Nie mam wielu doświadczeń z wojskiem dlatego preferuję niższy próg wejścia. Może jakieś siły lądowe ?
Tworzenie systemu stopni, oznaczeń itp. - temat roboczy
- Prokrustes
- Przybysz
No to może byś chciał na morze... Palatynat Leocji ma jeden okręt wojenny, przekazany przez Republikę Bialeńską i tam klasyfikowany jako korweta. Ale wzorcem realowym jest amerykańska klasa Independence czyli coś co trochę wymyka się klasyfikacji - w sumie taki duży okręt patrolowy.Prokrustes pisze: ↑11 paź 2020, 14:07Nie mam wielu doświadczeń z wojskiem dlatego preferuję niższy próg wejścia. Może jakieś siły lądowe ?
To są nowe jednostki i fotek w sieci jest mnóstwo, to łatwo będzie Tobie ilustrować narrację. Śmigłowce RAT HS-7 (to odpowiednik realowego Seahawka)... mogę go pomalować tak, że z daleka będzie w takich samych barwach jak te w US-realu, tylko znaki dam Palatynatu, ale na tyle małe, że z daleka na fotach i tak ich nie będzie widać, to będziesz mógł używać zdjęć.
W zasadzi to trzeba by zacząć od przyjęcia jednostki (jest w bialeńskiej bazie na północy), nadaniu jej nazwy itd.
Przy okazji trzeba będzie pomyśleć też nad jakąś drobnicą...
- Prokrustes
- Przybysz
To może zacznijmy od przyjęcia. Myślę, że nie może się to odbyć bez najważniejszych (aktywnych) ludzi w państwie.
@Franklin Garamond
Będzie to ważny dzień w historii Palatynatu.
- Franklin Garamond • Stempel
- Namiestnik Palatynatu Leocji
Re: Tworzenie systemu stopni, oznaczeń itp. - temat roboczy
Stanowczo. Z odpowiednią pompą, wybór imienia jednostki, chrzciny z rozbijaniem szampana o burtę na uroczystościach. Gdybyśmy mieli szkołę podstawową, to konkurs plastyczny, no i na wierszyk.
- Prokrustes
- Przybysz
Chodził mi po głowie taki projekt - elementarza wzorowanego na klasycznym Falskiego. Kto wie, kto wie... może to dobra okazja na pierwszą (choć nie koniecznie numerycznie pierwszą) stronę ;)Franklin Garamond pisze: ↑11 paź 2020, 22:54Stanowczo. Z odpowiednią pompą, wybór imienia jednostki, chrzciny z rozbijaniem szampana o burtę na uroczystościach. Gdybyśmy mieli szkołę podstawową, to konkurs plastyczny, no i na wierszyk.
W sumie to chyba należałoby zacząć o opracowania bandery dla okrętów wojennych Palatynatu Leocji, na takiej samej zasadzie jak doszło do opracowania znaku rozpoznawczego dla statków powietrznych GPL.Franklin Garamond pisze: ↑11 paź 2020, 22:54Stanowczo. Z odpowiednią pompą, wybór imienia jednostki, chrzciny z rozbijaniem szampana o burtę na uroczystościach.
Tu chyba tę rolę pełnić może flaga? Ew. okręty cywilne pływać mogą z flagą, a z chorągwią (dwa lwy na czarnym polu) może pływać marynarka? Nawet uzupełniając to o wycięcie w jaskółczy ogon. Chyba że są jakieś ograniczenia wynikające z wykorzystywanych symulatorów i lepiej coś skrojonego na miarę zaprojektować?
Oczywiście może to być flaga... tylko czy aby nie ciekawiej byłoby opracować zupełnie odrębną banderę? Bandera może być na bazie flagi (to wycięcie czyli po najmniejszej linii oporu), flaga może być elementem bandery (to popularne w realu i np. tak zrobiliśmy w RB - zarówno z banderą MW RB, jak i w gwardiach) albo bandera może być zupełnie odrębna, ale z akcentami charakterystycznymi dla państwa (też popularne).
Re: Tworzenie systemu stopni, oznaczeń itp. - temat roboczy
Oczywiście, jak najbardziej. Dlatego też pytałem o jakieś wytyczne i ograniczenia pod ewentualne symulacje okrętów. Z chęcią coś podłubię.
Ograniczeń nie ma, bo okrętów w symulatorach nie dłubię... brak takowych (współczesnych) na współczesnym rynku gier, a na fotach okrętów to za pomocą PS wstawi się wszystko, podobnie jak sprzęt latający "floty" pomaluję dowolnie.Franklin Garamond pisze: ↑13 paź 2020, 18:24Oczywiście, jak najbardziej. Dlatego też pytałem o jakieś wytyczne i ograniczenia pod ewentualne symulacje okrętów. Z chęcią coś podłubię.
Tak na początek, na zagajenie dyskusji:

- Heinz-Werner Grüner • Stempel
- Obywatel honorowy
Przepraszam, że się włączę do dyskusji... Ja bym poszedł w bardziej "piracki" wizerunek, a mianowicie usunął czerwień z tzw. Krzyża św. Andrzeja.