 2023, 20:10
Nie zdziwiłbym się, gdyby w Sarmacji odkryto złoża wody w postaci piasku.
UWAGA! WYPOWIEDŹ MA CHARAKTER HUMORYSTYCZNY. JAKIEKOLWIEK BRANIE JEJ NA POWAŻNIE NIE WSKAZANE.

UWAGA Ważne! W Sarmacji odkryto nowe złoża wody słonej. Przechadzający się przybrzeżnymi drogami wierni poddani JKM Arkadiusza Maksymiliana spacerowali tak długo, że w końcu znaleźli się tam gdzie morze spotyka ląd. Zafascy owa i odkryciem nowego źródła słonej wody stwierdzili, że odnaleźli wielki gar, w którym ktoś gotował zupę i o niej zapomniał.
/-/Sophie Susanne Cargalho
Awatar użytkownika
Guedes de Lima Stempel
Obywatel

Wiewiórka 🐿️

Post autor: Guedes de Lima »

Wiedziałem! :)
GUEDES DE LIMA h. SZACHOWNICA
Ojciec Założyciel - Dumny Sclavińczyk

"Rzeczpospolita Sclavinii i Trizondalu to był najbardziej nieodpowiedzialny projekt w historii mikroświata". - Piotr von Thorn-Cetnarovich, Prezydent Rzeczpospolitej Sclavińskiej.
Awatar użytkownika
Apolinary Montserrat Stempel
Przewodniczący Leockiej Akademii Nauk
Kontakt:

Wiewiórka 🐿️

Post autor: Apolinary Montserrat »

W Sarmacji na końcu tęczy znajdziesz... gar zupy... 😁

prof. Apolinary Montserrat OL LAN
Przewodniczący Leockiej Akademii Nauk
Dyrektor Centralnego Szpitala Wojskowego
Redaktor naczelny Głosu Leocji

W Leocji rzeczy niemożliwe robimy od ręki,
na cuda trzeba chwilkę poczekać.
Awatar użytkownika

Wiewiórka 🐿️

Obrazek

T E L E G R A M

044.Na Orientyce powstało anarchistyczne państwo - Rewolucyjne Wolne Terytorium Wysokogórskie w odpowiedzi na, jak piszą w "Orędziu do Ludu Edelweiss":
  • Ekspansję monarchofaszyzmu i imperializmu austriackiego w głąb kotliny szarotek, poprzez cesarko-królewskie państwo marionetkowe "Kotlina Edelweiss";
  • Zabranie wolności i niezawisłości, oraz rozbrojenie wolnego ludu Boszniaków z Sandżak;
  • Potrzebę obrony terytorialnej Wysokogór przed potencjalnym wyzyskiem, imperializmem i kolonializmem;
Warto zauważyć, że zajęło ono ziemie, na które od dawna miał smaczek @Helwetyk Romański. Czy Namiestnik coś ma do powiedzenia w temacie?
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek

W razie wielkiej potrzeby i zauważalnego braku aktywności - proszę się dobijać na Discorda (ScreamingBlackCat), a z plikami na maila -> anastasiawindsachen@gmail.com
Awatar użytkownika
Cillian Stempel
Przybysz

Wiewiórka 🐿️

Post autor: Cillian »

Z pierwszej bomby, państwo i anarchizm się nie łączą. Celem anarchizmu w pierwszym miejscu jest obalenie państwa/stanu, jako największej formy opresji i wyzysku. Dlatego używam i wolałbym, żeby używano określeń typu wspólnota, ruch społeczny czy też po prostu Wolne Terytorium. Może być i też parapaństwo (z samym określeniem RWTW jako państwa nie mam szczerze problemu, jednak faktycznei trochę hipokrytycznie określać coś co walczy przeciwko ideii państwa, państwem.)

Secundo, słyszłałem że wspaniały Namiestnik Romański miał na to terytorium smaczek i jakiś pomysł, stąd właśnie ten Cypel jest Romańskim. Próbowałem znaleźć na temat tych pomysłów więcej, ale że spotkałem ścianę jakiś skoczni narciarskich, terytorium do ekspedycji czy też do wojenek pseudo izrelsko-egiptyjskich, afgańskich czy irańskich, a żadnych wspomnień od chyba Grudnia 2022 r. na ten temat nie było, skumałem że zainteresowanie regionem troche spadło. (Dopiero dzisiaj znalazłem post szanownej z drugiego marca na temat cypla, w celu wykożystania terytorium do jakiś gier wojennych czy innych zabaw. Z chęcią można ustawić jakiś konflikt i się pobawić, lecz zwracam też uwagę że jeśli Edelweiss ma populację 300k maks, a samo Wolne Terytorium jest albo o połowę lub i trzy razy mniejsze, i wiele też mniej gęsto osiedlone, to stawiam populację na blisko 100,000. To oznacza że lokalne siły obrony anarchistów też nie mogą być jakoś potężne w masie, i albo doszło by do problematycznej wojny assymetrycznej z partyzantką stylu Mujahideen przeciwko rosyjskiej armii, albo leocka gwardia by się zlała i w mniej niż tydzień doszło by do upadku Wysokogór :((

Trio, Orędzie jest bardzo narracyjne. Że EDL powstało z ekspedycji militarnej CiK Armii, i w końcu doszło do narracyjnego rozbrojenia lokalnej boszniackiej populacji która według Romanowa uciekła w głąb Kotliny w celu poszukiwania wolności przed Austriakami, to wydawało mi się to bardzo ciekawym tematem na którym mogę rozwinąć dlaczego w pierwszym miejscu to Wolne Terytorium powstaje. Ucieczka z jednej opresji do drugiej wydaje się całkiem smutną tragedią. (Plus, ciekawi mnie dlaczego akurat Boszniacy. Z samego południa Boszniacka grupa powyżej 500 osób zamiast uciekać dalej na południe gdzie leży bliżej granica, przeszła przez całę Węgry by uciec po wolność na północ?)
Obrazek
/-/ Cillian Saerucaeg, Ostatni Romantyk
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Karolina von Lichtenstein Stempel
Obywatel honorowy

Wiewiórka 🐿️

Post autor: Karolina von Lichtenstein »

Widzę, że najlepsze rewolucyjno-niepodległościowe tradycje Wysokogórskiej Republiki Elfidy, Wysokoleśnej Republiki Słowenii i Republiki Południowej Awary są kontynuowane.
(—) Karolina von Lichtenstein-Roumaine

Królowa Seniorka Dreamlandu i Scholandii, Królowa Matka Elderlandu, Dama dreamlandzkiego Orderu Czerwonego Orła, Diuczessa-Wspomożycielka Sarmacji, Diuczessa Tysiąclecia, Matka Karmicielka, Patronka Turystyki Pieszej, była Regentka i Kanclerka Księstwa Sarmacji, diuczessa Heidesheim, markiza Vankinner, baronessa Sarmacji, podporucznik w rezerwie Książęcych Sił Zbrojnych, honorowa obywatelka Królestwa Teutonii, Rzeczpospolitej Sclavińskiej, Gellonii i Starosarmacji, prawie została żoną Piotra Abogarda Scholandzkiego
Awatar użytkownika
Heinz-Werner Grüner Stempel
Obywatel honorowy

Wiewiórka 🐿️

Post autor: Heinz-Werner Grüner »

Coirloscadh pisze:
14 mar 2023, 23:04

Trio, Orędzie jest bardzo narracyjne. Że EDL powstało z ekspedycji militarnej CiK Armii, i w końcu doszło do narracyjnego rozbrojenia lokalnej boszniackiej populacji która według Romanowa uciekła w głąb Kotliny w celu poszukiwania wolności przed Austriakami, to wydawało mi się to bardzo ciekawym tematem na którym mogę rozwinąć dlaczego w pierwszym miejscu to Wolne Terytorium powstaje. Ucieczka z jednej opresji do drugiej wydaje się całkiem smutną tragedią. (Plus, ciekawi mnie dlaczego akurat Boszniacy. Z samego południa Boszniacka grupa powyżej 500 osób zamiast uciekać dalej na południe gdzie leży bliżej granica, przeszła przez całę Węgry by uciec po wolność na północ?)
Co ciekawe ja też tego nie wiem. ;)

Co do "rozbrojenia" to już dopowiedzenie... Najpierw nalezy przeczytać Misję Langskip. Tu zaczęła się historia oberhauptowskich roztopów w tej jakże pięknej krainie. Boszniacy trafili do Szarotkowej Krainy przez przypadek, jak my wszyscy.
(-) bk. Heinz-Werner Grüner
Oberhaupt Edelweiss
Obrazek
Awatar użytkownika
Cillian Stempel
Przybysz

Wiewiórka 🐿️

Post autor: Cillian »

Heinz-Werner Grüner pisze:
16 mar 2023, 22:58
Co ciekawe ja też tego nie wiem. ;)

Co do "rozbrojenia" to już dopowiedzenie... Najpierw nalezy przeczytać Misję Langskip. Tu zaczęła się historia oberhauptowskich roztopów w tej jakże pięknej krainie. Boszniacy trafili do Szarotkowej Krainy przez przypadek, jak my wszyscy.
Czytałem! Bardzo fajne, ale nadal nie tłumaczy to czemu rozbrojono Bośniaków :p
Z tego co przeczytałem to Bośniacy byli pozytywnie nastawieni ku Edlą, tym bardziej że Romanow coś z nimi się pogodził czy whatever i nie mieli problemu z władzą Oberhauptowską, jednak do rozbrojenia nadal doszło :pp Edelweiss z tego co wiem nie ma regulacji na temat broni palnych, a tym bardziej że bośniacy nie byli jakąś partyzantką, to nie ma żadnego, powtarzam nie ma żadnego powodu na to żeby boszniacy zostali rozbrojeni.
Obrazek
/-/ Cillian Saerucaeg, Ostatni Romantyk
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika

Wiewiórka 🐿️

Obrazek

T E L E G R A M

045.W Królestwie Voxlandu rozpoczęło medialną działalność Kino Apollo. Pierwszym z filmów, które wyświetlono krótko po starcie było nowe dzieło voxlandzkiej reżyserki Anny Adelsberger "Zakazana Miłość". Jest to kolejna kulturowa cegiełka w Voxlandzie przy działającym już Teatrze Narodowym.
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek

ODPOWIEDZ

Wróć do „Rynek w Nowym Brzegu”