Tworzenie systemu stopni, oznaczeń itp. - temat roboczy

Awatar użytkownika
Helwetyk Romański Stempel
Namiestnik Palatynatu Leocji

Post autor: Helwetyk Romański »

Ostatnia wiadomość z poprzedniej strony wątku

Franklin Garamond pisze:
12 kwie 2020, 12:44
Jeśli chodzi o mnie, to bramka nr 1 wygrywa.
U mnie również. Zachowałbym jedynie oryginalny kolor zewnętrznego obrysu pieczęci — i pod rozwagę wersja także z białym tekstem na otoku. Bonusowo wersje z czarnym otokiem i bez czerwieni, bo byłem ciekaw, jak to by wyglądało, więc równie dobrze mogę od razu wrzucić. 😉

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek
(—) prokr. Hweltywk Romański, RkORF · LAN
Namiestnik № 2 Palatynatu Leocji
Dyniowy Padawan
LEOCKA PARTIA FASZYSTÓW JĘZYKOWYCH

Nikogo się nie ściga, ale wszystkich się poprawia, bo tak nakazują
wewnętrzna potrzeba, poczucie sprawiedliwości i wyznawany porządek rzeczy.

IGNATS IK RUTH

Nawet podczas realiozy sprawdzam skrzynkę helwetyk​@​gmail.com
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel

Post autor: Ronon Dex »

Dajcie mi godzinkę czy dwie... robię "matrycę" czarnej kurtki mundurowej i będziemy tam nanosić poszczególne elementy i wtedy będzie widać to wszystko lepiej i łatwiej będzie podejmować decyzje.
Obrazek
Ronon Dex
Archont Rodecji oraz Gubernator Oceanii Leockiej
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel

No to taki schemacik... To jest schemat munduru i całkowicie zamierzenie niektóre proporcje są nie do końca właściwe, ale ma to służyć czytelnemu pokazaniu elementów umundurowania (w tym przypadku galowego).

Obrazek

1. Brakuje oczywiście jakiś baretek... jak nie macie jeszcze to mogę tymczasowo dać naszemu wzorcowemu porucznikowi piechoty jakieś bialeńskie odznaczenia (może jakiś emigrant...).

2. Brakuje jakiejś odznaki jednostki... no, ale jeszcze jednostek nie stworzono, to na takie elementy trzeba poczekać.

Kwestia kolorystyki do dyskusji:

- Koszula biała czy lekki błękit?
- Jak na razie moim pomysłem jest krawat w "kolorze broni"... co o tym sądzicie?
- Trzeba przemyśleć pas galowy, może w pasy podłużne - pasy złote, na przemian z pasem w kolorze broni oraz okrągła klamra z godłem Palatynatu?
- Jakieś propozycje innych elementów, może coś na mankiecie rękawa? Czy kombinujemy sznur galowy (osobiście za tym elementem nie przepadam, ale można wykombinować)
Obrazek
Ronon Dex
Awatar użytkownika

Ronon Dex pisze:
12 kwie 2020, 14:49
No to taki schemacik... To jest schemat munduru i całkowicie zamierzenie niektóre proporcje są nie do końca właściwe, ale ma to służyć czytelnemu pokazaniu elementów umundurowania (w tym przypadku galowego).
I tak się zachwycam. 😉

Ronon Dex pisze:
Brakuje oczywiście jakiś baretek... jak nie macie jeszcze to mogę tymczasowo dać naszemu wzorcowemu porucznikowi piechoty jakieś bialeńskie odznaczenia (może jakiś emigrant...).
Ma się rozumieć. Można też wyciąć górki z medali cywilnych (choć, w przypadku Krzyża Zasługi, jeszcze nie opracowałem oznak dla poszczególnych stopni): https://gov.leocja.org/leocja/odznaczenia/.

Ronon Dex pisze:
Koszula biała czy lekki błękit?
Jak dla mnie, biała.

Ronon Dex pisze:
Jak na razie moim pomysłem jest krawat w "kolorze broni"... co o tym sądzicie?
Czerwony wygląda, moim zdaniem, bardzo dobrze — ale czy w przypadku jasnego błękitu lotnictwa nie pojawi się problem braku kontrastu z koszulą? Tutaj już nie będzie obramowania… (Alternatywnie: konsekwentnie czarny lub ciemnoszary?).

Ronon Dex pisze:
Trzeba przemyśleć pas galowy, może w pasy podłużne - pasy złote, na przemian z pasem w kolorze broni oraz okrągła klamra z godłem Palatynatu?
Jaki byłby dominujący kolor pasa? Nie wiem, czy sobie dobrze wizualizuję, że chodzi tu o pas umieszczany na kurtce, jak na tym obrazku? Co do klamry, głośno myślę, czy nie posłużyć się dwoma lwami w okrągłym polu i otoczyć ich dewizą Palatynatu Leocji („Hic habitat felicitas”) lub jakąś inną — mniej w kontekście wojska ironiczną, a bardziej złowrogą.

Ronon Dex pisze:
Jakieś propozycje innych elementów, może coś na mankiecie rękawa?
Oprócz guzika nic mi nie przychodzi na myśl, ale też i nie wiem, co w przypadku munduru wchodzi w grę w pierwszej kolejności. Nie wiem, czy dobrze widzę, że czasami też umieszcza się na nich oznaki stopni?

Ronon Dex pisze:
Czy kombinujemy sznur galowy (osobiście za tym elementem nie przepadam, ale można wykombinować)
Jeżeli o mnie chodzi, pozostawiam to uznaniu Dowódcy. ;-)

Z rzeczy, które przychodzą mi na myśl — zastanawiam się, czy flaga nie powinna być zawsze umieszczona czarnym pasem ku frontowi. Przy czym zwątpiłem, na jakich typach mundurów się flagę umieszcza, i czy istnieje tu jakiś przyjęty standard. Widzę mundury z flagami, widzę mundury z herbami, widzę mundury bez oznaczeń przynależności państwowej na rękawach…
Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek
Dyniowy Padawan

IGNATS IK RUTH

Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel

Helwetyk Romański pisze:
12 kwie 2020, 15:16
Ronon Dex pisze:
Koszula biała czy lekki błękit?
Jak dla mnie, biała.
W sumie też jestem tego zdania... będzie lepiej komponowała się z różnymi barwami, bo przecież przewiduję jeszcze jakiś kolor dla logistyków (na szczeblu gwardii) np. fiolet czy brąz.

Helwetyk Romański pisze:
Ronon Dex pisze:
Jak na razie moim pomysłem jest krawat w "kolorze broni"... co o tym sądzicie?
Czerwony wygląda, moim zdaniem, bardzo dobrze — ale czy w przypadku jasnego błękitu lotnictwa nie pojawi się problem braku kontrastu z koszulą? Tutaj już nie będzie obramowania… (Alternatywnie: konsekwentnie czarny lub ciemnoszary?).
Jak koszula będzie biała to będzie OK. Na białej koszuli w sumie prawie każdy krawat jest wystarczająco kontrastowy.

Helwetyk Romański pisze:
Ronon Dex pisze:
Trzeba przemyśleć pas galowy, może w pasy podłużne - pasy złote, na przemian z pasem w kolorze broni oraz okrągła klamra z godłem Palatynatu?
Jaki byłby dominujący kolor pasa? Nie wiem, czy sobie dobrze wizualizuję, że chodzi tu o pas umieszczany na kurtce, jak na tym obrazku? Co do klamry, głośno myślę, czy nie posłużyć się dwoma lwami w okrągłym polu i otoczyć ich dewizą Palatynatu Leocji („Hic habitat felicitas”) lub jakąś inną — mniej w kontekście wojska ironiczną, a bardziej złowrogą.
Pasy miałby lekką przewagę złotego, bo skrajne pasy były złote, dla lepszego kontrastu - czyli pasów złotych byłoby o jeden więcej niż tych w kolorze broni.

Jak masz pomysł na okrągłą klamrę to zrób, a ja ją wkomponuje w pas... na razie zrobię pas z pusta, okrągłą klamrą, wstawimy tam to co wykombinujesz.
Helwetyk Romański pisze:
Ronon Dex pisze:
Oprócz guzika nic mi nie przychodzi na myśl, ale też i nie wiem, co w przypadku munduru wchodzi w grę w pierwszej kolejności. Nie wiem, czy dobrze widzę, że czasami też umieszcza się na nich oznaki stopni?
Owszem to powszechne przy mundurach marynarskich czy w niektórych krajach mundurach lotniczych. No, ale my mają stopień na naramienniku to powtarzać nie będziemy. Nie wiem... może jakiś złoty galon - cieńszy u podoficerów, grubszy dla oficerów?

Helwetyk Romański pisze:
Ronon Dex pisze:
Czy kombinujemy sznur galowy (osobiście za tym elementem nie przepadam, ale można wykombinować)
Jeżeli o mnie chodzi, pozostawiam to uznaniu Dowódcy. ;-)
No to zobaczę, subiektywnie nigdy nie lubiłem tego elementu umundurowania... ale się jeszcze zastanowię.
Helwetyk Romański pisze:
Z rzeczy, które przychodzą mi na myśl — zastanawiam się, czy flaga nie powinna być zawsze umieszczona czarnym pasem ku frontowi.
To zwyczaj amerykański, ale moim zdanie niezbyt mądry... i raczej odosobniony Tak z własnej obserwacji to na mundurach państw mających flagę o podobnym układzie do Palatynatu Leocji (np. Francja czy Belgia) się nie stosuje takiej "odwróconej" flagi na rękawie.
Helwetyk Romański pisze:
Przy czym zwątpiłem, na jakich typach mundurów się flagę umieszcza, i czy istnieje tu jakiś przyjęty standard. Widzę mundury z flagami, widzę mundury z herbami, widzę mundury bez oznaczeń przynależności państwowej na rękawach…
Bo tutaj nie ma żadnego standardu... wszystko zależy od tego jak sobie to ustalono w poszczególnych państwach, systemy są różne. Osobiście jestem za flagą - jako elementem powszechnie znanym i rozpoznawalnym.

Przykład z reala... w naszej armii przy wyjazdach zagranicznych najpierw (jeszcze w latach 70-tych) stosowano gustowny owal z godłem i napisem POLAND i było to czytelne, potem w latach 90-tych wpadli na pomysł tarczy herbowej z godłem,a le bez napisu. Efekt był taki, ze obcokrajowcy pytali "co oznacza ten chicken?", było to brane raczej za godło jednostki niż oznaczenie państwowe (nieregulaminowo kombinowaliśmy sobie te stare z "Polandem"). Szybko poszli po rozum do głowy i teraz jest po prostu flaga, flagi państwowe są w miarę znane i rozpoznawalne.
Obrazek
Ronon Dex
Awatar użytkownika

Ronon Dex pisze:
12 kwie 2020, 15:45
Jak masz pomysł na okrągłą klamrę to zrób, a ja ją wkomponuje w pas... na razie zrobię pas z pusta, okrągłą klamrą, wstawimy tam to co wykombinujesz.
Posłużyłem się gotowcem od Medalu Zasługi, więc jeżeli pod wizualizację lewa wersja zawiera zbyt wiele detali, proszę o instrukcję, za parę godzin (czas odpocząć od komputera ;-)) przygotuję, w razie czego, inną wersję. Prawa wersja to z kolei zamalowywanie kubełkiem, więc pomijamy pojedyncze białe piksele, które po przeskalowaniu powinny zniknąć. (Wersja mocno robocza pod testy).

Obrazek
Obrazek

Ronon Dex pisze:
Helwetyk Romański pisze:
Ronon Dex pisze:
Owszem to powszechne przy mundurach marynarskich czy w niektórych krajach mundurach lotniczych. No, ale my mają stopień na naramienniku to powtarzać nie będziemy. Nie wiem... może jakiś złoty galon - cieńszy u podoficerów, grubszy dla oficerów?
Galon brzmi dobrze… (Czy jakoś wyróżniamy tu generałów/Dowódcę?).

Ronon Dex pisze:
To zwyczaj amerykański, ale moim zdanie niezbyt mądry... i raczej odosobniony Tak z własnej obserwacji to na mundurach państw mających flagę o podobnym układzie do Palatynatu Leocji (np. Francja czy Belgia) się nie stosuje takiej "odwróconej" flagi na rękawie.
Uzasadnienie tu jakieś jest — flaga jest umieszczona tak, jakby powiewała, czyli zawsze drzewcem do frontu. Jeżeli jednak to nie jest powszechnie przyjęta reguła, trzymajmy się zawsze tego samego układu.

Ronon Dex pisze:
[…] Przykład z reala... w naszej armii przy wyjazdach zagranicznych najpierw (jeszcze w latach 70-tych) stosowano gustowny owal z godłem i napisem POLAND i było to czytelne, potem w latach 90-tych wpadli na pomysł tarczy herbowej z godłem,a le bez napisu. Efekt był taki, ze obcokrajowcy pytali "co oznacza ten chicken?", było to brane raczej za godło jednostki niż oznaczenie państwowe (nieregulaminowo kombinowaliśmy sobie te stare z "Polandem"). Szybko poszli po rozum do głowy i teraz jest po prostu flaga, flagi państwowe są w miarę znane i rozpoznawalne.
Dzięki za nakreślenie kontekstu. Jak dla mnie — flaga i nie wnikajmy, czy się Leocja bardziej kojarzy z flagą, czy z herbem, bo jeszcze się okaże, że z niczym i będzie nam, tak po ludzku, przykro. 😉
Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek
Dyniowy Padawan

IGNATS IK RUTH

Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel

Helwetyk Romański pisze:
12 kwie 2020, 16:32
Generała to raczej będziemy mieli jednego - własnie dowódcę Gwardii. przy 1000-osobowej Gwardii to i tak stopień bardziej "dla zasady". Zwyczajowo generałowie mają lampasy na spodniach i tego bym się trzymał. Natomiast nad mankietem może to być galon w formie "generalskiego wężyka"?
Helwetyk Romański pisze:
Uzasadnienie tu jakieś jest — flaga jest umieszczona tak, jakby powiewała, czyli zawsze drzewcem do frontu. Jeżeli jednak to nie jest powszechnie przyjęta reguła, trzymajmy się zawsze tego samego układu.
Owszem... takie jest amerykańskie uzasadnienie ich flagi na rękawach. Inna sprawa, że ich flaga jest dość specyficzna w formie. Natomiast w większości państw flag się nie odwraca, traktuje się, że zawsze są widziane "z prawej strony masztu". Nie wspominając, że taki "system amerykański" mógłby zmienić znaczenie flagi o układzie takim jak stosowana w Leocji - patrz np. Gwinea i Mali lub Irlandia i Wybrzeże Kości Słoniowej.

Tak czy inaczej to "system amerykański" jest wyjątkiem a odtwarzanie flagi zawsze "do prawej" jest raczej regułą.
Helwetyk Romański pisze:
Posłużyłem się gotowcem od Medalu Zasługi, więc jeżeli pod wizualizację lewa wersja zawiera zbyt wiele detali, proszę o instrukcję, za parę godzin (czas odpocząć od komputera ;-)) przygotuję, w razie czego, inną wersję. Prawa wersja to z kolei zamalowywanie kubełkiem, więc pomijamy pojedyncze białe piksele, które po przeskalowaniu powinny zniknąć. (Wersja mocno robocza pod testy).
Wykorzystałem nr 1 - bardziej pasuje do odtworzenia metalu klamry...

No i oto nasz "wzorcowy porucznik":

Obrazek

Jako tymczasowe i prowizoryczne proszę potraktować baretki (bo są bialeńskich odznaczeń wojskowych) oraz odznakę jednostki - zrobiłem coś na szybko, aby było do prezentacji... zostanie zastąpiona docelową, gdy takowe powstaną.

Przy okazji "bojowe zadanie" jak siądziesz do kompa... przydałoby się godło na czapkę, bo przecież czapkę też musimy opracować.
Obrazek
Ronon Dex
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel

Poprawione stopnie zgodnie z sugestiami:

Obrazek

Co do nazewnictwa to posługujemy się językiem polskim, a więc naturalnym jest nazewnictwo polskie, co prawda nie zawsze oddaje to co bym sobie życzył, ale lepiej tak niż językowe koszmarki... Dlatego choć wolałbym 6 stopni sierżantów, to część z nich będzie zwanych chorążymi, bo o ile istnieją angielskojęzyczne nazwy na systemy dużej ilości stopni podoficerów-sierżantów, to się słabo tłumaczą na polski i wychodzą z tego dziwolągi.

Nazewnictwo proponowane (od góry, od lewej):
- gwardzista (szeregowy),
- starszy gwardzista (st. szeregowy),
- kapral
- starszy kapral
- sierżant
- starszy sierżant
- sierżant sztabowy
- chorąży
- starszy chorąży
- chorąży sztabowy
- podporucznik
- porucznik
- kapitan
- major
- podpułkownik
- pułkownik
- generał
Obrazek
Ronon Dex
Awatar użytkownika
Guedes de Lima Stempel
Obywatel

Post autor: Guedes de Lima »

Pozazdrościć umiejętności graficznych. Szczerze, zawsze mi tego brakowało w spełnianiu moich wirtualnych projektów. Z zaciekawieniem przeglądam wątek i będę go śledził nadal. Pozdrawiam.
GUEDES DE LIMA h. SZACHOWNICA
Ojciec Założyciel - Dumny Sclavińczyk

"Rzeczpospolita Sclavinii i Trizondalu to był najbardziej nieodpowiedzialny projekt w historii mikroświata". - Piotr von Thorn-Cetnarovich, Prezydent Rzeczpospolitej Sclavińskiej.
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel

Guedes de Lima pisze:
12 kwie 2020, 20:26
Pozazdrościć umiejętności graficznych. Szczerze, zawsze mi tego brakowało w spełnianiu moich wirtualnych projektów.
Żadnych umiejętności graficznych to nie mam... wystarczy się przyjrzeć... to są proste elementy, ot nadrabiam zacięciem i cierpliwością, bo zapewne robię "fizycznie" i długo to co obeznani z programami graficznymi robią "na luzie", z pomysłem i czasie parokrotnie krótszym niż ja.
Obrazek
Ronon Dex
Awatar użytkownika

Ronon Dex pisze:
12 kwie 2020, 17:50
Helwetyk Romański pisze:
Generała to raczej będziemy mieli jednego - własnie dowódcę Gwardii. przy 1000-osobowej Gwardii to i tak stopień bardziej "dla zasady". Zwyczajowo generałowie mają lampasy na spodniach i tego bym się trzymał. Natomiast nad mankietem może to być galon w formie "generalskiego wężyka"?
Myślę, że najzupełniej.

Ronon Dex pisze:
Jako tymczasowe i prowizoryczne proszę potraktować baretki (bo są bialeńskich odznaczeń wojskowych) oraz odznakę jednostki - zrobiłem coś na szybko, aby było do prezentacji... zostanie zastąpiona docelową, gdy takowe powstaną.
Nie wiem, co miałoby być nie tak z tą odznaką, żeby miała ulegać zmianie. ;-) Mundur, moim zdaniem, wygląda fenomenalnie, oznaki stopni — również.

Ronon Dex pisze:
12 kwie 2020, 20:31
Żadnych umiejętności graficznych to nie mam... wystarczy się przyjrzeć... to są proste elementy, ot nadrabiam zacięciem i cierpliwością, bo zapewne robię "fizycznie" i długo to co obeznani z programami graficznymi robią "na luzie", z pomysłem i czasie parokrotnie krótszym niż ja.
Myślę, że mógłbym określić się mianem „obeznanego” i, przynajmniej na moim odcinku, tak to nie działa. Ile ja potrafię siedzieć nad detalami…

Ronon Dex pisze:
Przy okazji "bojowe zadanie" jak siądziesz do kompa... przydałoby się godło na czapkę, bo przecież czapkę też musimy opracować.
Obrazek
Bardzo zgrubny szkic (nieuzgodnione grubości krawędzi, odcienie i takie tam, o połączeniu gałązek u dołu nie wspominając), przynajmniej jak idzie o pierwszą koncepcję po całym dniu. Skoro jednak przy czapkach jesteśmy… standardowa czy szukamy jakiejś narodowej?
Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek
Dyniowy Padawan

IGNATS IK RUTH

Zablokowany

Wróć do „Archiwum Wojskowe im. Ignatsa Urbana ik Rutha”