Międzynarodowy Indywidualny Numer Telefonu

Tu dyskutujemy na wszystkie tematy związane z mikronacjami
Awatar użytkownika
Sheldon Anszlus Robingren • Stempel

Post autor: Sheldon Anszlus Robingren »

Ostatnia wiadomość z poprzedniej strony wątku

Benjamin pisze: ↑
29 sty 2024, 17:42
Ludwik Tomović pisze: ↑
29 sty 2024, 17:36
Zapowiada się ciekawie, ale zastosowanie miałby taki numer?
Tylko wyobraźcie sobie. Książka Telefoniczna, oczywiście bez wyszukiwarki żebyście sobie sami wyszukali. Później wbijaj ten numer w telefoniku i wysyłaj SMSa. A jak wyślesz będąc w innym kraju, to roaming. Ale jazda!
O ja podziękuję, 100pln za minutę połączenia 😂
Welcome in Switzerland 🇨🇭
Obrazek
Awatar użytkownika
Kajetan Sikorski • Stempel
Przybysz

Post autor: Kajetan Sikorski »

Co do liczby cyfr w takim numerze, stoję na stanowisku minimalistycznym - im mniej, tym lepiej. Dwie/Trzy cyfry kierunkowe plus 3 cyfry użytkownika w zupełności wystarczą.
Gaetano Kohlmeise

znany również jako
Kajetan Merkury Sikorski
Obrazek
Awatar użytkownika
Gd'O • Stempel
Przybysz

Post autor: Gd'O »

Piotr Jankowski pisze: ↑
29 sty 2024, 15:49
Gd'O pisze: ↑
29 sty 2024, 14:36
Ja poszedłbym w kierunku jednej karty sim, ale jestem ciekawy pomysłu Szanownego Kolegi Jankowskiego :)
Ja myślałem o numerach telefonu raczej w kontekście narracyjnym, aczkolwiek ujednolicenie numeracji również na potrzeby aplikacji jest moim zdaniem dobrym pomysłem. Stworzenie numeracji na zasadzie geograficznej może być jednak trochę problematyczne, chociaż w mojej opinii nadal bardziej praktyczne od stosowania trzycyfrowych kodów. Jeśli chodzi o długość numerów to ja zdecydowanie byłbym za numerem kierunkowym plus sześcioma cyframi. Dodatkowo proponuję, by numer nie zaczynał się od tradycyjnego znaku '+', a od symbolu '#' dla odróżnienia i żeby nie podążać wyłącznie za nieistniejącymi wzorcami. ;)
Dziękuję za informacje :)

Zakładam, że Sowa będzie służyła do wysłania powiadomień systemowych z innych istniejących aplikacji i umożliwi wysyłanie powiadomień z podpiętym linkiem od użytkowników do innych użytkowników w aplikacjach KPA (obecnie to ok. 39 osób, użytkownicy Stempla, którzy zalogowali się przez Syriuża).

Powiadomienia nie-systemowe będą płatne (kilkanaście mikrocentów za jedno). Powiadomienie nie-systemowe (od użytkownika) będzie można wysłać albo bezpośrednio do użytkownika - z imienia i nazwiska, czy też z numeru telefonu, lub przez członkostwo użytkownika w grupie Welesa. Na przykład, pole adresatów może wyglądać następująco:
Alfred von Tehen-Dżek, Mikołaj Torped, Karolina von Lichtenstein, grupa: Leocja, grupa: Fenocja, grupa:Zgromadzenie Parlamentarne OPM (itd.)
W takiej sytuacji powiadomienie zostanie wysłane do tych trzech osób wpisanych z imienia i nazwiska oraz do każdego członka wymienionych grup. Jeśli Torped będzie w którejkolwiek z grup, dostanie powiadomienie tylko raz. Rozmawiałem również z @Helwetyk Romański oraz @Sheldon Anszlus Lovelace o wypchnięciu takich powiadomień do Nowin.

W poszukiwaniu uzasadnienia dla numeru telefonu pojawiły się dwa pomysły. Pierwszy (za sprawą Helwetyka), żeby powiadomienia można było kupować w paczkach, np. po 1000 powiadomień. To dobry kierunek, otwiera dalekie perspektywy na utworzenie rynku telekomów i zabawę w wyżej wspomniane roamingi (jeśli okoliczności będą sprzyjające).

Drugi, to żeby "wymiana numerów" była odpowiednikiem dodania się do znajomych na socjalach, z książką kontaktów w roli listy znajomych. W takim układzie powiadomienia "indywidualne", czyli do adresatów wpisanych z imienia i nazwiska, będzie można wysłać tylko po "wymianie numerów" - czyli dodaniu się do znajomych. Taka funkcjonalność przy okazji załatwia problem niechcianych powiadomień "indywidualnych".
W przypadku powiadomień "grupowych" przewidziałem możliwość wyciszenia grupy (jest już zaimplementowana w Welesie).

Do zakupu paczek powiadomień mogę wykorzystać istniejącą funkcjonalność subskrypcji.

Z powyższych względów przyjąłbym, że każdy użytkownik Stempla ma jeden sześciocyfrowy numer (trzon numeru) z listą prefiksów geograficznych odpowiadających wszystkim weryfikacjom Stempla. Co do szczegółów wzoru numeru - zostawiam to Mądrym Głowom do ustalenia.

Załóżmy, że jestem zweryfikowany w Sarmacji (prefiks 69) i Lumerii (prefiks 13), a mój trzon numeru to 445323, uzyskuję więc dwa "numery" lokalne: #(69)445323 oraz #(13)445323

Myślę, że ułatwi to prowadzenie statystyk aktywności, powiadomienia będzie można przypisać do państwa, może uwzględnić jakoś w ISM. Posiadając taki podstawowy setup można później doklejać funkcjonalności do roamingów, bawić się uwalnianie rynku albo - jak kto chce - emulację Nokii 3310.
Mikołaj Torped
besositos
Awatar użytkownika
Helwetyk Romański • Stempel
Namiestnik Palatynatu Leocji

Post autor: Helwetyk Romański »

Piotr Jankowski pisze: ↑
29 sty 2024, 15:49
Dodatkowo proponuję, by numer nie zaczynał się od tradycyjnego znaku '+', a od symbolu '#' dla odróżnienia i żeby nie podążać wyłącznie za nieistniejącymi wzorcami. ;)
Tutaj bym proponował jednak zachować realną konwencję. Tak, jak wskazano, symbol „#” ma już swoje zastosowanie (a i zresztą symbol „+”, jak donoszą źródła, ma jedynie funkcję pomocniczą dla „prawdziwych” prefiksów).

Kajetan Sikorski pisze: ↑
29 sty 2024, 19:02
Dwie/Trzy cyfry kierunkowe plus 3 cyfry użytkownika w zupełności wystarczą.
Trzy cyfry „właściwego” numeru mogą nam długoterminowo nie wystarczyć. To w zasadzie jedyna uwaga.

29 sty 2024, 19:04
Z powyższych względów przyjąłbym, że każdy użytkownik Stempla ma jeden sześciocyfrowy numer […]
Idąc tym tropem, wystarczyłby czterocyfrowy. Aczkolwiek, jeżeli już iść w kierunku pięknych narracyjnie, za to całkowicie niepotrzebnych rozwiązań (takie są najlepsze, to nie ironia), nic nie stoi na przeszkodzie temu, aby na numer składały się +XY(Y) ZZ NNNN, gdzie ZZ jest, naturalnie, strefą numeracyjną. Przy czym, oczywiście, zmieniałbym numer właściwy w zależności od kraju (oraz, potencjalnie, strefy).

Przy użyciu magicznych funkcji można zresztą zrobić tak, że NNNNNNN będzie zawsze tożsame z paszportem w Stemplu, ale wizualnie będzie zupełnie inne. (Testowane, zaznaczam, wyłącznie dla dwucyfrowych kodów poprzedzających paszport Stempla).
Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek
(—) prokr. Hweltywk Romański, RkORF · LAN
Namiestnik № 2 Palatynatu Leocji
Dyniowy Padawan
LEOCKA PARTIA FASZYSTÓW JĘZYKOWYCH

Nikogo się nie ściga, ale wszystkich się poprawia, bo tak nakazują
wewnętrzna potrzeba, poczucie sprawiedliwości i wyznawany porządek rzeczy.

IGNATS IK RUTH

Nawet podczas realiozy sprawdzam skrzynkę helwetyk​@​gmail.com
Awatar użytkownika
Kajetan Sikorski • Stempel
Przybysz

Post autor: Kajetan Sikorski »

Helwetyk Romański pisze: ↑
29 sty 2024, 21:21
Trzy cyfry „właściwego” numeru mogą nam długoterminowo nie wystarczyć. To w zasadzie jedyna uwaga.
I tak, i nie. Zakładając (optymistycznie), że w tej chwili mamy 200 aktywnych mikronautów i że przybywa rocznie 100 nowych mikronautów (również optymistycznie), daje nam to 8 lat aż wszystkie 1000 kombinacji pochodzących z tych 3 cyfr się wyczerpią.
Gaetano Kohlmeise

znany również jako
Kajetan Merkury Sikorski
Obrazek
Awatar użytkownika

Kajetan Sikorski pisze: ↑
29 sty 2024, 22:01
29 sty 2024, 21:21
I tak, i nie. Zakładając (optymistycznie), że w tej chwili mamy 200 aktywnych mikronautów i że przybywa rocznie 100 nowych mikronautów (również optymistycznie), daje nam to 8 lat aż wszystkie 1000 kombinacji pochodzących z tych 3 cyfr się wyczerpią.
Jeżeli trzymamy się założenia „systemowego” i ograniczamy numery telefonów wyłącznie do mieszkańców oraz zakładamy, że mieszkaniec ma tak naprawdę tylko jeden numer niezależnie od kraju, to tak, mamy co najmniej kilka lat rezerwy. Ale jeżeli chcemy pójść mocniej w narrację (ja bym poszedł…), to z jednej strony urzędy, instytucje, organizacje etc. też potrzebują swoich numerów telefonów, a z drugiej — „dziwnie” mieć ten sam numer telefonu niezależnie od kraju. Jeżeli bank jest tutaj jakimś punktem odniesienia, to już teraz liczba rachunków wynosi 970 (z czego ok. 800 to rachunki osobiste); z gwiazdkami dla wyłączonych krajów, ale nie było ich aż tak wiele.
Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek
Dyniowy Padawan

IGNATS IK RUTH

Awatar użytkownika
Gd'O • Stempel
Przybysz

Możemy pójść w tym kierunku, nie widzę przeszkód. Problem, który komunikowałem @Helwetyk na priv- czyli przypisanie powiadomienia do kraju - można rozwiązać przez przypisanie powiadomienia do kraju nadawcy powiadomienia. To jedyna sensowna opcja. Numer telefonu będzie miał znaczenie o tyle, że będzie można ustawić numer domyślny („rezydencja komunikacyjna”) a także w formularzu tworzenia powiadomienia - wybrać ewentualnie numer zarejestrowany w innym kraju - z tego numeru będą wysłane powiadomienia. Wymiana numerów będzie oznaczała dostęp do wszystkich numerów i możliwość udostępniania treści.

Proszę Wysoki Sanhedryn o opracowanie akceptowalnego przez wszystkich zainteresowanych algorytmu ustalania numerów.
Mikołaj Torped
besositos
Awatar użytkownika
Ludwik Tomović • Stempel
Obywatel

Post autor: Ludwik Tomović »

29 sty 2024, 14:07
29 sty 2024, 13:36
Jak powinien wyglądać schemat międzynarodowego numeru telefonu użytkownika Stempla?
W nawiązaniu do dyskusji na Discordzie sprzed trzech dni (pozwalam sobie oznaczyć @Piotr Jankowski)… „Ustalono”, że trzycyfrowe kody kierunkowe są nieestetyczne. Moim skromnym zdaniem, dobrym standardem byłby standard geograficzny, to znaczy kod kierunkowy kraju, na który składa się pierwsza cyfra oznaczająca kontynent oraz jedna lub dwie cyfry oznaczające kraj. Za mapą @Ronon Dex, kontynentów mamy dziewięć (idę w porządku wskazówek zegara zasiedlonych kontynentów, niezasiedlone w nawiasie):
  1. Nordata
  2. Orientyka
  3. Vaarland
  4. Wirtuazja
  5. Morenika
  6. Gargantuika (zakładam, że pod nią podpinamy Fenocję)
  7. Polarktyka
  8. (Ijuż)
  9. (Hiperborea)
Dla przykładu, zakładając, że Leocja należy do Wirtuazji (jak ja nie cierpię tej nazwy), jej kodem kierunkowym byłoby +4X. W przypadku Nordaty, jednocyfrowe kody (w miejscu „X”) przypisałbym „krajom podstawowym”, a dwucyfrowe — krajom „podpiętym” pod „kraje podstawowe” (np. Estia, Kirym).

Same numery telefonów — sześciocyfrowe. Służę, w razie potrzeby, magiczną funkcją z MBP, dzięki której numery rachunków bankowych nie mają numeracji ciągłej. 😉
Dla Slawonii zaklepuję 8! :)
Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek

/-/
dr net. ppor. Ludwik Wilhelm diuk Tomović

Gubernator Konfederacji Sclavińskiej
Ana - Konstanz 28
25-257 Ana - Konstanz

Obrazek
Awatar użytkownika

Ludwik Tomović pisze: ↑
30 sty 2024, 14:46
Dla Slawonii zaklepuję 8! :)
Co mnie uświadomiło, że dla Nowego Brzegu +11 11 chciałbym najbardziej.
Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek
Dyniowy Padawan

IGNATS IK RUTH

Awatar użytkownika
Gd'O • Stempel
Przybysz

Ja chciałbym 69 dla KPA ( ° ͜ʖ͡°)
Mikołaj Torped
besositos
Awatar użytkownika
Benjamin • Stempel

Post autor: Benjamin »

30 sty 2024, 15:54
Ja chciałbym 69 dla KPA ( ° ͜ʖ͡°)
A byście przeczytali wyżej 😜
Benjamin Robingren
Obrazek Obrazek
Obrazek
To ten typ od wszystkich stanowisk, co Fatima się z niego śmieje.
ALFRED FABIAN VON HOHENBURG TEHEN-DŻEK
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rynek w Nowym Brzegu”