Dobrze, by było gdyby kilka sezonów wcześniej było wiadomo jakie są plany tj. który sezon jest "tym wyjątkowym", który będzie v-Mistrzostwami, a który "zwykłym" sezonem. Może niektórzy budują drużynę z dnia na dzień, ale niektórzy potrzebują więcej czasu na przygotowania :)Heinz-Werner Grüner pisze: ↑26 lip 2023, 20:49Tylko i wyłącznie dla bieżących reprezentacji w MUP. Sezon i IO można dopasować.Piotr vel Bocian pisze: ↑26 lip 2023, 13:02
Skąd się wziął tutaj XpertEleven? Na czym miałaby polegać rywalizacja w tej grze - na dotychczasowych reprezentacjach państw w ramach MUP czy stworzeniu nowej ligi?
IO i tak pewnie w tydzień się nie skończy, a mozemy zagrać jeden wyjątkowy sezon raz na jakiś czas.
Leocki Związek Sportowy - planowane prace
- Piotr vel Bocian • Stempel
- Przybysz
- Oswald Baskerville • Stempel
- Kurator Palatynatu Leocji
I to jest akurat świetny argument, żeby nie wprowadzać futbolu na igrzyskach.Piotr vel Bocian pisze: ↑26 lip 2023, 21:27Może niektórzy budują drużynę z dnia na dzień, ale niektórzy potrzebują więcej czasu na przygotowania :)
(—) Oswald Baskerville, Kurator Palatynatu Leocji

- Heinz-Werner Grüner • Stempel
- Obywatel honorowy
Czyli zamiast tego idziemy tylko w haxball?Oswald Baskerville pisze: ↑26 lip 2023, 21:28I to jest akurat świetny argument, żeby nie wprowadzać futbolu na igrzyskach.Piotr vel Bocian pisze: ↑26 lip 2023, 21:27Może niektórzy budują drużynę z dnia na dzień, ale niektórzy potrzebują więcej czasu na przygotowania :)
- Ignats ik Ruth • Stempel
- Przewodniczący Senatu Palatynatu Leocji
Tak sobie jeszcze pomyślałem bez związku z tym, o czym już pisaliśmy wyżej — może by, dla zachowania bardziej igrzyskowego charakteru imprezy, zrobić w niektórych konkurencjach kilka etapów? Myślę tu o takim modelu eliminacyjnym, jaki znamy z realowej lekkiej atletyki. W pn w danej dyscyplinie mielibyśmy 1szą rundę, w następny poniedziałek półfinał, a później — dajmy na to w środę — finał. A dla kogoś, kto by nie wygrał, ale miał najlepszą średnią jakaś dodatkowa nagroda. (Może nawet medal pozłacany? :P).
- Obywatel honorowy
Też o tym myślałem, ale czy jesteśmy w stanie przewidzieć frekwencje? W normalnych warunkach masz zgłoszenia, a w mikro to chyba nie wypali.Ignats ik Ruth pisze: ↑26 lip 2023, 22:02Tak sobie jeszcze pomyślałem bez związku z tym, o czym już pisaliśmy wyżej — może by, dla zachowania bardziej igrzyskowego charakteru imprezy, zrobić w niektórych konkurencjach kilka etapów? Myślę tu o takim modelu eliminacyjnym, jaki znamy z realowej lekkiej atletyki. W pn w danej dyscyplinie mielibyśmy 1szą rundę, w następny poniedziałek półfinał, a później — dajmy na to w środę — finał. A dla kogoś, kto by nie wygrał, ale miał najlepszą średnią jakaś dodatkowa nagroda. (Może nawet medal pozłacany? :P).
Takie 100m z eliminacjami to moje marzenie, ale chyba ściętej głowy... Nie mniej wszystko się okaże.
W sumie mam sporo czasu więc jak realioza nie będzie przeszkadzać to może coś ulepię :DOswald Baskerville pisze: ↑25 lip 2023, 17:323. Igrzyska powinny mieć swoją stronę. Ostatni mundial w Leocji zrealizowaliśmy bez strony i wyszło dobrze, ale ze względu na wymagania techniczne z pkt. 2. igrzyska wymagają własnej platformy. Raz zbudowana platforma może być powielana, a nowi organizatorzy wrzucaliby swoją oprawę graficzną. Platforma oprócz gierek zawierałaby także klasyfikację medalowe i podsumowania wyników poszczególnych dyscyplin. Wielkim ułatwieniem dla uczestników byłaby możliwość wgrywania swoich wyników (skrinszotow) wewnątrz tej strony, bez konieczności wysyłania do organizatorów (może to wodotrysk i może Kustosz wystarczy, ale warto rozważyć).
To by wymagało zapisów z wyprzedzeniem. Jeśli impreza miałaby być ogromna i dosyć długa*, to może by się to udało. ;PHeinz-Werner Grüner pisze: ↑26 lip 2023, 22:12Też o tym myślałem, ale czy jesteśmy w stanie przewidzieć frekwencje?
*I Igrzyska Sarmackie w Ferze i Ciudad de Bravo, organizowane przez moich v-ojców, trwały jakoś ze 4 tygodnie. :P
- Obywatel honorowy
No te 30 dni to właśnie idealny czas na to by spokojnie działać.Ignats ik Ruth pisze: ↑26 lip 2023, 22:24To by wymagało zapisów z wyprzedzeniem. Jeśli impreza miałaby być ogromna i dosyć długa*, to może by się to udało. ;PHeinz-Werner Grüner pisze: ↑26 lip 2023, 22:12Też o tym myślałem, ale czy jesteśmy w stanie przewidzieć frekwencje?
*I Igrzyska Sarmackie w Ferze i Ciudad de Bravo, organizowane przez moich v-ojców, trwały jakoś ze 4 tygodnie. :P
- Piotr vel Bocian • Stempel
- Przybysz
Poruszona została kwestia frekwencji.
Ja wiem, że trudno teraz zgadywać ile osób weźmie udział, bo to zależy indywidualnie od każdego mieszkańca v-państw, ale jednak rzucając i rozwijając temat, szukając dyscyplin sportowych, każdy musiał mieć w głowie jakąś liczbę osób, dla której to przygotowuje. O jakiej liczbie osób pomyśleliście w rozmowach? 10-20-50 ?
Ja wiem, że trudno teraz zgadywać ile osób weźmie udział, bo to zależy indywidualnie od każdego mieszkańca v-państw, ale jednak rzucając i rozwijając temat, szukając dyscyplin sportowych, każdy musiał mieć w głowie jakąś liczbę osób, dla której to przygotowuje. O jakiej liczbie osób pomyśleliście w rozmowach? 10-20-50 ?
- Oswald Baskerville • Stempel
- Kurator Palatynatu Leocji
Odpowiadając kilku osobom w jednej wiadomość:
@Heinz-Werner Grüner : wydaje mi się, że "rytm życia" MUP jest taki, że nie ma co go zaburzać igrzyskami. Może byłoby fajnie, ale wiemy jak działa X11 i jak trenerzy budują swoje reprezentacje, na co zwrócił uwagę Trener Bocian. W takim wypadku dyscypliny piłkarskiej ograniczyłbym do haxballa (chyba że wpadnie nam w ręce coś fajnego, czego jeszcze nie znamy).
Precyzując kwestię trwania Igrzysk Fer & CIuad de Bravo 2012, o których wspomniał @Ignats ik Ruth: zaplanowane byly na 2-30 września 2012. W praktyce trwały dłużej, bo snooker przedłużył się do okolic 20 października, ale to tylko ten nieszczęsny snookera, reszta w terminie. Wszystko się odbywało ładnie, nie licząc skandalu z wynikami w podnoszeniu ciężarów (wynik braku testów gierek) i słabszej frekwencji w niektórych konkurencjach. Zgadzam się też z Herr Grünerem, że 30 dni to fajny okres - na tyle ambitny, by impreza miała rozmach i prestiż.
Co do liczby potencjalnych uczestników: poniżej 10 uznam za porażkę, 20 uznam jednocześnie za minimalną sensowną liczbę i za wielki sukces. We wspomnianych już Igrzyskach Fer & Ciuad de Bravo 2012 udział wzięły 22 osoby (!). To był GIGANTYCZNY sukces w tamym momencie, a pamiętajmy, że może i były to igrzyska promowane jedynie w Sarmacji, to częścią Księstwa były wówczas (nadal silne i aktywne) Teutonia, Baridas, Wandystan i Sclavinia. Według mojego rzutu okiem na ranking aktywności w Stemplu oraz według ankiet mikroswiatowych, trzon stanu osobowego państw wirtualnych stanowi ok. 50 osób. Dlatego 20 uczestników to powinien być cel, bo wtedy rywalizacja ma sens, a przy okazji to byłoby 2/5 czy 1/3 regularnie aktywnych mikronautów, więc będzie można pić szmapana. Oczywiście 20 osob mam tu na myśli sumarycznie, nie że w każdej konkurencji. Wyobrażam sobie, że w haxballu udział wezmą 4 osoby, a w szachach 16.
Dodam, że kwestia uczestników jest problemem jedynie w szachach, snookerze i haxballu, gdzie trzeba mieć właściwą liczbę, żeby drabinka się ułożyła.
@Heinz-Werner Grüner : wydaje mi się, że "rytm życia" MUP jest taki, że nie ma co go zaburzać igrzyskami. Może byłoby fajnie, ale wiemy jak działa X11 i jak trenerzy budują swoje reprezentacje, na co zwrócił uwagę Trener Bocian. W takim wypadku dyscypliny piłkarskiej ograniczyłbym do haxballa (chyba że wpadnie nam w ręce coś fajnego, czego jeszcze nie znamy).
Precyzując kwestię trwania Igrzysk Fer & CIuad de Bravo 2012, o których wspomniał @Ignats ik Ruth: zaplanowane byly na 2-30 września 2012. W praktyce trwały dłużej, bo snooker przedłużył się do okolic 20 października, ale to tylko ten nieszczęsny snookera, reszta w terminie. Wszystko się odbywało ładnie, nie licząc skandalu z wynikami w podnoszeniu ciężarów (wynik braku testów gierek) i słabszej frekwencji w niektórych konkurencjach. Zgadzam się też z Herr Grünerem, że 30 dni to fajny okres - na tyle ambitny, by impreza miała rozmach i prestiż.
Co do liczby potencjalnych uczestników: poniżej 10 uznam za porażkę, 20 uznam jednocześnie za minimalną sensowną liczbę i za wielki sukces. We wspomnianych już Igrzyskach Fer & Ciuad de Bravo 2012 udział wzięły 22 osoby (!). To był GIGANTYCZNY sukces w tamym momencie, a pamiętajmy, że może i były to igrzyska promowane jedynie w Sarmacji, to częścią Księstwa były wówczas (nadal silne i aktywne) Teutonia, Baridas, Wandystan i Sclavinia. Według mojego rzutu okiem na ranking aktywności w Stemplu oraz według ankiet mikroswiatowych, trzon stanu osobowego państw wirtualnych stanowi ok. 50 osób. Dlatego 20 uczestników to powinien być cel, bo wtedy rywalizacja ma sens, a przy okazji to byłoby 2/5 czy 1/3 regularnie aktywnych mikronautów, więc będzie można pić szmapana. Oczywiście 20 osob mam tu na myśli sumarycznie, nie że w każdej konkurencji. Wyobrażam sobie, że w haxballu udział wezmą 4 osoby, a w szachach 16.
Dodam, że kwestia uczestników jest problemem jedynie w szachach, snookerze i haxballu, gdzie trzeba mieć właściwą liczbę, żeby drabinka się ułożyła.
(—) Oswald Baskerville, Kurator Palatynatu Leocji