Tworzenie systemu stopni, oznaczeń itp. - temat roboczy

Awatar użytkownika
Helwetyk Romański Stempel
Namiestnik Palatynatu Leocji

Post autor: Helwetyk Romański »

Ostatnia wiadomość z poprzedniej strony wątku

Ronon Dex pisze:
12 kwie 2020, 17:50
Helwetyk Romański pisze:
12 kwie 2020, 16:32
Galon brzmi dobrze… (Czy jakoś wyróżniamy tu generałów/Dowódcę?).
Generała to raczej będziemy mieli jednego - własnie dowódcę Gwardii. przy 1000-osobowej Gwardii to i tak stopień bardziej "dla zasady". Zwyczajowo generałowie mają lampasy na spodniach i tego bym się trzymał. Natomiast nad mankietem może to być galon w formie "generalskiego wężyka"?
Myślę, że najzupełniej.

Ronon Dex pisze:
Jako tymczasowe i prowizoryczne proszę potraktować baretki (bo są bialeńskich odznaczeń wojskowych) oraz odznakę jednostki - zrobiłem coś na szybko, aby było do prezentacji... zostanie zastąpiona docelową, gdy takowe powstaną.
Nie wiem, co miałoby być nie tak z tą odznaką, żeby miała ulegać zmianie. ;-) Mundur, moim zdaniem, wygląda fenomenalnie, oznaki stopni — również.

Ronon Dex pisze:
12 kwie 2020, 20:31
Żadnych umiejętności graficznych to nie mam... wystarczy się przyjrzeć... to są proste elementy, ot nadrabiam zacięciem i cierpliwością, bo zapewne robię "fizycznie" i długo to co obeznani z programami graficznymi robią "na luzie", z pomysłem i czasie parokrotnie krótszym niż ja.
Myślę, że mógłbym określić się mianem „obeznanego” i, przynajmniej na moim odcinku, tak to nie działa. Ile ja potrafię siedzieć nad detalami…

Ronon Dex pisze:
Przy okazji "bojowe zadanie" jak siądziesz do kompa... przydałoby się godło na czapkę, bo przecież czapkę też musimy opracować.
Obrazek
Bardzo zgrubny szkic (nieuzgodnione grubości krawędzi, odcienie i takie tam, o połączeniu gałązek u dołu nie wspominając), przynajmniej jak idzie o pierwszą koncepcję po całym dniu. Skoro jednak przy czapkach jesteśmy… standardowa czy szukamy jakiejś narodowej?
Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek
(—) prokr. Hweltywk Romański, RkORF · LAN
Namiestnik № 2 Palatynatu Leocji
Dyniowy Padawan
LEOCKA PARTIA FASZYSTÓW JĘZYKOWYCH

Nikogo się nie ściga, ale wszystkich się poprawia, bo tak nakazują
wewnętrzna potrzeba, poczucie sprawiedliwości i wyznawany porządek rzeczy.

IGNATS IK RUTH

Nawet podczas realiozy sprawdzam skrzynkę helwetyk​@​gmail.com
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel

Post autor: Ronon Dex »

Helwetyk Romański pisze:
12 kwie 2020, 21:51
Nie wiem, co miałoby być nie tak z tą odznaką, żeby miała ulegać zmianie. ;-)
Odznaka została na szybko zerżnięta w herbu mojego miasta lennego w RB... potrzebowałem czegoś na szybko by umieścić na mundurze. Sądzę, że jak dojdzie do opracowania struktur Gwardii Palatynatu to się zrobi odpowiednie odznaki dla każdego pododdziału.
Helwetyk Romański pisze:
Skoro jednak przy czapkach jesteśmy… standardowa czy szukamy jakiejś narodowej?
Generalnie skoro wzorce brytyjskie w stopniach oficerskich, mundur też "zachodniego kroju" to czapki typu "lotniskowiec" ze "wschodnich armii" odpadają, wydziwiać też chyba nie będziemy, raczej typowa czapka okrągła o umiarkowanej wielkości ronda.

Mundurek z czapeczką... ale zrobimy wyjątek i dla marynarzy zrobię typową marynarską, z białym czakiem, a lotnikom furażerki. To tradycja, której nie wolno łamać... zresztą "lądowcom" (czyli jak to mawialiśmy w Siłach Powietrznych - "zającom") przydałby się alternatywnie czerwony beret.

Wyszedłem z założenia, że "tradycyjny krój brytyjski" będzie nam najlepiej pasował. Coraz bardziej mi się ten gwardzista podoba...

Obrazek

A propos beretu...

Obrazek

Jeszcze trochę i trzeba będzie "przepisy ubiorcze" zrobić...
Obrazek
Ronon Dex
Archont Rodecji oraz Gubernator Oceanii Leockiej
Awatar użytkownika
Helwetyk Romański Stempel

Post autor: Helwetyk Romański »

Ronon Dex pisze:
12 kwie 2020, 23:26
Helwetyk Romański pisze:
Nie wiem, co miałoby być nie tak z tą odznaką, żeby miała ulegać zmianie. ;-)
Odznaka została na szybko zerżnięta w herbu mojego miasta lennego w RB... potrzebowałem czegoś na szybko by umieścić na mundurze.
To, niestety, jest argument — szkoda…

Ronon Dex pisze:
Coraz bardziej mi się ten gwardzista podoba...
Oj, tak.

Ronon Dex pisze:
Jeszcze trochę i trzeba będzie "przepisy ubiorcze" zrobić...
Trzeba jak trzeba, pytanie czy się chce. 😉
Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek
(—) prokr. Hweltywk Romański, RkORF · LAN
Namiestnik № 2 Palatynatu Leocji
Dyniowy Padawan
LEOCKA PARTIA FASZYSTÓW JĘZYKOWYCH

Nikogo się nie ściga, ale wszystkich się poprawia, bo tak nakazują
wewnętrzna potrzeba, poczucie sprawiedliwości i wyznawany porządek rzeczy.

IGNATS IK RUTH

Nawet podczas realiozy sprawdzam skrzynkę helwetyk​@​gmail.com
Awatar użytkownika
Franklin Garamond Stempel

Post autor: Franklin Garamond »

Pięknie to się prezentuje.

Jedyne co mi się rzuca w oczy to pas, bo jakoś mi nie współgra z kompozycją. Tak jakby w tym obszarze za dużo się działo...

Może jednolity złoty? Czarny ze złotą klamrą? Ew. czarny ze złotą lamówką, żeby się odcinał na mundurze? Lub nawet czerwony, jakby środkowe 5 pasów scalić i zrobić czerwonymi... To jest schemat kolorystyczny, który jest już w użyciu przy patkach, odznace i naszywce imiennej, więc nie powinien budować dysonansu, jak to czyni przeplatanka.

Choć to może kwestia mojego nieuzbrojonego oka o 1 w nocy.
Helwetyk Romański pisze:
12 kwie 2020, 15:16
Co do klamry, głośno myślę, czy nie posłużyć się dwoma lwami w okrągłym polu i otoczyć ich dewizą Palatynatu Leocji („Hic habitat felicitas”) lub jakąś inną — mniej w kontekście wojska ironiczną, a bardziej złowrogą.
Może w duchu skromności:
Transire suum pectus mundoque potiri
Wznieść się ponad granice ludzkich możliwości i przewodzić światu
Obrazek Obrazek Obrazek
(—) Franklin Garamond
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel

Franklin Garamond pisze:
13 kwie 2020, 1:04
Pięknie to się prezentuje.

Jedyne co mi się rzuca w oczy to pas, bo jakoś mi nie współgra z kompozycją. Tak jakby w tym obszarze za dużo się działo...

Może jednolity złoty? Czarny ze złotą klamrą? Ew. czarny ze złotą lamówką, żeby się odcinał na mundurze? Lub nawet czerwony, jakby środkowe 5 pasów scalić i zrobić czerwonymi... To jest schemat kolorystyczny, który jest już w użyciu przy patkach, odznace i naszywce imiennej, więc nie powinien budować dysonansu, jak to czyni przeplatanka.

Choć to może kwestia mojego nieuzbrojonego oka o 1 w nocy.
Tyle, ze to mundur galowy czyli paradny... one zwykle są przesycone, nawet do przesady - patrz Brytyjczyków i ich "czerwone kurtki" i bermyce, ale nie oni jedni. Co do pasa, to nie jest on wymysłem, takie pasy są stosowane do galowych mundurów w realu. Przyznam, że próbowałem różnych kombinacji i na tym czarnym mundurze ta opcja wygląda najlepiej (moim zdaniem). Jeśli chcesz "spokojniejsze" to poczekaj, aż pojawią się mundury bardziej codzienne - ten służy w zasadzie tylko do parady, przecież na co dzień nie będą tak chodzić...

A w między czasie... kapitan lotnictwa, pilot myśliwski - dowódca klucza.

Obrazek

I furażerka... ale to już do bardziej codziennego ubioru.

Obrazek
Obrazek
Ronon Dex
Awatar użytkownika
Franklin Garamond Stempel

Post autor: Franklin Garamond »

Ronon Dex pisze:
13 kwie 2020, 1:31
Tyle, ze to mundur galowy czyli paradny... one zwykle są przesycone, nawet do przesady - patrz Brytyjczyków i ich "czerwone kurtki" i bermyce, ale nie oni jedni. Co do pasa, to nie jest on wymysłem, takie pasy są stosowane do galowych mundurów w realu. Przyznam, że próbowałem różnych kombinacji i na tym czarnym mundurze ta opcja wygląda najlepiej (moim zdaniem). Jeśli chcesz "spokojniejsze" to poczekaj, aż pojawią się mundury bardziej codzienne - ten służy w zasadzie tylko do parady, przecież na co dzień nie będą tak chodzić...
Akurat brytyjskie mundury, mimo całej tej paradności zachowują spójność i są szalenie eleganckie. A ten pas po prostu odstaje od całości. Tak jakby nie był od tego munduru. Nie twierdzę, że ma być spokojniej, ale chciałbym, żeby było spójnie.

Nie będę się upierać, ale w takiej wersji, moim zdaniem, wygląda to lepiej:
Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek
(—) Franklin Garamond
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel

Franklin Garamond pisze:
13 kwie 2020, 10:02
Nie będę się upierać, ale w takiej wersji, moim zdaniem, wygląda to lepiej...
Ja też upierać się nie zamierzam... w sumie po przemyśleniu zgadzam się, że może faktycznie taki pas wygląda lepiej - podmieniłem oba pasy.
Obrazek
Porucznik piechoty (dowódca plutonu)

Obrazek
Kapitan lotnictwa (dowódca klucza myśliwskiego)
Zaraz siądę i zrobię jeszcze galowy marynarza...
Obrazek
Ronon Dex
Awatar użytkownika
Ludwik Tomović Stempel
Obywatel

Post autor: Ludwik Tomović »

O, te pasy w "nowej" wersji wyglądają dużo lepiej :D

A takie pytanie - przewidujecie jakieś sznury galowe?
Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek

/-/
dr net. ppor. Ludwik Wilhelm diuk Tomović

Gubernator Konfederacji Sclavińskiej
Ana - Konstanz 28
25-257 Ana - Konstanz

Obrazek
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel

Ludwik Tomović pisze:
13 kwie 2020, 10:55
A takie pytanie - przewidujecie jakieś sznury galowe?
Tak jak wynikało z wcześniejszej rozmowy... osobiście nie znosiłem tego elementu umundurowania, a więc jak będzie "parcie" to wykonam, ale osobiście jestem co do tego elementu sceptyczny - subiektywnie go nie lubię i mi się nigdy nie podobał...

Mundur nie choinka... galowy powinien być strojny, ale bez przesady z obwieszaniem się.
Obrazek
Ronon Dex
Awatar użytkownika
Ludwik Tomović Stempel
Obywatel

Post autor: Ludwik Tomović »

Okej.
Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek

/-/
dr net. ppor. Ludwik Wilhelm diuk Tomović

Gubernator Konfederacji Sclavińskiej
Ana - Konstanz 28
25-257 Ana - Konstanz

Obrazek
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel

Mundur marynarza... Tym razem podoficer - bosman o specjalności sternik.
Obrazek
W przypadku marynarzy proponuje czapkę o innym kroju ("marynarskim") w kolorach czarnym i białym (próbowałem z ciemnoniebieskim otokiem, ale wyglądał jak policjant z drogówki) oraz pas z elementem biały. Mam przygotowany też taki w kolorze wyłogów, ale biały prezentuje się lepiej i pasuje bardziej do marynarza. Galony podoficerskie, węższe od oficerskich, przy czym w przypadku oficerów starszych można potem zastosować kombinację jednego grubszego i jednego cieńszego.

Jak wcześniej - znak jednostki/okrętu dla przykładu, bo jeszcze okrętu nie mamy, dopiero "się tworzy" i jeszcze nie do końca jest pewna koncepcja jaki on będzie, podobnie jak baretki - dla pokazania gdzie będą, są wstawione bialeńskie i to dość przypadkowo.
Obrazek
Ronon Dex
Zablokowany

Wróć do „Archiwum Wojskowe im. Ignatsa Urbana ik Rutha”