Ale za to Sarmacja jest mniejsza od Insulii.MahoroChan pisze: ↑06 sty 2023, 13:53Nie o to mój v-dziadek walczył. Nie godzi się, aby Baridas był mniejszy od Muratyki.Ronon Dex pisze: ↑06 sty 2023, 9:54Wymiary zostały ustalone na podstawie map poszczególnych krajów oraz konsultacji... skala całości jest właściwa, podobnie jak proporcje pomiędy poszczeólnymi kontynentami.
Mapa nmiekoniecznie musi być ładna... czy się podobać. Rolą mapy jest oddanie rzeczywistości, nawet jeżeli to rzeczywistość wirtualna.
Nowa Mapa Mikroświata
- Aleksander Novak • Stempel
- Przybysz
Nowa Mapa Mikroświata
Aleksander Novak, Westlandczyk, Obywatel Federacji Nordackiej, obecnie tamtejszy Minister Kultury i Nauki
Nowa Mapa Mikroświata
W zasadzie to zawsze była... w każdym razie od kiedy w ramach KIK (ok. 2014) przyjęli takie wielkości na tym kontynencie (wcześniejsze ich mapy nie miały w ogóle podziałki)... mniej więcej w tym samym czasie (no nieco wcześniej, o kilka miesięcy) kształtowały się wielkości Nordaty, które powstawały na podstawie map Pel Nandera i w ramach obliczeń z tych map (zresztą przy udziale Pel Nandera, bo razem to wyliczaliśmy). W efekcie Nordata w zasadzie od początku powstawania tam stabilnych państw miała wszystko wyliczone i "mapowane" w jednolitej skali.
Na innych kontynetach było to robione "każdy sobie"... niektórzy przyjmowali wartości KIK (choć glob wychodził karykaturalnie), inni przyjmowali wartości odrealowe (państwa tworzone na bazie jakiś realowych kształtów i założeń), a jeszcze inni dokonali przeliczenia z map Pel Nandera (gdzie glob miał odpowiednie wymiary).
Ja tylko spróbowałem zebrać te wszytskie "narodowe" dane do kupy i przedstawić na mapie globu o obwodzie 40 tys. km w jednolitej skali. Efekt jest jak widać... ale nikomu nic się nie zwiększyło, ani nie zmniejszyło. A jak gdzieś brak było danych to zawsze można to poprawić jak dane się pojawi lub zostaną udostępnione (np. Tuolelenkka)
- MahoroChan • Stempel
- Przybysz
Nowa Mapa Mikroświata
A mi nie. Nie zgadzam się z tym.
Mapy VIK ukazują poprawne wielkości lądów, nowa mapa powyższa nie.
(-) Mahoro Andou
Bojowy android organizacji VESPER
Bojowy android organizacji VESPER
Nowa Mapa Mikroświata
Mapy VIK nie pokazują właściwej wielkości lądów... wystarczy wziąć "do ręki" mapy poszczególnych krajów by się o tym przekonać. Jedynym kontynentem we właściwej wielkości na tych mapach jest Nordata oraz niektóre ziemie "na dalekim zachodzie" (jak wypsa dawnej NUPIA) czy np. odrealowa Leocja... bo od początku prac były mi znane ich skalowane mapy lub dane dotyczące wielkości.MahoroChan pisze: ↑08 sty 2023, 14:58A mi nie. Nie zgadzam się z tym.
Mapy VIK ukazują poprawne wielkości lądów, nowa mapa powyższa nie.
Ponadto mapy VIK to są lądy, które naniosłem osobiście w całkowicie wstępnym okresie prac nad nową mapą Mikroświata.
Ten "podkład" lądów (które udostepniłem Joahimowi do dalszego wykorzystania) powstał w czasie gdy odtwarzałem i zbierałem na jednej mapie ich kształty, jeszcze bez ich skalowania bo dopiero zaczynałem te prace. Należało zacząć od samych kształtów, a potem w miarę otrzymywania informacji, ich weryfikowania oraz uzgadniania (a niektóre wymagały sporo zchodu, bo nie wszędzie byłyu skalowane mapy... czasem były to odniesienia do odrealowych kształtów, które przyjmowano za właściwe) tego na poszczególnych kontynetach skalowałem poszczególne lądy wg tych danych. Aż do obecnego etapu prac... które w chyba już ponad 90 procentach ukazują właściwe rozmiary lądów.
Kolega Joahim otrzymał swego czasu (na wstępnym etapie prac) ode mnie mapę lądów, na której naniósł poszczególne kraje (chylę czoło przed ogromem jego pracy, bo ja do politycznego podziału nigdy zacięcia nie miałem) oraz na bieżąco uaktualnia zmiany zachodzące na poszczególnych kontynentach.
Nie ma między nami (mną, a Joahimem) żadnej konkurencji... to raczej współpraca polegająca na tym, że ja się oddałem ustalaniu właściwych wielkości, a on bardziej podziałowi politycznemu i jego aktualizacji.
- Helwetyk Romański • Stempel
- Namiestnik Palatynatu Leocji
Nowa Mapa Mikroświata
W czym?Joahim von Ribertrop pisze: ↑06 sty 2023, 13:54Zmiany w Ligocji wciąż nie zauważone jak widzę, to podpowiem: liczba półwyspów na Orientyce spadła o jeden.
(—) prokr. Hweltywk Romański, RkORF · LAN
Namiestnik № 2 Palatynatu Leocji
Dyniowy Padawan
LEOCKA PARTIA FASZYSTÓW JĘZYKOWYCH
Namiestnik № 2 Palatynatu Leocji
Dyniowy Padawan
LEOCKA PARTIA FASZYSTÓW JĘZYKOWYCH
Nikogo się nie ściga, ale wszystkich się poprawia, bo tak nakazują
wewnętrzna potrzeba, poczucie sprawiedliwości i wyznawany porządek rzeczy.
IGNATS IK RUTH
wewnętrzna potrzeba, poczucie sprawiedliwości i wyznawany porządek rzeczy.
IGNATS IK RUTH
Nawet podczas realiozy sprawdzam skrzynkę helwetyk@gmail.com