Tworzenie systemu stopni, oznaczeń itp. - temat roboczy

Zablokowany
Awatar użytkownika
Ametyst Faradobus Stempel
Przybysz

Post autor: Ametyst Faradobus »

Ostatnia wiadomość z poprzedniej strony wątku

W realu zazwyczaj cywilne i wojskowe są takie same. Typ wstążki najczęściej zależy od kraju: Austriacy i Węgrzy mają trójkątne, Rosjanie takie jakby romby, Niemcy lubią szpangi. Na przykład radzieccy oficerowie kiedy dostawali zagraniczne odznaczenia to wieszali je sobie na tych swoich charakterystycznych rombowatych wstążkach (tu macie przykład na dole z Orderem Odrodzenia Polski), tak samo Austriacy w czasie I wojny wieszali sobie niemieckie Krzyże Żelazne na trójkątnych wstążkach.
PROCESOR DOKTÓR NAUK NET. MAGISTER
Ametyst z rodu Faradobusów

Urlopowany Król Hirschbergii i Weerlandu,
Ponownie Prezydent Republiki Bialeńskiej

Obrazek
Awatar użytkownika
Helwetyk Romański Stempel
Namiestnik Palatynatu Leocji

Post autor: Helwetyk Romański »

Ronon Dex pisze:
30 paź 2020, 18:06
Powie tak... jeśli to naprawdę będzie tak przeszkadzało to zamienie te kolory, chociaż uważam, że nie ma takiej potrzeby.
Mnie kolejność nie przeszkadza; zadałem neutralne pytanie bez drugiego dna, czy tak może być po linii zgodności ze standardami, których nie znam, dopuszczając ewentualność, że mogą tu obowiązywać reguły analogiczne do weksylologii, gdzie co do zasady bliżej masztu umieszcza się kolor ważniejszy. Otrzymane odpowiedzi są jednoznaczne: może, więc temat jest z mojej strony wyczerpany. A kolory, owszem, są doskonałe — nie bez powodu mamy je na fladze (drugi był taki, że łatwo znaleźć francuskie trójkolory do szybkiego fotomontażu ;-)).

Ametyst Faradobus pisze:
30 paź 2020, 18:37
W realu zazwyczaj cywilne i wojskowe są takie same.
Jeśli chodzi o obecne leockie odznaczenia, wstążki są takie, a nie inne, bo taki miałem szablon pod ręką. Nie jestem do niego przywiązany; myślę, że @Franklin Garamond również nie. W razie czego wzór cywilny można zmienić, więc tutaj kierujmy się tym, żeby było jak najbardziej estetycznie, a nie spójnie z tym, co mamy tu i teraz.
Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek
(—) prokr. Hweltywk Romański, RkORF · LAN
Namiestnik № 2 Palatynatu Leocji
Dyniowy Padawan
LEOCKA PARTIA FASZYSTÓW JĘZYKOWYCH

Nikogo się nie ściga, ale wszystkich się poprawia, bo tak nakazują
wewnętrzna potrzeba, poczucie sprawiedliwości i wyznawany porządek rzeczy.

IGNATS IK RUTH

Nawet podczas realiozy sprawdzam skrzynkę helwetyk​@​gmail.com
Awatar użytkownika
Franklin Garamond Stempel

Re: Tworzenie systemu stopni, oznaczeń itp. - temat roboczy

Post autor: Franklin Garamond »

Tak.
Obrazek Obrazek Obrazek
(—) Franklin Garamond
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel

Post autor: Ronon Dex »

Helwetyk Romański pisze:
30 paź 2020, 19:34
W razie czego wzór cywilny można zmienić, więc tutaj kierujmy się tym, żeby było jak najbardziej estetycznie, a nie spójnie z tym, co mamy tu i teraz.
Nie ma takiej potrzeby... zadałem tylko pytanie czy wstążki odznaczeń cywilnych mają być takie same, jak cywilnych - jeśli tak to nie ma najmniejszego problemu, bo mnie to nie przeszkadza. Chciałem tylko mieć pewną "decyzję" zanim zacznę je robić.
Obrazek
Ronon Dex
Archont Rodecji oraz Gubernator Oceanii Leockiej
Awatar użytkownika
Przybysz

Może popełnię jakieś dzieło z zakresu falerystyki.

Obrazek
Awatar użytkownika
Helwetyk Romański Stempel

Post autor: Helwetyk Romański »

Ametyst Faradobus pisze:
30 paź 2020, 20:13
Wasza Ekscelencja się nie krępuje!
Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek
(—) prokr. Hweltywk Romański, RkORF · LAN
Namiestnik № 2 Palatynatu Leocji
Dyniowy Padawan
LEOCKA PARTIA FASZYSTÓW JĘZYKOWYCH

Nikogo się nie ściga, ale wszystkich się poprawia, bo tak nakazują
wewnętrzna potrzeba, poczucie sprawiedliwości i wyznawany porządek rzeczy.

IGNATS IK RUTH

Nawet podczas realiozy sprawdzam skrzynkę helwetyk​@​gmail.com
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel

Ametyst Faradobus pisze:
30 paź 2020, 20:13
Na pewno będzie to "wiekopomne dzieło"... świetne były Twoje artykuły o rozwoju bialeńskiego systemu odznaczeniowego, tylko brakuje mi ostatniej części czyli zebrania tych aktualnych czyli systemu, który pod Twoje dyktando stworzyliśmy.
Obrazek
Ronon Dex
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel

Dalsze koncepcje...

Pierwsze trzy klasy odznaczenia czyli po prostu brązowy, srebrny i złoty - noszone na lewej piersi na wstążce.

Zgodnie z sugestiami stonowałem lekko kolory:
Obrazek
Kolejna klasa - order noszony na wstędze, na szyi. Różni się też barwą... tutaj zapożyczyłem koncepcję z Virtuti Militari, który w niższych klasach jest srebrny lub złoty, a w wyższych czarny. Tyle, że ze względu na kolorystykę mundurów w GPL należy czarnego unikać to taki odcień fioletu. W sumie "w naturze", jako błyszczący metal mogłoby wyglądać całkiem ciekawie.
Obrazek
Następna klasa... tutaj już ścierają mi się różne koncepcje.

1. Nieco "klasycznie" czyli po prostu z gwiazdą noszoną dodatkowo na piersi:
Obrazek
2. Trochę inaczej... odznaczenie powtórzone do noszenia na piersi (w tym przypadku korona wędruje na krzyż), takie coś widziałem zdaje się przy jakimś włoskim odznaczeniu.
Obrazek
3. Opcja łącząca obie powyższe... odznaczenie powtórzone na gwieździe i to jest chyba najbliższe wspomnianemu włoskiemu rozwiązaniu.
Obrazek

Ewentualnie jeszcze jedna klasa bo doświadczenie uczy, że w mikronacjach szybko zaczyna brakować klas odznaczeń, bo w przeciwieństwie do realu są nadawane bardzo często... w mikronacja czas płynie dużo szybciej niż realu.

Znowu dwie koncepcje:

1. Order noszony na wielkiej wstędze (szarfie), choć przyznam, że w przypadku odznaczeń wojskowych to szarfa pasuje średnio i nie bardzo mi się takie rozwiązanie podoba:
Obrazek
2. Order noszony po prostu na piersi w dużej formie i bez szarfy... aprobata dla tej koncepcji z automatu powoduje, że w przypadku klasy poprzedniej wybiera się opcję 1 lub 3.
Obrazek
Przy nazwach klas (poza pierwszymi trzema) to już "wymiękam", ale jak zwykle Ametyst sobie z tym doskonale poradzi. Gdyby to miało być pięć klas to jeszcze OK: Krzyż Brązowy, Krzyż Srebrny, Krzyż Złoty, a potem Krzyż Wielki i Krzyż Wielki z Gwiazdą (o ile z gwiazdą... bo na nazwę dla koncepcji nr 2 nie mam pomysłu), ale przy sześciu klasach nie wiem. Liczę na wiedzę i pomysły Ametysta.
Obrazek
Ronon Dex
Awatar użytkownika
George S. Patton Stempel
Obywatel

Post autor: George S. Patton »

Piękne wzory, naprawdę piękne
(—) George S. Patton
1. Na początku byli Regenci
2. Potem %przyszłem ja
Awatar użytkownika
Przybysz

No jeśli idziemy wzorcem VM to najwyższą klasą powinna być wstęga-szarfa. Pytanie też, jaki system przyjmijcie. W Bialenii kiedy ktoś ma komandorię Orderu Budowniczych, a potem otrzyma Krzyż Wielki to jest tylko kawalerem Krzyża Wielkiego i nosi tylko wyższą klasę. W Leocji chyba zasada jest inna, bo ja jestem na przykład kawalerem i srebrnego i brązowego Krzyża Zasługi, a noszenie dwóch komandorii wygląda tak sobie (choć są w Polsce ludzie, którzy mają III i IV klasę OOP i czasem noszą obydwie).

Mi się najbardziej podobają dwie ostatnie wersje z tym, że z gwiazdy z opcji numer 3 usunąłbym koronę, bo wygląda tak sobie.

Zresztą ten order może mieć równie dobrze cztery klasy, jak amerykańska Legia Zasługi i to chyba nie jest zły wzorzec.

Obrazek
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel

Ametyst Faradobus pisze:
31 paź 2020, 10:46
Mi się najbardziej podobają dwie ostatnie wersje z tym, że z gwiazdy z opcji numer 3 usunąłbym koronę, bo wygląda tak sobie.
A to akurat moje przeoczenie... wkleiłem nie ten element, ten z koroną miał być tylko dla samodzielnego elementu, już to edytowałem.

Jeżeli zdecydujemy się na 5 klas to zestaw wygląda tak:
- Krzyż Brązowy,
- Krzyż Srebrny,
- Krzyż Złoty,
- Krzyż Wielki,
- Krzyż Wielki z Gwiazdą.
Obrazek
Obrazek
Ronon Dex
Zablokowany

Wróć do „Archiwum Wojskowe im. Ignatsa Urbana ik Rutha”