Tworzenie systemu stopni, oznaczeń itp. - temat roboczy

Zablokowany
Awatar użytkownika
Helwetyk Romański Stempel
Namiestnik Palatynatu Leocji

Post autor: Helwetyk Romański »

Ostatnia wiadomość z poprzedniej strony wątku

Ronon Dex pisze:
21 kwie 2020, 11:41
Przy czym jeżeli nazwiemy to Żandarmeria Palatynatu Leocji to będzie to kombinacja 3-liter. Samo PL odpada, bo w tym znaczku najważniejsze jest właśnie "żandarmeria”. Teraz na telefonie siedzę i tylko tak w głowie układam, ale moim zdaniem nawet w tej kombinacji litera Ż powinna być wyraźnie dominującą, bo o tym, że Palatynatu Leocji świadczy reszta elementów na mundurze.
Myślę, że jeśli chodzi o znaczek na kołnierzu, głównym kryterium powinna być estetyka. Gwiazda oraz odrębny kolor koszuli wydają się już wystarczającym wizualnym wyróżnikiem. Z tym zastrzeżeniem: ten punkt odniesienia: https://www.shulerstudio.com/letterp/monogram-chic-pz wydaje mi się o tyle zgrabny, że sama litera „P” przypomina już sama z siebie monogram „PL”. Można dolną część nieco wyprostować i zawinąć wokół dolnej kreski litery „Z”, aby zrobić z niej „♇”.

Ronon Dex pisze:
21 kwie 2020, 11:41
Można też dać np. naszywkę na rękawie, nad flagą z napisem ”Żandarmeria”... Można ją też zrobić jako jeden emblemat czyli flagą z napisem ponad nią.
Rękaw rękawem, głośno się zastanawiam, czy uda się nam uniknąć dramatycznie źle wyglądających napisów „ŻANDARMERIA” na plecach…
Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek
(—) prokr. Hweltywk Romański, RkORF · LAN
Namiestnik № 2 Palatynatu Leocji
Dyniowy Padawan
LEOCKA PARTIA FASZYSTÓW JĘZYKOWYCH

Nikogo się nie ściga, ale wszystkich się poprawia, bo tak nakazują
wewnętrzna potrzeba, poczucie sprawiedliwości i wyznawany porządek rzeczy.

IGNATS IK RUTH

Nawet podczas realiozy sprawdzam skrzynkę helwetyk​@​gmail.com
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel

Post autor: Ronon Dex »

Co do emblematu to myślałem o czymś o rozmiarach naszej (WP) " korpusówki” czyli coś niebyt dużego, by nie przeładować munduru. Takie małe, dyskretne i gustowne. Co do samego wzoru to daj mi czas... jak będę miał chwilę przy kompie to pokombinuję. To po prostu wymaga przetestowania.

Co do napisu to żadnych na plecach... Myślałem o takiej małej naszywce w rodzaju tych noszonych na ”battle dresach” przez formację obcokrajowców w Wielkiej Brytanii w czasie DWS, albo czymś takim czego używają współcześnie np. Francuzi czyli napis nad stylizowaną flagą. To też wymaga przetestowania... jakie rozwiązanie będzie wyglądało lepiej.

Ogólnie pracę wyobrażam sobie w taki sposób, że powstanie coś w rodzaju ”książeczki”, gdzie będą wizerunki mundurów dla przykładu oraz powiększone elementy umundurowania (emblematy, patki, odznaki etc.). Do tego zestawienia wyróżników specjalności, zestawienie stopni itd.
Obrazek
Ronon Dex
Archont Rodecji oraz Gubernator Oceanii Leockiej
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel

Dalszy ciąg tworzenia munduru Żandarma...

1. Na umundurowaniu służbowym zgodnie z zapowiedzią dodano napis ŻANDARMERIA nad flagą, a w zasadzie napis jest wkomponowany w naszywkę z flagą.

2. Dodano oznakowanie na kołnierzu, które będzie charakterystyczne dla żandarmów - w postaci metalowej odznaki z literą "Ż" i mniejszymi "PL" co odpowiada nazwie formacji "Żandarmeria Palatynatu Leocji".

3. Dokończono gwiazdę Żandarmerii.

4. Problem powstał przy planowaniu nakrycia głowy... Żandarmi będą pełnili różne służby, w tym takie nieco reprezentacyjne, a więc uznałem, że powinni mieć również czapki w kolorze zieleni munduru.

Taka czapka jednak nie będzie nadawała się do każdych działań, bo np. do patrolowania w mieście raczej odpada... potrzebne jest bardziej wygodne nakrycie głowy, Tutaj nie można dać ani beretu, ani furażerki, gdyż są to nakrycia głowy nie nadające się do służby patrolowej - brak daszka je dyskwalifikuje. Co prawda w realu "taka jedna" policja sobie właśnie furażerki zafundowała, ale jako długoletni użytkownik furażerki do munduru stwierdzam, że im to "bokiem wyjdzie". Furażerka jest bardzo dobrym i wygodnym nakryciem głowy, ale w warunkach koszarowych itp. Na patrol się kompletnie nie nadaje (podobnie jak beret) bo nie chroni przed słońcem świecącym w oczy czy przed nawet niewielkim deszczem, który powoduje, że woda spływa z czoła na twarz.

Dlatego alternatywnym nakryciem głowy będzie zielona czapka-patrolówka.
Obrazek
W przypadku munduru galowego, to zgodnie z wcześniejszymi zapowiedziami będzie on analogiczny, jak dla innych formacji - co podkreśla, ze Żandarmeria jest elementem Gwardii Palatynatu Leocji. Wyróżniać będą żandarmów zielone dodatki czyli tak jak przy innych formacjach. Zamiast godła jednostki, żandarmi będą na kieszeni nosili swoje gwiazdy.
Obrazek
Obrazek
Ronon Dex
Awatar użytkownika

Ronon Dex pisze:
26 kwie 2020, 16:33
Dalszy ciąg tworzenia munduru Żandarma...
Niezmiennie — piękne. Gdybym mógł mieć tylko prośbę o alternatywny wariant odznaki z bardziej „europejskim” kształtem gwiazdy…? Wiadomo, jak jest ze skojarzeniami, ale w tym przypadku, jako dziecko lat dziewięćdziesiątych, od razu mam przed oczyma jeden obraz. (Chyba że taki był zamysł, wówczas w całej rozciągłości przyjmuję założoną konwencję).

Post Scriptum: Czy użyty font Palatino Linotype to przypadek, czy nie sądzę…? 😉
Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek
Dyniowy Padawan

IGNATS IK RUTH

Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel

Helwetyk Romański pisze:
26 kwie 2020, 22:24
Wiadomo, jak jest ze skojarzeniami, ale w tym przypadku, jako dziecko lat dziewięćdziesiątych, od razu mam przed oczyma jeden obraz. (Chyba że taki był zamysł, wówczas w całej rozciągłości przyjmuję założoną konwencję).
Ja jestem dzieckiem lat 70-tych i może o nieco innych zainteresowaniach i przyznam, że Texas Rangers to bardziej mi się kojarzy z kapitanem Samuelem Hamiltonem Walkerem, faktycznym twórcą pierwszego udanego rewolweru Colta (bo Paterson 1836 nim nie był... Colt na nim zaliczył plajtę swojej pierwszej firmy) czyli modelu Colt Walker 1947 od którego potem wzięła się cała linia rewolwerów firmy Colt (Dragoon, Pocket, Navy, Army...) niż postacią odgrywaną przez Chucka Norrisa. Inna sprawa to ciekawe, czy nazwisko bohatera (Walker) w serialu jest przypadkiem czy raczej zamierzonym skojarzeniem z historyczną postacią "Rangersa" i twórcy rewolweru Colta.

Ale co do gwiazdy to nawet nie pomyślałem o tej formacji, a już w ogóle o Chucku N. - gwiazda w kole jest dla mnie czytelnym i jasnym wyróżnikiem "stróża prawa", dlatego całkowicie zamierzenie wybrałem właśnie ten motyw dla wyróżnienia gwardzistów pełniących role policyjne. Noszą mundury o wojskowym kroju to chciałem dać jakiś czytelny "policyjny element". Bardziej czytelny niż te "europejskie gwiazdy", które osobiście uważam za kiepskie i mało czytelne.

Ale jak bardzo chcesz - to można pokombinować z europejską... tyle, że obawiam się, że będzie ona słabo czytelna - bo jednak grafika na mundurach nie będzie specjalnie duża, dlatego raczej za lepsze uważam takie prostsze, czytelniejsze i wyraźnie kojarzące się (w tym przypadku ze stróżem prawa) - nawet w dużym zmniejszeniu elementy.
Helwetyk Romański pisze:
26 kwie 2020, 22:24
Post Scriptum: Czy użyty font Palatino Linotype to przypadek, czy nie sądzę…? 😉
A tak mi wzrok przyciągnęła jak szukałem odpowiedniej czcionki... to wypróbowałem i stwierdziłem, że będzie pasować.
Obrazek
Ronon Dex
Awatar użytkownika

Ronon Dex pisze:
26 kwie 2020, 22:49
Inna sprawa to ciekawe, czy nazwisko bohatera (Walker) w serialu jest przypadkiem czy raczej zamierzonym skojarzeniem z historyczną postacią "Rangersa" i twórcy rewolweru Colta.
Na ile hobbystycznie interesuję się popkulturą, gotów byłbym założyć się o realne pieniądze, że na nazwisko zdecydowano się nieprzypadkowo. Niewielkie, ale jednak. 😉

Ronon Dex pisze:
26 kwie 2020, 22:49
[…]. Noszą mundury o wojskowym kroju to chciałem dać jakiś czytelny "policyjny element". Bardziej czytelny niż te "europejskie gwiazdy", które osobiście uważam za kiepskie i mało czytelne.
Jeżeli chodzi o czytelność, to już kwestia konkretnej realizacji, w szczególności sposobu wycięcia i liczby szczegółów. Jakkolwiek nie jestem entuzjastą przyjmowania nadmiernie uproszczonej symboliki przez instytucje państwowe (i w ogóle, szeroko rozumianej logozy), uważam na przykład, że logo polskiej Policji — choć wolałbym, aby nie miała logo — jest pod kątem czytelności bardzo udane. Z tym zastrzeżeniem, w odniesieniu do ŻPL rozważyłbym nadal prostą, ale „więcejramienną” gwiazdę — pozostawioną w okręgu tak, aby zachować naturalne skojarzenie, o którym wspomniałeś.
Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek
Dyniowy Padawan

IGNATS IK RUTH

Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel

Helwetyk Romański pisze:
26 kwie 2020, 23:10
Z tym zastrzeżeniem, w odniesieniu do ŻPL rozważyłbym nadal prostą, ale „więcejramienną” gwiazdę — pozostawioną w okręgu tak, aby zachować naturalne skojarzenie, o którym wspomniałeś.
OK. Jeżeli chodzi tylko o wpisanie innej gwiazdy w okrąg to w porządku, nie powinno to wpłynąć na czytelność znaku. Wypróbuję to rozwiązanie w wolnej chwili i... zobaczymy jak to wyjdzie. Wtedy się zdecydujemy czy zamienić czy nie.
Obrazek
Ronon Dex
Awatar użytkownika
Franklin Garamond Stempel

Post autor: Franklin Garamond »

Obrazek Obrazek Obrazek
(—) Franklin Garamond
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel

Gwiazdy niby ładne, ale mało czytelne. Cały czas twierdzę, że taka odznaka musi być prostym znakiem od razu kojarzącym się ze stróżem prawa.

Gwiazda zaproponowana przeze mnie jest takim czytelnym znakiem, ale OK - dla niektórych jest "zbyt amerykańska", to spróbuje przy okazji ją nieco zmienić, a nie na takie "koszmarki" jakie mają policje europejskie. Można sobie nie lubić amerykańskich wzorców, ale niekoniecznie trzeba je odrzucać "dla zasady" - moim zdaniem można asymilować te, które są przydatne.
Obrazek
Ronon Dex
Awatar użytkownika
Ametyst Faradobus Stempel
Przybysz

Post autor: Ametyst Faradobus »

W każdym kraju i społeczeństwie czytelne mogą być nieco inne symbole. Stare krakusy nadal mówią na policjantów granatowi, mimo że większość ludzi nie pamięta już o co chodzi. Kanar z kolei trzyma się w Polsce świetnie, mimo że mało to pamięta, że to od koloru czapki.
PROCESOR DOKTÓR NAUK NET. MAGISTER
Ametyst z rodu Faradobusów

Urlopowany Król Hirschbergii i Weerlandu,
Ponownie Prezydent Republiki Bialeńskiej

Obrazek
Awatar użytkownika
Franklin Garamond Stempel

Post autor: Franklin Garamond »

Ja wiem, że udziwniona i nie będzie czytelna, ale ładna:
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/ ... _Kyoto.svg

Albo taka: http://www.clker.com/clipart-greeter-badge.html

A jak proste i łatwo się kojarzące, to wspominana wcześniej przez Czcigodnego Namiestnika Romańskiego otwarta dłoń na tarczy też by spełniła rolę.
Obrazek Obrazek Obrazek
(—) Franklin Garamond
Zablokowany

Wróć do „Archiwum Wojskowe im. Ignatsa Urbana ik Rutha”