Przedsiębiorstwo handlowe DEXMOBIL

Tu dyskutujemy na wszystkie tematy związane z posiadanymi przedsiębiorstwami
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Helwetyk Romański Stempel
Namiestnik Palatynatu Leocji

Post autor: Helwetyk Romański »

Ostatnia wiadomość z poprzedniej strony wątku

Ronon Dex pisze:
29 gru 2020, 21:25
Chodziło mi tylko o kwestię samego funkcjonowania bazy - żołnierze bialeńscy poza terenem wydzierżawionej bazy nie przebywają na leockiej ziemi, samoloty nie latają poza wydzielonym obszarem w leockiej przestrzeni powietrznej, a okręty korzystają tylko z wyznaczonego toru wodnego do portu.
Wydaje mi się, że gdybyśmy podpisali SOFA na jakimkolwiek wzorze innym niż umowa polsko-amerykańska, byłoby to dobre i słuszne. 😉

Ronon Dex pisze:
29 gru 2020, 21:25
Helwetyk Romański pisze:
29 gru 2020, 21:07
Post Scriptum: Udaję, że nie widzę tych pojazdów technicznych i inżynieryjnych.
Zbliża się kolejny "długi weekend"... a więc sprawa do porządnego opracowania i zastanowienia się, co może być przydatne.
Niestety,   w s z y s t k o .
Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek
(—) prokr. Hweltywk Romański, RkORF · LAN
Namiestnik № 2 Palatynatu Leocji
Dyniowy Padawan
LEOCKA PARTIA FASZYSTÓW JĘZYKOWYCH

Nikogo się nie ściga, ale wszystkich się poprawia, bo tak nakazują
wewnętrzna potrzeba, poczucie sprawiedliwości i wyznawany porządek rzeczy.

IGNATS IK RUTH

Nawet podczas realiozy sprawdzam skrzynkę helwetyk​@​gmail.com
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel

Post autor: Ronon Dex »

Helwetyk Romański pisze:
29 gru 2020, 21:43
No to mam najbliższy długi weekend pracowity... planuję zmiany organizacyjne w siłach lądowych mojej gwardii (przejście z brygady "lekkiej" na "ciężką", włącznie z wymianą sprzętową), muszę skończyć kontrakt eksportowy, ogarnąć kwestie organizacyjne w dwóch brygadach Gwardii Rzeszy (bo mnie Ametyst udusi), zrobić nowe załączniki mundurowe do aktów prawnych dotyczących SZ RB... ale znajdę czas i na Leocję oraz ogarnę kolejną dostawę demobilu.
Helwetyk Romański pisze:
Wydaje mi się, że gdybyśmy podpisali SOFA na jakimkolwiek wzorze innym niż umowa polsko-amerykańska, byłoby to dobre i słuszne. 😉
Można pomyśleć... inna sprawa, że jak ogarnę te zmiany to może i moja gwardia zrobi jakąś kurtuazyjną wizytę w Palatynacie Leocji. Kolejny plan na przyszłość... oczywiście z rewizytą na Półwyspie Lisewskim w następstwie.
Obrazek
Ronon Dex
Archont Rodecji oraz Gubernator Oceanii Leockiej
Awatar użytkownika

Ronon Dex pisze:
29 gru 2020, 22:29
Helwetyk Romański pisze:
No to mam najbliższy długi weekend pracowity...
Niestety, gdy tylko zobaczyłem ten sprzęt specjalistyczny, pomyślałem, że warto byłoby jakoś uwzględnić go w systemie, choćby tylko symbolicznie markując. Więc ta lista powoli rośnie: od samochodów ciężarowych, przez promy, do sprzętu dla firm budowlanych… a i w tyle głowy mam broń osobistą. 😉
Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek
Dyniowy Padawan

IGNATS IK RUTH

Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel

Helwetyk Romański pisze:
29 gru 2020, 22:32
Niestety, gdy tylko zobaczyłem ten sprzęt specjalistyczny, pomyślałem, że warto byłoby jakoś uwzględnić go w systemie, choćby tylko symbolicznie markując. Więc ta lista powoli rośnie: od samochodów ciężarowych, przez promy, do sprzętu dla firm budowlanych… a i w tyle głowy mam broń osobistą. 😉
Z drugiej strony może i dobrze, że tak jest... i może wcale nie warto się spieszyć i działać "na wariata", bo po prostu zapewnia nam to aktywne działania na dłuższy czas, coś co z tej zabawie jest przecież pożądane.
Franklin Garamond pisze:
29 gru 2020, 15:51
Znakomita większość przystani ma rampę (slip), by wodować małe jednostki wprost z przyczepy, więc załadunek i rozładunek wojskowej barki desantowej nie powinien stanowić problemu.
Znalazłem nawet taki obiekt do wizualizacji, choć nie jest taki do "wodowania małych jednostek", bo tak na oko ma z 40-50 metrów szerokości tej rampy. Zrobiłem na szybko nawet test (ta konstrukcja obok to coś osobnego, ale chciałem mieć na co wleźć wirtualnym osobnikiem w celu zrobienia screena) z barką i dużą ciężarówką.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Takie obiekty nie wszędzi da się wstawić, ale jakby co to wykonalne...
Obrazek
Ronon Dex
Awatar użytkownika
Bruno Petrowicz Catalan Stempel
Królestwo Santery

Post autor: Bruno Petrowicz Catalan »

Byłbym zainteresowany kupnem stacji transformatorowej, jednak pozostaje kwestia ceny. Można poznać bliżej tą ofertę w tek materii jak i terminy dostawy.

Obrazek
(-) Bruno Petrowicz Catalan
Obrazek
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel

Bruno Petrowicz Catalan pisze:
30 gru 2020, 7:49
Byłbym zainteresowany kupnem stacji transformatorowej, jednak pozostaje kwestia ceny. Można poznać bliżej tą ofertę w tek materii jak i terminy dostawy.
Na chwilę obecną założono tylko przedsiębiorstwo... w tej chwili czekam na wytyczne Palatiun odnośnie dalszych spraw dotyczących elektryfikacji Wyspy oraz spraw telekomunikacyjnych. Z tego co wiem trwa poszukiwanie surowców oraz czekamy na decyzję dotyczącą umiejscowienia i rodzaju elektrowni.

Dopiero po podjęciu decyzji przez władze - otrzymamy "zielone światło" w sprawach budowy linii przesyłowych (w tym stacji transformatorowych) oraz doprowadzenia zasilania do poszczególnych rejonów i działek mieszkańców Leocji.

Wtedy zostaną podjęte decyzje dotyczące kosztów (nie wiem na ile włączy się w to państwo) doprowadzenia linii przesyłowych oraz podam możliwe terminy realizacji.
Obrazek
Ronon Dex
Awatar użytkownika

Ronon Dex pisze:
30 gru 2020, 6:06
Takie obiekty nie wszędzi da się wstawić, ale jakby co to wykonalne...
W zasadzie to po jakiej linii „nie wszędzie”? 🤔

Ronon Dex pisze:
30 gru 2020, 8:25
Bruno Petrowicz Catalan pisze:
30 gru 2020, 7:49
Na chwilę obecną założono tylko przedsiębiorstwo... w tej chwili czekam na wytyczne Palatium odnośnie dalszych spraw dotyczących elektryfikacji Wyspy oraz spraw telekomunikacyjnych. […]
Dokładnie tak. Ale, jak rozumiem z kontekstu, na Utarii powstaje mała elektrownia wodna, więc stacja transformatorowa jest chyba pod nią, a nie pod sieć krajową?
Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek
Dyniowy Padawan

IGNATS IK RUTH

Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel

Helwetyk Romański pisze:
30 gru 2020, 9:52
Ronon Dex pisze:
Takie obiekty nie wszędziE da się wstawić, ale jakby co to wykonalne...
Po prostu to są obiekty, które pojawiają się w systemie edytora jako gotowe. Jak tworzono mapy, to dostosowywano grunt do tego, co się tam miało znajdować. Grunt jest więc ukształtowany, ale ten obiekt ma określony (trzeba to metodą prób i błędów ustalać) punkt czytania położenia i pochylenia gruntu. Na przykładach musiałem to ustawić w tym miejscu, bo przesunięcie np. nieco wgłąb lądu powoduje, że obiekt jest ustawiony po prostu "krzywo" - jest pochylony w pionie, bo musi "czytać" z równego dna. Stąd po prostu nie wszędzie da się to poprawnie ustawić... trzeba po prostu znaleźć odpowiedni punkt na mapie, gdzie da się coś takiego wstawić. Czasem jest ładny teren (wizualnie), ale nie da się tego ustawić, bo dno jest pochyłe, to i obiekt się pochyli.

Na przykładzie testowym ustawiłem sobie to naprzeciwko miejsca gdzie "buduję" dom i warsztat... też musiałem wybrać równy grunt, by budynki "prosto stały" i się dało. Ale np. w tej zatoczce gdzie robiłem "lądowania" barkami już się nie da, bo przy brzegu dno jest zbyt pochyłe, stąd zatoczka pozostanie "dziewicza", widokowa (ale łodzie pneumatyczne jak najbardziej mogą sobie do brzegu dobijać (parę fajnych znalazłem - niektóre nawet "z wypasem").

Na szczęście map trochę jest, a generalnie w dużej mierze opierają się na wyspach... tak więc to tylko kwestia poszukania odpowiedniej scenerii do robienia ilustracji i umieszczenia tam obiektów dotyczących "przystani". Tak więc da się, ale trzeba pokombinować... zresztą jak z wieloma innymi kwerstiami, gdy się chce robić scenki w zasadzie cywilne, a wykorzystuje do tego grę, która jest tzw. "symulatorem pola walki", a cywilne obiekty to tylko tło dla robienia scenerii wojennych. Dlatego ilość możliwości jest w tej materii ograniczona - stąd też wykorzystujemy demobil wojskowy, bo cywilnego sprzętu jest niewiele.
Obrazek
Ronon Dex
Awatar użytkownika
Bruno Petrowicz Catalan Stempel
Królestwo Santery

Post autor: Bruno Petrowicz Catalan »

Helwetyk Romański pisze:
Ale, jak rozumiem z kontekstu, na Utarii powstaje mała elektrownia wodna, więc stacja transformatorowa jest chyba pod nią, a nie pod sieć krajową?
Zgadza się. Ale jakieś rozwiązanie na pewno się znajdzie, tym bardziej że planowana moc elektrowni to jedynie 600 kW, wiec i stacja transformatorowa nie będzie jakimś dużym obiektem. Być może uda się ją sprowadzić ze Skarlandu razem z 3 generatorami przepływowymi.
(-) Bruno Petrowicz Catalan
Obrazek
Awatar użytkownika

Ronon Dex pisze:
30 gru 2020, 10:42
Helwetyk Romański pisze:
Ronon Dex pisze:
Takie obiekty nie wszędziE da się wstawić, ale jakby co to wykonalne...
Po prostu to są obiekty, które pojawiają się w systemie edytora jako gotowe. Jak tworzono mapy, to dostosowywano grunt do tego, co się tam miało znajdować. Grunt jest więc ukształtowany, ale ten obiekt ma określony (trzeba to metodą prób i błędów ustalać) punkt czytania położenia i pochylenia gruntu. […]
Ach, po tej linii! Szczerze podziwiam Twoją dbałość o szczegóły — w tym przypadku po prostu założyłem, że skoro przystanie będą znajdowały się gdziekolwiek na odcinku o długości około kilometra, to i odpowiednie miejsce się zawsze znajdzie…
Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek
Dyniowy Padawan

IGNATS IK RUTH

Awatar użytkownika
Samuel Radziwiłł Stempel
Obywatel

Post autor: Samuel Radziwiłł »

Małe pytanko. Gdzie i jak można zdobyc rejestrację pojazdów?
(-)Samuel książe Radziwiłł
Książe Urbino
Rzeczpospolita Obojga Narodów
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przedsiębiorstwa w Leocji”